Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Огляд ринку акцій за 29 листопада


30.11.2020 02:20

Щоденний огляд ринку акцій від компанії КІНТО станом на 30.11.2020

 

На сьогодні є одна важлива новина для українських учасників фінансового ринку. Голова фракції "Слуга народу" у Верховній Раді Давид Арахамія заявив що після формування нового складу Адміністрації президента США Україна має намір на початку 2021 року провести переговори з США щодо часткової реструктуризації зовнішніх боргів.

Раніше міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що виступає проти реструктуризації зовнішніх боргів України.

Складно поки зрозуміти, що за тезою Давида Арахамії стоїть.

В цьому зв’язку також варто почитати кілька інтерв’ю міністра фінансів України даних в самому кінці минулого тижня.

А поміж тим іноземці зупинили розпродаж українських облігацій внутрішньої держпозики. Тобто поки вони не розглядають драматичних варіантів розвитку подій в нашій країні.

Більш детально про це та інше в дайджесті фінансових та економічних новин - після огляду ситуації на фінансових ринках.

ФІНАНСОВІ РИНКИ

Ринок акцій України.

Значення індексу ПФТС в минулу п’ятницю знову не змінилось. Це був його 9-ий торговий день без змін.

В минулу п’ятницю на біржі ПФТС відбулась одна угода. Це була угода з акціями банку «Південний» обсягом 31,2 тисячі гривень в грошовому вираженні.

В минулу п’ятницю значення індексу Української біржі підріс, додавши ще 0,6%, і знову оновив свій максимум за останні вісім місяців – з березня поточного року.

Очевидно на попередній ріст індексу Української біржі мало значний вплив зростання на світових ринках акцій, але також і деякі позитивні зміни в прибутковості місцевих емітентів в третьому кварталі 2020 року та певні позитивні корпоративні новини, як новина про імовірне скоре урегулювання податкової заборгованості «Укрнафти».

В минулу п’ятницю на Українській біржі відбулось лише дві маленькі за обсягом угоди з акціями двох емітентів – обидві по безадресним заявкам. Результати цих угод представлені в Таблиці 1.

Таблиця 1. Ціни акцій по угодам по безадресним заявкам, біржовий курс та їх зміни на Українській біржі 27.11.2020, обсяги торгів

Ніяких інших угод з акціями, як і інших значимих змін котирувань в сегменті акцій, крім згаданих вище, в минулу п’ятницю на Українській біржі не було.

Борговий ринок України.

Ціни українських державних єврооблігацій і їх дохідності в минулу п’ятницю мало змінились і мало змінюються. Ціни українських державних єврооблігацій продовжують перебувати коли своїх багатомісячних максимумів.

В минулу п’ятницю на «дальньому» кінці кривої дохідність ОЗДП номінованих в доларах США складала 6,52-6,69%, близько до мінімального значення з лютого 2020 року.

Посилання: http://ua.cbonds.info/

та https://www.boerse-frankfurt.de/bond/xs2010030836-ukraine-republik-7-253-20-33

На вторинному ринку ОВДП сьогодні без змін.

Декларовані Райффайзен Банк Аваль дохідності ОВДП в гривні зросли у минулий четвер.

Декларована дохідність продажу (з якою можна купити) «2025 рік» та «2027 рік» за даними Райффайзен Банк Аваль є зараз максимальною і складає по пропозиціям на сьогодні 11,60%.

Посилання: https://www.aval.ua/promo/bonds-ovdp

Валютний ринок

Курс гривні на міжбанку продовжує різко знижуватись по відношенню до євро, Рис. 1. По відношенню до долара США ситуація виглядає стабільнішою.

Згідно з ф’ючерсами на пару гривня долар на Українській біржі гривня продовжить слабшати і до долара США і на початку наступного року, Рис. 2.

Курс EUR / USD досяг тримісячного максимуму вище 1,1950, оскільки долар падає з разом зниженням прибутковості облігацій США.

Торгівці валютою сьогодні очікують показники інфляції в Німеччині та виступ керівника ЄЦБ Крістін Лагард.

Також очікують можливу додаткову інформацію стосовно вакцин від коронавірусу.

Світові ринки акцій

В минулу п’ятницю широкий фондовий індекс США S&P 500 додав 0,2%, індекс Dow Jones підріс на незначну 0,1%, а індекс NASDAQ підріс на більш суттєві 0,9%, Рис. 3

З початку цього місяця індекс Dow Jones Industrial Average зріс на 12,9%. Це найбільше його зростання за місяць з січня 1987 року. Індекси S&P 500 та Nasdaq в листопаді подорожчали на 11,3% та 11,9% і відповідно, обидва також на шляху до найбільшого місячного росту з квітня цього року.

З цього приводу фінансові оглядачі пишуть так: «Перспективні розробки вакцин посилили впевненість у плавному відновленні економіки». (Окремі аналітики ринків акцій, однак, заявляють що Уолл-Стріт завищує ці очікування.)

Сьогодні ф’ючерси на індекс S&P 500 та Dow Jones знижуються на 0,3-0,5%, на індекс NASDAQ мало змінюється.

Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 в минулу п’ятницю підріс на 0,4% і оновив свій після кризовий максимум. Сьогодні він мало змінюється.

Композитний доларовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, в минулу п’ятницю підріс на 0,1% оновивши свій більш, ніж дворічний максимум. Сьогодні індикатор MSCI EM знижується на 1,3-1,4%.

Графіки індексів S&P 500, Dow Jones, NASDAQ. Денні зміни.

Поточна ринкова оцінка фондових індексів США S&P 500, S&P 500, S&P 500 по показнику P/E форвард в порівнянні з історичними даними.

Ринкова оцінка фондового ринку США до останнього місячного підйому в листопаді по показникам внутрішня норма дохідності та ринкова премія в порівнянні з історичними даними.

Ринкова оцінка фондового ринку Німеччини до останнього місячного підйому в листопаді по критеріям внутрішня норма дохідності та ринкова премія в порівнянні з історичними даними.

Ринкова оцінка фондового ринку Польщі до останнього місячного підйому в листопаді по показникам внутрішня норма дохідності та ринкова премія в порівнянні з історичними даними.

 

ФІНАНСОВІ ТА ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

Українські фінансові та економічні новини.

Фінанси

Голова фракції "Слуга народу" у Верховній Раді Давид Арахамія заявляє, що після формування нового складу Адміністрації президента США Україна має намір на початку 2021 року провести переговори з США щодо часткової реструктуризації зовнішніх боргів.

Про це він повідомив в ефірі телеканалу "Україна 24".

Раніше міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що виступає проти реструктуризації зовнішніх боргів і заперечує можливість дефолту України.

Коментар. Складно зрозуміти, що за тезою Давида Арахамії стоїть. Насправді, зі сторони дуже поверхнево видається, що Україна може вирішити всі політичні питання і отримати два транші МВФ наступного року та інше фінансування, які спокійно «закриють» і основні фінансові питання. Інша справа – що хтось не може, чи не хоче докласти до цього достатніх зусиль або щось цьому заважає.

В цьому контексті зі сторони людині, яка не володіє великою інформацією, видається, що переговори з Адміністрацією США з цього питання не будуть успішними і це стане ясно дуже скоро після їх початку (або ще набагато раніше - задовго до їх початку).

***

Міжнародний валютний фонд не розглядає виділення надзвичайного фінансування для України, повідомив міністр фінансів Сергій Марченко в ефірі телепрограми "Право на владу" на телеканалі "1 + 1".

"У вас є програма, і ми готові в ній працювати. Ми не розглядаємо для вас emergency finance", - процитував Марченко відповідь МВФ.

***

Міністр фінансів України Сергій Марченко дав 27.11.2020 інтерв’ю ВВС News Україна.

Текст, посилання на сайті Міністерства:

https://mof.gov.ua/uk/news/interviu_ministra_finansiv_sergiia_marchenka_dlia_vvs_news_ukraina_27112020-2569

Окремі цитати:

«Нам надзвичайно складно. Напевне, це найбільш складний період за останні роки. Але це не означає, що треба панічно посипати голову попелом і казати, що все пропало. У нас все нормально, і є люди, які за це відповідають».

«Ситуація непроста, абсолютно непроста. Я нікого не обманюю, просто кажу, що так склалося, що значна сума коштів до цього часу нам не надійшла. Мова про більш як 3 мільярди доларів США, які були закладені у нас в бюджеті.

Тому ми виходимо з цієї ситуації, як можемо. Згідно із чинним законодавством. Ніяких порушень не робимо, в ручному режимі не працюємо».

«ВВС News Україна: Що ви маєте на увазі - нормально? Після першого червневого траншу ми вже пропустили один перегляд програми і черговий транш наприкінці літа. Підходить кінець року - і другого запланованого траншу знову нема.

Сергій Марченко: Є багато причин, з яких у нас досі не відбувся перегляд програми. Ці причини з'являлися, як намисто. Поки одну проблему намагаємося вирішити - з'являється нова. Ці проблеми накопичуються. Деякі ми вирішуємо, деякі - не вирішуємо, точніше, шукаємо рішення, яке не може бути швидким».

«Більш імовірним сценарієм, я би сказав, дуже високо ймовірним, що нам вдасться домовитися у поточному році про місію і ці кошти будуть вже в наступному році.

Питання навіть не в транші, питання в месиджах і взаємодії.

Якщо ми зможемо переломити негативний наратив останніх місяців, це вже буде великою перемогою, я вважаю. Тому що це відкриває нам шлях до отримання макрофінансової допомоги, до відновлення перемовин зі Світовим банком, і так далі».

***

Україна виплатила Міжнародному валютному фондові 72,5 млн доларів у листопаді.

Поточного року виплат МВФ, згідно з графіком, більше не заплановано.

Наступного року Україна має виплатити МВФ 1,136 млрд СПЗ (спецправ запозичення).

Найближчий платіж заплановано на початок лютого 2021 у розмірі 145 млн СПЗ, а потім у березні 2021 - понад 350 млн СПЗ.

***

Міністр фінансів Сергій Марченко прогнозує перевиконання доходів держбюджету-2020 на 10 млрд гривень.

Про це він повідомив в ефірі телепрограми "Право на владу" на телеканалі "1 + 1".

З його слів, держбюджет-2020 передбачає надходження 6 млрд доларів від міжнародних фінансових організацій.

"Зараз недонадійшло понад 3 млрд... через неприйняття низки необхідних законів", - підкреслив Марченко.

***

Проект держбюджету-2021 до 2-го читання передбачає перенесення підвищення мінімальної зарплати до 6,5 тис. гривень з липня на грудень, міністр фінансів Сергій Марченко в ефірі телепрограми "Право на владу" на телеканалі "1 + 1".

Міністр фінансів це пояснив тим, що такі шокові вливання коштів впливають на інфляцію в бік її збільшення.

***

Міністр фінансів Сергій Марченко підтвердив затримки з платежами Державною казначейською службою України.

"Сьогодні на ранок (25.11) (на єдиному казначейському рахунку) було 22 млрд гривень... Чи є затримки (з платіжками)? Вони є", - сказав міністр.

***

Верховна Рада має намір розглянути проект державного бюджету на 2021 рік у другому читанні після 7 грудня.

Про це депутат від фракції "Голос" Ярослав Железняк повідомив у своєму Telegram-каналі за підсумками наради керівництва Ради з прем’єр-міністром Денисом Шмигалем і керівником Офісу президента Андрієм Єрмаком.

***

Національний банк України з 23 по 27 листопада не проводив інтервенцій на міжбанківському валютному ринку, як і тижнем раніше. Про це свідчать дані на сайті НБУ. Таким чином, НБУ не проводить інтервенцій третій тиждень поспіль, з 9 листопада.

***

Іноземці зупинили розпродаж українських облігацій внутрішньої держпозики, повідомляють ЗМІ.

І це дійсно так. Згідно з даними НБУ портфель облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) у власності нерезидентів не знижується з 20.11.2020, а з 25.11.2020 незначно підріс. Станом на 30 листопада він складає 75,392 млрд грн. в еквіваленті, з них в гривні – 74,40 млрд.

З початку року портфель нерезидентів скоротився зі 117,7 млрд грн.

Коментар. Це до того, чи є у нерезидентів відчуття проблем з державними фінансами України. Здається – поки ні.

Новини економіки

Середня номінальна заробітна плата штатних працівників підприємств, установ та організацій в жовтні 2020 року склала 12 174 гривень. Це в 2,4 рази вище рівня мінімальної заробітної плати (5000 гривень) і на 1,5% більше середньої зарплати у вересні (11 998 гривень). Такі дані наводить Державна служба статистики.

За останні 12 місяців (в порівнянні з жовтнем 2019 року) показник середньої номінальної зарплати зріс на 13,5%.

Що стосується реальної зарплати (з урахуванням інфляції), то в жовтні нинішнього року по відношенню до жовтня минулого року вона зросла на 10,6%.

Новини емітентів, акції яких торгуються на місцевих біржах.

Верховний Суд відмовився відкрити провадження за касаційними скаргами Міністерства юстиції, "Ощадбанку", "Укрексімбанку" на рішення та постанову, якими було задоволено позов ТОВ "Фінансова компанія" Сокур "до Державної виконавчої служби Міністерства юстиції. Цими рішеннями були скасовані постанови держвиконавця про опис і арешт 92,79% акцій "Укртелекому" (належать ТОВ "ЕСУ" Ріната Ахметова), винесені в серпні-жовтні 2019 року, повідомляє Finbalance.

Також скасовано рішення, яким визнано протиправними дії та зобов'язана Державну виконавчу службу утриматися від звернення стягнення на 92,79% акцій "Укртелекому".

Новини емітентів єврооблігацій з бізнесом переважно в Україні.

"ДТЕК Енерго" за підсумками січня-вересня 2020 року одержала чистий збиток 19,12 млрд грн, з якого збиток від курсових різниць - 6,9 млрд грн., звіт компанії.

Інші показники за період:

  • Чистий дохід - 31,61 млрд грн,
  • Валовий прибуток - 2,08 млрд грн.
  • Операційний збиток 7,48 млрд грн. (з урахуванням збитку від фінансових інструментів – 4,86 млрд.
  • Чисті грошові кошти від операційної діяльності – позитивне значення - 2,21 млрд грн.
  • Капінвестиції - 2,06 млрд.

Грошові кошти збільшилися до 0,42 млрд грн з 0,245 млрд грн на початок року.

Позитивний грошовий потік від операційної діяльності за 9 місяців склав, зокрема в третьому кварталі - 1,08 млрд грн, а на, зокрема, в третьому кварталі - 0,85 млрд грн.

"Негативний вплив на результати продовжує надавати системна криза в енергетиці та істотне скорочення споживання електроенергії через пандемію коронавірусу. За 9 місяців 2020 року компанія знизила видобуток вугілля на 14,1% порівняно з аналогічним періодом минулого року - до 14,2 млн тонн, виробництво електроенергії скоротила на 30,5% - до 15,8 млрд кВт на рік", - зазначили в компанії на запит агентства "Інтерфакс-Україна".

Компанія "ДТЕК Енерго" є структурою холдингу ДТЕК, яка об'єднує вугільний бізнес, генерацію електроенергії тепловими електростанціями ТЕС і ТЕЦ, а також підприємства гірничого машинобудування. У 2019 її чистий прибуток впав у 1,9 рази - до 2,55 млрд грн, дохід знизився на 15,4% - до 76,83 млрд грн, інвестиції в розвиток виробництва склали 5,2 млрд грн.

Посилання: https://dtek.com/content/files/debv_9m-2020_financial-report.pdf

А також:

https://dtek.com/content/files/quarterly-financial-report-9m2019.pdf

02 квітня 2020 рейтингове агентство Fitch Ratings знизило емітенту DTEK Energy довгостроковий міжнародний рейтинг в іноземній валюті з рівня "C" до рівня "RD" (обмежений дефолт).

28 вересня 2020 на сайті Лондонської фондової біржі компанія "ДТЕК Енерго" повідомила наступне: "На даний час "ДТЕК Енерго" не досягла угоди зі спеціальною групою власників облігацій ("ДТЕК Енерго") і спеціальною групою кредиторів банку щодо умов реструктуризації, і обговорення тривають", - йдеться в ньому.

Мова йде про 35% непогашеної суми боргу по єврооблігаціях (загальна сума випуску - 1275,1 млн доларів США), з терміном погашення до 31 грудня 2024 року і з купонною ставкою в 10,35%. Код ISIN XS1543030222.

Наразі ціна цих паперів складає 65,37% номіналу (66,4/66,35).

Світові фінансові та економічні новини.

Національне бюро статистики Китаю оголосило в понеділок, що офіційний індекс менеджерів закупівель, PMI, у виробничому секторі Китаю в листопад становив 52,1, що перевищує очікування.

Президент США Дональд Трамп оцінює можливість додати найбільшого китайського виробника мікросхем SMIC та національного виробника нафти та газу CNOOC до свого чорного списку імовірних китайських військових компаній, повідомило інформаційне агентство Reuters.

Міністр закордонних справ Великої Британії Домінік Рааб заявив у неділю, що переговори між Великобританією та Європейським Союзом переходять у "дуже важливий" тиждень.

ПОВЕРТАЮЧИСЬ ДО МІСЦЕВОГО РИНКУ АКЦІЙ

Якщо виходити суто з того факту, що кореляція індексу Української біржі зі світовими фондовими індексами значно збільшилась в останній місяць чи два, сьогодні варто очікувати його незначних змін.

-----------

вул. Сагайдачного, 25-Б, 3 поверх, тел.: 044 390 57 60

Звертаємо Вашу увагу на те, що ця інформація є власністю ТОВ «КІНТО, Лтд» та відображає бачення ситуації на фондових ринках фахівцями компанії. ТОВ «КІНТО, Лтд» не надає жодних гарантій стосовно реалізації прогнозів та рекомендацій, викладених у цьому документі, та не бере на себе відповідальності за будь-які можливі наслідки використання цієї інформації, включаючи фінансові втрати, але не обмежуючись ними. Наведену інформацію в жодному разі не можна розглядати як рекомендацію на купівлю чи продаж цінних паперів, вона призначена лише для Вашого використання. Цю інформацію ТОВ «КІНТО, Лтд» надає за власний кошт, тому ця інформація в повному обсязі та в усіх частинах є об’єктом власності, володіння, користування та розпорядження ТОВ «КІНТО, Лтд».

----------
УВАГА!  АРІФРУ може не розділяти оціночних суджень авторів оглядів і прогнозів, не надає жодних гарантій реалізації прогнозів та рекомендацій, викладених у цьому документі, і не бере на себе відповідальності за будь-які можливі наслідки використання цієї інформації, включаючи фінансові втрати, але не обмежуючись ними. Наведену інформацію в жодному разі не можна розглядати як рекомендацію на купівлю чи продаж цінних паперів.

 

 


Теги: | Акції |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.