Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Огляд ринку акцій станом на 4 лютого 2022 року


04.02.2022 15:17

Огляд ринку акцій від компанії  КІНТО станом на 4.02.2022

 

-----------------------

Тема загрози військового вторгнення Росії в Україну, як і у попередні два тижні продовжувала в останні сім календарних днів домінувати з точки зору впливу на ціни українських фінансових активів та українську національну валюту. Варто додати, поки все ще домінувала, витісняючи більшість інших новин. Можливо, на наступному тижні ситуація зміниться.

Стан речей по темі цього потенційного вторгнення і поведінки цін фінансових активів країни, курсу гривні з минулого тижня суттєво змінився на краще, однак поки все радикально не покращився. Як зазначалось тиждень назад, після надсилання письмових відповідей США та НАТО на пропозиції Росії з безпеки обійшлось без гучних загрозливих чи просто жорстких заяв зі сторони керівництва Росії та Міністерства закордонних справ цієї країни. Днем пізніше, у четвер 27.01.2022 приблизно о 14:40 по Києву прозвучала миролюбна заява заступника директора департаменту інформації та преси МЗС РФ Олексія Зайцева зі словами "ми вже неодноразово заявляли, що наша країна ні на кого нападати не збирається" і "ми вважаємо неприйнятною навіть думку про війну між нашими народами" (це про Україну). Після цієї заяви курс російського рубля, російські фондові індекси швидко і сильно зросли, помітно, хоча і несильно, знизилась дохідність російських ОФЗ. В наступні дні у великій мірі завдяки фактору відсутності грізних заяв зі сторони Росії меншим темпом цей процес продовжився. Ці процеси наглядно ілюструються графіками нижче на Рисунках після тексту, так само, як і інші тези в цьому тексті.

В минулу п’ятницю під впливом цього нового політичного фактору, і в цей понеділок відбувся сильний позитивний рух курсу гривні на українському міжбанку. У цей понеділок НБУ, який на минулому тижні у період з 24 по 28 січня продав на міжбанку майже 760 млн доларів США, відкупив на ринку 178 мільйонів доларів, а наступного дня у вівторок ще 30 мільйонів. Продовжила зменшуватись дохідність державних облігацій зовнішньої державної позики України, ОЗДП, (українських державних єврооблігацій) у Німеччині.

Ситуація на фінансовому ринку України та на міжбанківському валютному ринку України за відсутності негативних новин по темі вторгнення Росії в Україну продовжувала покращуватись і у середу і в першій половині четверга. Однак, вона все ще продовжує залишатись далекою від нормальної. Цьому підтвердження первинні аукціони Мінфіну України цього вівторка. На цих аукціонах вдалось продати державних облігацій країни лише на суму 214 мільйонів гривень в еквіваленті, з яких приблизно половина виручена за ОВДП у доларах США.

Це і не дивно. Адже Мінфін України не йде на суттєве підвищення дохідності ОВДП на первинних аукціонах, а ризики поки лишаються. Дохідність цих паперів у гривні зараз значно вища на вторинному ринку. Нерезиденти в останні сім днів продовжували доволі значним темпом продавати ОВДП – на суму 2,5-2,8 мільярдів гривень в середньому за п’ять торгових днів, якщо брати ковзні значення. Приблизно на таку ж суму поповнюють свій портфель резиденти України, в першу чергу банки країни, але також суттєво і інші юридичні особи України. (В цілому сума облігацій в обігу за даними НБУ зростає за рахунок переоцінки; при цьому досі в цих розрахунках не відбулось зменшення цін ОВДП у відповідності до реальних ринкових умов на вторинному ринку України, що доволі суттєво зменшило б власний капітал ряду банків, перш за все державних). Тож у останні тижні українські банки, як і інші юридичні особи, учасники боргового ринку країни витрачають свої вільні кошти на набагато більш вигідні придбання українських державних облігацій на вторинному ринку. Це природно.

При цьому, і це важливо, є дуже гарне перевиконання доходів державного бюджету в січні 2022 року. На суму у 9,1 мільярд гривень (+13,1% до плану), якщо брати лише загальний фонд бюджету. Залишок коштів на єдиному казначейському рахунку (ЄКР) у січні 2022 збільшився з 15,672 млрд гривень (на 1 січня) до 33,900 млрд гривень (на 1 лютого). Це важливо, оскільки дозволяє Мінфіну погасити без додаткових позичок на цьому тижні виплати за ОВДП у 11,5 мільярдів гривень плюс відсотки та ще 369 мільйонів доларів США, які погашаються у четвер. Як буде далі - побачимо. Не менш важливо, що у найближчі місяці, і навіть більше - до вересня 2022 великих платежів по зовнішньому боргу України немає. Міністр фінансів країни учора заявив, що до кінця поточного року Україна може обійтись без розміщення євро бондів, а 59 мільярдів гривень погашень ОВДП у лютому здійснити без значних позичок на ринку. На Рисунку 1 наведені планові платежі по державному боргу країни цього року станом на 01.01.2022.

В цьому контексті також дуже важливим є рішення Європейської Комісії 1 лютого затвердити започаткування нової екстреної програми макрофінансової допомоги Україні у сумі 1,2 млрд євро пільгових позикових коштів. Це рішення має бути ще додатково підтримано Радою Європейського Союзу та Європарламентом. Після цього з Україною буде укладено відповідні Меморандум про взаєморозуміння. Та Договір. Перший транш у сумі 600 млн євро є безумовним. Його буде надано одразу після набуття чинності для сторін зазначеними документами.

Все це не тільки для нашої держави, але і для рядових учасників фінансового ринку України є насправді дуже важливим; для інвесторів – в першу чергу з позицій надійності їх інвестицій, а також дохідності українських фінансових інструментів, курсу гривні. Адже це в тому числі стабільність н фінансовому та валютному ринку країни. І все це також впливає і на ціни українських акцій, в тому числі і на Українській біржі.

Поміж тим, ситуація на валютному ринку країни на думку експертів цього ринку поки виглядає невизначеною. Зараз є багато чинників, які можуть потенційно помітно рухати курс гривні по відношенню до твердих валют у різні сторони. В найближчі дні це поведінка нерезидентів після згадано вище великого погашення ОВДП. З середини лютого – це початок закупівлі газу за валюту. З іншої сторони, це імовірно істотно менші закупівлі імпортного вугілля. В наступні тижні динаміку курсу гривні буде визначати також і наступна динаміка «виходу» нерезидентів ОВДП, сповільнення або ж припинення цього процесу, поповнення витрачених в останні тижні міжнародних резервів НБУ, наступна посівна компанія і інше.

Ще до теми стійкості державного боргу України та її економіки. У січні 2022 індекс очікувань ділової активності в Україні (ІОДА), який розраховується Національним банком щомісяця порівняно з груднем 2021 знизився на 8,1 базисного пункту до 40,1 пункту. Це низьке значення. На рівень очікувань компаній усіх секторів економіки впливали як звичайне для початку року послаблення ділової активності, так і погіршення епідемічної ситуації, підвищення цін на енергоносії у світі, а також зростання ймовірності воєнного конфлікту, зазначив в своєму повідомленні НБУ.

Що стосується цін українських акцій, то вони в більшій мірі рухались під впливом загальної ситуації на місцевому фінансовому ринку, в меншій мірі під впливом цінової динаміки на провідних світових фондових біржах, де після суттєвого попереднього зниження, був значний, хоча і менший за величиною, відскік уверх.

Що стосується різниці у поведінці цін індивідуальних паперів, то тут в більшій мірі впливав фактор рідких випадкових угод, в яких не варто шукати великої логіки, в ряді випадків – більш логічний технічний чинник.

Опубліковані дані по чистому прибутку Райффайзен банку за минулий рік (4,86 млрд грн) та заявлений банком показник достатності регулятивного капіталу на 1 січня 2022 року - 13,71%, так само, як і оголошені виробничі результати «Укрнафти» і МХП у 2021 з їх незначною динамікою у 2021 рік до року, мало здивували інвесторів і не можуть слугувати великим чинником до суттєвої зміни пайових паперів цих компаній.

З іншого важливого.

Інфляція в Єврозоні досягла нового рекорду, посилюючи тиск на Європейський центральний банк. Інфляція в зоні євро здивувала ринки. Вартість життя у 16 країнах зі спільної валютою євро, зросла до 5,1% у річному вимірі у січні 2022, незважаючи на очікування економістами, учасниками фінансових та валютних ринків її різкого падіння до 4,4%. Показник грудня склав 5,0%. Після повідомлення у середу курс євро до долара підскочив до значення 1,1309.

Згадаємо, тижнем раніше про інфляцію у США сказав керівник центробанку США Джером Пауелл сказав: «Інфляційні ризики все ще є високими на думку більшості учасників FOMC (Комітету по відритим ринкам ФРС США), і, безперечно, на мій погляд є ризик того, що висока інфляція, яку ми бачимо, затягнеться. Є ризик, що вона буде ще вище». (Наразі інфляція в США складає 7,0% у річному вимірі)

Повторимо тези з минулого огляду. Через цю причину українським учасникам фінансового ринку дуже варто пошукати способи, як зберегти свої кошти від інфляції. Адже інфляція в США та Європі передається і в Україну. В довгостроковій перспективі вона з урахуванням поступового зближення цін в Україні та світі, є одним з визначальних чинників і для громадян України. І поточні дохідності ОЗДП і ОВДП в цьому відношенні є дуже привабливими. Тим більше, що і найближча і віддалена перспектива фондового ринку США при поточних цінах акцій на цьому ринку і поточній ціновій динаміці акцій американських корпорацій не надихає.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-----------

вул. Сагайдачного, 25-Б, 3 поверх, тел.: 044 246 73 50

Звертаємо Вашу увагу на те, що ця інформація є власністю ТОВ «КІНТО, Лтд» та відображає бачення ситуації на фондових ринках фахівцями компанії. ТОВ «КІНТО, Лтд» не надає жодних гарантій стосовно реалізації прогнозів та рекомендацій, викладених у цьому документі, та не бере на себе відповідальності за будь-які можливі наслідки використання цієї інформації, включаючи фінансові втрати, але не обмежуючись ними. Наведену інформацію в жодному разі не можна розглядати як рекомендацію на купівлю чи продаж цінних паперів, вона призначена лише для Вашого використання. Цю інформацію ТОВ «КІНТО, Лтд» надає за власний кошт, тому ця інформація в повному обсязі та в усіх частинах є об’єктом власності, володіння, користування та розпорядження ТОВ «КІНТО, Лтд».
----------
УВАГА!
  АРІФРУ може не розділяти оціночних суджень авторів оглядів і прогнозів, не надає жодних гарантій реалізації прогнозів та рекомендацій, викладених у цьому документі, і не бере на себе відповідальності за будь-які можливі наслідки використання цієї інформації, включаючи фінансові втрати, але не обмежуючись ними. Наведену інформацію в жодному разі не можна розглядати як рекомендацію на купівлю чи продаж цінних паперів.


Теги: | Акції |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.