Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Огляд ринку акцій станом на 17 березня 2021 року


18.03.2021 17:26

Щоденний огляд ринку акцій від компанії КІНТО станом на 17.03.2021

 

 

На минулому тижні були суто українські фінансові та економічні новини, на які учасникам місцевого фінансового ринку варто звернути увагу.

Перш за все це новина по «справі» ПриватБанку в контексті відносин України з США, міжнародними фінансовими організаціями та її аналіз з точки зору впливу на фінансовий ринок України. В минулу суботу були дві публікації у впливових виданнях США на цю тему та ширше – на тему боротьбі з корупцією в Україні та реформ в Україні. За цим в понеділок були ще нові підозри у вчиненні кримінальних правопорушень колишнім посадовим особам ПриватБанку, правопорушень з сумою збитку 8 мільярдів гривень.

Дуже багато хто задається питанням, чи будуть якісь наступні заходи української влади чи правоохоронців проти Ігоря Коломойського. Чи буде достатніми для покращення відносин України з США, Європою та МФО вже існуючі процеси проти колишніх керівників ПриватБанку.

В контексті відносин впливу на фінансовий ринок України та фінансової стабільності в Україні важливим є отримання траншів МВФ, яке може залежати від відповідей на ці та інші згадані вище питання.

З точки зору ринку акцій, ця тема також впливає на ситуацію в державних компаніях «Центренерго» та «Укрнафта», які знаходились та/чи знаходяться під прямим чи опосередкованим впливом Ігоря Коломойського та групи «Приват». Акції «Центренерго» та «Укрнафта» входять до індексних кошиків українських бірж і є ключовими в них.

Нове керівництво державної енергогенеруючої компанії "Центренерго" ставить під сумнів фінансовий результат компанії за 4-й квартал 2020 року. Це заголовок повідомлення "Центренерго" опублікованого на минулому тижні. Імовірний збиток цієї компанії в 2020 замість анонсованого раніше Головою ФДМУ невеликого прибутку. Та ще й великий збиток в першому кварталі 2021.

Просто дивовижно, як в державній компанії «Центренерго», яка знаходиться під управлінням та контролем Фонду державного майна України при двох керівниках назначених з подачі ФДМУ, при наглядовій раді підконтрольній ФДМУ, два роки укладались невигідні компанії договори, що призвело до колосальних збитків «Центренерго».

А ще питання. Чому фінансова звітність «Укрнафти» залишається «загадкою».

Інша важлива тема для учасників місцевого ринку акцій – націоналізація "Мотор Січі". Яким буде закон про націоналізацію. Якою буде компенсація акціонерам – міноритаріям. Ось такі питання також дуже турбують учасників місцевого ринку акцій.

Ще одна важлива тема – початок публікації оголошень про чергові річні збори акціонерів українських підприємств, в яких наведені фінансові показники емітентів акцій. Наприклад в останні дні були опубліковані оголошення про чергові річні загальні збори акціонерів ряду розподільчих компаній електроенергетики де основним акціонером є VS Energy, «Житомиробленерго», «Рівнеобленерго», «Чернівціобленерго», але й інших, як, наприклад, «Чернігівобленерго».

Якщо коротко, то в цілому прибутковість в секторі в 2020 році зросла. І вона радикально зросте в цьому році завдяки рішенням НКЕКП.

І як тут, та ще в контексті сумнівного управління ФДМУ «Центренерго» не згадати про примусові викупи по мізерній ціні групою VS Energy акцій «Житомиробленерго», Кіровоградобленерго», «Херсонобленерго» та «Чернівціобленерго», а також оголошені VS Energy «дикі» емісій акцій «Рівнеобленерго» та того же «Житомиробленерго».

Де тут контроль Фонду держмайна за оцінювачами в Україні?

Ціни викупу і оцінки акцій групою VS Energy є абсолютно неадекватно низькими, про що говорять наступні шість графіків з поясненнями.

 

 

 

 

 

 

Як видно з цих графіків, ринок акцій України поки залишається «диким». По суті в Україні міноритані акціонери є безправними. А це дуже важливий чинник для самого існування в країні фондового ринку.

Наскільки можна зрозуміти, є акціонери згаданих акціонерних товариств, які в зв’язку з цими викупами вже звернулись в зв’язку з цими викупами акцій по абсолютно неадекватним цінам до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, до Фонду держмайна України та спеціальної Екзаменаційної комісії, яка займається питаннями оцінки та оціночної діяльності.

Якими будуть дії цих державних органів влади, на які покладені функції державнго контролю. Чи буде хтось з державних чиновників просто «ховатись» за певними нормативними положеннями (імовірно прописаними так навмисне), які дуже суттєво ускладнюють функції державного контролю і які необхідно змінювати.

Все це також мимоволі згадується і в контексті «справи ПриватБанку» і контексті згаданих реформ в статтях впливових видань США стосовно реформ в Україні, і в контексті збитків «Центренерго» через відсутність належного державного контролю.

Та є і інші важливі для учасників фінансового ринку новини на минулому тижні. Це і коронавірус в Україні і в Європі, інформація про міжнародні резерви України, які за два тижні суттєво знизились (-800 млн. доларів США), і підтвердження міжнародним рейтинговим агентством S&P суверенного рейтингу України та позитивний погляд агентства S&P на українські банки.

Про це більше та більше новин в блоці новин після огляду ситуації на фінансових ринках.

І як практично завжди по середам, якщо не було у вівторок, огляд починається з короткого ілюстрованого таблицями та графіками опису того, що відбулось в сегменті акцій на місцевих біржах на минулому тижні.

 

ФІНАНСОВІ РИНКИ

Ринок акцій України.

Спершу огляд динаміки ринку місцевих акцій за минулий тиждень.

Результати торгів акціями в Україні на минулому тижні, закінчуючи цим понеділком, відображені на Рис. 7-10. Дані включають і порівняння з міжнародними ринками акцій (Рис. 7), і динаміку цін окремих «індексних» паперів, і обсяги торгів на Українській біржі.

 

 

 

 

 

Борговий ринок України.

Ціни українських державних зовнішніх облігацій (єврооблігацій, ОЗДП) на минулому тижні стабілізувались і навіть дещо підросли. Вони все ще перебувають коло своїх максимумів з лютого 2020 року, Рис. 11. Ця стабілізація і попереднє зниження цін пов’язані зі стабілізацією, а раніше зростанням дохідностей американських державних боргових паперів, Рис. 12.

Поки дохідності ОЗДП все ще близькі до мінімальних значень з лютого 2020 року.

Сьогодні дохідність ОЗДП з погашенням 15.03.2033 номінованих в доларах США складає 6,99/7,08% (7,06% по останній угоді). Це на 0,4% менше, ніж тижнем раніше.

Посилання: https://www.boerse-frankfurt.de/bond/xs2010030836-ukraine-republik-7-253-20-33

 

 

 

Дохідності ОВДП в гривні на вторинному ринку за тиждень не змінились, зниження на «короткому кінці», яке відбувалось раніше припинилось. Це - через перспективи росту облікової ставки в Україні та зростання дохідності державних облігацій США, як наслідок зростання інфляції в Україні та світі в найближчі місяці, Рис. 13

 

 

Валютний ринок

Курс укріплення гривні на міжбанку по відношенню до долара США і євро за минулий тиждень суттєво сповільнився. Якщо брати суто минулий тиждень, то по відношенню до долара США гривня навіть трохи ослабла, Рис.14.

Значення ф’ючерсів на пару гривня долар США на Українській біржі вказують на відносну подальшу стабільність курсу гривні по відношенню до твердих валют, можливо невелику девальвацію, Рис. 15.

Курс євро по відношенню до долара США після суттєвого зниження напередодні важливого засідання Комітету по відкритим ринкам ФРС США стабілізувався, Рис 16.

 

 

 

Графік пари євро - долар США. Часовий інтервал 30 хвилин

 

Світові ринки акцій

На світових ринках акцій після певної паузи через зростання дохідності державних облігацій США (та й державних облігацій країн Європи) на минулому тижні мав місце певний ріст. Фондові індекси США S&P 500, Dow Jones та загальноєвропейський STOXX 600 (як і німецький DAX) оновили свої історичні максимуми, Рис. 17-18.

Головна причина попереднього росту дохідності державних облігацій США - побоювання інфляції серед інвесторів.

Однак, ріст на фондових біржах в першу чергу стосувався цін акцій «вартості». В США відбувалась ротація від акцій «росту» оцінка яких «знаходиться в майбутньому» і які є наразі дуже високими, до акцій «росту» і першу чергу секторів, які чітко виграють від зростання економіки, як наприклад нафтогазового сектору.

Перед засіданням ФРС ріст фондових індексів США та Європи призупинився.

Що стосується ринків країн, які розвиваються, то їх композитний фондовий індикатор MSCI EM зростав на тижні слабко і не досягнув свого історичного максимуму. Це - через суперечливі дані стосовно росту економіки Китаю, які наразі навіть важко інтерпретувати, Рис. 19.

Динаміка фондового індикатору MSCI EM більш важлива для індексу Української біржі.

«Підмножина» цього індексу MSCI EM EMEA, «географічно і економічно ближча» до України зростала через ріст цін на нафту, однак ще вужча «підмножина» - індекс MSCI EM Eastern Europe ex-Russia (Східна Європа без Росії), який виключає вплив цін на нафту не ріс, Рис. 20.

Динаміка цього фондового індикатору ще більш важлива для індексу Української біржі.

Що стосується індексу УБ, то на нього ще й негативно впливає слабка динаміка фінансових показників українських емітентів акцій.

 

Графіки індексів S&P 500, Dow Jones, NASDAQ. Денні зміни

 

 

Графік індексу MSCI EM. Зміни за день

 

 

 

ФІНАНСОВІ ТА ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

Українські фінансові та економічні новини.

Фінанси.

«Справа» ПриватБанку. В контексті відносини України з США, Міжнародними фінансовими організаціями та з точки зору впливу на фінансовий ринок України.

Тема санкцій США відносно Ігоря Коломойського та членів його сім’ї, введених на позаминулому тижні на минулому тижні та на початку цього отримала додатковий і драматичний розвиток.

***

Президент України Володимир Зеленський заявив у минулу п’ятницю 12.03.2021 про підтримку Українською державою санкцій, запроваджених США стосовно бізнесмена, екс-голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації Ігоря Коломойського.

***

В минулу суботу 13.03.2021 американське видання The Washington Post в редакційній висловило думку, що адміністрація нового президента США Джо Байдена відкладає його телефонну розмову з Володимиром Зеленським, очікуючи від президента України більших зусиль у боротьбі з корупцією, низки реформ і підтримки кримінальних звинувачень проти олігарха Ігоря Коломойського.

"Він має наполягати на судовій реформі, відновити незалежність центрального банку і виключити будь-які спроби послабити Національне антикорупційне бюро. Він повинен однозначно порвати з паном Коломойським і підтримати проти нього кримінальне обвинувачення", цитата.

Посилання: https://www.washingtonpost.com/opinions/global-opinions/ukraines-president-again-comes-under-us-pressure--this-time-for-good-reason/2021/03/12/5da8f148-828c-11eb-ac37-4383f7709abe_story.html

***

В той же день 13.03.2021 велика стаття під заголовком "Байден тримає Україну на відстані витягнутої руки" вийшла у впливовому виданні Politico. Там теж говориться про те, що Байден чекає від Зеленського рішучих дій проти Коломойського.

Посилання: https://www.politico.com/amp/news/2021/03/13/biden-ukraine-kyiv-putin-475546?__twitter_impression=true

Коментар. Поява двох схожих статей у впливових виданнях США – навряд чи випадковість. Тим більше, що газета The Washington Post не просто популярна газета в США з найбільш популярних, але також і столична, близька до керівництва демократичної партії, а стаття не авторська, а редакційна. Це слід взяти до уваги. І це ймовірно неофіційне відображення офіційної точки зору нинішньої Адміністрації США.

***

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова в цей понеділок 15.03.2021 санкціонувала три нових підозри колишнім посадовим особам ПриватБанку.

Відповідну заяву вона зробила у Facebook.

"8 млрд грн - саме такий розмір збитків завдало керівництво тоді ще недержавного ПриватБанку громадянам України у 2016 році, а станом на сьогодні, і державному бюджету країни. Точніше кажучи кримінально-процесуальною мовою, детективи та прокурори підозрюють голову правління у скоєнні цього злочину". - зазначила Венедіктова.

Також в понеділок 15.03.2021 у прес-службі Національного антикорупційного бюро повідомили, що в грудні 2016 року, напередодні націоналізації ПАТ КБ "ПриватБанк" тодішній голова правління банку розпорядився перерахувати 314,9 млн доларів США (8,2 млрд грн за курсом НБУ) з кореспондентського рахунку, відкритого в одному з європейських банків, як погашення заборгованості за раніше виданим акредитивам двом компаніям-агротрейдерам

"Для прикриття фактичної розтрати коштів «ПриватБанку» і надання вигляду законності цій злочинній схемі колишні високопосадовці банку підробили банківські документи та провели фіктивне кредитування пов'язаної з банком юридичної особи. Таким чином цю особу зробили боржником саме на ту суму, яку вивели через погашення акредитивів іншим компаніям," - цитата.

Коментар. Окрім важливої складової такої як боротьба з корупцією в Україні, що дуже важливо само по собі для поступального руху нашої країни вперед, ця тема має значення ів частині співробітництва України з країнами-донорами та МВФ. Це важливо окрім іншого і з точки зору фінансової стабільності в країні. Тема також впливає на ситуацію в державних компаніях «Центренерго» та «Укрнафта», які знаходились та/чи знаходяться під прямим чи опосередкованим впливом Ігоря Коломойського та групи «Приват». Акції «Центренерго» та «Укрнафта» входять до індексних кошиків українських бірж і є ключовими в них.

Просто дивовижно, як в державній компанії «Центренерго», яка знаходиться під управлінням та контролем Фонду державного майна України при двох керівниках назначених з подачі ФДМУ, при наглядовій раді підконтрольній ФДМУ, два роки укладались невигідні компанії договори, що призвело до колосальних збитків «Центренерго».

Інша історія в «Укрнафті», наприклад, фінансова звітність якої залишається «загадкою».

Відносини України з Міжнародним валютним фондом.

Незалежність Національного банку є життєво важливим принципом для Міжнародного валютного фонду, сказав представник МВФ Джеррі Райс (Gerry Rice) під час прес-брифінгу, відповідаючи на прохання прокоментувати заяви першого заступника голови Нацбанку Катерини Рожкової про цензуру в центробанку.

"Рівною мірою я додав би, що збереження цілісності, незалежності та ефективності українських антикорупційних інституцій також є важливою попередньою умовою для інвестицій у зростання і є вимогою чинної програми підтримки МВФ, статус якої обговорюється", - зазначив Джеррі Райс.

Фінансова стабільність в Україні

Міжнародне рейтингове агентство S&P Global Ratings підтвердило довгострокові суверенні рейтинги України в іноземній і національній валюті за глобальною шкалою на рівні "B", рейтинги за національною шкалою на рівні "uaA" і короткострокові рейтинги на рівні "B", прогноз за довгостроковими рейтингам - стабільний.

"Зростання,  платіжний  баланс  і  державні  фінанси  України  перевершили                      наші            очікування                у  2020    році.

Достатність резервів покращилася, що забезпечує захист від можливих несприятливих зовнішніх подій, включно з подальшою затримкою з виплатою пільгових кредитів", - пояснило агентство підтвердження рейтингу в ніч на суботу.

Водночас S & P зазначило, що епідеміологічні міркування, як і раніше, представляють серйозний ризик.

Агентство зазначило, що могло б підвищити рейтинги протягом наступного року, якщо показники зовнішньої ліквідності України та консолідація державних фінансів будуть краще прогнозованих сьогодні, насамперед, у результаті більш активного відновлення економіки.

Одночасно рейтинги можуть бути знижені у разі перебоїв з пільговим фінансуванням з боку міжнародних фінансових організацій або з ринків капіталу, оскільки це поставить під сумнів здатність уряду виконувати зобов'язання з обслуговування боргу, наголошує S & P.

"Такі збої можуть статися, якщо уряд відмовиться від ключових реформ, таких як забезпечення незалежності Національного банку України (НБУ), який діє як грошово-кредитний орган і регулятор фінансової системи", - наголошується в повідомленні.

Міжнародні резерви НБУ

Міжнародні резерви Національного банку України скоротилися з початку цього місяця на 800 млн доларів і на 15 березня становили $ 27,8 млрд у порівнянні з $ 28,54 млрд на початок місяця. Про це повідомив глава Ради НБУ Богдан Данилишин в Facebook.

"З урахуванням виплат з погашення боргу уряду і Національного банку перед МВФ в сумі 295,5 млн спеціальних прав запозичень…", - зазначив він.

***

Чисті міжнародні резерви НБУ в лютому 2021 скоротилися на 1% з 17,798 млрд до 17,625 млрд доларів порівняно з попереднім місяцем, дані НБУ.

З початку року вони скоротилися на 2,7% з 18,144 млрд доларів, а в 2020 році чисті резерви збільшилися на

14,5% з 15,785 млрд доларів.

Офіційні резервні активи НБУ в лютому скоротилися на 1% з 28,821 млрд до 28,543 млрд доларів, а з початку року - на 2% з 29,133 млрд доларів.

У 2020 році вони збільшилися на 15,1% з 25,302 млрд доларів.

Коментар. Міжнародні резерви України важливі для фінансової стабільності в країні. В лютому були невеликі погашення по зовнішньому боргу і валові та чисті міжнародні резерви змінились незначно. Проте, як видно з інформації, вже в перші два тижні березня на фоні великих погашень міжнародні резерви України скоротились доволі суттєво.

Вплив фінансування МФО, країн-донорів

Станом на 1 березня 2021 року на стадії реалізації знаходяться 40 спільних з МФО проектів, загальна сума позик за якими складає 5,67 млрд євро і $ 3,09 млрд. Про це йдеться в повідомленні Міністерства фінансів.

Відзначається, що з цих коштів освоєно $ 1,73 млрд і 1,69 млрд євро.

На стадії підготовки знаходяться 18 спільних з МФО інвестиційних проектів на загальну суму $ 590 млн і 2,15 млрд євро.

***

США з 2014 року надали Україні допомогу на суму $ 4,5 млрд, заявила тимчасовий повірений у справах Сполучених Штатів Америки в Україні Крістіна Квін.

Облігації внутрішньої держпозики, ОВДП

Міністерство фінансів 16 березня розмістило ОВДП на 10,05 млрд гривень і 154 млн доларів, в сумі отримавши 14,307 млрд грн. в еквіваленті повідомлення Мінфіну.

Міністерство фінансів запропонувало інвесторам шість випусків цінних паперів у національній валюті й один випуск в іноземній валюті.

Термін обігу пропонованих державних облігацій в гривні - 3 місяці, 1 рік, 1,5 року, 2 роки, 3 роки і 6 років, а в доларах - 1 рік.

Завдяки обмеженню пропозиції дохідність 3-місячних паперів, якщо підходити формально вдалося знизити до 8,33% річних (їх розміщено на 529 млн грн. при попиті 1,56 млрд); два тижні тому вони розміщувалися під 8,47%. Однак, якщо використати криву дохідності, то з урахуванням меншого терміну обігу, дохідність 3-місячних ОВДП в порівнянні з попереднім аукціоном не змінилась.

Облігації терміном обігу один рік були розміщені на 2,98 млрд грн при попиті 3,39 млрд грн. Спрощено їх дохідність зросла до 10,74% річних з 10,62% тижнем раніше. Якщо брати по кривій дохідності, тобто правильно, то ріст дохідності склав 0,21%.

Розміщення півторарічних ОВДП принесло держбюджету 4,29 млрд грн, їх дохідність зросла до 11,08% з 10,96% на минулому аукціоні.

Дворічні облігації були розміщені на 1,91 млрд грн під незмінні 11,8% річних, а трирічні - на 111,11 млн грн під 12,05%.

Шестирічних паперів було розміщено на 235,8 млн. грн. під ті ж 12,50%, що і 09.02.2021. Дохідність при розміщенні 19.01.2021 складала 12,49%.

Середньозважена дохідність по ОВДП в доларах становила 3,7%.

Коментар. На вторинному ринку за тиждень змін немає, зниження дохідності на «короткому кінці» припинилось.

 

 

***

Нерезиденти відновили інтерес до ОВДП на попередньому тижні 5-12 березня. З 5 по 12 березня їх портфель збільшився на 1 746 млн гривень, дані Мінфіну, НБУ.

Портфеля ОВДП у власності українських банків за минулий тиждень зріс на 3 696 млн гривень.

Українські банки залишаються найбільшими власниками ОВДП із загальною часткою 51,56%.

Частка іноземних інвесторів у структурі власників українських внутрішніх державних паперів становить 10,09%.

Фізичні особи за тиждень збільшили свій портфель ОВДП на 162 млн гривень, а в структурі власників ОВДП їх частка становить 1,4%.

Портфель юридичних осіб зменшився на 841 млн гривень.

Облігації зовнішньої державної позики, ОЗДП

У вівторок, 16 березня, на торгах фондової біржі ПФТС укладено угоди з продажу облігацій зовнішньої державної позики на загальну суму 29,516 млн гривень.

Про це повідомила прес-служба ПФТС.

Результати торгів:

ОЗДП XS2952 має дату погашення 25.09.2032.

Облікова ставка НБУ

Підвищення облікової ставки згідно з базовим макропрогнозом - на 0,5 процентних пункту (п.п.), до 6,5% - 3 березня підтримали шість із восьми членів комітету з монетарної політики (КМП) Національного банку України (НБУ), перший заступник голови Нацбанку Катерина Рожкова і ще один член комітету пропонували діяти більш рішуче і підняти ставку до 7%.

Члени КМП погодилися, що для ослаблення фундаментального інфляційного тиску і збалансування очікувань Нацбанку доведеться і надалі підвищувати облікову ставку. Водночас четверо членів комітету вважають достатнім підвищення облікової ставки до 7% і її збереження на цьому рівні до кінця року, що відповідає базовому макропрогнозу, тоді як, на думку інших, цього буде недостатньо для ослаблення фундаментального інфляційного тиску і НБУ доведеться рішучіше підвищувати ставку.

На засіданні були відсутні голова комітету й голова Нацбанку Кирило Шевченко і директор департаменту відритих ринків Олексій Лупін.

Коментар. Наступне збільшення облікової ставки НБУ може вплинути на процентні ставки по кредитам та депозитам та навіть дохідність ОВДП. (На останню може також мати вплив зростання дохідності ОЗДП через збільшення дохідності облігацій США). Це має впливати на інвестиційні рішення.

Однак, слід врахувати тренд до зниження процентних ставок в Україні в силу інших чинників, так само, як і великий спред між обліковою ставкою та дохідністю ОВДП, між дохідністю ОВДП та ОЗДП.

Середньострокові та довгострокові прогнози курсу гривні.

S&P Global Ratings прогнозує курс гривні 29,5 UAH / USD на кінець 2021 року.

Про це йдеться в матеріалах агентства.

В агентстві зазначають, що курс гривні на кінець 2022 року становитиме 30 UAH / USD, на кінець 2023 -

30,5 UAH / USD і на кінець 2024 - 31 UAH / USD.

Інфляція в поточному році прогнозується на рівні 7,7%, у 2022 - 5,5% і в 2023 і 2024 - по 5%.

Зростання ВВП в цьому році прогнозуються на рівні 4%, в наступному році - 3,5%, в 2023 і 2024 по 3%.

Номінальний ВВП за роками відповідно прогнозується на рівні 156 млрд доларів, 165 млрд, 176 млрд і 187 млрд доларів.

Concorde Capital очікує середньорічний курс 27,6 UAH / USD в 2021 році.

Dragon Capital прогнозує курс гривні на кінець 2021 року 28 UAH / USD.

Коментар. Це лише один з багатьох прогнозів. До оцінки інвестицій в різних валютах. До оцінки акцій банків.

***

Національний банк України (НБУ) протягом тижня з 9 по 12 березня не проводив інтервенцій на міжбанківському валютному ринку. Про це свідчать дані на сайті НБУ.

З початку року регулятор викупив $ 260 млн, а продав - $ 20 млн.

За минулий тиждень, курс гривні по відношенню до долара США незначно послабився з 27,7091 грн / $ на початку тижня до 27,7305 грн / $ за підсумками торгів у п'ятницю, 12 березня.

Новини економіки

Міжнародне рейтингове агентство S&P Global Ratings очікує зростання реального валового внутрішнього продукту (ВВП) України у 2021 році на рівні 4% після очікуваного спаду економіки на 4,2% у 2020-му, з подальшим уповільненням зростання до 3,5% у 2022-му.

На думку аналітиків, приплив грошових переказів і держпідтримка, зокрема, підвищення пенсій, повинні підтримати відновлення споживання.

Аналітики називають ключовим ризиком прогнозу невизначеність щодо вакцинації, яка, по-перше, повільно розгортається в Україні, а по-друге, не підтримується половиною населення.

"Ми розглядаємо недавно введені адміністрацією Байдена в США санкції стосовно олігарха Ігоря Коломойського як рішуче відновлення підтримки Заходом програми реформ президента Зеленського", - наголошується в повідомленні.

І хоча Україна відчуває труднощі в переговорах з Міжнародним валютним фондом (МВФ) через проблеми в антикорупційній сфері та судової реформи, аналітики все ж прогнозують надходження траншу у 2021 році розміром $0,7 млрд, з огляду на високий дефіцит бюджету у 2021 році. Зі свого боку, це дозволить отримати додаткові кредити Світового банку та Євросоюзу на суму близько $1,5 млрд.

S&P очікує зростання держборгу на $5-6 млрд за рахунок нових зовнішніх і внутрішніх запозичень.

Агентство зазначає, що інвестиції у 2020 році склали всього 5,3% ВВП у 2020 році порівняно з 12,6% у 2019-му, а цього року даний показник очікується на рівні 9,4% ВВП.

Згідно з оцінками агентства, середньорічна інфляція прискориться з 2,7% у 2020-му до 7,7% у нинішньому році, а потім сповільниться до 5,5% у 2022-му.

***

Українська економіка зросте на 4,3% ВВП у 2021 році, свідчить економічний прогноз Німецької економічної команди (GET) та Інституту економічних досліджень та політичних консультацій.

"На 2021 рік ми очікуємо відновлення економіки за рахунок зростання приватного споживання з боку збільшення виробництва у промисловості, транспорті, а також в сільському господарстві з боку пропозиції. Цьому сприятиме відновлення економіки у країнах-партнерах і збільшення торговельних потоків", - зазначили експерти.

Експерти допускають, що карантинні обмеження триватимуть до кінця весни, а співпрацю з МВФ буде розблоковано, і кошти надійдуть у квітні-червні, а також у другій половині 2021 року.

***

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України оцінює падіння ВВП у січні 2021 року у 2,6-2,8%, свідчить оприлюднений на його сайті в середу січневий огляд економічної активності в країні.

***

Зростання цін в промисловості України в лютому 2021 року досягло 7,8% (в місячному вираженні), тоді як в січні - 5,2%, грудні 2020 року - 1,8%, Державна служба статистики.

В річному вимірі (по відношенню до аналогічного місяця минулого року) за підсумками лютого 2021 року ціни в промисловості зросли на 26,6%, за підсумками січня 2021 року - на 17,6%, в грудні 2020 року - на 14,5%.

***

Протягом наступних місяців інфляційний тиск залишатиметься значним, повідомлення НБУ.

Це буде визначатися ефектами від низьких торішніх урожаїв, подорожчання енергоресурсів, а також зростання споживчого попиту в умовах відновлення економіки.

Інфляція почне сповільнюватися в другому півріччі 2021 завдяки надходженню нового врожаю і вичерпання ефекту низької бази порівняння.

Ці фактори з впливом від підвищення облікової ставки Національним банком поступово розвернуть інфляційну динаміку.

Поточний прогноз Національного банку передбачає повернення інфляції в цільовий діапазон 5% ± 1 п. п. в першому півріччі 2022 року.

Фактична споживча інфляція в лютому прискорилась до 7,5% (з 6,1% в січні), вище прогнозної траєкторії, опублікованої в інфляційному звіті за січень 2021 року.

"Це, перш за все, пов'язано з більш істотним, ніж очікувалося, подорожчанням окремих продуктів харчування та палива. Водночас зростання інфляції стримувало впровадження граничної ціни на природний газ.

Фундаментальний інфляційний тиск, який виражається показником базової інфляції, був близьким до прогнозів Національного банку", - зазначив НБУ.

***

В лютому 2021 року індекс споживчих настроїв українців (ІСН) склав 69,1 за 200-бальною шкалою, що на 8,4 п. вище за показник січня, дослідження агентства Info Sapiens.

Індекс поточного становища (ІПС) зріс на 7,0 п. і складає 64,4. Складові цього індексу зазнали таких змін:

– індекс поточного особистого матеріального становища (х1) склав 58,6, що на 10,4 п. вище від рівня цього індексу у січні;

– індекс доцільності великих покупок (х5) зріс на 3,6 п. та встановився на позначці 70,2.

Індекс економічних очікувань (ІЕО) у лютому зріс на 9,3 п. та складає 72,2. Динаміка складових цього індексу виглядає так:

– індекс очікуваних змін особистого матеріального становища (х2) складає 77,6, що на 9,0 п. вище за рівень цього показника у січні;

– індекс очікуваного розвитку економіки країни протягом найближчого року (х3) складає 60,3, що на 11,1 п. вище, ніж в минулому періоді;

– індекс очікуваного розвитку економіки країни впродовж найближчих 5 років (х4) зріс на 8,0 п. порівняно з минулим місяцем та складає 78,8.

«Індекс споживчих настроїв покращився за рахунок більшого оптимізму щодо власних доходів та розвитку економіки у найближчий рік. Покращення цих оцінок пов'язане із послабленням девальваційних очікувань та закінченням локдауну наприкінці січня.» - коментують аналітики Info Sapiens.

 

 

***

Українські підприємства в січні-лютому 2021 року збільшили споживання металопрокату на 18,7% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року - до 766 тис. тонн. Про це йдеться в повідомленні об'єднання "Укрметалургпром".

***

Україна з початку поточного маркетингового року (липень 2020 - червень 2021) станом на 15 березня експортувала 33,41 млн тонн зерна, що на 9,9 млн тонн, або майже на чверть менше, ніж на аналогічну дату минулого року. Про це свідчать дані Міністерства розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України.

***

В 2020 році порівняно з 2019 роком введення в експлуатацію житла скоротилося на 47,9% до 5,749 млн кв. м., повідомлення Державної служби статистики.

Площа прийнятих в експлуатацію індивідуальних будинків становила 3,092 млн кв. м (53,8% від загальної площі), багатоквартирних будинків - 2,652 млн кв. м (46,1%), гуртожитків - 5,7 тис. кв. м (0,1%).

Всього в експлуатацію було введено 65 тис. квартир, що на 48,1% менше, ніж у 2019 році.

Середня площа квартир у 2020 році становила 87,9 кв. м.

COVID-19 в Україні

Захворюваність на коронавірус в Україні. Смертність в Україні від хвороби.

В Україні станом на ранок середи зафіксовано 11 833 нові випадки захворювання коронавірусною хворобою COVID-19, одужали 5 467 людей, померли 289 пацієнтів, повідомив міністр охорони здоров'я України Максим Степанов.

В Україні різко зростає смертність від корона вірусу.

 

 

 

 

***

Одна людина в Україні пройшла повний курс вакцинації від COVID-19, отримавши у вівторок друге щеплення, повідомляє в середу вранці Telegram-канал Міністерства охорони здоров'я України "Коронавірус інфо".

"9840 осіб щеплено проти COVID-19 за добу 16 березня 2021 року в Україні, з них вакциновані однією дозою 9839 осіб, завершено вакцинацію (2 дози) однієї особи", - йдеться в повідомленні.

Загалом, за даними "Коронавірус інфо", від початку вакцинувальної кампанії щеплено від COVID-19 71 тис.

923 людини, з них отримали одну дозу 71 тис. 922, а завершила вакцинацію (отримала дві дози) одна людина.

***

Україна відстає у вакцинації від коронавірусу в Європі, де країни використовують різні стратегії.

 

 

Новини банківського сектору

Українські банки за підсумками січня 2021 року отримали 4,05 млрд грн чистого прибутку, найбільші в січні - Приватбанк - 1,535 млрд грн., дані НБУ.

Також в топ-5 банків з найбільшими прибутками: Райффайзен Банк Аваль - 380 млн грн, ПУМБ - 338 млн грн, ОТП Банк - 193 млн грн і Альфа-Банк - 186 млн грн.

З 73 діючих банків 63 отримали 4,097 млрд грн прибутку, 10 банків показали збитки на 48 млн грн.

Коментар. Хороший результат.

***

Міжнародне рейтингове агентство S&P GlobalRatings: "Дочірні структури іноземних банків та приватні українські банки залишаться стійкими в умовах пандемії та відновлять зростання в роздрібному та корпоративному сегментах", - зазначено в банківському прогнозі S&P.

Згідно зі звітом, показники прибутку банків України у 2021 році відповідатимуть рівню 2020 року.

Агентство прогнозує зростання у сегменті роздрібних і корпоративних кредитів і водночас очікує тиск на чисту процентну маржу у зв'язку з рекордно низькими процентними ставками.

Аналітики очікують, що вартість ризику залишиться високою у 2021 році і становитиме приблизно 2,3%, у той час як у 2020 році цей показник становив 3%.

Водночас аналітики зазначили, що основними проблемами державних ПриватБанку, Ощадбанку, Укргазбанку та Укрексімбанку у 2021-2022 роках буде "розчищення" балансів від NPL, виданих минулими роками, впровадження ефективних бізнес-стратегій, а також підвищення якості корпоративного управління для підготовки до часткової або повної приватизації.

Коментар. Непогана новина. До оцінки акцій Райффайзен Банк Аваль, оцінки стійкості українських банків.

***

В лютому 2021 року процентні ставки за новими кредитами, виданими резидентам (без урахування овердрафту), знизилися на 0,3 п.п. до 11% річних, за новими депозитами резидентів - на 0,1 п.п. до 4% річних порівняно із січнем, дані НБУ.

За оперативними даними Нацбанку, середня процентна ставка за гривневими депозитами (середньомісячна) в лютому для юросіб знизилася на 0,1 п.п. до 3,7%, для фізосіб - на 0,3 п.п. до 7,7%.

Ставка за валютними депозитами для юросіб становила 1,2%, для населення - 1%.

Процентні ставки в лютому за гривневими кредитами для бізнесу знизилися на 0,5 п.п. до 8,2%, для населення - на 0,1 п.п. до 34,7%.

За валютними кредитами ставки для бізнесу знизилася на 0,1 п.п. до 4,3%.

Коментар. Підтвердження збільшення тиску на процентну маржу банків, згаданого вище.

***

Обсяг кредитів, виданих комерційними банками корпоративного сектору і фізичним особам, за даними Національного банку, скоротився на 0,2% з 951,1 млрд гривень станом на 1 лютого до 949,4 млрд гривень на 1 березня.

З початку року обсяг кредитів економіці збільшився лише на 0,1% з 948,4 млрд гривень.

У 2020 році обсяг кредитів економіці скоротився на 2,3% з 971,9 млрд гривень.

Обсяг гривневих кредитів юрособам за лютий збільшився на 0,7% з 424,6 млрд гривень до 427,5 млрд гривень.

Обсяг кредитів бізнесу в іноземній валюті скоротився на 1,1% з 314,2 млрд гривень до 310,7 млрд гривень.

Обсяг кредитів населенню за лютий скоротився на 0,4% з 200,9 млрд гривень до 200,0 млрд гривень.

***

У лютому вклади населення в банках збільшилися на 2% до 687,9 млрд гривень.

З початку року вклади населення в банках зросли на 2% з 674,7 млрд гривень, а у 2020 році вклади населення в банках зросли на 24,5% з 542,3 млрд гривень.

Гривневі вклади населення в банках у лютому збільшилися на 3,5% до 412,3 млрд гривень.

При цьому обсяг валютних депозитів населення в гривневому еквіваленті у звітному місяці скоротився на 0,3% до 275,7 млрд гривень.

Депозити юридичних осіб (гривневі і валютні) в лютому скоротилися на 1,4% до 637,3 млрд гривень.

***

Норматив достатності регулятивного капіталу банків у лютому зріс на 0,97 процентного пункту, з 21,39% до 22,36%, повідомлення Національного банку; встановлений Нацбанком рівень (не менш ніж 10%).

Норматив достатності основного капіталу (Н3) на цю дату становив 15,95% (норматив - не менш ніж 7%).

Крім того, норматив максимального розміру кредитного ризику на одного контрагента (Н7) зріс із 19,46% до 20,09% (норматив - не більш ніж 25%), норматив максимального розміру за операціями з пов'язаними з банком особами (Н9) знизився з 4,21% до 3,61% (норматив - не більш ніж 25%).

Новини емітентів, акції яких представлені на місцевих біржах.

"Центренерго"

Нове керівництво державної енергогенеруючої компанії "Центренерго" ставить під сумнів фінансовий результат компанії за 4-й квартал 2020 року, заголовок повідомлення "Центренерго".

Новим керівництвом ПАТ “Центренерго” під час внутрішньої перевірки підприємства був виявлений сумнівний контракт, дохід від якого включений у фінансову звітність за 2020 рік. У випадку невиконання цього контракту задекларовані позитивні результати фінансової діяльності можуть не відповідати дійсності.

Встановлено, що ТОВ "Юнайтед Енерджі" наприкінці жовтня 2020 року уклало договір з ПАТ "Центренерго" на купівлю золошлаку на суму 840 мільйонів гривень, але заплатило не більше 3% від суми контракту, товар не забирало.

Виявлене недоотримання коштів за вказаним договором може призвести до необхідності дисконтування вказаної заборгованості за правилами міжнародної фінансової звітності, що в свою чергу може мати значний вплив на кінцевий фінансовий результат підприємства за 2020 рік. Раніше колишнє керівництво ПАТ “Центренерго” надсилало до Фонду держмайна звіти щодо позитивних фінансових результатів компанії у IV кварталі 2020 р. та за підсумками року в цілому.

***

ПАТ "Центренерго" не змогло продати електроенергію базового навантаження потужністю 150 МВт на аукціоні, який відбувся 12 березня на майданчику "Української енергетичної біржі". Згідно з даними торгів, "Центренерго" виставило на продаж базове навантаження потужністю 150 МВт з поставкою 17-31 березня і стартовою ціною 1700 грн за МВт-год, передає галузеве видання ExPro.

За інформацією біржі, ці обсяги не були придбані, оскільки продавець не опустив ціну продажу до рівня, який пропонувався покупцями.

Так, генкомпанію зупинилася на ціні продажу 1274 грн за МВт-год, а покупці - на 1273 грн за МВт-год. При цьому покупці пропонували ціни, починаючи від 800 грн за МВт-год, досить багато пропозицій було на рівні близько 1200 грн за МВт-год. Всього в торгах брало участь 12 покупців.

"Укрнафта"

"Укрнафта", в якій "Нафтогазу України" належить 50% + 1 акція, є "справжньою проблемою" і розділ її активів з міноритаріями є хорошим її рішенням. Про це глава наглядової ради НАК "Нафтогаз України" Клер Споттісвуд заявила в інтерв'ю Інтерфакс-Україна.

Серед проблем Споттісвуд назвала, зокрема, отримання фінансової звітності.

"Отримати у "Укрнафти" звітність, підтверджену аудитом, виявляється дуже непросто, вони намагаються тримати нас подалі від даних ... Ми не можемо отримати інформацію від компанії, де ми - мажоритарний власник, що означає, що ми не можемо нею повноцінно управляти або перевіряти звинувачення на її адресу", - зазначила глава наглядової ради.

Засідання наглядової ради з розгляду пропозиції "Нафтогазу" про розподіл активів повинно було відбутися 25 лютого, проте про його результати не повідомлялося.

"Мотор Січ"

"На сьогоднішній день прийнято рішення, згідно з яким підприємство "Мотор Січ" буде повернуто українському народові. Буде повернуто у власність Української держави законним, конституційним способом найближчим часом", - заявив секретар Ради національної безпеки і оборони (РНБО) України Олексій Данилов на брифінгу в четвер за результатами засідання РНБО.

"Люди, які вкладали свої гроші, інвестували в ці підприємства, будуть обов'язково отримувати відповідну компенсацію", - додав секретар РНБО.

***

Законопроект про націоналізацію підприємства "Мотор Січ" (Запоріжжя) можуть презентувати через два-три тижні, повідомив голова партії "Слуга народу" Олександр Корнієнко.

"Це питання двох-трьох тижнів, але це не голосування, а подання законопроекту", - сказав Корнієнко під час брифінгу у п'ятницю.

Водночас він уточнив, що станом на сьогодні відповідний законопроект розробляється.

"Арахамія говорив, що є такий напрям роботи. Законопроект потрібно написати. Законопроект про націоналізацію будь-якого підприємства - це не так просто юридично... Будь-який процес щодо "Мотор Січі" має бути юридично бездоганним, тому що це арбітражі міжнародні, це питання довіри до процесу загалом", - додав Корнієнко.

***

Китай закликає Україну захищати права й інтереси інвесторів у зв'язку із заявою Ради національної безпеки і оборони (РНБО) про повернення компанії "Мотор Січ" в державну власність найближчим часом.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби Міністерства закордонних справ Китаю.

МХП

Котирування акцій одного МХП на Лондонській фондовій біржі з 8 по 12 березня знизилися на 0,3%, або на 0,02 долара, до 5,78 долара за акцію, продовживши падіння 7-й тиждень поспіль.

З початку року котирування акцій компанії знизилися на 2,7% (порівняно з рівнем котирувань 4 січня - 5,94 долара/акція).

***

В лютому 2021 року порівняно з лютим 2020 року експорт м'яса птиці зменшився на 5,1%, або на 2,3 млн доларів, до 34,6 млн доларів.

 

 

Обленерго

Опубліковані оголошення про чергові річні загальні збори акціонерів ряду розподільчих компаній електроенергетики, в яких наведені фінансові показники компаній.

Це стосується і підприємств, де основним акціонером є VSEnergy, «Житомиробленерго», «Рівнеобленерго», «Чернівціобленерго» та інших, як «Чернігівобленерго». В цілому прибутковість в секторі в 2020 році зросла.

При аналізі слід враховувати дуже різну амортизацію в компаніях сектору, можливо, дещо завищену у випадку «Житомиробленерго» та сильно занижену у випадку «Чернігівобленерго».

Звичайно, в поточному році прибутковість компаній сектору в Україні радикально збільшиться завдяки рішенням НКРЕКП.

Що стосується конкретно «Житомиробленерго», величина EBITDA в 2020 році, порівняно з 2019 несильно зросла, в той час, як величина чистого прибутку зменшилась зі слабко позитивного до слабко негативної величини через помітне зростання амортизації рік до року внаслідок дооцінки основних засобів компанії в четвертому кварталі 2020 року.

 

 

***

"Черкасиобленерго" звернулась в Господарський суд Черкаської області із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство підприємства "Азот" (Черкаси), що входить до групи підприємств азотного бізнесу Group DF.

9 березня "Черкасиобленерго" заявило, що звернулася в Господарський суд Черкаської області із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство "Азоту", загальна сума боргу "Азоту" перед підприємством становить близько 1,9 млрд гривень.

З повідомлення прес-служби Group DF.

"Компанія готова відстоювати свою правоту в судах, оскільки раніше ФДМУ в односторонньому порядку заблокував дію цілої низки мирових угод між "Черкасиобленерго" і "Азотом", згідно з якими погашалися борги підприємства"

"…способи, строки та порядок погашення заборгованості можуть бути визначені тільки в рамках переговорів про умови конвертації боргу, і виключно за переговорним столом, при цьому будь-який тиск на підприємство неприпустимий і деструктивний з точки зору перспектив вирішення проблеми".

"Черкасиобленерго" "забуло" поінформувати громадськість про наявність заборгованості в розмірі понад 600 млн гривень перед "Азотом". Цей борг також вимагає погашення".

***

Конституційний Суд має намір оцінити конституційність призначення 7 членів Національної комісії держрегулювання енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП).

Про це йдеться в повідомленні Конституційного Суду.

"Прийнято постанову суду про розгляд справи на пленарному засіданні у формі письмового провадження", - йдеться в ньому.

При цьому дата проведення пленарного засідання не вказана.

Зокрема, йдеться про призначення членами НКРЕКП Дмитра Коваленка, Оксани Кривенко, Валерія Тарасюка, Олени Антонової, Руслана Кайдаша, Ольги Бабій і Олексія Магди.

У листопаді 2020 року в КС надійшло конституційне подання 50 депутатів Верховної Ради щодо конституційності призначення членів НКРЕКП.

В поданні депутати зазначали, що при призначенні членів НКРЕКП Президент діяв поза межами своєї конституційної компетенції.

Коментар. Теоретично може вплинути на впровадження стимулюючого регулювання в Україні.

Новини емітентів облігацій.

"Укрпошта"

За результатами 2020 року АТ "Укрпошта" отримало прибуток у розмірі 185 млн грн. Про це в Facebook повідомив глава компанії Ігор Смілянський.

При цьому, він додав, що в порівнянні з 2016 роком "Укрпошта" збільшила дохід компанії в два рази.

В 2019 році "Укрпошта" відзвітувала про прибуток в розмірі 496 млн гривень, який був отриманий завдяки 500 млн гривень дотацій з держбюджету на компенсацію витрат по виплаті та доставці пенсій та грошової допомоги населенню.

"З моменту приходу нової команди в 2016 році, ми подвоїли дохід компанії з 4,6 млрд грн в 2016 році до 9,2 млрд грн в 2020 році", - зазначив Смілянський.

В листопаді 2020 року стало відомо, що "Укрпошта" залучить 63 млн євро у Європейського банку реконструкції та розвитку на оновлення логістичної мережі і реформування сільських відділень. Ці кредити дозволять створити нові логістичні центри з сучасним сортувальних обладнанням; ввести ще до 1900 нових пересувних відділень для покриття всіх 100% населених пунктів України; поліпшити логістичну інфраструктуру для розвитку е-комерції.

Новини емітентів єврооблігацій.

Міжнародне рейтингове агентство Moody's позитивно оцінює встановлення контролю Metinvest B.V. (Нідерланди), материнської компанії гірничо-металургійної групи "Метінвест", над найбільшим в Україні виробником коксівного вугілля ПрАТ "Шахтоуправління" Покровське". Це дозволить групі досягти самозабезпечення коксівним вугіллям до 90-100% потреб з 46% в 2020 році. Згідно з кредитним оглядом Moody's від 11 березня поточного року, це придбання є позитивним для кредитного рейтингу "Метінвесту".

***

Основним джерелом фінансування бізнес-стратегії групи "Нафтогаз" до 2025 року є власні кошти, однак випуск єврооблігацій також вкрай важливий для її реалізації, повідомила голова наглядової ради НАК "Нафтогаз України" Клер Споттісвуд (Clare Spottiswoode).

"Випуск єврооблігацій має критичне значення для впровадження стратегії. Що означає, що потрібні також умови, які дадуть змогу інвесторам ухвалити рішення інвестувати в нас", - сказала вона в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

За її словами, успіх випуску єврооблігацій залежить від політичної стабільності в Україні і від впевненості інвесторів у тому, що уряд дасть змогу "Нафтогазу" заробити кошти та погасити ці облігації.

Голова наглядової ради також висловила сподівання, що уряд залишатиме частину прибутку компанії для реалізації стратегії.

Галузеві новини.

Сільське господарство

Міністерство сільського господарства США зберегло прогноз урожаю зернових культур в Україні на рівні 64,2 млн тонн та зовсім незначно знизило (практично залишило незмінним) прогноз експорту зернових культур з України з 45,81 млн тонн до 45,8 млн тонн у 2020/2021 маркетинговому році, березневий звіті Мінсільгоспу США.

Міністерство сільського господарства США зберегло прогноз урожаю соняшнику в Україні на рівні 14 млн тонн та зберегло прогноз експорту соняшникової олії з України на рівні 5,52 млн т у 2020/2021 маркетинговому році.

***

"У 2020 році в Україні було вироблено 982 тис. тонн цукру, що на 34% нижче за аналогічний показник минулого року і в 2 рази менше за обсяги виробництва п'ятирічної давнини. Причинами такого скорочення послужили зменшення обсягів виробництва цукрового буряку в Україні й низькі ціни на цукор на українському та світовому ринках", - з повідомлення асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ).

Гірничо-металургійний комплекс

За даними ОП «Укрметалургпром», в січні-лютому 2021 р. українськими металургійними підприємствами вироблено 3,15 млн т металопрокату (100,3% відносно аналогічного періоду 2020 р.), з яких, за інформацією В.С.К.ГРУП, експортовано порядку 2,49 млн т, або 79,2%. В аналогічному періоді 2020 р. частка експорту становила близько 84,7% (2,66 млн т при загальному виробництві металопрокату 3,14 млн т).

Виробничі показники ГМК України в січні-лютому 2021.

 

 

Агрохімія

Виробництво азотних добрив в 2020 році досягло п'ятирічного максимуму, повідомила прес-служба асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ).

За підсумками 2020 року виробництво азотних добрив в Україні склало 5,1 млн т в фізичній вазі. Загалом обсяг виробництва зріс на 35% порівняно до 2019 року, що є найвищим показником починаючи з 2015 року. Зростання відбулося по всіх трьох основних видах продукції, зокрема: по карбаміду – на 47%, по аміачній селітрі – на 8%, по карбамідо-аміачній суміші – на 29%.

В Україні працює 5 великих заводів з виробництва азотних добрив: три заводи групи Ostchem (Черкаси, Рівне, Сєвєродонецьк), ДніпроАзот і Одеський припортовий завод (ОПЗ). Заводи Групи Ostchem в 2020 році виробили 2/3 всіх азотних добрив в Україні. Водночас, найбільший приріст виробництва продемонстрували Сєвєродонецький завод Ostchem і ОПЗ - збільшення в 2,5 рази порівняно до 2019 по кожному з підприємств завдяки відновленню стабільної роботи заводів.

За словами генерального директора УКАБ Романа Сластьона, такий суттєвий ріст пов’язаний з порівняно низькою ціною природного газу в 2020 році, повним ембарго на всі види мінеральних добрив з РФ, а також високим попитом на азотні добрива як на внутрішньому, так і на зовнішніх ринках. Експерт наголошує, що одночасно ціни на внутрішньому ринку України продовжували бути на 15-25% вищими, порівняно до цін експорту. “Єдиним стримуючим фактором росту ціни на нашому монополізованому ринку добрив є наявність імпортних постачань з Білорусії, країн ЄС та інших торговельних партнерів України”, - пояснює Роман Сластьон.

Зростання внутрішнього виробництва суттєво зменшило імпорт добрив в Україну. Так, в 2020 році обсяг імпорту азотних добрив зменшився більш ніж вдвічі і склав $152 млн проти $365 млн в 2019 році.

З введенням в 2019 році повного ембарго на мінеральні добрива з Російської Федерації кардинально змінилася і географія країн-постачальників азотних добрив в Україну. В 2020 році Україна імпортувала азотні добрива з 32 країн. Найбільшими постачальниками були: Білорусь з часткою 29%, Польша - 23%, Грузія - 13%, Литва - 10%, Болгарія - 10%, Казахстан - 6%.

Електроенергетика

В 2020 році національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" отримала збиток у розмірі 4,845 млрд гривень.

Про це йдеться в звіті експертної організації StateWatch.

В 4-му кварталі 2020 року "Енергоатом" поліпшив власний фінансовий результат, оскільки за підсумками трьох кварталів сума чистого збитку досягла 5,3 млрд гривень.

***

Національна комісія держрегулювання енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) почала розслідування проти енергохолдингу ДТЕК, державної енергогенеруючої компанії "Центренерго" і кількох компаній через можливі зловживання на ринку електроенергії.

Це рішення було прийнято на засіданні НКРЕКП в середу, 10 березня.

Розслідування стосується компаній "Центренерго", "Синтез Ойл", "Юнайтед Енерджі", "Укргідроенерго", "Ютіліті Трейдинг", "Нової-енергетичної-компанії", а також "ДТЕК Дніпроенерго", "ДТЕК Східенерго", "ДТЕК Західенерго" і "Гарантованого покупця".

Мова йде розслідування щодо поведінки цих суб'єктів на ринку "на добу наперед" і внутрішньодобового ринку в січні і лютому 2021", - сказала на засіданні член НКРЕКП Ольга Бабій.

***

"Україна має стратегічне завдання - до 2050 року разом з Європою перейти на зелену енергію. А до 2040 року маємо план справедливої трансформування вугільних регіонів, який передбачає поступовий перехід до чистої енергетики", - заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час зустрічі з представниками швейцарського бізнесу в Україні.

Світові фінансові та економічні новини.

Для учасників світових фінансових ринків акцій та ринку валют є кілька ключових подій на цьому та на минулому тижні, які мали вирішальне значення.

Це:

  1. Чергове засідання Федеральної резервної системи США, центробанку країни. (Також засідання Банку Англії та банку Японії)
  2. Остаточне затвердження Закону США пакету заходів підтримки економіки в умовах пандемії обсягом $1,9 трлн.
  3. Хороші економічні індикатори в США, ще до цих стимулів.
  4. Повільні темпи вакцинації в Європі. Призупинення вакцинації практично в усіх країнах основною для Європи вакциною AstraZeneca-Oxford. Зростання в Європі кількості випадків захворюваності на корона вірус, локдаун в Італії, наміри увести локдаун в регіоні Парижу.

Ріст економіки США разом з ростом цін на сировину через ріст інфляції штовхає уверх дохідності державних облігацій США, що негативно для цін акцій в США (в першу чергу акцій «росту», позитивно для індексу долара США та негативно для курсу євро.

Стимулюючі заходи в США та економічний ріст в США позитивні для цін акцій, перш за все «акцій вартості».

 

 

 

ПОВЕРТАЮЧИСЬ ДО МІСЦЕВОГО РИНКУ АКЦІЙ

На фоні невиразної поведінки фондових індексів MSCI EM та MSCI EM Eastern Europe ex-Russia з якими добре корелює індекс Української біржі, та враховуючи невиразну динаміку фінансових показників емітентів (компаній), акції яких входять до індексного кошику УБ, можна припустити, що і фондовий індекс Української біржі може вести себе зараз невиразно.

 

 

-----------

вул. Сагайдачного, 25-Б, 3 поверх, тел.: 044 390 57 60

Звертаємо Вашу увагу на те, що ця інформація є власністю ТОВ «КІНТО, Лтд» та відображає бачення ситуації на фондових ринках фахівцями компанії. ТОВ «КІНТО, Лтд» не надає жодних гарантій стосовно реалізації прогнозів та рекомендацій, викладених у цьому документі, та не бере на себе відповідальності за будь-які можливі наслідки використання цієї інформації, включаючи фінансові втрати, але не обмежуючись ними. Наведену інформацію в жодному разі не можна розглядати як рекомендацію на купівлю чи продаж цінних паперів, вона призначена лише для Вашого використання. Цю інформацію ТОВ «КІНТО, Лтд» надає за власний кошт, тому ця інформація в повному обсязі та в усіх частинах є об’єктом власності, володіння, користування та розпорядження ТОВ «КІНТО, Лтд».
----------
УВАГА!
  АРІФРУ може не розділяти оціночних суджень авторів оглядів і прогнозів, не надає жодних гарантій реалізації прогнозів та рекомендацій, викладених у цьому документі, і не бере на себе відповідальності за будь-які можливі наслідки використання цієї інформації, включаючи фінансові втрати, але не обмежуючись ними. Наведену інформацію в жодному разі не можна розглядати як рекомендацію на купівлю чи продаж цінних паперів.


Теги: | Акції |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.