Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Огляд ринку акцій за 18 листопада


19.11.2020 18:27

Щоденний огляд ринку акцій від компанії КІНТО станом на 19.11.2020

 

На сьогодні видається є кілька важливих новин для українських учасників фінансового ринку.

З ринкової інформації слід звернути увагу на значне зниження сьогодні зранку декларованих Райффайзен Банк Аваль дохідностей гривневих ОВДП всупереч росту дохідності на первинному ринку ОВДП.

Інше на що слід звернути увагу – це припинення чи принаймні призупинення цінового зростання на світових фінансових риках, включаючи припинення росту цін та зниження дохідності українських єврооблігацій.

З новин варто звернути увагу на рішення Кабінету Міністрів України затвердити та подати до Верховної Раді законопроект про запровадження накопичувальної професійної пенсійної системи в Україні для окремих категорій працівників віком до 35 років,

а також на затвердження НКРЕКП проекту рішення про встановлення стимулюючих (RAB) тарифів на послуги розподілу електроенергії в 2021 році для шести підприємств "ДТЕК Мережі", включаючи "ДТЕК Дніпровські електромережі" та "ДТЕК Київські регіональні електромережі".

Впровадження стимулюючого тарифоутворення має в рази збільшити прибутки та ціни акцій підприємств сектору розподілу електроенергії.

Впровадження накопичувальної пенсійної системи могло б дуже суттєво, якщо не радикально покращити справи на фінансовому ринку нашої країни, зробивши його набагато більш розвинутим і зрілим.

Більш детально про це та інше в дайджесті фінансових та економічних новин - після огляду ситуації на фінансових ринках.

ФІНАНСОВІ РИНКИ

Ринок акцій України.

Значення індексу ПФТС вчора знову не змінилось, так само, як і позавчора.

Це після його росту на 0,2%, 4-х торгових днів без змін, зменшення на зовсім незначних 0,05% та ще 5-и торгових днів без змін. І т.д. назад по часу.

Угод з акціями минулого дня на біржі ПФТС знову не було.

Індекс Української біржі вчора ще трохи підріс, додавши 0,3% і оновив свій максимум за останні сім місяців. Днем раніше фондовий індикатор УБ «підскочив» на 2,4%.

Ріст на світових ринках акцій і їх максимуми історичні, чи багатомісячні, чи дворічні тут сильно допомогли.

Вчора на Українській біржі відбулось вісім угод з акціями чотирьох емітентів. Результати цих угод представлені в Таблицях 1 та 2 нижче.

Таблиця 1. Ціни акцій по угодам по безадресним заявкам, біржовий курс та їх зміни на Українській біржі 18.11.2020, обсяги торгів

Крім цього, минулого дня без угод на Українській біржі підросли котирування акцій

  • «Укртелкому» на 11,1% до 0,05 гривень за акцію;
  • Freedom Holding на 2,9% до 924 гривень за акцію.

Ніяких інших угод з акціями, як і інших значимих змін котирувань в сегменті акцій, крім згаданих вище, вчора на Українській біржі не було.

Борговий ринок України.

Вчора і сьогодні ціни на українські державні єврооблігації в Німеччині в доларах США мало змінились і мало змінюються, тримаючись на максимальному рівні після початку коронакризи, тобто дещо нижче попереднього максимуму лютого 2020.

Вчора на «дальньому» кінці кривої дохідність ОЗДП номінованих в доларах США складала 6,94-7,02%.

Посилання: http://ua.cbonds.info/

та https://www.boerse-frankfurt.de/bond/xs2010030836-ukraine-republik-7-253-20-33

Сьогодні декларована дохідність продажу Райффайзен Банк Аваль на вторинному ринку ОВДП різко знизилась, Рис. 1-3. Крива дохідності стала більш подібною до кривої, яка склалась на первинних аукціонах.

Зниження, крім «ближніх» паперів на купівлю склало від 0,55% до 1,45% - більше на «дальньому кінці» кривої дохідності. Зниження дохідності продажу було дуже нерівномірним: 1,50% і 1,10% на «ближньому кінці», без змін в середині кривої, потім більше - до 0,55% «2025 рік» і майже без змін «2027 рік» - 0,05%.

Посилання: https://www.aval.ua/promo/bonds-ovdp

Що тому причиною, на фоні росту дохідності та слабкого попиту на первинних аукціонах сказати важко. Можливо, так хтось хоче добитись зменшення чи зупинки росту дохідності на первинних аукціонах чи більшого попиту на них.

Варто зазначити, що ідеологічно такій динаміці дуже сприяє зниження дохідності єврооблігацій Україні і стабілізація та укріплення курсу гривні по відношенню до долара США і євро. І це завдяки режиму «ризик включити» на світових фінансових ринках, що проявляється в першу чергу в рості світових фондових індексів.

А що заважає – так це проблема в державних фінансах і не вирішені проблемні питання у відносинах з МВФ.

Валютний ринок

Курс гривні на міжбанку по відношенню до долара США і євро залишається стабільним; трохи слабне до долара і укріплюється до євро пристосовуючись до невеликих змін в парі євро - долар, Рис. 4

Світові ринки акцій

Досягнувши певних максимумів світові ринки акцій не змогли рухатись далі на фоні великих поточних ринкових оцінок цін акцій та певних проблем з поширенням коронавірусу, які загрожують подальшому економічному відновленню. І світові фондові індекси почали коригуватись вниз.

Вчора основні фондові індекси США знизились на 0,8-1,2%, Рис. 5. Сьогодні ф’ючерси на них також знижуються, втрачаючи близько 0,5%.

Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 сьогодні знижується на 0,8% після вчорашнього невеликого зростання, яке однак дозволило оновити - освіжити після кризовий максимум індексу, Рис. 6.

Композитний доларовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, вчора також оновив свій більш, ніж дворічний максимум додавши 0,5%, Рис. 7.

Сьогодні індикатор MSCI EM однак втрачає 0,9%.

Графік індексу MSCI EM. Денні зміни.

ФІНАНСОВІ ТА ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

Українські фінансові та економічні новини.

Політика. Фінанси

Декілька пунктів антикорупційної реформи викликають побоювання у Міжнародного валютного фонду (МВФ), хоча всі структурні маяки для отримання траншу вже виконано, повідомив заступник міністра фінансів Юрій Драганчук в інтерв'ю виданню "Корреспондент.net".

"Це призначення Вищої ради юстиції (ВРЮ), робота Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП), робота і незалежність Національного антикорупційного бюро (НАБУ). Конкурс із САП відбувся, і в МВФ тепер дивляться, як це працюватиме. Персоналії - не головне", - сказав він.

"… І формальних передумов для того, щоб не давати нам траншу або не присилати місію, у МВФ немає. Але вони дивляться на загальну ситуацію в країні, яка нині не зовсім позитивна", - пояснив заступник міністра фінансів.

Драганчук висловив сподівання на врегулювання конституційної кризи спільними зусиллями, проте антикорупційна реформа залишається на порядку денному.

"…ми очікуємо від них позитивного сигналу - початку роботи місії Фонду. Це відкриє нам фінансування Євросоюзу та Світового банку", - підсумував Драганчук.

Фінанси

Екс-міністр фінансів та екс-радник керівника Офісу президента України Ігор Уманський закликає до публічного секвестру держбюджету-2020 року, приблизно на 100 млрд грн.

"Ми розуміємо, що де-юре, у прозорий спосіб, або де-факто секвестр в Україні цього року буде. Але я переконаний, що робити його в ручному режимі чиновниками з незрозумілою мотивацією - це невірний шлях", - сказав Уманський під час прес-брифінгу біля стін Верховної Ради в середу.

Коментар. В повідомленні важлива не особистість чи думка, а чергове нагадування про важливу тему. Про нестачу фінансування бюджету вже не раз писалось наших оглядах, як і те, що це має вплив на зростання дохідності ОВДП на первинних аукціонах Мінфіну.

В кількох інтерв’ю в останні дні Ігор Уманський наговорив також багато небезпечних речей і часом просто неправди. Є наприклад таке висловлювання, цитата: «У Франції та Німеччині, наприклад, члени наглядових рад не отримують зарплату».

Згідно з фінансовими звітами (і це дуже легко перевірити) Голова наглядової ради середньої-великої за розміром компанії в Німеччині отримує фінансову винагороду порядку 1 млн євро на рік, на рівні голови правління – виконавчого директора тієї є ж компанії. Це порівнюється з 350 тисячами євро річної оплати канцлера Німеччини. Повдбні пасажі Ігоря Уманського ставлять під великий сумнів і всі інші його тези.

Ігор Уманський вважає, що Кабінет Міністрів має ініціювати реструктуризацію державного боргу (щось близьке до дефолту). Дуже небезпечна теза.

Популізм окремих висловлень і інше (не будемо уточнювати) Ігоря Уманського, ще недавно радника керівника Офісу президента України, багато говорять про рівень державних чиновників чи напрямок думок ряду претендентів на вищі державні посади в Україні. Це нікому не додає спокою, ні в середині країни, ні серед її донорів.

Подібні інтерв’ю здається мало сприяють взаємовідносинам з МВФ, ЄС та фінансовій стабільності в Україні, хоча, можливо хтось може думати інакше.

Звичайно, майже кожна людина у вільній демократичній державі Україна вправі публічно висловлювати свою точку зору, за виключенням звичайно тих, хто в силу службових обов’язків не має права цього робити чи при цьому дотримуватись визначеної державної лінії.

***

Прогнози кількох банкірів по гривні.

Юрій Гриненко, скарбник, керівник торговельних операцій на міжбанківському ринку банку "Кредит Дніпро".

"У листопаді на нас чекає завершення періоду квартальних податків, який завжди супроводжується зміцненням гривні, що ми власне і спостерігаємо наразі. Однак потім слідує дата великого погашення гривневих ОВДП і до кінця місяця не менш об'ємне відшкодування ПДВ. Останні два чинники, навпаки, сприятимуть послабленню гривні й поверненню курсу в діапазон 28,35/28,50 UAH/USD".

Банкір додав, що, почавши грудень на цих рівнях, судячи з усього, продовжиться тренд на плавне послаблення курсу гривні.

Бюджетні видатки перед Новим роком, низка погашень гривневих ОВДП і більш істотна активність у секторі торгівлі триматимуть сприятимуть повторному тестуванню максимумів курсу 28,65 UAH/USD. А до кінця року не виключено зростання до рівня 28,85 UAH/USD.

Однак радник голови правління Кредитвест Банку Василь Невмержицький повідомив, що, за його оцінками, курс гривні до кінця року не вийде за рамки коридору 28,0-28,4 UAH/USD. В окремі моменти він не виключає ситуативні пікові значення поза зазначеним діапазоном.

Він додав, що грудень останніми роками був досить лояльний до національної валюти. У цей період скорочується попит на валюту з боку імпортерів, люди активніше продають доларові накопичення, посилюється приплив валюти від "заробітчан" перед новорічними святами. А великі зарплатні виплати й податки обмежують можливість експортерів відкласти продаж виручки.

Реформи. Розвиток фінансового ринку

Кабінет Міністрів України пропонує Верховній Раді запровадити накопичувальну професійну пенсійну систему (НППС) для окремих категорій працівників віком до 35 років, які мають право на пільгове пенсійне забезпечення, тобто з тяжкими і небезпечними умовами праці з так званих списків №№ 1 і 2 професій, які зайняті повний робочий день.

Відповідний проект закону було ухвалено на засіданні уряду в середу.

Законопроект передбачає три професійних пенсійних програми.

Джерелом фінансування пенсійних виплат із солідарної системи (до повного переходу на виплати з накопичувальної професійної системи) і формування пенсійних активів у накопичувальній професійній системі будуть страхові внески роботодавців, які сплачуватимуться за рахунок підвищення ставки ЄСВ на загальнообов'язкове пенсійне страхування на заміну механізму відшкодування витрат на виплату і доставку пільгових пенсій.

Згідно із законопроектом, страхові внески, які надійдуть за учасників НППС, Пенсійний фонд України спрямовуватиме до недержавних пенсійних фондів (НПФ). Учасники системи зможуть самостійно обирати НПФ.

Якщо передбачувана сума виплат після виходу на пенсію виявиться меншою за необхідний мінімум, людина може оформити звичайну, «солідарну» пільгову пенсію після досягнення відповідного віку.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль вважає, що обсяг коштів для нової накопичувальної системи складе 2-3 млрд грн на рік.

Впровадження накопичувальних пенсійних систем розвиває фінансовий сектор країни, покращує через більший контроль акціонерів якість управління підприємствами, зміщує відповідальність за якість пенсійного забезпечення від держави до роботодавця та самого працівника.

Ключовою проблемою впровадження НППС в Україні називають непередбачуваний на тривалий період рівень інфляції у попередні роки, що часто проектується і на майбутнє.

Коментар. Розвинуті накопичувальні пенсійні системи існують в переважній більшості сусідніх з Україною країн. Це дуже важливий проект для фінансового ринку України, який міг би дуже суттєво, якщо не радикально покращити справи на фінансовому ринку нашої країни, зробивши його набагато більш розвинутим і зрілим. Та опонентів проекту багато. Їх основні аргументи високий рівень інфляції в країні в окремі попередні періоди і як раз нерозвинутий фінансовий ринок країни.

Для того щоб висока інфляції та інші елементи фінансової нестабільності не повторювались необхідна виважена політика держави. Саме глибоко неправильна державна політика у сфері фінансів раніше приводила до великої інфляції в Україні.

COVID-19 в Україні

В Україні новий коронавірусний рекорд: станом на ранок четверга за добу зафіксовано 13357 нових випадків захворювання на коронавірусну хворобу COVID-19. За минулу добу одужали - 7 400 осіб, померли 257 пацієнтів, повідомив міністр охорони здоров'я України Максим Степанов.

За останню добу найбільшу кількість підтверджених випадків зареєстровано в м. Києві (1 348), Дніпропетровській (1 128), Київській (786), Запорізькій (748) і Черкаській (726) областях.

Новини економіки

Протягом січня-вересня чисельність населення України скоротилася на 199,1 тис. осіб і станом на 1 жовтня становила 41 703,3 тис. осіб, Державна служба статистики України.

Новини банківського сектору

З інтерв’ю заступника Міністра фінансів з питань європейської інтеграції Юрія Драганчука для видання Корреспондент (18.11.2020)

Коли IFC вже увійде в капітал Укргазбанку?

- Ми плануємо підписати угоду з IFC в найближчі тижні. Всі ключові питання вже вирішені. Ми отримали очікуване роз'яснення Антимонопольного комітету щодо визначення неналежності до державної допомоги можливого зворотного викупу Мінфіном акцій Укргазбанку, які будуть належати Міжнародній фінансовій корпорації на правах власності, в разі виникнення намірів МФК скористатися таким правом протягом терміну дії пут-опціону, що є умовою кредитної угоди.

На яку частку в капіталі Укргазбанку претендує IFC?

- Вони дають кредит Укргазбанку на суму 30 млн євро, який потім буде конвертований в 20% капіталу банку.

Хто наступний на приватизацію з держбанків?

- Ми ведемо переговори з ЄБРР про входження в капітал Ощадбанку. Але говорити про якісь терміни, умови та суми ще рано. Поки ми на початку шляху. Це план вже на наступний рік. Ми розраховуємо, що входження IFC в капітал Укргазбанку дасть позитивний сигнал, і переговорний процес з ЄБРР стане більш активним.

Коментар. Наскільки можна зрозуміти з інтерв’ю, IFC далеко не відразу стане акціонером Укргазбанку.

***

Норматив достатності регулятивного капіталу банків у жовтні знизився на 0,15 процентні пункти з 21,91% до 21,76%, повідомлення Національного банку.

Норматив достатності основного капіталу (Н3) на звітну дату становив 15,74% (норматив - не менше 7%).

Крім того, норматив максимального розміру кредитного ризику на одного контрагента (Н7) збільшився з 18,50% до 19,76% (норматив - не більше 25%), норматив максимального розміру за операціями з пов'язаними з банком особами (Н9) збільшився з 4,36% до 4,51% (норматив - не більше 25%).

Новини емітентів, акції яких торгуються на місцевих біржах.

"18 листопада 2020 року НКРЕКП затвердила проект рішення про встановлення тарифів на послуги розподілу електроенергії в 2021 році для операторів системи розподілу ДТЕК: "ДТЕК Київські електромережі", "ДТЕК Донецькі електромережі", "ДТЕК Дніпровські електромережі", "ДТЕК Одеські електромережі", "ДТЕК Київські регіональні електромережі", "ДТЕК Високовольтні електромережі". Завдяки переходу на стимулююче тарифоутворення, загальний обсяг запланованих інвестицій в поліпшення якості електропостачання збільшиться в середньому для всіх ВДР "ДТЕК Мережі" на 30% порівняно з 2020 роком", - повідомлення компанії ДТЕК.

Коментар. Як вже зазначалось в ряді наших попередніх оглядів, впровадження стимулююче тарифоутворення – це «game changer» - «переломний момент» в секторі розподілу електроенергії в Україні, як і інших країнах – радикально покращує прибутковість і відповідно має в рази збільшити ціни акцій підприємств.

Для учасників фінансового ринку України найбільш важливим є RAB-тариф для "ДТЕК Дніпровські електромережі", оскільки ці акції хоч і рідко та все ж таки торгуються на місцевому ринку акцій і значна кількість їх є у власності учасників ринку. Ще перебувають у власності учасників ринку акції "ДТЕК Київські регіональні електромережі", можливо ще і деяких інших з перерахованих.

***

ПАТ "Центренерго" звернулося до органів місцевої влади на територіях присутності теплоелектростанцій компанії з проханням прийняти на баланс об'єкти соціальної інфраструктури компанії.

ПАТ обґрунтовує своє прохання підготовкою енергогенеруючої компанії до приватизації, під час якої "Центренерго" реалізує стратегічні завдання із виходу на інвестиційно привабливий рівень, зокрема, веде роботу зі скорочення збитків. За інформацією компанії, її збитки із обслуговування цих об'єктів із початку 2018 року становили 212 млн грн.

Коментар. Так цей крок за умови його реалізації доволі помітно, хоча і не радикально покращив би прибутковість компанії.

Галузеві новини

Експертна рада дивізіону "Розвідка та видобуток" групи "Нафтогаз" звернулася до уряду з листом про необхідність надати компанії доступ до геологічної розвідки великих перспективних нафтогазових ділянок України, серед яких Чорноморський шельф та Юзівська площа.

Якщо "Нафтогаз" продовжить працювати виключно на наявних активах, не отримуючи доступ до нових великих родовищ, говориться у листі то вже через 10 років видобуток газу компанією може зменшитися з поточних 14,1 млрд куб. м до 5,1 млрд куб. м. Запаси родовищ дочки "Нафтогазу" "Укргазвидобування" виснажені на 80-85%, а 56 спеціальних дозволів компанії на ділянки, які перебувають на етапі розвідки, не зможуть компенсувати природного падіння видобутку газу.

Світові фінансові та економічні новини.

Про що пишуть і на що звертають увагу оглядачі на світових фінансових ринках.

Єврозона стикається з ризиком відновлення економічного спаду в зв’язку з другою хвилею прискорення коронавірусу по всьому валютному блоку. Споживчі ціни вже впадають - тривожний знак для Європейського центрального банку, який вже проводить дуже м’яку монетарну політику та має можливість запропонувати несподіваний сюрприз.

Сильна фіскальна відповідь - це потреба години. За даними Reuters з посиланням на французького чиновника європейські лідери можуть продовжувати роботу з фондом для відновлення після коронавірусу та бюджетом Європейського Союзу без Угорщини та Польщі, якщо дві країни продовжать блокувати прийняття довгострокового бюджету.

Бюджетна угода пом'якшить тиск на ЄЦБ з метою більшого пом'якшення та, можливо, зняття інфляційних очікувань, стимулюючи попит на євро.

Pfizer заявив у середу, що остаточний аналіз показав, що вакцина компанії є безпечною та ефективною на 95%. Вона буде передана на затвердження Управлінню з контролю за продуктами та ліками США (FDA) протягом декількох днів.

Незважаючи на позитивні новини Pfizer, вдень Нью-Йорк оголосив, що закриває школи через зростання рівня нових захворювань на корона вірус в місті.

Окремі інші місцеві органи влади в США намагаються відновити деякі накази про перебування вдома, комендантську годину та заходи громадської безпеки, включаючи закриття несуттєвих підприємств у декількох містах. Зростає стурбованість тим, що, якщо не розповсюдити інфекцію, не вдасться уникнути в США широкого карантину.

ПОВЕРТАЮЧИСЬ ДО МІСЦЕВОГО РИНКУ АКЦІЙ

Якщо виходити суто з того факту, що кореляція індексу Української біржі зі світовими фондовими індексами значно збільшилась в останній місяць чи два, сьогодні варто очікувати його незначного негативного коригування. Однак слід враховувати, що місцевий ринок акцій раніше реагував на зміни на світових ринках завжди з певним запізненням. Тож чи будуть негативні зміни саме сьогодні, чи сьогодні продовжиться ріст на місцевому ринку акцій очікувати з великою впевненістю не можна. А може, наприклад, ціна акцій «Укрнафти» продовжить реагувати на позитивну новину про недавнє рішення ВР?

-----------

вул. Сагайдачного, 25-Б, 3 поверх, тел.: 044 390 57 60

Звертаємо Вашу увагу на те, що ця інформація є власністю ТОВ «КІНТО, Лтд» та відображає бачення ситуації на фондових ринках фахівцями компанії. ТОВ «КІНТО, Лтд» не надає жодних гарантій стосовно реалізації прогнозів та рекомендацій, викладених у цьому документі, та не бере на себе відповідальності за будь-які можливі наслідки використання цієї інформації, включаючи фінансові втрати, але не обмежуючись ними. Наведену інформацію в жодному разі не можна розглядати як рекомендацію на купівлю чи продаж цінних паперів, вона призначена лише для Вашого використання. Цю інформацію ТОВ «КІНТО, Лтд» надає за власний кошт, тому ця інформація в повному обсязі та в усіх частинах є об’єктом власності, володіння, користування та розпорядження ТОВ «КІНТО, Лтд».

----------
УВАГА!  АРІФРУ може не розділяти оціночних суджень авторів оглядів і прогнозів, не надає жодних гарантій реалізації прогнозів та рекомендацій, викладених у цьому документі, і не бере на себе відповідальності за будь-які можливі наслідки використання цієї інформації, включаючи фінансові втрати, але не обмежуючись ними. Наведену інформацію в жодному разі не можна розглядати як рекомендацію на купівлю чи продаж цінних паперів.


Теги: | Акції |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.