Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Огляд ринку акцій за 10 грудня 2020 року


11.12.2020 17:10

Щоденний огляд ринку акцій від компанії КІНТО станом на 11.12.2020

 

На сьогодні є одна важлива для українських учасників фінансового ринку фінансова новина – Національний банк України зберіг облікову ставку на рівні 6%.

Дайджест фінансових та економічних новин - після огляду ситуації на фінансових ринках.

З ринкової інформації варто звернути увагу на продовження росту курсу гривні, а також на певне зниження на світових ринках акцій.

ФІНАНСОВІ РИНКИ

Ринок акцій України.

Значення індексу ПФТС вчора знову не змінилось. Це був його 8-ий торговий день без змін.

Вчора на біржі ПФТС відбулось дві угоди з акціями і обидві по безадресним заявкам. Це були: угода з акціями банку «Південний» обсягом 27,0 тисячі гривень в грошовому вираженні та угода з акціями шахтоуправління «Покровське» на 2,6 тисячі гривень.

Ціна акцій шахтоуправління «Покровське» за цією угодою склала 2,6 гривень за акцію.

Індекс Української біржі вчора втратив 1,1% і продовжив своє зниження від максимальних значень за останні дев’ять місяців – з початку березня поточного року. Днем раніше індикатор знизився на 0,8%.

Очевидно на попередній ріст індексу Української біржі мало вирішальний вплив зростання на світових ринках акцій, але також і деякі позитивні зміни в прибутковості місцевих емітентів в третьому кварталі 2020 року та певні позитивні корпоративні новини, як новина про імовірне скоре урегулювання податкової заборгованості «Укрнафти».

Вчора на Українській біржі відбулось сім угод з акціями чотирьох емітентів. Результати цих угод представлені в Таблицях 1 та 2 нижче.

Крім цього, вчора без угод на Українській біржі ще на 0,3% (як і днем раніше) знизились котирування акцій Миронівського хлібопродукту - до 182,9 гривень за акцію.

Ніяких інших угод з акціями, як і інших значимих змін котирувань в сегменті акцій, крім згаданих вище, минулого дня на Українській біржі не було.

Борговий ринок України.

Ціни українських державних єврооблігацій і їх дохідності в останні дні і сьогодні мало змінились і мало змінюються, ціни - перебуваючи коло та трохи нижче своїх багатомісячних максимумів.

Вчора на «дальньому» кінці кривої дохідність ОЗДП номінованих в доларах США складала 6,11-6,21%, що близько до мінімального значення з лютого 2020 року.

Крива дохідності українських державних єврооблігацій по строкам погашення наведена на Рис. 1 та Рис. 2

Посилання: http://ua.cbonds.info/

та https://www.boerse-frankfurt.de/bond/xs2010030836-ukraine-republik-7-253-20-33

На вторинному ринку ОВДП сьогодні без змін.

Це після того, як днем раніше на вторинному ринку зросли декларовані Райффайзен Банк Аваль дохідності ОВДП і після аукціонів Мінфіну цього вівторка на якому міністерство пішло на помітне, якщо не суттєве, збільшення дохідності для залучення більших коштів.

Нагадаємо, що позавчора ріст відбувся практично по всій кривій дохідності. Зростання на купівлю склало 0,25-0,85%, на продаж - (що більше відповідає цінам при угодах) склало 0,10%-1,50%.

Декларована дохідність продажу (з якою можна купити) «2025 рік» та «2027 рік» за даними Райффайзен Банк Аваль є зараз максимальною і зараз складає по пропозиціям 11,90% (раніше - 11,60%).

Посилання: https://www.aval.ua/promo/bonds-ovdp

Криві дохідності ОВДП по строкам погашення також наведені на Рис. 1 та Рис. 2

Валютний ринок

Курс гривні на міжбанку по відношенню до долара США і євро продовжує сильно укріплюватись, Рис. 3.

Ф’ючерси гривня – долар США на Українській біржі помітно знизились вслід за рухом курсу спот. Та все ж згідно з ф’ючерсами на пару гривня долар на Українській біржі гривня продовжить суттєво слабшати на початку наступного року, Рис. 4.

Євро після спроб зрости по відношенню до долара США, знову опустилось до позначки 1,213. Принаймні поки ринок не підтримує спроб «биків» швидко «догнати» євро до позначки 1,22 по відношенню до долара.

Світові ринки акцій

Світові фондові індекси роблять паузу і або знижуються, або мало змінюються, або ж, якщо підростають, то на малі величини.

Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 знизився на 0,1%, індекс Dow Jones опустився на 0,2%, а індекс NASDAQ після втрати значних 1,9% днем раніше підріс на 0,5%, Рис. 5.

Сьогодні ф’ючерси на американські фондові індекси знижуються на 0,6-0,8%.

Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 вчора втратив 0,4% і сьогодні знижується на 1,1%, Рис. 6.

Композитний доларовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, вчора втратив незначну 0,1%, але сьогодні він зростає на 0,3%, при цьому оновлюючи свій вже майже трирічний максимум, Рис. 7-8.

Графіки індексів S&P 500, Dow Jones, NASDAQ. Денні зміни.

Графік індексу STOXX 600. Денні зміни

Графік індексу MSCI EM. Денні зміни

Графік індексу MSCI EM. Зміни за тиждень

 

ФІНАНСОВІ ТА ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

Українські фінансові та економічні новини.

Фінанси

Правління Національного банку України (НБУ) вчетверте з червня цього року зберегло облікову ставку на рівні 6%.

Як повідомив центробанк у четвер на сайт, НБУ очікує входження інфляції, що збільшилася до 3,8% за підсумками листопада, в цільовий коридор 5% +/- 1 п.п. за підсумками року й подальшого зростання споживчих цін у наступні місяці.

Зазначається, що анонсовані урядом карантинні обмеження в січні 2021 року, за оцінками Нацбанку, несуттєво впливатимуть на економічну активність, споживчий попит і, відповідно, інфляцію.

"Фінансування від МВФ та інших міжнародних партнерів є критично важливим для здійснення запланованих бюджетних видатків. Без цієї підтримки фіскальний імпульс, необхідний для пожвавлення економіки, буде значно меншим, а відновлення - повільним", - наголошується в повідомленні.

***

Чисті міжнародні резерви НБУ в листопаді скоротилися на 0,9% з 15,374 млрд до 15,241 млрд доларів порівняно з попереднім місяцем.

З початку року чисті резерви скоротилися на 3,4% з 15,785 млрд доларів.

***

Національний банк України орієнтується на зростання міжнародних резервів країни у 2020 році з $25,3 млрд на початок року до понад $27 млрд на кінець року, повідомив заступник глави Нацбанку Юрій Гелетій.

За словами Гелетія, фінальний обсяг міжнародних резервів залежатиме від розміщень Мінфіну.

За словами заступника глави центробанку, стан міжнародних резервів задовільний і, згідно з композитним критерієм, який розраховується за методологією ЄС, перевищує 90%.

***

За даними НБУ, грошовий агрегат М3 (грошова маса) у листопаді збільшився на 0,8% (+13,6 млрд грн) - до 1,769 трлн грн.; з початку року (тобто за 11 місяців) - на 23% (+330,5 млрд грн), а за останні 12 місяців (тобто порівняно з показником на 01.12.2019) - на 32,8% (+436,8 млрд грн).

Згідно з жовтневим прогнозом НБУ, грошова маса за підсумками 2020 року зросте на 25,4%, у 2021 році - на 11,7%, у 2022 році - на 11,8%.

Залежно від зниження ступеня ліквідності, фінансові активи групують у різні грошові агрегати - М0, М1, М2 та М3. Грошовий агрегат М0 включає готівкові кошти в обігу поза депозитними корпораціями. Грошовий агрегат М1 – грошовий агрегат М0 та переказні депозити в національній валюті. Грошовий агрегат М2 – грошовий агрегат М1 і переказні депозити в іноземній валюті та інші депозити. Грошовий агрегат М3 (грошова маса) – агрегат М2 та цінні папери (крім акцій).

Коментар. Ріст грошової маси зазвичай є чинником інфляції. Ріст грошової маси в 2020 році зумовлений конвертацією валюти НБУ.

***

Аналітики Deutsche Bank з обережним оптимізмом оцінюють перспективи ринку внутрішніх запозичень України в 2021 році в зв'язку зі зростанням прибутковості, підвищенням схильності до ризику вкладень у внутрішні ринки країн, що розвиваються, проте відзначають пов'язані зі зростаючим інфляційним тиском ризики.

Як зазначено в підготовленому ними Emerging Markets Outlook 2021, цільова прибутковість 5-річних ОВДП України до кінця наступного року оцінюється в 10% за умови стабілізації інфляції в другому півріччі і незмінних ставок.

Аналітики Deutsche Bank після девальвації гривні в 2020 році на 20% прогнозують продовження зниження її курсу і рекомендують інвесторам розглянути FI (fixed income) порівняно з FX (forex), зазначаючи, що більшу перевагу надають внутрішньому ринку Єгипту, ніж України.

Згідно з прогнозом, зростання споживчих цін в Україні може перевищити 6% до другого кварталу 2021 року під впливом зростаючої енергетичної інфляції, помірного знецінення гривні і нормалізації низьких цін на продукти харчування.

Експерти зазначають, що переговори з МВФ залишаться в центрі уваги інвесторів, і хоча відновлення фінансування очікується на початку 2021 року, але визначеності в цьому питанні немає. Ще одне питання, на яке звертається увага в звіті - підвищений дефіцит бюджету.

***

Портфель облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) у власності нерезидентів станом на 10 грудня зріс на 1,82 млрд грн або на 2,5% - до 76,08 млрд грн., дані Національного банку України (НБУ).

На початку лютого 2020 портфель ОВДП у власності нерезидентів перевищував 127 млрд грн, після чого з березня до середини листопада.

В цілому вартість ОВДП в обігу зросла з початку року на 10,5% - до 914,315 млрд грн.

Посилання на дані. https://bank.gov.ua/ua/markets/ovdp

Політика.

Європейська комісія "За демократію через право" (Венеціанська комісія) оприлюднила своє рішення щодо реформи Конституційного суду України, надавши конкретні рекомендації.

Новини економіки

Національний банк попередньо оцінює втрати ВВП України від посиленого карантину в січні-2021 у 0,2%, повідомив заступник голови НБУ Дмитро Сологуб.

***

Закордонні витрати українських туристів в 2020 році впали приблизно вдвічі, з $ 8,7 млрд в 2019 році, і відновляться до $ 5-5,5 млрд в 2021 році. Про це повідомив заступник глави НБУ Дмитро Сологуб в ході прес-брифінгу.

Сологуб зазначив, що навіть за умови поступового спаду пандемії шанси на повернення глобальної туристичної активності в 2021 і 2022 році на рівень 2019 року незначні.

Коментар. Менші витрати на туризм – вищий курс гривні.

COVID-19 в Україні

У Києві на ранок 10 грудня була рекордна кількість нових випадків COVID-19 за добу ще у 1 899 осіб виявили коронавірус. 27 жителів померли, 444 - одужали, повідомив мер столиці Віталій Кличко.

"Загалом від вірусу померли 1 525 киян. Підтверджених випадків захворювання сьогодні вже 86 437", - написав вчора Кличко на сторінці у Facebook.

Новини банківського сектору

Міжнародне рейтингове агентство Moody's підвищило рейтинг депозитів в іноземній валюті з "Саа1" до "В3" в "Приватбанку", прогноз - стабільний, повідомлення банку.

Підвищення рейтингів ПриватБанку до рівня суверенного рейтингу України обумовлене змінами методології визначення рейтингів банків на ринках, зокрема, сильні фінансові установи країни тепер можуть мати рейтинги, які відповідають або перевищують суверенний рейтинг.

***

Колегія суддів Північного апеляційного господарського суду 9 грудня скасувала рішення Господарського суду Києва від 16 жовтня 2019 про зупинення провадження у справі за позовом ексвласників Приватбанку про скасування договору купівлі-продажу акцій банку державою.

***

У листопаді кредити банків економіці збільшилися на 0,4% до 964,5 млрд гривень. З початку року обсяг кредитів економіці скоротився на 0,8% з 971,871 млрд гривень.

Обсяг гривневих кредитів юрособам за листопад збільшився на 0,9% з 424,5 млрд гривень до 428,1 млрд гривень.

Обсяг кредитів бізнесу в іноземній валюті збільшився на 0,1% з 326,2 млрд гривень до 326,5 млрд гривень.

Обсяг кредитів населенню за листопад збільшився на 0,05% з 203,2 млрд гривень до 203,5 млрд гривень.

***

У листопаді вклади населення в банках збільшилися на 1% до 655,9 млрд гривень.

Депозити юридичних осіб (гривневі і валютні) в листопаді збільшилися на 0,1% до 616,6 млрд гривень.

З початку року вклади населення в банках зросли на 21% з 542,302 млрд гривень.

Гривневі вклади населення в банках у листопаді збільшилися на 1,3% до 379,3 млрд гривень.

При цьому обсяг валютних депозитів населення в гривневому еквіваленті у минулому місяці збільшився на 0,6% до 276,6 млрд гривень.

Новини емітентів, акції яких обертаються на іноземних біржах та які є емітентами єврооблігацій з бізнесом переважно в Україні

Інформація Держпродспоживслужби про спалах пташиного грипу в особистому селянському господарстві в Миколаївській області може вплинути на експорт продукції агрохолдингу МХП, повідомили в агрохолдингу.

Новини енергетики

Кабінет Міністрів надав національній енергетичній компанії "Укренерго" державні гарантії на залучення 11,3 млрд гривень кредитних коштів для розрахунків з державним підприємством "Гарантований покупець" - постанова Кабміну від 9 грудня № 1203.

Світові фінансові та економічні новини.

На фінансових ринках США, Європи та країн, які розвиваються звертають сьогодні увагу на наступне.

Європейський Союз ЄС доопрацював свій багаторічний бюджет і тепер зможе реалізувати свій план бюджетної допомоги у 750 мільярдів євро (908 мільярдів доларів) на підтримку зусиль щодо відновлення економіки ЄС. Кошти мають бути отриманні з фінансового ринку за рахунок розміщення державних паперів.

Це стало можливо після досягнення компромісу з Польщею та Угорщиною. Такі результати вчорашньої зустрічі керівників європейських держав в Брюсселі.

І ця допомога - це зверх 1,074 трильйонів євро (1,3 трильйона доларів), витрат бюджету ЄС у період між 2021-

2027 років.

Паралельно Європейський центральний банк також в цей четвер оголосив про розширення своєї програми надзвичайних викупів боргових паперів з ринку через пандемію (PEPP) на суму 500 мільярдів євро, як і очікувалось, але здивував учасників ринків продовженням програми до березня 2022 року. Інвестори підтримали цей крок, що знижує витрати урядів країн на запозичення.

Крістін Лагард, президент ЄЦБ, заявила, що банк контролює курси валют, але не висловилась жорстко проти зростання курсу євро.

Переговори щодо угоди про фіскальну допомогу в зв’язку з коронавірусом в Конгресі США затягнулись. Законодавці прагнуть прийняти законопроект до закінчення строку дії існуючої допомоги в кінці 2020 року, але розбіжності щодо державного та місцевого стимулювання, допомоги на випадок безробіття та іншого все ще існують.

Співробітники лідера більшості в сенаті Мітча Макконнелл повідомили, що республіканська більшість Сенату, ймовірно, не підтримає двопартійну пропозицію про допомогу у розмірі 908 мільярдів доларів, повідомило агентство NBC News. Раніше у четвер спікер палати палат Ненсі Пелосі сказала, що двопартійні переговори йдуть з "великим прогресом".

Без нових стимулів мільйони американців можуть втратити допомогу по безробіттю в новому році.

COVID-19 вирує по обидва боки Атлантики.

США зафіксували ще один день понад 3000 смертей та ще один рекорд у госпіталізаціях - понад 107 000, Рис. 9-10.

Вірус завдає все більшої шкоди для економіки США. Кількість первинних звернень по безробіттю в США зросла на цьому тижні до 853 000 з близько 700 000 за попередній тиждень.

Німеччина має намір посилити карантинні обмеження напередодні Різдва, оскільки щоденні смертні випадки та випадки виявлення хвороби досягли нових максимумів. Франція відмовилася від планів скасування загальнодержавного блокування, оскільки кількість виявлених інфекцій перестала падати, Рис. 11-12.

Ключова консультативна комісія (група експертів) Адміністрації з питань харчових продуктів і медикаментів США, FDA, рекомендувала схвалити вакцину проти коронавірусу Pfizer та BioNTech для екстреного використання. Рекомендація є останнім кроком перед тим, як FDA дасть остаточне схвалення застосуванню вакцини, що дозволить розподілити перші дози по всій території США

ЄС та Великобританія готуються до Брекзиту без угоди.

Базова інфляція в Сполучених Штатах рік до року склала 1,60 відсотка в листопаді 2020 року. Базова інфляція залишалася стабільною (така вона була і в жовтні) і її значення відповідало очікуванням.

До відома. Раніше (від 1 грудня). Гармонізовані споживчі ціни впали в Єврозоні на 0,3% порівняно з аналогічним періодом попереднього року в листопаді, що відповідає зниженню в жовтні. Інфляція в ЄС залишалася нижче цільового показника Європейського центрального банку, який становить трохи менше 2,0%.

Базова інфляція в листопаді 2020 в Єврозоні листопад до листопада 2019, залишились на рівні жовтня поточного року – плюс 0,4% - дуже мала.

За прогнозами інфляція в Єврозоні складе в середньому 1,0% у 2021 році і 1,3% у 2022 році.

 

ПОВЕРТАЮЧИСЬ ДО МІСЦЕВОГО РИНКУ АКЦІЙ

 

Вчора індекс Української біржі зробив разом зі світовими фондовими індексами певну паузу в рості і знизився. Ця пауза може продовжитись і сьогодні.

 

-----------

вул. Сагайдачного, 25-Б, 3 поверх, тел.: 044 390 57 60

Звертаємо Вашу увагу на те, що ця інформація є власністю ТОВ «КІНТО, Лтд» та відображає бачення ситуації на фондових ринках фахівцями компанії. ТОВ «КІНТО, Лтд» не надає жодних гарантій стосовно реалізації прогнозів та рекомендацій, викладених у цьому документі, та не бере на себе відповідальності за будь-які можливі наслідки використання цієї інформації, включаючи фінансові втрати, але не обмежуючись ними. Наведену інформацію в жодному разі не можна розглядати як рекомендацію на купівлю чи продаж цінних паперів, вона призначена лише для Вашого використання. Цю інформацію ТОВ «КІНТО, Лтд» надає за власний кошт, тому ця інформація в повному обсязі та в усіх частинах є об’єктом власності, володіння, користування та розпорядження ТОВ «КІНТО, Лтд».

----------
УВАГА!
  АРІФРУ може не розділяти оціночних суджень авторів оглядів і прогнозів, не надає жодних гарантій реалізації прогнозів та рекомендацій, викладених у цьому документі, і не бере на себе відповідальності за будь-які можливі наслідки використання цієї інформації, включаючи фінансові втрати, але не обмежуючись ними. Наведену інформацію в жодному разі не можна розглядати як рекомендацію на купівлю чи продаж цінних паперів.


Теги: | Акції |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.