Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Огляд ринку акцій за 9 грудня 2020 року


10.12.2020 19:06

Щоденний огляд ринку акцій від компанії КІНТО станом на 10.12.2020

 

 

На сьогодні є дві важливі фінансові новини для українських учасників фінансового ринку.

Це те, що Європейська Комісія від імені Європейського Союзу виплатила Україні EUR600 мільйонів у рамках програми макрофінансової допомоги, пов'язаної з COVID-19.

І те, що вчора НКРЕКП затвердила RAB-тарифи (стимулююче тарифоутворення) для 25 компаній з розподілу електроенергії.

З ринкової інформації варто звернути увагу на сьогоднішнє зростання дохідності ОВДП на вторинному ринку.

Дайджест фінансових та економічних новин - після огляду ситуації на фінансових ринках.

 

ФІНАНСОВІ РИНКИ

Ринок акцій України.

Значення індексу ПФТС вчора знову не змінилось. Це був його 7-ий торговий день без змін.

Вчора на біржі ПФТС відбулась одна угода з акціями. Це була угода з акціями банку «Південний» обсягом 25,6 тисячі гривень в грошовому вираженні.

За минулий день індекс Української біржі знизився на 0,8%, від свого максимуму за останні дев’ять місяців – з початку березня поточного року. Максимум індексу був досягнутий напередодні.

Очевидно на ріст індексу Української біржі мало вирішальний вплив зростання на світових ринках акцій, але також і деякі позитивні зміни в прибутковості місцевих емітентів в третьому кварталі 2020 року та певні позитивні корпоративні новини, як новина про імовірне скоре урегулювання податкової заборгованості «Укрнафти».

Вчора на Українській біржі відбулось шість угод з акціями трьох емітентів. Результати цих угод представлені в Таблицях 1 та 2 нижче.

Варто звернути увагу на продовження значного зростання ціни акцій шахтоуправління «Покровське».

 

Крім цього, вчора без угод на Українській біржі на 0,3% знизились котирування акцій Миронівського хлібопродукту - до 183,5 гривень за акцію.

Ніяких інших угод з акціями, як і інших значимих змін котирувань в сегменті акцій, крім згаданих вище, минулого дня на Українській біржі не було.

Борговий ринок України.

Ціни українських державних єврооблігацій і їх дохідності позавчора, вчора і сьогодні мало змінились і мало змінюються, хоча при цьому ціни на окремі випуски сьогодні поки оновлюють свої багатомісячні максимуми.

Вчора на «дальньому» кінці кривої дохідність ОЗДП номінованих в доларах США складала 6,12-6,21%, що близько до мінімального значення з лютого 2020 року.

Посилання: http://ua.cbonds.info/

та https://www.boerse-frankfurt.de/bond/xs2010030836-ukraine-republik-7-253-20-33

Після аукціонів Мінфіну цього вівторка на якому міністерство пішло на помітне, якщо не суттєве, збільшення дохідності для залучення більших коштів сьогодні зранку після денної паузи зросли декларовані ОВДП дохідності і на вторинному ринку.

Ріст відбувся практично по всій кривій дохідності. Зростання на купівлю склало 0,25-0,85%, на продаж (що більше відповідає цінам при угодах) склало 0,10%-1,50%.

Декларована дохідність продажу (з якою можна купити) «2025 рік» та «2027 рік» за даними Райффайзен Банк Аваль є зараз максимальною і складає по пропозиціям на сьогодні 11,90% (раніше - 11,60%).

Посилання: https://www.aval.ua/promo/bonds-ovdp

Валютний ринок

Курс гривні на міжбанку по відношенню до долара США і євро продовжує укріплюватись, Рис. 3.

По відношенню до долара США курс гривні сьогодні поки оновлює свій мінімум за останні два з половиною місяці, з середини вересня. Звичайно, це відбувається у великій мірі і через те, що долар США значно ослаб за останні два місяці. Тому курс гривні до напівпари долар євро є більш показовим.

Згідно з ф’ючерсами на пару гривня долар на Українській біржі гривня продовжить слабшати на початку наступного року.

Євро торгується по відношенню до долара США близько до рівня 1,21, Рис. 5.

Бики євро продовжують отримувати підтримку сподіваннями на те, що лідери ЄС схвалять стимулюючу угоду на Саміті ЄС, що відкриє шлях для потоку 2,2 трлн. доларів стимулювання для економіки континенту, яка страждає від пандемії. Лідери ЄС збираються сьогодні, четвер у Брюсселі на дводенне засідання Ради ЄС.

Це відбувається після того, як "Польща та Угорщина зняли вето на знаковий пакет стимулів ЄС в обмін на затримку процесу санкціонування, що може позбавити їх доступу до коштів", повідомляє Bloomberg.

Ринки також будуть стежити за Європейським центральним банком, який опублікує своє нове рішення щодо монетарної політики та макроекономічні прогнози у четвер. Очікується, що центральний банк розширить свою масштабну програму стимулювання, оскільки континент має справу з другою хвилею пандемії коронавірусу.

Хоча, стимулювання, яке здійснює центральний банк, вже було в значній мірі закладено ринками. Економічні прогнози ЄЦБ та різко негативна позиція президента Крістін Лагард щодо зростання курсу євро, зростання, яке негативно впливає на економічне відновлення Європи, також, можуть бути головними рушійними чинниками на ринку валюти сьогодні і кілька наступних днів.

Світові ринки акцій

Світові фондові індекси мало змінюються, роблячи паузу.

В ході регулярної торгової сесії в середу американські акції зросли до рекордних максимумів. Але здобуток виявився недовгим, і основні фондові індекси Сполучених Штатів закінчили вчорашні торги мінусом.

Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 знизився на 0,8%, індекс Dow Jones опустився на 0,35%, а індекс NASDAQ впав на 1,9%, Рис. 6.

Сьогодні ф’ючерси на американські фондові індекси мало змінюються.

Також малі цінові зміни цього четверга і на європейських ринках акцій.

Композитний доларовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, вчора додав незначну 0,1%, але при цьому оновив свій більш, ніж дворічний максимум. Сьогодні він втрачає 0,5%.

Графіки індексів S&P 500, Dow Jones, NASDAQ. Денні зміни.

 

ФІНАНСОВІ ТА ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

Українські фінансові та економічні новини.

Політика. Фінанси

Європейська Комісія від імені Європейського Союзу виплатила Україні EUR600 мільйонів у рамках програми макрофінансової допомоги, пов'язаної з COVID-19, повідомляє в середу прес-служба ЄК.

З огляду на терміновість макрофінансової підтримки, перший транш не залежить від виконання будь-яких специфічних програмних умов.

"Виділення другого траншу буде обумовлено виконанням восьми конкретних заходів, передбачених меморандумом про взаєморозуміння", - відзначали в Єврокомісії.

Зокрема, мова йде про управління державними фінансами, боротьбі з корупцією, поліпшення бізнес-клімату та управлінні державними підприємствами.

Коментар. Дуже важлива новина для багатьох. Мінфін тепер може оплачувати виконання бюджету до кінця року, отримувачі бюджетних коштів їх отримувати, а міжнародні резерви України на фоні невеликих платежів за зовнішнім боргом в грудні 2020 підростуть.

З позиції учасників боргового ринку України через цей транш можливе (хоча і під великим питанням) зменшенням дохідності ОВДП на первинному, а за ним і на вторинному ринку українських державних паперів. Адже тепер немає потреби у великих залученнях.

***

Європейський інвестиційний банк та уряд України уклали одразу три кредитні угоди на 640 млн євро для реалізації пріоритетних проектів у галузі інфраструктури та транспорту.

 

340 млн євро ЄІБ будуть спрямовані на відновлення і покращення ключової соціальної та транспортної інфраструктури у східному регіоні, де проживає 14 млн чоловік, включаючи школи, дитсадки, лікарні і муніципальний транспорт.

100 млн євро кредиту ЄІБ надасть на відновлення дорожньої мережі Луганщини.

200 млн євро ЄІБ підуть на реалізацію проекту «Міський громадський транспорт України ІІ», що передбачає закупівлю виключно електричного громадського транспорту – трамваїв, тролейбусів, вагонів метро, оновлення трамвайних і тролейбусних ліній у 18 містах по всій Україні.

Коментар. Окрім важливої інфраструктурної компоненти, теж значимо, що транші позитивно вплинуть і на міжнародні резерви України. Звичайно. процес отримання цих коштів може бути розтягнутий в часі.

***

Європейська комісія для демократії за допомогою закону (Венеціанська комісія) оприлюднила думку за запитом президента України Володимира Зеленського щодо конституційної кризи, створеної рішенням Конституційного Суду України від 27 жовтня.

Венеціанська комісія надала низку конкретних рекомендацій в частині антикорупційного законодавства.

***

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков прогнозує розгляд проекту державного бюджету на 2021 рік у другому читанні у вівторок, 15 грудня.

При цьому спікер висловив сподівання на швидке прийняття документа на пленарному засіданні, без "бюджетної ночі".

Фінанси

Національний банк України цього тижня знову збереже облікову ставку на рівні 6% річних, вважають опитані агентством "Інтерфакс-Україна" банкіри, водночас вони очікують зростання ставки на початку 2021 року.

***

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) допустила до обігу в Україні акції Facebook, Tesla, Netflix, Microsoft Corporation, Advanced Micro Devices і Visa.

Про це свідчать дані комісії. Відповідне рішення було прийнято 8 грудня.

Коментар. Неадекватно високі поточні ціни майже всіх цих паперів дуже сильно зменшують потенційно велику значимість цієї події для місцевих інвесторів. В минулому огляді ми згадували про акції, які знаними фахівцями вважаються зараз кращими для інвестування в США в перспективі один рік. Це акції Exxon Mobil, Chevron, Baker Hughes (нафта і газ), Boeing (машинобудування), Qualcomm (електроніка), Visa (фінанси) та Disney (кіно та розваги), з високотехнологічного сектору можливо Alphabet (Google).

Серед акцій та секторів більшість стратегів ринку США роблять ставку на недорогі "циклічні" акції, які отримають більшу вигоду від після коронавірусного економічного відновлення.

COVID-19 в Україні

Кабінет Міністрів України схвалив введення локдауну в Україні з 8 січня і до 24 січня 2021 року.

Відповідне рішення було ухвалено на засіданні уряду в середу.

Як раніше заявив прем'єр, у цей період буде заборонено роботу кафе, ресторанів та барів (крім доставки та навинос), магазинів непродовольчих товарів, кінотеатрів, фітнес-клубів, спортзалів, театрів і ТРЦ.

Будуть також відправлені на канікули всі заклади освіти, крім дитячих садків.

Крім того, будуть заборонені всі масові заходи.

Водночас громадський транспорт працюватиме в режимі "помаранчевої" епідеміологічної зони.

Метрополітени під час посиленого карантину з 8 до 24 січня 2021 року перевозитиме пасажирів без обмежень за кількістю.

Автотранспорт, зокрема маршрутні таксі, тролейбуси, трамваї та залізниця, перевозитимуть пасажирів у кількості місць для сидіння. Це стосується міського, приміського, міжміського, внутрішньообласного та міжобласного сполучення.

Внутрішні авіаперевезення здійснюватимуться без обмежень.

Кабмін рекомендує установам і організаціям перейти на дистанційну роботу з 8 по 24 січня.

Рис. 7

Рис. 8

***

Зростання споживчих цін в Україні у листопаді 2020 року прискорилося до 1,3% із 1% у жовтні та 0,5% у вересні після зниження на 0,2% у серпні та на 0,6% - у липні, повідомила Державна служба статистики у середу.

У листопаді 2019 року інфляція становила 0,1%, тому в річному вимірі інфляція за підсумками листопада-2020 підскочила до 3,8% порівняно з 2,6% за підсумками жовтня, 2,3% - вересня, 2,5% - серпня і 2,4% - за підсумками липня.

В річному вимірі базова інфляція за підсумками листопада цього року зросла до 3,9% із 3,2%. Держстат у листопаді-2020 зафіксував базову інфляцію на рівні 0,7% після 0,8% у жовтні, 1,1% - у вересні і 0,1% - у серпні.

Новини економіки

Падіння економіки України в 2020 році може сягнути 5,5% ВВП із подальшим відновленням зростання на 3,5-4% у наступні два роки, очікують аналітики Deutsche Bank.

В матеріалах Emerging Markets Outlook 2021, експерти допускають виділення Україні чергового траншу Міжнародного валютного фонду (МВФ) на початку 2021 року, що відкриє шлях для отримання фінансування від інших міжнародних партнерів.

Новини банківського сектору

Кабмін затвердив стратегію розвитку Укрексімбанку до 2024.

Бізнес-модель передбачає зосередження банку на своєму основному бізнесі, експортно-імпортних компаніях і держпідприємствах та скорочення витрат на обслуговування нецільових клієнтів.

До 2024 року банк планує скоротити кількість відділень і нерухомості в два рази - до 25-35 філій, а кількість персоналу в три рази - до 900-1 300 співробітників.

Зростання активів банку з поправкою на ризик прогнозується до 2024 року в 1,5 рази - до 99 млрд гривень. Планується і скорочення валюти балансу за рахунок продажу цінних паперів, заборгованості держави і держпідприємств на 15%, до 53 млрд гривень.

Новини емітентів, акції яких торгуються на місцевих біржах.

Національна комісія держрегулювання енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) затвердила RAB-тарифи (стимулююче тарифоутворення) для 25 компаній з розподілу електроенергії, з них 6 енергохолдингу ДТЕК.

Таке рішення було прийнято на засіданні комісії 9 грудня.

В середньому серед 25 операторів систем розподілу, зростання тарифу для 1-го класу напруги склало 15,97%, а для 2-го класу - 32,69%.

Галузеві новини.

Перший заступник міністра енергетики Ольга Буславець заявляє, що Україна має намір закрити всі збиткові вугільні шахти до 2031 року, "і... ми найближчими роками мінімізуємо дотування з державного бюджету вугільних підприємств".

Про це вона заявила підчас 1-го Німецько-українського енергетичного дня.

Буславець зазначила, що Міненерго завершило всі погоджувальні процедури щодо концепції реформування вугільної галузі.

Буславець додала, що відмова від викопних видів палива має проходити поступово, без негативного впливу на економіку і на людей, які залежать від роботи на шахтах.

Україна і Німеччина планують розпочати співпрацю в напрямку трансформації вугільних регіонів.

***

Кременчуцький автомобільний завод може вже до кінця 2020 року збанкрутувати і припинити своє існування.

Про це пише "Програма плюс".

Останнім часом "АвтоКрАЗ" програв кілька тендерів на поставку вантажних автомобілів Національної гвардії.

При цьому вантажівки КрАЗ дешевше, ніж білоруські МАЗи, які у всіх випадках вигравали в тендерах.

***

Опублікований матеріал в «Деловая столица» «Арбітраж по "Мотор Січ". Чи можуть китайці виставити Україну на $ 3,5 млрд» «наскільки реально для України програти міжнародний суд?», задається питання в матеріалі.

«Арбітражному трибуналу належить, в першу чергу, визначити, чи є у нього компетенція розглядати даний спір. Зокрема, мова йде про те, чи відповідає позивач визначенн інвестора, а вчинені інвестиції - визначення інвестиції, як це передбачено в Угоді», коментує юрист-міжнародник Оксана Варакіна.

На думку експерта, в даному контексті виникне ключове питання щодо структури власності (пряме / непряме володіння акціями "Мотор Січ") і дотримання законодавства України під час здійснення інвестиції. Тільки якщо арбітражний суд прийде до висновку про наявність компетенції в суперечці, він буде розглядати питання порушень прав інвестора з боку України по суті. У будь-якому випадку, відповіді на дані питання не варто  очікувати незабаром, так як інвестиційні суперечки в середньому розглядаються по три-чотири роки» - написано в матеріалі.

Більш детально на сайті: https://www.dsnews.ua/ukr/economics/arbitrazh-po-motor-sich-mogut-li-kitaycy-vystavit-ukrainu-na-3-5-mlrd-08122020-408564

Світові фінансові та економічні новини.

На фінансових ринках США, Європи та країн, які розвиваються звертають сьогодні увагу на наступне:

  • Важливу дводенну зустріч лідерів країн ЄС.
  • Збори керівників ЄЦБ.
  • Продовження між партійних переговорів в США стосовно фіскального стимулювання американської економіки.

ПОВЕРТАЮЧИСЬ ДО МІСЦЕВОГО РИНКУ АКЦІЙ

Вчора індекс Української біржі зробив разом зі світовими фондовими індексами певну паузу. Вона може продовжитись і сьогодні.

 

-----------

вул. Сагайдачного, 25-Б, 3 поверх, тел.: 044 390 57 60

Звертаємо Вашу увагу на те, що ця інформація є власністю ТОВ «КІНТО, Лтд» та відображає бачення ситуації на фондових ринках фахівцями компанії. ТОВ «КІНТО, Лтд» не надає жодних гарантій стосовно реалізації прогнозів та рекомендацій, викладених у цьому документі, та не бере на себе відповідальності за будь-які можливі наслідки використання цієї інформації, включаючи фінансові втрати, але не обмежуючись ними. Наведену інформацію в жодному разі не можна розглядати як рекомендацію на купівлю чи продаж цінних паперів, вона призначена лише для Вашого використання. Цю інформацію ТОВ «КІНТО, Лтд» надає за власний кошт, тому ця інформація в повному обсязі та в усіх частинах є об’єктом власності, володіння, користування та розпорядження ТОВ «КІНТО, Лтд».

----------
УВАГА!
  АРІФРУ може не розділяти оціночних суджень авторів оглядів і прогнозів, не надає жодних гарантій реалізації прогнозів та рекомендацій, викладених у цьому документі, і не бере на себе відповідальності за будь-які можливі наслідки використання цієї інформації, включаючи фінансові втрати, але не обмежуючись ними. Наведену інформацію в жодному разі не можна розглядати як рекомендацію на купівлю чи продаж цінних паперів.


Теги: | Акції |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.