Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Огляд ринку акцій станом на 24 вересня 2021 року


24.09.2021 16:29

Огляд ринку акцій від компанії КІНТО станом на 24.09.2021

 

За минулі сім днів не надходило значного обсягу крупних несподіваних для учасників місцевого фінансового ринку новин. Поміж тим варто переглянути цей огляд повністю, оскільки потік новин за цей період все ж дещо змінює уявлення про минулий та наступний розвиток подій, які можуть впливати на прийняття інвестиційних рішень.

Серед найбільш значимих подій періоду початок роботи місії Міжнародного валютного фонду в Україні та перші зустрічі місії з керівниками Міністерства фінансів України, результати засідання Комітету по відкритим ринкам ФРС США.

Співробітництво з МВФ та міжнародними фінансовими організаціями поки ще дуже важливе для фінансової стабільності в Україні, що підкреслює той факт, що через низьку валютну ліквідність Мінфіну для виплати по держборгу 29 вересня Міністерство фінансів на днях конвертувало у долари та євро SDR1 млрд отримані від МВФ в серпні поточного року.

Згідно з новою інформацією міністра фінансів до суми від МВФ $2,9 млрд закладеної в проект держбюджету-2022 включені транші за поточною програмою stand by, на продовження якої розраховує уряд.

В цьому огляді в блоці новин, який йде за оглядом ринків, є нова інформація для акціонерів «Турбоатому», інформація для акціонерів «ОРАНТИ», певна додаткова інформація та аналіз по МХП, нові дані по Крюківському вагонобудівному заводу.

З ринкової інформації варто звернути увагу на продовження певного зростання дохідності ОВДП на первинних аукціонах Мінфіну, укріплення курсу гривні по відношенню до твердих валют до більш, ніж півторарічного максимуму, певну негативну корекцію на світових та українському ринку акцій.

Також варто звернути увагу і на нові прогнози та дані по економіці. Це і очікування членів комітету з монетарної політики ФРС, і нові дані по індексам менеджерів закупівлі в Єврозоні та окремих країнах Європи. Останні дані підтверджують сповільнення темпів росту економіки в регіоні. Так само гіршими стосовно економіки стали очікування американського центробанку, в той же час очікувані показники інфляції стали вищими. В цілому це не дуже добрі новини для ринків акцій. Можливо ФРС США доведеться діяти в сторону більш жорсткої політики при не сильному рості економіки.

Разом з тим, видається було б хибним вважати, що на ринку акцій з великою імовірністю в найближчий рік-півтора наступить сильна корекція.

В кінці огляду дана як розгорнута інформація по рішенням та очікуванням ФРС, так і розгорнутий коментар по їх наслідкам для фінансових ринків.

 

ФІНАНСОВІ РИНКИ

Ринок акцій України.

Спершу огляд динаміки ринку місцевих акцій за минулий тиждень.

Результати торгів акціями в Україні на минулому тижні, закінчуючи цими понеділком та вівторком, 21- та 22.09.2021, відображені на Рис. 1-5. На рисунках є динаміка цін окремих «індексних» пайових паперів, і обсяги торгів на Українській біржі.

На Рис. 5 для розуміння рівня поточних цін відображене відношення цін окремих індексних пайових паперів та індексу Української біржі поділене на середнє таке відношення за період 12 років з початку 2009 року. Графік побудований за період п’ять років та 9 місяців. Це важлива інформація, яка дає розуміння цін місцевих акцій «в контексті», а саме, який період підйому чи спаду по відношенню до «звичного» рівня (на графіку для всіх паперів – це 1,0) вони «переживають» зараз і якою була картина кілька років назад.

Учасниками ринку також варто звернути увагу на доволі високі обсяги торгів на минулому тижні на Українській біржі акціями «Кернел».

 

 

 

 

 

 

Ринок облігацій України та світу

 

Ціни українських державних євробондів за останній тиждень трохи знизились, а їх дохідності відповідно підросли, Рис. 6.

Можливо цей рух спричинений хоча й поки дуже слабким, але все ж настирливим рухом в середньому (ковзної) уверх дохідності державних облігацій США напередодні важливого засідання Комітету по відритим ринкам США і очікування зменшення темпу викупу з ринку облігацій провідними світовими центробанками, Рис. 7.

Єгипет, до речі, цього місяця має намір продати на ринку на 3 мільярди доларів євробондів. Цікавою буде реакція учасників ринку, в тому числі і встановлена дохідність цих паперів.

Міністерство фінансів на первинних аукціонах з продажу облігацій внутрішньої державної позики що відбулося 21 вересня збільшило обсяг залучених коштів до 5 млрд грн. (5,005 млрд.) Про це свідчать дані на сайті Мінфіну.

Суттєво більший, хоча в цілому поки помірний обсяг залучених коштів, ніж на аукціонах, які проводилась на попередніх тижнях був досягнутий за рахунок продажу валютних паперів та підвищення в цілому дохідності гривневих облігацій, Рис. 8.

Варто зазначити, що підвищення дохідності гривневих ОВДП на первинних аукціонах почалось тижнем раніше.

54% обсягу залучених коштів було отримано за рахунок розміщення ОВДП в гривні і 46% за рахунок доларових ОВДП.

Найкоротші із запропонованих шестимісячні ОВДП були розміщені на 17,2 млн грн під 9,7% річних. Два тижні тому Мінфін розміщував такі папери за ставкою 9,73%.

Річні ОВДП були розміщені на 1,71 млрд грн під 11,49% річних. Тижнем раніше вони розміщувалися під 11,37%, а два тижні тому - під 11,15% річних.

Облігації строком обігу півтора року були продані на 620,73 млн грн, ставка по ним дещо знизилася - до 11,47% з 11,49% тижнем раніше.

Від розміщення дворічних облігацій надійшло 244,56 млн грн, при цьому ставка по ним зросла до 12,34% з 12,09% річних на минулому аукціоні.

Ще 97,25 млн грн принесло розміщення трирічних ОВДП, при цьому ставка дохідності за цими цінними паперами зросла до 12,49% річних з 12,3% тижнем раніше.

Крім того, Мінфін розмістив дворічні валютні ОВДП в доларах США на $ 86,55 млн під незмінні 3,9% річних.

За тиждень дохідності на вторинному ринку декларовані Райффайзен Банком та рядом інших банків практично не змінились.

Низький обсяг погашень ОВДП у 1-й і 2-й декадах вересня і достатній залишок коштів на рахунку Кабміну в гривні (більше 50 млрд гривень) обумовлював низькі обсяги нових державних запозичень, - написав трохи раніше голова Ради Національного банку Богдан Данилишин у Фейсбуці.

 

Ціна ОЗДП України з погашенням в 2033 році.

 

Посилання: https://www.boerse-frankfurt.de/bond/xs2010030836-ukraine-republik-7-253-20-33

 

Рис. 7

 

 

Валютний ринок

 

Гривня по відношенню до основних твердих валют за минулі 7 календарних днів ще більше укріпилась і вийшла на свій новий півторарічний максимум, Рис 9.

Це робить не такими цікавими купівлю ОВДП для нерезидентів. Водночас це ставить питання і перед рядом інших учасників ринку валют в України. Коли гривня почне слабнути і до якої міри? Як швидко це буде відбуватись? Чи варто інвестувати зараз у валютні ОВДП, чи інвестувати в гривневі державні боргові папери?

Грудневі ф’ючерси на пару гривня долар на УБ наразі знаходяться на рівні 27,0/27,3 (остання угода відбулась сьогодні в четвер зранку по 27,1), березневі 2022 року на рівні 27,1/27,6, незначно вище поточного рівня спот.

Якщо подивитись на співвідношення паритетного (по купівельній здатності) і номінального курсу гривні, то це відношення в 2021 близько до 3,50 (3,325, якщо брати конкретне поточне високе значення курсу гривні), набагато більше за рівень 2,5-2,6 з якого в останні роки починалось значне ослаблення гривні, Рис. 10. Аналізувати співвідношення паритетного та номінального курсу часто є більш продуктивним, ніж динаміку та значення РЕОК, що є традиційним для визначення можливості девальвації чи укріплення валюти.

Долар США після дуже значимого для ринків вчорашнього та позавчорашнього засідання Комітету по відкритим ринкам ФРС США 21-22 вересня, вночі укріпився до місячного максимуму по відношенню до корзини інших твердих валют і окремо по відношенню до євро. Однак потім відбувся відскік і курс євро до долара США перевищив відмітку 1,173, Рис. 11.

 

 

 

 

Світові ринки акцій.

 

На світових ринках акцій після серпневого оптимізму на початку вересня настрій інвесторів змінився на насторожений. Це відобразилось негативною динамікою американських фондових індексів S&P 500 і Dow Jones в останні дні з певними паузами. Індекс S&P 500 за останній рік під час свого росту в ході дрібних корекцій практично не знижувався нижче своєї 50 денної ковзної середньої. Однак, в останні дні він все ж таки знизився нижче цього рівня, Рис. 12.

Однак, у вівторок провідні учасники ринку акцій США спробували «розвернути» цей ринок уверх і це їм майже вдалось. Свою відносну невдачу, як це і завжди в таких випадках робиться і в переважній більшості успішно, вони компенсували позитивним рухом наступного дня. Після дводенного засідання Комітету з відкритих ринків ФРС США, ринок акцій не став коригуватись донизу.

Складається враження, що на всіх основних ринках найбільш впливові трейдери і найбільш впливові інвестори слідують раніше наміченому плану, лише трохи його коригуючи. Навіть публікація якихось несподіваних даних, як сьогодні зранку дещо несподівані більш слабкі індекси PMI Європи (див. в блоці новин) лише трохи скоригувала поведінку ринку валюти.

Це і не дивно, плани ФРС США добре відомі, економічні показники також, як і в цілому наступні корпоративні фінансові результати. Тож свої рухи учасникам ринку можна планувати заздалегідь.

На Рис. 13 видно наскільки високо індикатор зайшов вище свого піку 2020 року, коли ціни акцій в США вважались зависокими. Та тоді не було такої «слабкої» політики ФРС.

Однак, поки про значиму корекцію на світових фондових ринках чи припинення росту не йдеться, якщо не брати Китаю та окремих інших країн, Рис. 14-18. Примітним, наприклад, в цьому є наступний після корекції сильний рух наверх європейських фондових індексів, Рис. 14.

 

 

 

 

 

 

 

 

ПОВЕРТАЮЧИСЬ ДО МІСЦЕВОГО РИНКУ АКЦІЙ

 

Тож негативна динаміка індексу Української біржі не повинна дивувати. В цілому вона є доволі близькою до динаміки на світових ринках акцій, звертаємось ще раз до Рис. 1 на початку огляду.

Однак, слід не забувати, що окрім цього є і велика множина численних специфічних і часом значних проблем у більшості окремих місцевих емітентів, акції яких входять до індексу Української біржі чи торгуються на УБ.

 

ЗНАЧИМІ НОВИНИ ДЛЯ МІСЦЕВИХ УЧАСНИКІВ ФІНАНСОВОГО РИНКУ ЗА ОСТАННІ ДНІ.

Фінансова стабільність в Україні. Реформи. Співробітництво з міжнародними фінансовими організаціями

Віртуальна місія Міжнародного валютного фонду (МВФ) з питань першого перегляду програми stand-by розпочала роботу у вівторок 21 вересня в онлайн- режимі, повідомив представник фонду в Україні Ваграм Степанян.

Місія Міжнародного валютного фонду під час роботи в Україні зосередиться на питаннях незалежності Національного банку, реформ і зміцнення антикорупційних інституцій, а також забезпеченням стійкого фіскального стану, повідомив представник МВФ Джеррі Райс під час брифінгу у Вашингтоні 16 вересня.

***

Міністр фінансів Сергій Марченко зустрівся з головою місії з главою місії МВФ в Україні Європейського департаменту МВФ Іванною Голлар.

Сергій Марченко разом з двома заступниками міністра обговорив з місією Міжнародного валютного фонду питання забезпечення незалежності Національного банку і антикорупційних органів.

Про це йдеться в повідомленні Мінфіну.

Також сторони обговорили важливість прийняття Верховною Радою України законопроекту 5600, який створює додатковий ресурс для бюджету 2022.

***

Міністерство фінансів конвертувало у долари та євро SDR1 млрд (СПЗ - спеціальні права запозичення) із SDR1,9 млрд, отриманих у серпні в рамках нового розподілу Міжнародного валютного фонду, для здійснення 29 вересня погашення випущених п'ять років тому під гарантії США євробондів на $1 млрд, повідомив міністр фінансів Сергій Марченко.

"Під гарантії США були випущені облігації, ми маємо погашати. Частину SDR, отриманих у серпні, буде використано для цього", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна" в середу.

Коментуючи закладені в проект держбюджету-2022 надходження від МВФ $2,9 млрд для фінансування дефіциту, глава Мінфіну зазначив, що до цієї суми включені транші за поточною програмою stand by, на продовження якої розраховує уряд.

"Ми розраховуємо, що програма буде продовжена... (розраховуємо - ІФ) наступного року на ті перегляди, які заплановані... Розраховуємо повністю виконати програму та отримати всі ресурси від Фонду, які необхідні", - зазначив Марченко.

Він також зазначив, що уряд налаштований також на отримання чергового траншу цього року за підсумками роботи місії щодо першого перегляду програми, що розпочалася цього тижня.

МВФ у червні 2020 року затвердив для Києва 18-місячну програму stand-by загальним обсягом приблизно $5 млрд, одразу виділив перший транш фінансування обсягом $2,1 млрд. Було намічено чотири перегляди виконання умов програми для виділення інших чотирьох траншів. Однак визначений графік був порушений, а фінансування - призупинено через невиконання Україною низки зобов'язань.

***

Уряд планує у 2022 році в рамках зовнішніх запозичень для фінансування дефіциту загального фонду залучити еквівалент майже $ 2,9 млрд, або 82,7 млрд грн від Міжнародного валютного фонду, не уточнюючи, чи йде мова про нову програму, продовження поточної програми stand by, чи використання отриманих в серпні цього року SDR1,93 млрд ($ 2,74 млрд) в рамках нового розподілу SDR.

Крім того, план державних запозичень на 2022 рік, поданий урядом до Верховної Ради разом з проектом держбюджету, передбачає випуск єврооблігацій з терміном погашення 5-15 років на еквівалент $ 1,5 млрд, або 42,9 млрд грн, повідомив Інтерфакс-Україна.

Згідно з документом, середньозважена процентна ставка за ними становить близько 7,5%.

 

Всього за рахунок зовнішніх запозичень намічено залучити для фінансування держбюджету 125,62 млрд грн, тоді як за рахунок внутрішніх - 419,96 млрд грн.

Зокрема, уряд має намір розмістити найдовші, 10-річні, облігації внутрішньої держпозики (ОВДП) на 35 млрд грн, 7-річні - майже на 36 млрд грн, 3-5 річні - на 157,1 млрд грн (приблизно по 50 млрд грн кожного року).

План випуску 2-річних паперів становить - 85,6 млрд грн, річних - 66,3 млрд грн і коротких

  • 6 і 3-місячних - відповідно 22 млрд грн і 18 млрд грн.

Виплати в рахунок погашення зовнішнього боргу в наступному році, за оцінками уряду, складуть 72,4 млрд грн, внутрішнього відвідувань - 321 млрд грн, в рахунок обслуговування

  • 181,4 млрд грн.

Згадаємо, що Україна наприкінці квітня цього року розмістила нові єврооблігації на $1,25 млрд з терміном погашення в 2029 році з дохідністю 6,875%. У другій половині липня Україна довипустити ці папери на $500 млн під 6,30%.

***

Віце-прем'єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина на засіданні комісії з питань координації виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС у середу сказала, що загальний прогрес виконання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом становить 58% і 25% від цих зобов'язань було виконано саме у 2021 році.

 

Державні фінанси України

Верховна Рада прийняла підготовлений і внесений Кабінетом Міністрів проект державного бюджету на 2022 рік до розгляду.

***

Мінфін оцінює ресурсний законопроект №5600 у 25-35 млрд грн додаткових доходів державного бюджету на рік.

***

ВР ухвалить ресурсний законопроект у другому читанні, це лише питання , вважає голова парламентського комітету з питань бюджету Юрій Арістов.

***

Американська торговельна палата в Україні, Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА) і Спілка українських підприємців у заявах на своїх сайтах у середу повідомили що вважають, що виступають проти розгляду за скороченою процедурою законопроекту про збалансованість бюджетних надходжень (№5600, "ресурсний" законопроект) і документ потрібно повернути на доопрацювання, оскільки він не враховує позиції бізнесу, а низка податкових ініціатив не сприяє прогнозованості його роботи.

Серед спірних податкових ініціатив, які важливі чи цікаві для учасників місцевого фінансового ринку називають і скасування пільг для виробників курятини, і розмір ренти на руду.

***

Урядовий проект державного бюджету України на 2022 рік побудований із урахуванням прогнозу Мінекономіки про середньорічну ціну імпорту газу $220 за тис. куб. м.

Згідно з пояснювальною запискою до документа, зареєстрованого у Верховній Раді та розміщеного на її сайті, середня ціна нафти наступного року очікується на рівні $65 за барель марки Brent.

Крім того, уряд заклав у проект держбюджету-2022 прогноз зниження вартості залізної руди у I-III кварталах 2022 року до $100 за тонну порівняно зі $181 за тонну у I-III кварталах 2021 року і $133 за тонну у IV кварталі 2021 року.

Проект держбюджету-2022 побудований на прогнозі середньорічного курсу долара у 2022 році 28,6 грн/$1 (28,7 грн/$1 - на кінець року) і євро 33,75 грн/EUR1. При цьому уряд, як і раніше, очікує девальвації нацвалюти цього року, зазначаючи очікуваний середньорічний курс долара та євро на рівні відповідно 28 грн/$1 і 33,04 грн/EUR1.

Цього року в Європі зафіксовано аномальне зростання спотових цін на природний газ: наприкінці липня вони подолали позначку $500 за тис. куб. м, до середині вересня впритул наблизилися до планки $1000 за тис. куб. м, і лише днями опустилися до рівня $800 за тис. куб. м.

Ціни на залізну руду останніми місяцями впали до рівня нижче $120 за тонну, хоча ще наприкінці липня перевищували $200 за тонну.

Нафта марки Brent на сьогодні котирується на ринку на рівні приблизно $75 за барель.

***

Президент Володимир Зеленський створив робочу групу з напрацювання пропозицій щодо нейтралізації ризиків від магістрального газопроводу "Північний потік - 2".

***

Кабінет Міністрів вирішив випустити ОВДП на 20 млрд гривень для поповнення статутного капіталу ПАТ "Українська фінансова житлова компанія" ("Укрфінжитло").

Вказується, що 20 тис. українських сімей, які отримують заробітну плату з державного або місцевого бюджетів, і внутрішньо переміщені особи зможуть отримати близько 8 тис. іпотечних кредитів для придбання житла і 12 тис. квартир на умовах фінансового лізингу.

Пенсійна реформа в Україні. Введення накопичувальної пенсійної системи другого рівня

22 вересня 2021 року в Інституті Горшеніна за участі Міністра фінансів Сергія Марченка відбувся круглий стіл "Пенсійна реформа в Україні".

 

До курсу гривні

Національний банк у період з 13 по 17 вересня купив на міжбанківському валютному ринку 20 млн доларів, що в 4 рази менше, ніж тижнем раніше, повідомлення НБУ.

***

Чиста купівля іноземної валюти населенням (в готівковій та безготівковій формі) з початку вересня 2021 року склала $ 1 млн, тоді як з початку року чистий продаж склав $ 1,8 млрд, повідомив глава Ради Національного банку України Богдан Данилишин в Facebook.

***

Україна збільшила запаси природного газу в підземних сховищах (ПСГ) станом на 18 вересня на 22,1%, або на 3,375 млрд куб. м до 18,654 млрд куб. м з початку сезону закачування газу, що стартував 30 квітня.

Про це свідчать оперативні дані державної компанії "Оператор газотранспортної системи (ГТС) України".

Зазначених запасів газу на 31,2%, або на 8 479 млн куб. м менше порівняно з запасами на аналогічну дату 2020 року (27,133 млрд куб. м).

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" має намір накопичити 19 млрд куб. м газу в підземних сховищах газу (ПСГ) до початку опалювального сезону.

***

У серпні 2021 року порівняно із серпнем 2020 року імпорт вугілля зріс на 36,9%, або на 44,4 млн доларів до

164,9 млн.

***

Ціни на товари українського експорту.

 

 

 

Економіка України

 

(Первісна новина від 16 серпня "У 2 кварталі ВВП збільшився на 5,4%" доповнена уточненими даними ВВП і його номінальним значенням).

У квітні-червні 2021 року реальний валовий внутрішній продукт (ВВП) за оперативними даними збільшився на 5,7% порівняно з аналогічним періодом 2020 року до 1 169,4 млрд гривень (у фактичних цінах).

Про це повідомила Державна служба статистики України.

Порівняно з 1-м кварталом 2021 року ВВП зменшився на 0,7% (з урахуванням сезонного фактору і без урахування тимчасово окупованої території Автономної республіки Крим та м. Севастополя).

За оновленими оцінками Мінекономіки загальне зростання реального ВВП України в першому півріччі 2021 року порівняно з першим півріччям 2020 року склало 1,8%.

***

Фактичне зростання реального ВВП у 2-му кварталі 2021 (7,5% р/р) виявилося нижче оцінки Національного банку, що пов'язано перш за все з більш пізнім, ніж очікувалося, початком жнив, погодними умовами, нерівномірним фінансуванням бюджетних витрат і перебоями з поставками нафтопродуктів, повідомив НБУ.

За даними НБУ, в 3-му кварталі економіка швидко відновлюється: цьому сприяє заповнення темпів збирання врожаю в умовах високої торішньої врожайності; збереження стійкого споживчого попиту через високі темпи зростання зарплат і поліпшення ситуації на ринку праці.

Додатковий вплив має подальше пожвавлення інвестиційної активності, а також сприятливі зовнішні умови.

***

У серпні 2021 року промислове виробництво зросло на 0,6% (не скоригованих на ефект календарних днів) і на 0,2% (скоригованих) порівняно з серпнем 2020 року, повідомила Державна служба статистики України.

При цьому в серпні 2021 року промвиробництво скоротилося на 3,3% (не скоригованих) і на 0,6% (сезонно скоригованих) порівняно з липнем 2021 року.

В липні зростання склало 0,2%, в червні - 1,1%, березні - 5,4%, а в квітні - 13%.

У січні-серпні 2021 року порівняно з січнем-серпнем 2020 року промвиробництво зросло на 1,7%.

***

Офіс президента України оцінює зростання ВВП України в 2021 році на рівні 3,8%, а повне відновлення економіки очікується протягом найближчих двох років.

Про це повідомила заступник голови Офісу президента Юлія Свириденко, повідомив Інтерфакс-Україна.

***

Зростання обороту роздрібної торгівлі сповільнилося в серпні 2021 року до 9,6% в порівнянних цінах порівняно з аналогічним місяцем 2020 року, в липні зростання склало 10,1%. Про це повідомила Державна служба статистики.

За даними Держстату, в серпні в порівнянні з липнем 2021 року роздрібний товарообіг збільшився на 1,6%.

У січні-серпні 2021 року порівняно з січнем-серпнем 2020 року оборот роздрібної торгівлі зріс на 12,9%.

***

Поточний рік загалом буде позитивним для українського бізнесу: 62% компаній досягнуть запланованих фінансових результатів, 28% - перевиконають фінплан і лише 10% компаній не зможуть досягти запланованих фінансових результатів, свідчить проведене Американською торговельною палатою в Україні (AmCham) з компанією "Citi Україна" опитування 100 керівників і топ-менеджерів, членів AmCham в Україні.

***

Протягом січня-липня чисельність населення України скоротилася на 226 тис. осіб і станом на 1 серпня 2021 року становила 41 362,4 тис. осіб.

Про це повідомила Державна служба статистики.

Кількість померлих перевищує кількість народжених: на 100 померлих припадає 40 народжених.

У 2020 році чисельність населення України скоротилася на 314 тис. осіб і на 1 січня 2021 становила 41 588,4 тис. осіб.

У 2019 чисельність населення України скоротилася на 250,8 тис. осіб і на 1 січня 2020 склала 41 902,4 тис. осіб.

 

Боротьба з коронавірусною інфекцією. Її вплив на економіку країни.

З 23 вересня на всій території України буде встановлено "жовтий" рівень епідемічної небезпеки через COVID-19.

***

Кабінет Міністрів доручив Міністерству охорони здоров'я затвердити чіткий перелік професій виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов'язковим профілактичним щепленням від коронавірусної інфекції, до нього увійдуть працівники навчальних закладів, працівники центральних органів виконавчої влади та їх структурних підрозділів, а також працівники місцевих державних адміністрацій.

"Перші пріоритетні групи, ті, хто вакцинувалися на перших етапах кампанії, вже досягли показників більше 80% охоплення - це медики, військові ЗСУ, структури МВС. Групи з 3-го етапу - педагоги і чиновники - ще не досягли такого результату охоплення. Ми вважаємо за доцільне прийняти жорстке рішення для забезпечення безпеки освітнього процесу і функціонування органів державної влади, особливо в частині надання адміністративних послуг, де відбувається тісний контакт зі споживачами", - прокоментував рішення міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

За оперативними даними станом на 19 вересня, мінімум 1 дозу вакцини від COVID-19 отримали тільки 49% працівників сфери освіти, повністю вакциновано - 39%.

При цьому мінімум однієї дозою вакциновано 86% працівників екстреної медицини, 91% складу ЗСУ та 85% сил МВС.

***

Станом на 23 вересня в Україні від коронавірусу зробили 11 826 357 щеплень (+144 768 за попередню добу).

Хоча б одну дозу в Україні отримали 6 527 040 людей, дві дози отримали 5 299 317 (+53153 за попередню добу).

Лідером є Київ, де хоча б одну дозу отримали 846 067 людей.

***

Заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін заявляє, що за останні три місяці 98,1% ушпиталених із COVID-19 в Україні були невакцинованими.

Про це йдеться в повідомленні Міністерства охорони здоров'я.

В Україні 99,2% смертей від наслідків коронавірусу серед тих, хто не був вакцинований проти вірусу, заявив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

***

В Україні станом на ранок четверга зафіксовано 7 866 нових випадків захворювання на COVID-19, одужали 2 305 осіб, 123 померли, госпіталізовано - 2 070 осіб, повідомила прес-служба Міністерства охорони здоров'я України.

Днем раніше, 22 вересня, було зафіксовано 6 754 нових випадки захворювання на СOVID-19, 21 вересня зафіксовано 5 159 нових випадків захворювання, 20 вересня було 2 265 нових випадків захворювання на СOVID-19.

 

 

Фінансовий сектор. Банки України

 

Платоспроможні банки України в січні-серпні 2021 року одержали 45,59 млрд грн чистого прибутку, що в 1,4 рази більше, ніж за аналогічний період 2020 року, дані Нацбанку.

В серпні 2021 прибуток банків становив 5,8 млрд гривень. У січні прибуток банків становив 4,1 млрд гривень, в лютому - 2,4 млрд гривень, в березні - 4,4 млрд гривень, у квітні - 6,6 млрд гривень, у травні - 6,3 млрд гривень, в червні - 6,2 млрд гривень, в липні - 9,7 млрд гривень.

Доходи банків за вісім місяців поточного року зросли на 2,2% порівняно з показником за аналогічний період минулого року - до 172,7 млрд грн. У тому числі комісійний дохід зріс на 35% - до 58 млрд грн.

***

В січні-серпні Державний експортно-імпортний банк отримав чистий прибуток у розмірі 1,64 млрд гривень, повідомлення банку.

За аналогічний період 2020 року банк отримав збиток у розмірі 1,88 млрд гривень.

Нинішній прибуток сформовано переважно за рахунок позитивної операційної діяльності шляхом оптимізації валютного і кредитного ризиків, оскільки саме вони були одними з основних чинників, які негативно впливали на фінансову стійкість банку

"За серпень, незважаючи на традиційне сезонне зниження ділової активності клієнтів, прибуток банку становив 279 млн гривень, а ключовими драйверами зростання стало як збільшення чистого процентного доходу за рахунок активного нарощування кредитного портфеля в липні-серпні, так і зростання комісійного доходу на тлі зваженого підходу до формування витрат банку", - цитується в повідомленні голова правління Укрексімбанку Євген Мецгер.

***

Станом на 1 вересня продовжують порушувати встановлених регулятором нормативів 6 українських банків.

Про це свідчать дані Національного банку України.

Зокрема, норматив максимального розміру кредитного ризику на одного контрагента (норматив Н7, не більше 25%) на 1 вересня порушували "Промінвестбанк" з показником 95,96% і "Індустріалбанк" (46,94%).

Норматив максимального розміру кредитного ризику за операціями з пов'язаними з банком особами (норматив Н9, не більше 25%) порушував "Перший інвестиційний банк" (36,93%).

Норматив ризику загальної довгої відкритої валютної позиції (норматив Л13-1, не більше 10%) порушували "Ощадбанк" (139,26%), "Промінвестбанк" (111,2%) "Приватбанк" (84,64%) і "Індустріалбанк "(20,5%).

Норматив ризику загальної короткої відкритої валютної позиції (норматив Л13-2, не більше 10%) порушував "Промінвестбанк" (140,45%).

Банк "Земельний капітал" порушував сім нормативів, в тому числі норматив регулятивного капіталу Н1 (28,59 млн грн при нормі не менше 200 млн грн), норматив достатності регулятивного капіталу Н2 (4,23% при нормі не менше 10%), норматив достатності основного капіталу Н3 (5,11% при нормі не менше 7%) і норматив короткострокової ліквідності Н6 (35,1% при нормі понад 60%).

Крім того, банк порушив норматив Н7 (134,1%, при нормі не більше 25%), норматив максимального розміру кредитного ризику за операціями з пов'язаними з банком особами Н9 (37,15% при нормі не більше 25%) і норматив ризику загальної відкритої валютної позиції Л13-2 (15,12% при нормі не більше 10%).

Національний банк України 9 вересня прийняв рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідації банку "Земельний капітал".

11 серпня Нацбанк відніс АТ "КБ" Земельний Капітал "до категорії неплатоспроможних у зв'язку з невиконанням у встановлений термін своїх зобов'язань перед вкладниками та іншими кредиторами через недостатність коштів.

Банк з 1 липня був віднесений до категорії проблемних у зв'язку з порушенням ним нормативів ліквідності, проте його власник не надав фінансової підтримки банку.

За оцінкою НБУ, 70% депозитів фізосіб - вкладників банку не перевищують гарантовану суму і будуть відшкодовані в повному обсязі.

***

"Універсал Банк", що входить у фінансово-промислову групу "ТАС", знаходиться в процесі реєстрації випуску акцій на 1 млрд грн, який збільшить статутний капітал банку на 23%. Про це повідомив головний акціонер групи Сергій Тігіпко виданню "Мінфін".

 

Емітенти, акції яких обертаються на місцевих біржах

«Турбоатом»

«Повідомляємо Вас про зміни до проекту порядку денного позачергових загальних зборів АТ «Турбоатом»!», повідомив ФДМ.

28 вересня 2021 року – дата дистанційного проведення позачергових загальних зборів (дата завершення голосування).

Дата складення переліку акціонерів, які мають право на участь у позачергових загальних зборах: 22 вересня 2021 року (станом на 24 годину).

Дата  розміщення  бюлетенів  для  голосування:  24  вересня  2021  року  на  власному  вебсайті  Фонду

державного   майна   України    (http://www.spfu.gov.ua)    у   розділі                              «Діяльність»/«Корпоративне управління»/«Повідомлення акціонерам» (http://www.spfu.gov.ua/ua/content/spf-management-povidomlennya-akcioneram.html).

Бюлетені для голосування на позачергових загальних зборах приймаються виключно до 18-00 дати завершення голосування (28 вересня 2021 року).

АТ "Турбоатом" має намір залучити річний кредит у розмірі 116 млн грн під 13,5% річних для рефінансування заборгованості держпідприємства "Завод" Електроважмаш" і поповнення оборотних коштів. Згідно з оприлюдненим на сайті Фонду держмайна доповненим порядком денним позачергових зборів акціонерів "Турбоатому" 28 вересня, відповідне питання про попередню згоду на цю угоду внесено до порядку денного.

Крім того, акціонери планують надати попередню згоду на внесення змін до кредитного договору "Турбоатому" з "Укрексімбанком" від 22 червня 2020 року шляхом підписання додаткової угоди про пролонгацію кредиту в розмірі 89,55 млн грн до 1 червня 2022 року зі зміною кредитної ставки до 16% річних, а також внести відповідні зміни до договору застави.

Крім цього, акціонери розглянуть питання про попередню згоду по додатковій угоді з "Укргазбанком" про пролонгацію на рік генерального кредитної угоди від 25 листопада 2020 року в сумі 220 млн грн, і внесення відповідних змін до договорів іпотеки та застави за цим кредитом.

Важливим є також і усна інформація відповідального представника ФДМ України у відповідь на запит про те, що коефіцієнти обміну акцій та питання додаткової емісії акцій в зв’язку з приєднання "Заводу "Електроважмаш" вирішуватись на зборах акціонерів 28 вересня не будуть, незважаючи на відповідні пункти порядку денних. Також практично на 100% не будуть вони вирішуватись і на наступних зборах на початку жовтня. Питання буде імовірно винесене на збори акціонерів у листопаді. Перед цим вже в порядку денного будуть наведені і коефіцієнти обміну акцій і параметри емісії, чого не має перед зборами акціонерів, які проводяться дистанційно 28 вересня.

Причина за словами відповідального працівника – роз’яснення податкової адміністрації по те, що ці питання мають вирішуватись після отримання фінансової звітності обох підприємств, які зливаються за третій квартал 2021 року, складання спільного балансу. Необхідно зрозуміти з якими показниками обидва підприємства підходять до злиття. Також можливо отримати пропозиції самого «Турбоатому».

«Центренерго»

Акціонери ПАТ "Центренерго" на позачергових дистанційних зборах 16 вересня обрали новий склад наглядової ради генкомпанії. Про це йдеться в повідомленні Агентства з розвитку інфраструктури фондового ринку Україниа.

Акціонери вивели зі ради Олесю Шевчук і Поліну Андрієнко (обидві - з Фонду держмайна, ФДМ), Михайла Горбаля і Михайла Столітнього (обидва - юристконсульт "Приватбанку").

Перший заступник голови ФДМ Денис Кудін переобраний членом НР, також в нього увійшли Андрій Гота, Олександр Мужель, Валерій Щекатуров і Валерій Безлепкін.

Гота в даний час очолює кабінет глави Офісу президента України Андрія Єрмака. З грудня 2015 року по серпень 2020 року працював головним спеціалістом, першим секретарем з економічних питань посольства України в США. Обраний як представник ФДМ.

Видається, що в новому складі НР представників "Приватбанку" немає.

***

З 1 по 20 вересня запаси вугілля на складах ТЕС збільшилися на 15,5% до 852,6 тис. тонн, але вони в 2,5 разу менші за необхідні, - "Укренерго".

МХП

В серпні 2021 року порівняно з серпнем 2020 року експорт м'яса птиці з України в грошовому вираженні збільшився на 24,6%, або на 11,841 млн доларів, до 59,885 млн, імпорт - на 20,4%, або на 0,838 млн доларів, до 4,941 млн доларів, повідомляє Державна фіскальна служба.

В січні-серпні 2021 року порівняно з січнем-серпнем 2020 року експорт м'яса птиці збільшився на 18,7%, або на 69,626 млн доларів, до 441,550 млн доларів, імпорт - на 28,2%, або на 7,867 млн доларів, до 35,806 млн доларів.

Інформація агропорталу 7 вересня: У січні-серпні 2021 року Україна експортувала 294,8 тис. тонн м’яса та їстівних субпродуктів птиці, що на 1,4% більше, як порівняти з аналогічним періодом минулого року.

Про це свідчать дані Державної митної служби.

У грошовому еквіваленті експорт у січні-серпні цього року склав $443,6 млн. Це на 18,5% більше, ніж за аналогічний період 2020 року.

Головними покупцями вітчизняного м’яса та їстівних субпродуктів птиці за вісім місяців 2021 року були Саудівська Аравія ($122,8 млн), Нідерланди ($80,9 млн) та Словаччина ($24,6 млн).

Посилання: https://agrotimes.ua/tvarinnitstvo/eksport-myasa-ptyczi-za-8-misyacziv-zris-na-14/

 

 

 

***

Національний науковий центр "Інститут аграрної економіки" прогнозує зростання цін на м'ясо птиці на 3-7% до кінця 2021 року.

Про це йдеться в повідомленні інституту.

"Зараз на ринку м'яса птиці склалася парадоксальна ситуація: при зростанні обсягів виробництва, які вже перевищують внутрішній попит, ціни на м'ясо птиці зростають", - повідомила провідний науковий співробітник відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Наталія Копитець.

З її слів, оптово-відпускна ціна на птицю (тушка куряча) на початку вересня 2021 року становила 48,00-74,50 гривні/кг.

Також, з її слів, за рік - з початку вересня минулого року до початку вересня 2021 року - середня оптово-відпускна ціна на птицю (тушка куряча) в країні зросла на 29% і становила 58,81 гривні/кг.

"Тому зростання цін в січні-липні 2021 року обумовлено відновленням їх до рівня 2019 року. Адже в липні того року споживчі ціни на м'ясо птиці (тушку курячу) становили відповідно 61,78 гривні/кг, а за 1 кг курячого філе слід заплатити 109,19 гривні/кг", - повідомила Копитець.

У тому числі, на її думку, важливим фактором зростання споживчих цін в січні-липні 2021 р року стало скорочення на 3,5% поголів'я птиці, спричинене зростанням собівартості внаслідок подорожчанням зернових культур і комбікормів.

"Подальшу цінову ситуацію на м'ясо птиці будуть визначати ціни на вхідні ресурси і платоспроможність населення. За прогнозними оцінками вчених" Інституту аграрної економіки", до кінця 2021 року можливе подорожчання всіх видів м'яса птиці на 3-7%", - прокоментувала Копитець.

***

В серпні зросли світові ціни на всі види м’яса, крім свинини.

В серпні індекс цін ФАО на м’ясо дещо зріс.

Як пояснили у ФАО, підвищення спричинили значні закупівлі з Китаю, які підтримали ціни на баранину та м’ясо великої рогатої худоби.

Ціни на м’ясо птиці зросли внаслідок значного імпортного попиту з боку країн Східної Азії та Близького Сходу.

Ціни на свинину, навпаки, впали через постійне скорочення закупівлі у Китаї та слабкий внутрішній попит у Європі.

В перших числа вересня в Україні ціни закупівлі свиней забійних кондицій – в межах 48,5-50 грн/кг, а середня ціна виробників курятини – 58,81 грн/кг.

***

Виробник курятини в Словенії компанія PerutninaPtuj, що входить до компанії МХП, інвестувала в будівництво комплексу з вирощування бройлерів у місті Бачка-Топола (Сербія) понад 4,5 млн євро, йдеться в повідомленні МХП.

***

Аналіз показників МХП сегментів «Птиця» та «Зерно», які генерують основний прибуток компанії та формують її основні грошові потоки (МСФЗ 41 – «біологічні активи» в другому кварталі 2021 року був представлений високою оцінкою урожаю «в полі» - ще не зібраному – умовні дисконтовані доходи мінус витрати):

 

 

 

 

 

Крюківський вагонобудівний завод

Обсяг вробництва вантажних вагонів і платформ в Україні в січні-серпні 2021 року впав на 58,1% в порівнянні з січнем-серпнем 2020 року - до 1213 одиниць. Про це повідомляє Державна служба статистики.

В серпні вагонобудівники провели 106 вантажних вагонів, що нижче за показник за серпень 2020 року на

43,6%.

Частина вантажних вагонів випущена Крюківським вагонобудівним заводом (КВБЗ), де значно впало виробництво. Протягом січня-серпня завод виробив 505 одиниць вантажних вагонів, що на 55% менше, ніж в січні-серпні 2020 року.

Коментар. До прогнозу квартальних та річних показників КВБЗ.

"Харківобленерго"

Фонд держмайна (ФДМ) України підготував звернення до правоохоронних органів з метою проведення повної і ретельної перевірки інформації про можливі зловживання в АТ "Харківобленерго", викладеної в розслідуванні журналістів "Схем".

"Також Фонд ініціює позачергової аудит діяльності" Харківобленерго "для подальших управлінських рішень", - повідомили в ФДМ у відповідь на запит агентства "Інтерфакс-Україна".

"ОРАНТА"

Антимонопольний комітет надав ТОВ «НС-Фінанс» дозвіл на придбання понад 25% акцій Національної страхової компанії «Оранта». Відповідний дозвіл АМКУ надав на засіданні 16 вересня, поавідомила прес-служба регулятора.

Згідно з Єдиним державним реєстром юридичних, фізичних осіб підприємців, ТОВ "НС-Фінанс" зареєстровано в листопаді 2020 року. Основним бенефіціаром з правом голосу 99,99% є Олександр Ярославський.

Група DCH Олександра Ярославського в листопаді 2020 року став власником 9,81% акцій "Оранти", а в червні 2021 року збільшила свій пакет акцій до 24,9409%.

За даними на сайті страховика, станом на 16 червня 2021 року його найбільшим акціонером був казахський "БТА Банк" (35,17%), ТОВ "НС Фінанс" на цю дату належало 24,94%. Ще 9,95% акцій компанії контролювало ТОВ "Приватна інвестиційна компанія" Олексія Коваленко, великі пакети акцій також були оформлені на три кіпрські компанії - ChilWell Limited (9,99%), Visiline Limited (9,42%) і Cesavelios Holdings Ltd (5,62%).

Коментар. Для ряду учасників місцевого фінансового ринку це важлива інформація. Акції «Оранта» є в їх власності вже дуже тривалий час. Вони по суті неліквід. Компанія має «Оранта» мала серйозні проблеми, в той час, як ряд закордонних проектів в Україні успішно розвиваються. Тож зміна власника можливо принесе принаймні помітне покращення фінансового стану компанії та показників її прибутковості. Можливо в перспективі можна розраховувати і на викуп цих паперів новим власником по прийнятній ціні.

Емітенти єврооблігацій

"Укрзалізниця"

"Укрзалізниця" планує до кінця року залучити 500 млн грн від продажу непрофільних активів.

"Нафтогаз України"

Кабінет Міністрів доручив Міністерству економіки і Фонду державного майна (ФДМУ) передати Національній акціонерній компанії "Нафтогаз України" "з метою забезпечення стабільного проходження опалювального сезону 2021/2022" років пакети акцій 6 теплоелектроцентралей (ТЕЦ): Херсонську ТЕЦ, 

Дніпровську ТЕЦ, Криворізьку ТЕЦ, Одеську ТЕЦ, Миколаївську ТЕЦ і державне підприємство "Сєвєродонецька теплоелектроцентраль".

"Інтерпайп"

В січні-серпні 2021 року порівняно з аналогічним періодом минулого року трубно-колісний холдинг "Інтерпайп" збільшив виробництво труб на 22,3% до 377,1 тис. тонн.

Про це йдеться в повідомленні компанії.

Зокрема, продажі нафтогазових труб (OCTG) досягли свого нового піку в серпні і зросли на 29,5% порівняно з липнем, в основному за рахунок стійкого попиту в регіоні Близького Сходу і Північної Африки.

Також в серпні збільшився обсяг продажів лінійних труб на 13,8% на тлі зростання в усіх ключових регіонах (Близький Схід і Північна Африка, СНД, Україна), механічних труб - на 19,6% на тлі рекордних продажів котелень і холоднокатаних труб на внутрішньому ринку, при цьому продажі зварних труб зросли на 87,1%.

Зростання продажів у серпні залізничної продукції було обумовлене збільшенням її поставок у Індію і Туреччину.

В січні-серпні частка продажів труб в Україні становила 17%, в Європу -26%, в Америку - 16%, до країн Близького Сходу і Північної Африки - 25%, до країн СНД - 12%, при цьому частка продажів залізничної продукції в Україні становила 10%, в Європу -33%, в Америку - 5%, до країн Близького Сходу і Північної Африки - 3%, до країн СНД - 43%.

***

Трубно-колісний холдинг "Інтерпайп" розширив виробництво труб для машинобудування, повідомлення компанії.

"ДТЕК Енерго"

За перші 8 місяців 2021 року ТЕС "ДТЕК Енерго" збільшили відпуск електроенергії на 14,6% на 2 млрд кВт-год більше, ніж за аналогічний період минулого року до 15,7 млрд кВт-год, повідомлення компанії.

"У 2021 році генерації ДТЕК Енерго працювали на максимумі…", - йдеться в ньому.

Найбільше навантаження в цьому році теплоелектростанції компанії відчули в січні і липні цього року, відпустивши в мережу 2,7 млрд кВт-год і 2,4 млрд кВт-год відповідно.

***

В січні-серпні 2021 року на шахтах компанії "ДТЕК Енерго" видобуто 11 млн тонн газового вугілля, повідомлення компанії.

В 2021 році компанія планує видобути близько 17 млн тонн газового вугілля.

До кінця року планується ввести в роботу ще 11 нових лав.

"Активізували ремонтну кампанію - провели 17 з 28 запланованих ремонтів блоків ТЕС. На ці цілі з початку року вже направили 1,4 млрд гривень, ще 1,1 млрд гривень інвестуємо до кінця року", - сказав генеральний директор "ДТЕК Енерго" Ільдар Салеєв.

***

ДТЕК 16 вересня домовився з американською компанією HC Trading (Heidelberg Cement Group) про постачання в Україну двох суднових партій американського енергетичного вугілля загальним обсягом 150 тис. тонн, повідомляється в прес-релізі компанії у п'ятницю.

Очікується, що вугілля буде доставлено в Україну двома судновими партіями: першу - в грудні-2021, другу - в січні наступного року.

"Це стане вже другим контрактом компанії на імпорт вугілля зі США. Перший контракт на постачання 75 тис. тонн американського енергетичного вугілля було підписано з іншим постачальником наприкінці серпня", - зазначено в документі.

"ДТЕК Енерго" в серпні також підписало з польським вугледобувним підприємством Bogdanka угоду на постачання 320 тис. тонн енергетичного вугілля в період з серпня 2021 року по січень 2022 року включно.

"ДТЕК Нафтогаз"

У січні-червні 2021 року компанія "ДТЕК Нафтогаз" збільшила чистий прибуток у 57 разів, або на 1,976 млрд гривень до 3,029 млрд гривень порівняно з аналогічним періодом 2020 року.

Також за 6 місяців 2021 року "ДТЕК Нафтогаз" збільшив чистий дохід на 69,8%, або на 2,236 млрд гривень до 5,437 млрд гривень.

При цьому валовий прибуток компанії збільшився у 2,3 рази, або на 2,065 млрд гривень до 3,596 млрд гривень.

 

Галузеві новини

Чорна металургія

У серпні 2021 року порівняно з серпнем 2020 року експорт сталевих напівфабрикатів з України в грошовому вираженні збільшився на 52,4%, або на 148,0 млн доларів до 430,4

млн доларів.

Про це повідомляє Державна фіскальна служба України.

Україна експортувала сталеві напівфабрикати у серпні переважно в Італію (128,2 млн доларів).

У серпні 2021 року порівняно з серпнем 2020 року експорт плоского прокату збільшився в 2,7 разів, або на 275,0 млн доларів до 433,2 млн доларів, імпорт - на 84,3%, або на 54,6 млн доларів до 119,2 млн доларів.

У серпні 2021 року порівняно з серпнем 2020 року експорт довгомірного прокату збільшився на 90%, або на 81,0 млн доларів до 171,0 млн, імпорт - в 2 рази, або на 21,9 млн доларів до 42,8 млн доларів.

У серпні 2021 року порівняно з серпнем 2020 року експорт сталевих труб збільшився на

46,7%, або на 16,9 млн доларів до 53,05 млн, імпорт - на 79%, або на 7,5 млн доларів до 17,0 млн доларів.

Сільське господарство

***

Україна і США працюють над відкриттям американського ринку для української кукурудзи і пшениці, зараз процедури узгодження знаходяться на завершальному етапі. Про це повідомила прес-служба Держспоживслужби за підсумками зустрічі керівниці відомства Владислави Магалецької і представників Американо-української ділової ради.

"Ми дуже чекаємо відкриття ринку США для української кукурудзи і пшениці, адже це створить нові перспективи для розвитку бізнесу та зростання економіки країни", - зазначила Магалецька.

***

У серпні 2021 року порівняно із серпнем 2020 року експорт соняшникової олії зріс на 1,7%, або на 4,1 млн, до 249,9 млн доларів США.

 

Світові фінансові та економічні новини

Засідання Комітету по відкритим ринкам ФРС США (FOMC)

Поза сумнівом дводенне засідання Комітету по відкритим ринкам ФРС США 21-22 вересня було центральною подією місяця для фінансових ринків включно з ринком валют та дорогоцінних металів. Навряд чи рішення, формулювання Комітету чи його членів були несподіванкою для учасників ринку. Центробанки в світі взагалі останні пару десятирічь прагнуть уникати несподіванок в рішеннях для учасників фінансових ринків і працювати з точки зору інформування дуже відкрито. Однак зміни та нюанси у формулюваннях для ринків все ж важливі.

  • ФРС зберегла базові процентні ставки на рівні близько нуля (рішення одноголосне).
  • ​​​​​​​Комітет зазначив, що має намір почати скорочення щомісячних покупок активів з ринку «найближчим часом», але не повідомив коли.

Однак тепер все більше членів бачать, що перше підвищення процентних ставок центробанку станеться в 2022 році, Рис. 27. У червні, коли члени в останній раз публікували свої економічні прогнози, незначна більшість відносило це підвищення до 2023 року. Зараз рівна кількість членів FOMC бачить підвищення ставок у 2022 році, як і тих, хто вважає, що це станеться пізніше. Однак в зведенні економічних прогнозів ФРС основною тенденцією є підвищення базової ставки американського центробанку вже в наступному році.

Голова ФРС Джером Пауелл на наступній прес-конференції сказав, що ФРС наближається до досягнення своїх цілей по «подальшому істотному прогресу» в інфляції і зайнятості.

«Що стосується інфляції, ми, здається, досягли більш ніж значного прогресу, значного подальшого прогресу.

На мій погляд і на погляд багатьох інших, ця частина тесту пройдена», - сказав він.

«Моя власна точка зору - це тест на суттєвий подальший прогрес у сфері зайнятості, який практично виправданий», - додав Пауелл. Проте, Пауелл сказав, що для того, щоб ФРС почала поступово скасувати політику кількісного пом’якшення – викупу боргових паперів з ринку, не буде потрібне колосальне зростання кількості заповнених нових робочих місць в країні.

«Для мене не потрібно було б мати приголомшливий, відмінний, суперсильний звіт про зайнятість. Мені потрібен був би досить хороший звіт про працевлаштування, щоб я відчув, що цей тест пройдено. Інші в комітеті, багато в комітеті, вважають, що випробування вже пройдено. Ще інші хочуть бачити більше прогресу», - сказав він.

Відбулися деякі суттєві зміни в економічних прогнозах ФРС, включаючи зниження очікування темпів росту економіки і підвищення інфляційних очікувань.

Комітет тепер бачить зростання ВВП США лише на 5,9% в цьому році в порівнянні з червневим прогнозом в 7%. Однак в 2023 році ріст економіки країни тепер очікується на рівні 3,8% в порівнянні з 3,3% попереднього прогнозу і 2,5% в 2023 році, що на одну десяту процентного пункту вище червневого очікуваного показника.

Члени FOMC очікують, що інфляція виявиться вищою за прогнозованою в червні. Згідно з новими прогнозами, зміна базового дефлятору витрат на особисте споживання (це дещо менший по факту показник за базовий індекс споживчих цін) складе 3,7% в цьому році в порівнянні з прогнозом в 3%, коли члени Комітету в останній раз формулювали свої очікування. Члени Комітету тепер прогнозують зміну базового дефлятору на рівні 2,3% в 2022 році в порівнянні з попереднім прогнозом в 2,1% і 2,2% в 2023 році, що на одну десяту процентного пункту вище червневого прогнозу.

Включаючи продукти харчування і енергоносії, члени Комітету очікують, що інфляція в цьому році складе 4,2% в порівнянні з 3,4% в червні. Очікується, що в наступні два роки вона впаде до 2,2%, що є малою зміною в порівнянні з червневим прогнозом.

Коментар. Політика ФРС надзвичайно важлива для фінансових ринків в усьому світі. Вона визначає дохідності державних США, а з ними і корпоративних боргових фінансових інструментів США, і опосередковано і дохідності державних, і корпоративних паперів і інших країн, включаючи українські 

євробонди. Вона навіть має вплив на дохідність ОВДП. Різниця ж в політиці центробанків має дуже великий вплив на курси валют.

З точки зору прийнятих рішень і її прогнозів, зміна політики ФРС означає м’який негативний тиск на ринки акцій з його збільшенням в наступні місяці.

З точки зору дохідності боргових інструментів цей вплив – наступне дуже плавне збільшення дохідності державних і корпоративних облігацій США і одночасно певне зростання дохідності і українських євробондів.

Через певний часовий лаг в зміні політики з ЄЦБ, політика ФРС має привести до подальшого плавного, повільного і відносно невеликого укріплення долара США.

Разом з тим, слід враховувати, що американський центробанк сильно прагне уникнути і негативної корекції на ринку акцій, і сильного укріплення долара США. Тому навряд чи можна очікувати дуже сильної і значної корекції на ринку акцій в найближчих рік-півтора, так само, як і сильного укріплення долара США і сильного зростання дохідності боргових фінансових інструментів.

Падіння ринків акцій можливе в першу чергу через виникнення страху на ринку акцій. Страх виникає в час економічної та/чи фінансової кризи. ФРС всіма силами буде прагнути уникнути криз і, в першу чергу, не допускати цього своїми власними діями, що було в недалекому минулому.

Тому, слід скоріше очікувати поступового переходу до стагнації ринку акцій внаслідок росту дохідності боргових інструментів, потім відсоткових ставок центробанків, скоріше очікувати якихось безбарвних коливних рухів з не дуже великою амплітудою на фоні слабко позитивної чи слабко негативної динаміки ковзних фондових індексів. Це більш імовірно, ніж повноцінна крупна корекція в цей період.

Та проте є і чинники стурбованості. Погіршений прогноз зростання економіки (а значить і корпоративних прибутків) і вища інфляції – це більш скора нормалізація політики ФРС. Можливо ФРС прийдеться вживати заходів по зменшенню інфляції на фоні слабкого росту економіки, що все ж недобре для ринку акцій США, а через його вплив і недобре і для інших ринків акцій. А це може значити все ж стагнацію на фондовому ринку.

 

Очікування членів Комітету по відкритим ринкам США стосовно зміни базової ставки ФРС в країні,

вересень 2021

(кожна точка – думка окремого члена Комітету)

 

 

 

 

Дані по економіці. Індекси менеджерів закупівлі (PMI)

Єврозона.

Сьогодні зранку опубліковані попередні звіти по індексам менеджерів закупівлі, PMI, Єврозони, ЄС, окремих країн Європи. Індекси є випереджаючим (по часу) індикатором і дуже добре вказують на наступну через певний і нетривалий час динаміку реального ВВП, Рис. 31.

Значення попереднього композитного PMI Єврозони вказує на уповільнення економічного зростання в зоні євро, через те, що вузькі місця стримують економічну активність, а індикатор цін на сировину досягає максимуму за 21 рік. Ключові висновки:

  • Попередній індекс композитний індекс PMI Єврозони - на рівні 56,1 (59,0 в серпні). 5-місячний мінімум.
  • Попередній індекс ділової активності PMI у сфері послуг Єврозони - на рівні 56,3 (59,0 в серпні). 4-місячний мінімум.
  • Попередній індекс PMI Єврозони поточного стану в промисловості - на рівні 55,6 (59,0 в серпні). 8-місячний мінімум.
  • Попередній індекс ділової активності у виробничому секторі Єврозони на рівні 58,7 (61,4 в серпні). 7-місячний мінімум.

Ділова активність в Єврозоні росла помітно уповільненими темпами у вересні, що відображає пік попиту в другому кварталі цього року. Є вузькі місця в ланцюжку поставок і є побоювання з приводу триваючої пандемії. Ділові очікування на майбутній рік також були підірвані у вересні зростаючими побоюваннями з приводу впливу варіанту COVID-19 Delta на попит і ланцюжки поставок, що сприяло подальшому стримування темпів створення робочих місць після піку за 2021 рік в липні. Витрати фірм тим часом росли найшвидшими темпами за 2021 рік, оскільки попит знову перевищив пропозицію, а зростання цін все більше проникало з виробничого сектору до сектору послуг.

Звіт можна знайти за посиланням.

https://www.markiteconomics.com/Public/Home/PressRelease/5248a343f4404ca69d0e52fa416def8e

 

 

-----------

вул. Сагайдачного, 25-Б, 3 поверх, тел.: 044 390 57 60

Звертаємо Вашу увагу на те, що ця інформація є власністю ТОВ «КІНТО, Лтд» та відображає бачення ситуації на фондових ринках фахівцями компанії. ТОВ «КІНТО, Лтд» не надає жодних гарантій стосовно реалізації прогнозів та рекомендацій, викладених у цьому документі, та не бере на себе відповідальності за будь-які можливі наслідки використання цієї інформації, включаючи фінансові втрати, але не обмежуючись ними. Наведену інформацію в жодному разі не можна розглядати як рекомендацію на купівлю чи продаж цінних паперів, вона призначена лише для Вашого використання. Цю інформацію ТОВ «КІНТО, Лтд» надає за власний кошт, тому ця інформація в повному обсязі та в усіх частинах є об’єктом власності, володіння, користування та розпорядження ТОВ «КІНТО, Лтд».
----------
УВАГА!
  АРІФРУ може не розділяти оціночних суджень авторів оглядів і прогнозів, не надає жодних гарантій реалізації прогнозів та рекомендацій, викладених у цьому документі, і не бере на себе відповідальності за будь-які можливі наслідки використання цієї інформації, включаючи фінансові втрати, але не обмежуючись ними. Наведену інформацію в жодному разі не можна розглядати як рекомендацію на купівлю чи продаж цінних паперів.


Теги: | Акції |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.