Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Огляд ринку акцій за 26 листопада


27.11.2020 00:16

Щоденний огляд ринку акцій від компанії КІНТО станом на 27.11.2020

 

На сьогодні для переважної більшості українських учасників фінансового ринку значних важливих та/чи термінових фінансових та економічних новин, за другу половину вчорашнього дня, минулу ніч і сьогоднішній ранок немає.

Окремим учасникам ринку варто звернути увагу на публікацію фінансових показників агрохолдингу «Кернел» перший квартал 2021 фінансового року, перспективу збільшення тарифів на електроенергію для населення (в контексті впровадження стимулюючого регулювання в галузі), підвищення тарифів на розподіл газу для 20 операторів газорозподільних мереж. Ці повідомлення стосуються акціонерів цих компаній та підприємств.

Про це та інші повідомлення в дайджесті фінансових та економічних новин після огляду ситуації на фінансових ринках.

ФІНАНСОВІ РИНКИ

Ринок акцій України.

Індекс Української біржі вчора підріс, додавши ще 0,6% і знову оновив свій максимум за останні вісім місяців – з березня поточного року.

Цілком очевидно на весь останній ріст індексу Української біржі мало вирішальний вплив сильне зростання на світових ринках акцій. До цього додались також і деякі позитивні зміни в прибутковості місцевих емітентів в третьому кварталі 2020 року та певні позитивні корпоративні новини, як новина про імовірне скоре урегулювання податкової заборгованості «Укрнафти».

Вчора на Українській біржі відбулось п’ятнадцять угод з акціями п’яти емітентів, з яких дев’ять угод на ринку заявок і шість РЕПО угод. Результати цих угод представлені в Таблицях 1 та 2 нижче.

                      

Крім  цього,  вчора  без  угод  на  Українській  біржі  на  6,7% підросли котирування  акцій шахтоуправління "Покровське", з 3,00 до 3,20 гривень за акцію.

Ніяких інших угод з акціями, як і інших значимих змін котирувань в сегменті акцій, крім згаданих вище, минулого дня на Українській біржі не було.

Борговий ринок України.

Вчора ціни українських державних єврооблігацій після дуже значного місячного зростання трохи знизились. Сьогодні вони мало змінюються. Ціни українських державних єврооблігацій продовжують перебувати коли своїх багатомісячних максимумів.

Вчора на «дальньому» кінці кривої дохідність ОЗДП номінованих в доларах США складала 6,52-6,58%, дуже близько до мінімального значення з лютого 2020 року.

Посилання: http://ua.cbonds.info/

та https://www.boerse-frankfurt.de/bond/xs2010030836-ukraine-republik-7-253-20-33

На вторинному ринку ОВДП сьогодні без змін.

Це після того, як днем раніше зросли декларовані Райффайзен Банк Аваль дохідності ОВДП (вторинного ринку).

Причина. На аукціонах цього вівторка міністерство фінансів України пішло на доволі таки помітне, якщо не суттєве, збільшення дохідності для залучення більших коштів.

Ріст декларованих Райффайзен Банк Аваль гривневих ОВДП відбувся практично по всій кривій дохідності; на купівлю за виключенням «двох дат» в середині кривої. Зростання на купівлю склало 0,10-0,70%. Зростання дохідності на продаж склало 0,20%-0,40% на дальньому кінці кривої. Спред дохідностей дещо розширився.

Декларована дохідність продажу (з якою можна купити) «2025 рік» та «2027 рік» за даними Райффайзен Банк Аваль є зараз максимальною і складає по пропозиціям на сьогодні 11,60%.

Посилання: https://www.aval.ua/promo/bonds-ovdp

Валютний ринок

Курс гривні на міжбанку по відношенню до долара США і євро продовжує слабшати, доволі сильно - по відношенню до євро на фоні укріплення євро до долара, Рис. 1.

Згідно з ф’ючерсами на пару гривня долар на Українській біржі гривня продовжить слабшати до долара США до кінця цього і на початку наступного року, Рис. 2.

EUR / USD торгується ближче до останніх максимумів 1,1940, Рис. 3, оскільки долар відновлює падіння.

Оптимізм щодо перехідного періоду у владі США та вакцин Covid тисне на долар.

Графік пари євро - долар США, зміни через 15 хвилин.

Світові ринки акцій

Вчора в США відзначали День подяки і торгів на біржах, природно, в США не було.

Через це широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 вчора та сьогодні мало змінився та змінюється перебуваючи коло свого після кризового максимуму, Рис. 4.

Сьогодні ф’ючерси на фондові індекси США слабко підростають.

Композитний доларовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, вчора підріс на 0,9%, а сьогодні мало змінюється, але все ж оновлює свій більш, ніж дворічний максимум, Рис. 5.

Графік індексу STOXX 600, 1 рік. Денні зміни.

Графік індексу MSCI EM, 2,5 роки. Денні зміни.

ФІНАНСОВІ ТА ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

Українські фінансові та економічні новини.

Політика. Фінанси

Кабінет Міністрів України на позачерговому засіданні уряду в четвер затвердив проект держбюджету-2021 до 2-го читання у Верховній Раді з дефіцитом 5,47% ВВП.

"Знайдено можливість скоротити дефіцит бюджету до ВВП із 6%", - повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні.

Нагадаємо в цьому зв’язку новину від учора.

Міністерство фінансів успішно завершило переговори з МВФ стосовно основних параметрів проекту держбюджету на 2021 рік, що було однією з головних передумов для початку першого перегляду спільної з МВФ Програми Stand-by для України, визначення дати візиту місії Європейського департаменту МВФ та отримання чергового траншу, повідомлення Мінфіну від 26.11.2020.

***

Дефіцит державного бюджету в жовтні 2020 року склав 30,44 млрд грн, а за січень-жовтень цього року держбюджет зведений з дефіцитом 112 млрд грн.

За даними Державної казначейської служби, в жовтні дефіцит загального фонду держбюджету склав 26,88 млрд грн, а за десять місяців загальний фонд держбюджету зведений з дефіцитом майже 120,5 млрд грн, повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на матеріали Держказначейства.

Детально в оригіналі матеріали можна знайти на сайті Держказначейства за посиланням:

https://www.treasury.gov.ua/ua/file-storage/2020-5?v=5e1c363005730

Запозичення в жовтні склали 20,9 млрд грн, а за 10 місяців - майже 426,5 млрд грн (при плані в 567,146 млрд грн), при цьому на зовнішні ринки запозичень Україна в жовтні не виходила.

Коментар. Слід покласти це повідомлення в контекст і відразу зазначити, що плановий дефіцит бюджету на цей рік через COVID-19 – 7,5% ВВП, тобто при прогнозному номінальному ВВП 2020 3870 млрд грн – це 290 млрд дефіциту. Так що показник за 10 місяців не високий. Національний банк донедавна очікував по факту дефіциту у 6-6,5%.

Як вже повідомлялось в наших оглядах, в останні місяці план надходжень до бюджету по доходам від податкових та митних органів суттєво перевиконуються, а прем’єр-міністр переконаний, що бюджет в поточному році буде виконаний.

Разом з тим є значне недовиконання бюджету в частині отримання позик.

***

Президент України Володимир Зеленський вніс до ВР законопроект №4429 про підтримку підприємців під час карантину. Текст законопроекту №4429 якого оприлюднений на сайті парламенту.

Згідно з ним в тому числі одноразову допомогу обсягом 8 тис. грн зможуть отримати наймані співробітники із середньою зарплатою за третій квартал 2020 року до 30 тис. грн на місяць, а також фізособи-підприємці (ФОП), зареєстровані не менше трьох місяців тому.

Для отримання такої допомоги найманий працівник не повинен працювати за сумісництвом.

Крім цього, президент запропонував відстрочити до 29 грудня 2021 року погашення податкового боргу до 6,8 тис. грн для фізосіб, зокрема, самозайнятих.

***

Європейський Союз надасть 18,2 млн євро допомоги на подолання малими і середніми підприємствами України наслідків пандемії коронавірусу Covid-19.

Про це повідомив голова представництва Європейського Союзу в Україні Матті Маасікас в Twitter.

***

Світовий банк виділить Україні 100 млн доларів на закупівлю вакцин від COVID-19 і медичного обладнання.

Про це на брифінгу повідомила заступник міністра охорони здоров'я Світлана Шаталова.

***

І раніше. Президент Володимир Зеленський уповноважив міністра фінансів Сергія Марченка підписати угоду про позику Україні 300 млн доларів у Міжнародного банку реконструкції та розвитку (МБРР) на подолання наслідків пандемії коронавірусу.

***

Сукупний державний (прямий і гарантований) борг України в жовтні збільшився на 0,4%, або на 380 млн доларів, до 83,27 млрд доларів порівняно з попереднім місяцем, дані Міністерства фінансів.

При цьому прямий зовнішній борг за місяць зріс з 41,95 млрд до 41,96 млрд доларів.

Прямий внутрішній борг збільшився з 878,25 млрд гривень до 893,73 млрд гривень.

COVID-19 в Україні

В Україні станом на ранок п'ятниці зафіксовано новий рекорд у 16 218 нових випадків захворювання на коронавірусну хворобу COVID-19, одужали - 8 843 людини, померли 192 пацієнти, повідомив міністр охорони здоров'я України Максим Степанов.

За минулу добу COVID-19 в Україні госпіталізовано - 2 069 осіб.

Напередодні, 26 листопада, в Україні було зафіксовано попередній рекорд у 15 331 новий випадок захворювання на коронавірусну хворобу, Рис 6.

А поміж тим в світі приріст виявлених за добу випадків різко сповільнився, Рис 7, 8.

Жорсткі карантинні заходили дали дуже великий ефект у Франції, Рис. 9. В країні мають зняти певні обмеження і це зробить більш святковим Різдво.

Кількість нових виявлених випадків COVID-19 в Україні за добу.

Також 7-и денна ковзна.

Кількість нових виявлених випадків COVID-19 в світі за добу та смертей від COVID-19 в світі за добу. Також 7-и денні ковзні.

Кількість нових виявлених випадків COVID-19 в США, ЄС та Сполученому Королівстві за добу - 7-и денні ковзні.

Ефективність часткового локдауну у Франції.

(На графіку видно суттєве зменшення кількості нових випадків COVID-19)

Фінанси підприємств

Підприємства та організації України за період з січня по вересень 2020 року отримали прибуток від звичайної діяльності до оподаткування на суму 93,3 млрд грн, тоді як за аналогічний період минулого року їх прибуток становив 342,8 млрд грн. Про це повідомив Держстат.

За даними Державної служби статистики, за дев’ять місяців 34,8% підприємств спрацювали з негативним фінансовим результатом, тоді як в січні-вересні минулого року таких було 22,7%. Збитки склали 318,5 млрд грн, що більш ніж в 2,8 рази перевищує показники аналогічного періоду минулого року.

У той же час підприємства України, які спрацювали рентабельно, отримали 411,8 млрд грн прибутку, що на 9,5% менше, ніж за аналогічний період минулого року.

Новини банківського сектору

Шостий апеляційний адміністративний суд переніс на 15 грудня розгляд апеляційної скарги ПриватБанку на рішення Окружного адміністративного суду Києва від 18 квітня 2019 року у справі за позовом бізнесмена Ігоря Коломойського про незаконність націоналізації банку.

***

У жовтні сума вкладів фізичних осіб у банках - учасниках Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) збільшилася на 7,7 млрд до 575 млрд гривень порівняно з вереснем, повідомлення ФГВФО.

Новини емітентів, акції яких торгуються на іноземних біржах з бізнесом переважно в Україні, також емітентів єврооблігацій.

"Кернел", один із найбільших українських агрохолдингів, завершив перший квартал 2021 фінансового року (ФР, липень-2020 року - червень-2021) з чистим прибутком $ 204,1 млн, що в 3,4 раза більше, ніж у першому кварталі 2020 ФР, звітність компанії.

EBITDA зросла в 2,7 рази - до $ 290 млн. Виручка зросла на 11% до $ 940,3 млн за рахунок зростання цін реалізації соняшникової олії.

В сегменті переробки олійних EBITDA збільшилася на 39% - до $ 31 млн за рахунок більш високої маржі переробки, зростання ціни на соняшникову олію і рекордний урожай насіння соняшнику в 2019 році в Україні; у рослинництві - в 2,8 рази, до $ 161 млн (драйвером стало зростання цін на зерно і олійні культури); в сегменті інфраструктури і трейдингу - в 3,1 рази, до $ 111 млн завдяки збільшенню обсягів експорту зерна.

"Ми зберігаємо позитивний прогноз для сегмента рослинництва і очікуємо, що EBITDA цього сегмента за весь 2021 фінансовий рік досягне $ 200 млн проти $ 128 млн за 2020 ФР", - йдеться в звіті.

Чистий борг компанії станом на 30 вересня 2020 року знизився на 11% - до $ 1,017 млрд. Чистий борг з поправкою на готові до продажу товарно-матеріальні запаси знизився на 8% - до $ 528 млн на 30 вересня. Згідно з даними компанії, співвідношення чистого боргу до EBITDA знизилося з 3,3 до 1,6.

"Кернел" завершив 2020 фінансовий рік (ФР, липень-2019 - червень-2020) з чистим прибутком $ 123 млн, що на 31% менше, ніж у 2019 ФР. Його виручка зросла на 4% - до $ 4,11 млрд, EBITDA - на 28%, до $ 443 млн. Чистий борг компанії за підсумками 2020 ФР виріс на 41% - до $ 980 млн.

Коментар. Після цього повідомлення ціна акцій «Кернелу» сьогодні зростає більш, ніж на 6%. (Вчора знизилась на 1,7%). Рекомендація усіх 4-х аналітиків по акціям компанії «купувати» на фоні дорогого ринку.

Середній потенціал росту ціни акцій - 18,4%. Діапазон потенціалу росту на думку аналітиків - 6,3-36,1%

Посилання: https://www.marketscreener.com/quote/stock/KERNEL-HOLDING-S-A-6500047/consensus/

Таблиця. Ринкові коефіцієнти «Кернела» по даним https://www.marketscreener.com

і ціні акцій на вчора

Посилання: https://www.marketscreener.com/quote/stock/KERNEL-HOLDING-S-A-6500047/financials/

Графік ринкової ціни акцій «Кернела» в польських злотих.

За півроку, часовий проміжок 1 день.

Графік ринкової ціни акцій «Кернела» в польських злотих.

З початку торгів цими паперами за майже 10 років, часовий проміжок 1 місяць.

 

Новини електроенергетики

Міністерство енергетики прогнозує зростання тарифів на електроенергію для населення і планує змінити підхід до їх формування в 2021 році.

Про це повідомив виконуючий обов'язки міністра енергетики Юрій Бойко під час онлайн-брифінгу.

"Не готовий озвучити дату, але з великою часткою ймовірності такі зміни (зростання тарифів) будуть протягом 2021 року", - сказав він.

Бойко аргументував підвищення тим, що з 1 січня 2021 року запроваджується RAB-модель (стимулююче тарифоутворення) для операторів систем розподілу, а очікуваний тариф Національної енергетичної компанії "Укренерго" буде не нижчий ніж 0,31 гривні за переданий 1 кВт-год, що призводить до вартості транспортування електроенергії до всіх споживачів 2-го класу, в тому числі побутових, у середньому 1,37 гривні за 1 кВт-год.

Він зазначив, що станом на листопад побутовий споживач сплачує за електроенергію виробнику 0,01 гривні і за її транспортування (від електростанції додому) 1,03 гривні за 1 кВт-год.

Наразі Міненерго активно працює з учасниками ринку електроенергії та регулятором над переглядом системи перехресного субсидування для максимально збалансованого і м'якого підходу в частині тарифів для побутових споживачів.

Коментар. Це важливе повідомлення, яке стосується тих учасників фінансового ринку України, хто є акціонером «обленерго» - розподільчих компаній електроенергетики. Питання тарифів може стримувати або ж навіть дещо розвернути вже в 2021 році систему RAB тарифів, яка зараз впроваджується – зменшивши прибутки підприємств сектору або ж навіть усунувши це регулювання. Це – певний ризик.

***

Національна комісія держрегулювання енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) має намір підвищити тарифи на розподіл газу для 20 операторів газорозподільних мереж (ГРМ) на 12,7% - в 2,8 рази і знизити тарифи для 2 операторів ГРМ з 2021 року.

Коментар. Має значення для тих учасників фінансового ринку, які є акціонерами цих підприємств («облгазів»). Наприклад, для "Херсонгазу" підвищення може скласти 91,5% до 1,8 гривні/куб. м (без ПДВ).

***

"... Для стабілізації енергоринку... В першу чергу необхідно створити однакові умови для виробників державного і приватного секторів і, відповідно, передбачити торгівлю електроенергією на двосторонніх договорах виключно через електронні майданчики, тобто біржі. Буде це одна біржа чи кілька - це вже не принципово ", - т. в. о. міністра енергетики Юрій Бойко.

Бойко підкреслив, що такий крок автоматично створить конкуренцію на енергетичному ринку.

***

Тимчасовий виконувач обов'язків міністра енергетики Юрій Бойко заявляє, що національна енергетична компанія "Укренерго" та Міністерство фінансів розглядають можливість випуску "зелених" облігацій для погашення заборгованості перед виробниками електроенергії з поновлюваних джерел, але не до кінця поточного року.

З його слів, зараз стоїть завдання залучення кредиту для погашення боргів або випуску звичайних облігацій з цією ж метою.

***

Заборгованість державного підприємства "Гарантований покупець" перед виробниками електроенергії з відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) становить 9 млрд гривень, - т. в. о. міністра енергетики Юрій Бойко.

Т.в.о. міністра назвав реалістичним план врегулювання кризи на ринку енергетики, зазначивши, що стабілізація ситуації на ринку є однією з проблем, які необхідно вирішити до кінця року.

Бойко підкреслив, що надання державних гарантій національній енергетичній компанії "Укренерго" дасть змогу залучити необхідні для виплат кошти.

"Гарантований покупець" розрахувався за вересень з виробниками електроенергії з ВДЕ на 100%, виплативши 4,7 млрд гривень.

Новини інших галузей

У січні-вересні 2020 року порівняно з аналогічним періодом 2019 року акціонерна компанія "Укргазвидобування" скоротила прибуток у 12 разів, або на 19 642 млн гривень до 1,77 млрд гривень, повідомлення компанії.

У третьому кварталі 2020 року "Укргазвидобування" отримала 1,47 млрд гривень прибутку і поліпшила результати діяльності порівняно з 2-м кварталом 2020 року.

У січні-вересні чистий дохід "Укргазвидобування" скоротився на 40,5%, або на 25,25 млрд гривень до 37,12 млрд гривень.

За 9 місяців операційний прибуток компанії становив 3,39 млрд гривень.

Згідно з повідомленням, основним чинником, який продовжує впливати на фінансові результати компанії, залишається ціна на газ.

За результатами 9 місяців 2020 року видобуток товарного газу скоротився порівняно з 9 місяцями 2019 року на 0,5%, або на 47,8 млн куб. м до 10,14 млрд куб. м.

***

У жовтні порівняно з вереснем підприємства збільшили виробництво феросплавів на 2,2%, або на 1,10 тис. тонн до 50,72 тис. тонн.

Виробництво феросплавів у жовтні, тис. тонн:

Світові фінансові та економічні новини.

Прибутки промислових підприємств Китаю в жовтні зросли на 28,2% у порівнянні з попереднім роком, повідомило Національне бюро статистики країни в п'ятницю.

***

Народний банк Китаю (НБК), центробанк країни може вступити у відповідь на низку останніх дефолтів за облігаціями китайських фірм, пов'язаних з державою, за словами Хао Хунг з Bank of Communications International, 5-ого за величиною комерційного банку Китаю. У найкращих інтересах НБК - підтримувати достатню ліквідність, щоб уникнути "системного ризику", сказав Хонг CNBC у п'ятницю.

***

Прогнози «найбільших биків» по акціям. На думку аналітиків JP Morgan, американські акції, включаючи індекс S&P 500, готові до подальшого зростання в наступному році, а цільовий показник S&P 500 на кінець 2021 року – 4500 пунктів, що на 24% вище за поточний рівень.

Уолл-стріт знову відкриється в п’ятницю на половину сесії після свята Дня подяки. Однак обсяги торгів, ймовірно, залишатимуться низькими.

***

Вакцини проти COVID-19. Є у багатьох питання про те, як AstraZeneca та Оксфордський університет, Великобританія, тестували свою вакцину проти корона вірусу і сумніви.

ПОВЕРТАЮЧИСЬ ДО МІСЦЕВОГО РИНКУ АКЦІЙ

Якщо виходити з того факту, що кореляція індексу Української біржі зі світовими фондовими індексами значно збільшилась в останні два місяці, можна було б очікувати, що сьогодні індикатор УБ візьме певну паузу в рості. Та індекс зріс учора і зростає практично без пауз. Тож і сьогодні він також може зрости. Тим більше, що світові фондові індекси поки (за останні тижні) суттєво не знижувались.

-----------

вул. Сагайдачного, 25-Б, 3 поверх, тел.: 044 390 57 60

Звертаємо Вашу увагу на те, що ця інформація є власністю ТОВ «КІНТО, Лтд» та відображає бачення ситуації на фондових ринках фахівцями компанії. ТОВ «КІНТО, Лтд» не надає жодних гарантій стосовно реалізації прогнозів та рекомендацій, викладених у цьому документі, та не бере на себе відповідальності за будь-які можливі наслідки використання цієї інформації, включаючи фінансові втрати, але не обмежуючись ними. Наведену інформацію в жодному разі не можна розглядати як рекомендацію на купівлю чи продаж цінних паперів, вона призначена лише для Вашого використання. Цю інформацію ТОВ «КІНТО, Лтд» надає за власний кошт, тому ця інформація в повному обсязі та в усіх частинах є об’єктом власності, володіння, користування та розпорядження ТОВ «КІНТО, Лтд».

----------
УВАГА!
  АРІФРУ може не розділяти оціночних суджень авторів оглядів і прогнозів, не надає жодних гарантій реалізації прогнозів та рекомендацій, викладених у цьому документі, і не бере на себе відповідальності за будь-які можливі наслідки використання цієї інформації, включаючи фінансові втрати, але не обмежуючись ними. Наведену інформацію в жодному разі не можна розглядати як рекомендацію на купівлю чи продаж цінних паперів.


Теги: | Акції |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.