Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Огляд ринку акцій станом на 24 лютого 2021 року


24.02.2021 16:42

Щоденний огляд ринку акцій від компанії КІНТО станом на 24.02.2021

 

 

За минулий тиждень було не так багато фінансових та економічних новин, на які учасникам місцевого фінансового ринку варто звернути увагу.

З важливого чи цікавого.

Президент України Володимир Зеленський указами 23 лютого звільнив із посади голови Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) Тимура Хромаєва і призначив замість нього позаштатного радника глави Офісу президента (ОП), екс-директора "Аструм Капітал" Руслана Магомедова.

Бажаємо новому керівнику НКЦПФР успіхів в роботі на благо розвитку ринку цінних паперів в Україні.

Надіємось, що новий керівник комісії разом зі своїми колегами вирішить багато проблемних питань, які накопичились в галузі, в тому числі і «історії» з примусовими викупами акцій по мізерним, абсолютно неадекватним цінам, як наприклад групою VS Energy разом з фізичною особою громадянкою України акцій ПрАТ «Кіровоградобленерго», АТ «Чернівціобленерго» та АТ «Херсонобленерго».

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова повідомила про підозри трьом колишнім високопоставленим співробітникам ПриватБанку, зокрема екс-голові правління Олександру Дубілету, в розтраті чужого майна шляхом зловживання службовим становищем, вчиненого за попередньою змовою групою осіб в особливо великих розмірах, а також у службовому підробленні, що призвели до розтрати 136 млн грн.

Національне антикорупційне бюро повідомляє, що разом зі Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою 22 лютого повідомило трьом екс-посадовцям «ПриватБанку» про підозру в розтраті понад 136,89 мільйона гривень. Серед підозрюваних: колишній голова правління ПАТ КБ «ПриватБанк», колишній перший заступник голови правління ПАТ КБ «ПриватБанк», колишня керівниця одного з підрозділів ПАТ КБ «ПриватБанк», яка одночасно обіймала посаду першої заступниці голови правління у пов’язаній страховій компанії.

"Вітаємо НАБУ, Офіс генпрокурора і Україну за рішучі дії проти колишніх посадовців "ПриватБанку", яким повідомили про підозри в розтраті мільйонів гривень українських платників податків. Такі відважні дії є важливим кроком у боротьбі з корупцією", - зазначено в повідомленні посольства США у Twitter.

До речі, згадана сума 136 млн грн близька до консервативної оцінки збитків завданих громадянам України недавніми примусовими викупами акцій ПрАТ «Кіровоградобленерго», АТ «Чернівціобленерго» та АТ «Херсонобленерго» групою VS Energy разом з фізичною особою, громадянкою України.

І    трохи до оголошених групою VS Energy на цю п’ятницю загальних зборів акціонерів ПрАТ «Рівнеобленерго». Проілюструємо фактичну оцінку акцій «Рівнеобленерго» при емісії акцій товариства групою VS Energy. Для порівняння наведемо оцінку акцій при емісії румунської Electrica S.A. в 2014 році. Як кажуть, «відчуйте різницю».

Мова йде не лише про те, що порівнянні «Рівнеобленерго» виглядає недооціненим (дуже м’яке визначення) в 30, а хтось побачить і в 60 разів. Хоча все ж мабуть, скоріше в тридцять. Більше. Мова йде про коефіцієнти, які не лізуть по «Рівнеобленерго», як кажуть «ні в які ворота». Покажіть такі коефіцієнти закордонним інвесторам – покрутять коло виску і скажуть, «а що тут у вас власне робиться». «Хто тут у вас що регулює». Чи є у вас якась комісія? Мається на увазі по цінним паперам. Як держава, яка поважає себе, може таке допускати?

Коли прем’єр-міністр Денис Шмигаль каже, що Україна та міжнародні організації фіналізують меморандум щодо створення фінансового ринку капіталів, про що в новинах, то варто запитати, про який ринок капіталів може йти мова, коли в країні об’являють такі емісії чи примусово викуповують акції, як «Кіровоградобленерго», «Чернівціобленерго» та «Херсонобленрего» «за копійку». А незабаром імовірно до цього списку приєднається ще і «Житомиробленерго» і з такою ж ціною.

Бачите, можна говорити багато правильних речей, але поки не піднімешся, не покладеш речі на свої місця, як з цими емісіями та викупами, не візьмеш віник і не підметеш, в хаті чисто не буде. Не вимиєшся - від тебе буде тхнути, яким б ти одеколоном і скільки б не бризкався.

Цікаво, яка буде реакція НКЦПФР на цю емісію. Зараз видається все можливим в цій країні при такому регулюванні ринку капіталів, оцінки майна, і контролі відповідних процесів з боку держави, як суб’єкту і державних органів зокрема.
 

 

 

І    як практично завжди по вівторкам чи по середам, якщо не було у вівторок, огляд починається з короткого ілюстрованого таблицями та графіками опису того, що відбулось в сегменті акцій на місцевих біржах на минулому тижні.

ФІНАНСОВІ РИНКИ

Ринок акцій України.

Спершу огляд динаміки ринку місцевих акцій за минулий тиждень.

Результати торгів акціями в Україні на минулому тижні, закінчуючи цим понеділком, відображені на Рис. 4-8 . Дані включають і порівняння з міжнародними ринками акцій (Рис. 4), і динаміку цін окремих «індексних» паперів, і обсяги торгів на Українській біржі та біржі ПФТС за минулі чотири тижні.

 

Зміна цін окремих «індексних» паперів, і обсяги торгів на Українській біржі за минулий тиждень та обсяги торгів на УБ за минулі чотири тижні.

 

Зміна цін окремих «індексних» паперів, і обсяги торгів на Українській біржі за минулий тиждень та обсяги торгів на УБ за минулі чотири тижні.

 

Зміна цін окремих «індексних» паперів, і обсяги торгів на біржі ПФТС за минулий тиждень та обсяги торгів на ПФТС за минулі чотири тижні.

 

Графік зміни цін українських індексних акцій на Українській біржі за минулий тиждень.

 

Графік зміни цін українських індексних акцій на Українській біржі з початку 2020 року

Борговий ринок України.

Ціни українських державних зовнішніх облігацій (єврооблігацій, ОЗДП) хоча і продовжують перебувати коло своїх максимумів з лютого 2020 року, але знизились, Рис. 9. Імовірно, це пов’язано зі зростанням дохідностей американських державних боргових паперів (про що в блоці новин), в меншій мірі зупинкою росту на світових ринках акцій. Та зниження цін ОЗДП, схоже призупинились.

Поки дохідності ОЗДП все ще близькі до мінімальних значень з лютого 2020 року. Та вони зросли та можуть зрости ще. І це може стати з часом певною проблемою при розміщенні боргових цінних паперів України на зовнішньому ринку.

Сьогодні дохідність ОЗДП з погашенням 15.03.2033 номінованих в доларах США складає 6,80/6,91% (6,99% по останній угоді).

Посилання: https://www.boerse-frankfurt.de/bond/xs2010030836-ukraine-republik-7-253-20-33

 

Ціна українських державних зовнішніх облігацій ОЗДП з погашенням 15.03.2033

Дохідності ОВДП в гривні на вторинному рину продовжили знижуватись на «короткому кінці». Однак в середині кривої зниження було незначним, а на «дальньому кінці» - зовсім відсутнім.

Валютний ринок

Курс гривні на міжбанку по відношенню до долара США і євро почав трохи слабнути, але, принаймні поки, не сильно, Рис.11.

Значення ф’ючерсів на пару гривня долар США на Українській біржі вказують на відносну подальшу стабільність курсу гривні по відношенню до твердих валют, можливо невелику девальвацію, Рис. 12.
 

 

Світові ринки акцій

На світових ринках акцій намітилась певна пауза, Рис. 13

Графіки індексів S&P 500, Dow Jones, NASDAQ. Денні зміни

 

ФІНАНСОВІ ТА ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

Українські фінансові та економічні новини.

Фінанси.

Відносини з Міжнародним валютним фондом.

Україна розраховує на кошти Міжнародного валютного фонду і впевнена в їх отриманні в 2021 році, повідомив президент Володимир Зеленський під час виступу на всеукраїнському форумі "Україна 30. Інфраструктура" в понеділок.

***

Україна наразі має достатній запас фінансової міцності для ведення переговорів із Міжнародним валютним фондом про перший перегляд програми stand-by й отримання другого її траншу, однак зацікавлена в якнайшвидшому успішному їх завершенні, повідомив міністр фінансів Сергій Марченко.

Марченко зазначив, що Україна не може занадто довго обходитися без зовнішніх запозичень, тому що має виконувати зовнішні боргові зобов'язання. "…йдеться не тільки про цей рік, а й про 2022-2023 роки…", - наголосив Марченко.

"І, бажано, залучати дешевші позики, щоб ми мали можливість віддавати", - зазначив міністр.

Марченко зазначив, що поточна ситуація на ринку облігацій внутрішньої держпозики влаштовує Мінфін. "Тому що інвестори нам вірять… Ми… не робимо непрорахованих кроків, ми прогнозовані…", - вважає міністр.

***

Посли країн "Великої сімки" (G7: США, Канада, Велика Британія, Німеччина, Франція, Італія, Японія) вказують на необхідність повної відповідності України вимогам Світової організації торгівлі і програмам співпраці з міжнародними фінансовими організаціями.

Про це йдеться в пріоритетах на 2021 рік, які розміщено в твіттері групи послів країн G7 в Україні.

***

Посли країн "Великої сімки" (G7) в Україні під час зустрічі з міністром фінансів України Сергієм Марченком привітали зобов'язання України вжити необхідних заходів із реформування Вищої ради правосуддя (ВРП) і в енергетичній політиці, щоб завершити перегляд програми МВФ для України.

Посли наголосили, що виконання цих зобов'язань, а також позитивних планів стосовно земельної реформи й фінансування переходу до екологічно орієнтованої економіки сприятимуть макроекономічній стабільності та розвитку України.

Приватизація.

Фонд держмайна України спільно з радником завершив три етапи підготовки до приватизації "Одеського припортового заводу" (ОПЗ) із п'яти, сподівається провести продаж до кінця року, повідомив голова ФДМ Дмитро Сенниченко агентству "Інтерфакс-Україна"

За його словами, наразі тривають переговори між НАК "Нафтогаз України" та ОПЗ, який заборгував йому понад 2 млрд грн за газ. Фонд сподівається досягти згоди, незважаючи на взаємні суди.

"Ми підготували кілька об'єктів для приватизації. Це ОГХК, готель "Президент", завод "Більшовик", ОПЗ, обленерго. Ми готові вже в першому півріччі цього року виставити два або три об'єкти на велику приватизацію за умови, якщо Верховна Рада зніме заборону на проведення аукціонів ", - сказав Сенниченко.

Коментар. До речі, що стосується обленерго, чесно кажучи хочеться спитати голову ФДМУ Дмитра Сенниченка чи не завадять приватизації державних пакетів обленерго, можливо в кінці цього року абсолютно мізерні ціни примусового викупу акцій ПрАТ «Кіровоградобленерго», АТ «Чернівціобленерго» та АТ «Херсонобленерго» групою VS Energy разом з фізичною особою громадянкою України, про що неодноразово згадувалось в наших оглядах. Схоже група VS Energy також націлилась на такий же примусовий викуп акцій АТ «Житомиробленерго» та ПрАТ «Рівнеобленерго».

На цю п’ятницю на ПрАТ «Рівнеобленерго» намічені загальні збори акціонерів, на яких планується затвердити абсолютно дику за параметрами емісію акцій. Оцінка акцій ПрАТ «Рівнеобленерго» десь в тридцять разів, якщо не більше, менша за оцінку при емісії акцій румунської Electrica S.A. в 2014 році. Та це не все. Це не просто співвідношення 1/30-. Але й як було показано вище це просто абсолютно «дикі», як каже молодь «відпадні» відношення ціни акції до фінансових показників в розрахунку на акцію. Як кажуть «ні в які ворота» і «повна невідповідність здоровому глузду».

Тож є також питання і до керівників Національної комісії з цінних паперів та фондових ринків. Чи буде затверджена ця емісія НКЦПФР? Як могло статись, що взагалі VS Energy ставить на збори акціонерів питання про випуск акцій з такими параметрами і без оцінки. Чи це не є наслідком, певних дій чи бездіяльності НКЦПФР?

Також питання до голови Фонду держмайна Дмитра Сенниченка та його заступників, окремих підлеглих, працівників ФДМУ.

Законом України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні» Стаття 24 визначено, що «Органом державної влади, який здійснює державне регулювання оціночної діяльності в Україні, є Фонд державного майна України». Статтею 23 цього закону визначено зміст і напрями державного регулювання оціночної діяльності.

Як здійснюється контроль за діяльністю оцінювачів майна в Україні, покладений на Фонд? Адже в структурі ФДМ є спеціальний Департамент оцінки майна, майнових прав та професійної оціночної діяльності, а Стаття 16 загаданого Закону передбачає прийняття рішення про позбавлення кваліфікаційного свідоцтва оцінщика.

Як Фонд держмайна збирається оцінювати акцій обленерго при приватизації (як і інших підприємств). Якщо він хоч якось буде орієнтуватись на принципи закладені ліцензованим ним в минулому році ТОВ «Ф.К.ТИТАН» (сертифікат суб’єкта оціночної діяльності №952/20, виданий Фондом державного майна України 26.10.2020 року), то, як кажуть а таких випадках проблема.

Облігації внутрішньої держпозики, ОВДП

Міністерство фінансів України вчора 23 лютого 2021 розмістило гривневі облігації внутрішньої державної позики і номіновані в доларах; гривневі ОВДП з терміном обігу 168 день, 343, 476, 784, 1183 днів, в доларах - з терміном обігу 323 дні.

За результатами проведення розміщень облігацій внутрішньої державної позики 23 лютого 2021 року, до державного бюджету залучено 10,535 млрд. грн., повідомив Мінфін.

Мінфін продовжив знижувати ставки по облігаціях внутрішньої позики, сильніше «на ближньому кінці».

Найкоротші із запропонованих шестимісячні ОВДП були розміщені на 518 млн грн (500 млн. за номінальною вартістю) при попиті 2,17 млрд грн. (за номінальною вартістю). Завдяки обмеженню пропозиції Мінфін зміг знизити ставку за цими паперами на рівні 9,2% річних з 9,89% за два тижні раніше.

Розміщення річних облігацій принесло 1,36 млрд (1,5 млрд. за номінальною вартістю) при попиті 3,34 млрд грн. за номінальною вартістю, що дозволило, що дозволило знизити ставку по ним до 10,8% з 10,96% тиждень тому.

Облігації строком обігу 16 місяців Мінфін розмістив на 2,06 млрд грн (2,0 млрд. за номінальною вартістю) при попиті 3,73 млрд грн. за номінальною вартістю, знизивши ставку до 11,15% річних з 11,3% тижнем раніше.

Дворічні ОВДП були розміщені на 1,93 млрд грн під 11,80% річних, а трирічні - на 1,25 млрд грн під 12,05%.

Дохідності останніх не змінились і по цим паперам були задоволені всі заявки.

Мінфін розмістив річні доларові ОВДП на $ 122,55 млн (3,4 млрд. грн. в еквіваленті) під 3,70% (тижнем раніше 2-річні на $ 41,8 млн під 3,89%).

 

 

***

"За поточний тиждень (із 12 по 19 лютого) портфель ОВДП нерезидентів зріс на 2 844 млн гривень, а портфель ОВДП у власності нерезидентів становить 102 864 млн гривень. Частка іноземних інвесторів у структурі власників українських внутрішніх державних цінних паперів становить 10,05%", - сказано Пості Міністерства фінансів України у Facebook, посилання. https://en-gb.facebook.com/pg/minfin.gov.ua/posts/ (Міністерство фінансів України19 February at 03:50)

«Українські банки залишаються найбільшими власниками ОВДП із загальною часткою 51,17%. Протягом тижня портфель ОВДП в їх власності зріс на 5 084 млн грн.»

Зазначається, що завдяки попитові на державні цінні папери в гривні з боку нерезидентів на аукціонах ОВДП, 16 лютого Мінфіну вдалося знизити ставки запозичень за всіма гривневими інструментами.
 

Ринок цінних паперів

«Прем’єр-міністр: Україна та міжнародні організації фіналізують меморандум щодо створення фінансового ринку капіталів».

Департамент комунікацій Секретаріату Кабінету Міністрів України, опубліковано 18 лютого 2021 року о 16:10

https://www.kmu.gov.ua/news/premyer-ministr-ukrayina-ta-mizhnarodni-organizaciyi-finalizuyut-memorandum-shchodo-stvorennya-finansovogo-rinku-kapitaliv

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль 18 лютого обговорив з урядовцями та міжнародними партнерами проект Меморандуму щодо створення фінансового ринку капіталів в Україні.

В    онлайн-нараді взяли участь Міністр юстиції України Денис Малюська, Голова Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку Тимур Хромаєв, головний виконавчий директор Horizon Capital та представниця Американської торговельної палати (ACC) Олена Кошарна, старший банкір Європейського банку реконструкції та розвитку Ірина Кравченко, директор офісу економічного зростання USAID Фархад Гауссі, представники Національного банку України та Кабінету Міністрів.

Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР), Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) та Американська торгова палата підтвердили необхідність створення ефективного ринку капіталів для залучення інвестицій в Україну.

Про це написав прем'єр-міністр Денис Шмигаль у своєму Telegram-каналі.

Як зазначила старший банкір ЄБРР Ірина Кравченко, документ відображує прагнення всіх учасників ринку про те, що необхідно створити ефективний ринок, який допоможе залучити інвестиції в Україну.

Представниця Американської торговельної палати Олена Кошарна підкреслила, що ACC підтримує Меморандум, адже це є унікальною нагодою для створення ринку капіталів в Україні. Вона додала, що вперше бачить проект, коли б усі сторони згуртувалися довкола результату.

Коментар. Все це звичайно дуже добре, але також необхідно наводити порядок і з тими практичними питаннями, які існують на сьогодні.

Наприклад, питання примусового викупу акцій «Кіровоградобленерго», «Чернівціобленерго» та «Херсонобленерго» групою VS Energy та фізичною особою, громадянкою України, по мізерним, рука просто не піднімається написати сильно заниженим цінам, бо викуп фактично за цінами не просто заниженими, а символічними, як пишуть під рекламою дуже маленькими буквами «за одну копійку». Що зі спробами групи VS Energy провести абсолютно «дику» емісію на «Рівнеобленерго»? Як все це «в’яжеться» з меморандумом, зусиллями по створенню чи точніше відновленню загубленого фондового ринку України? Чи не пора в цьому питанні навести порядок?

Інтервенції НБУ

Національний банк України (НБУ) за тиждень з 15 по 19 лютого утримався від проведення інтервенцій на міжбанківському валютному ринку. Про це свідчать дані на сайті НБУ.

Національний банк за тиждень з 8 по 12 лютого збільшив купівлю валюти на міжбанківському валютному ринку до $ 110 мільйонів, у порівнянні з $ 90 млн тижнем раніше. У два тижні до цього Нацбанк не купував і не продавав валюту.

В цілому з початку року регулятор викупив $ 240 млн, а продав - $ 60 млн.

Курс гривні по відношенню до долара США на міжбанку за минулий тиждень майже не змінився і за підсумками торгів у п'ятницю склав 27,8468 грн / $.

Інвестиції (та довгострокові інвестиційні кредити)

Європейський інвестиційний банк готовий виділити Україні 700 мільйонів євро для розвитку малого і середнього бізнесу. Про це під час виступу у Верховній Раді сказав прем'єр-міністр Денис Шмигаль, повідомив Укрінформ.

"Банк висловив готовність виділити 700 мільйонів євро для кредитної допомоги, фактично кредити з нульовою ставкою, 0,12% річних, на підтримку малого і середнього підприємництва в Україні", - зазначив глава уряду.

***

Генеральний директор інвестгрупи Dragon Capital, президент Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА) Томаш Фіала оцінює обсяг інвестицій групи в інфраструктурні проекти найближчими роками в $250-300 млн, йдеться насамперед про проекти індустріальних парків на Київщині та Львівщині, повідомив Фіала на форумі "Україна 30".

Основною спеціалізацією двох індустріальних парків від Dragon Capital на сьогодні є логістика. Близько третини площ плануватимуть під виробництва. Йдеться про легку, фармакологічну, хімічну промисловість.

Фіала зазначив, що загалом Україна може залучити до $5 млрд під великі інфраструктурні проекти за рахунок кредитів під держгарантії, єврооблігацій та подібні інструменти.

***

Державна програма "Велике будівництво" в 2021 році передбачає будівництво, ремонт і реконструкцію 500 об'єктів соціальної інфраструктури, серед яких 95 шкіл, 70 дитячих садків і 80 спортивних об'єктів, повідомив міністр розвитку громад і територій Олексій Чернишов.

Крім того, на поточний рік також заплановані 40 проектів, які сприяють економічному розвитку, зазначив Чернишов. На їхню реалізацію передбачено 1,2 млрд грн.

***

Міністр фінансів Сергій Марченко прогнозує видачу перших кредитів за доступною іпотекою на початку березня.

Про це він повідомив під час форуму "Україна 30. Інфраструктура".

Міністр зазначив, що згідно з програмою доступної іпотеки, відсоткову ставку для людей буде встановлено на рівні 7% річних, які сплачуватиме позичальник іпотечного кредиту.

Максимальна сума іпотеки становитиме 2 млн гривень.

Кредит можна буде отримати строком до 20 років, з мінімальним першим внеском 15% вартості.

***

Заступник керівника Офісу Президента Кирило Тимошенко заявляє, що в програму "Велике будівництво" у 2021 році буде включено іпотечне кредитування і фінансовий лізинг.

Новини економіки

Протягом 2020 року чисельність населення України скоротилася на 314,1 тис. осіб і на 1 січня 2021 року становила 41 588,4 тис. осіб, повідомила Державна служба статистики України.

У    2020 році в Україні померли 616 835 осіб. Цей показник на 35 721 смертей перевищує рівень за січень-грудень 2019 року, коли померли 581 114 осіб. Такі дані опублікувала Державна служба статистики в звіті про демографічну ситуацію в Україні за січень-грудень 2020 року.

Лише протягом грудня 2020 року в Україні померло 67 663 осіб. Смертність перевищила минулорічну на 20 313 осіб (в грудні 2019 року померло 47 350 осіб).

Як уточнили в Держстаті, протягом 2020 року в Україні народилося 293 457 осіб (в 2019-му 308 817), міграційний приріст склав 9 316 осіб (в 2019-му році - 21 512).

Новини банківського сектору

У січні прибуток банків становив 4,050 млрд гривень, дані НБУ.

***
Порушення нормативів банками України згідно з даними Національного банку України.

Станом на 1 лютого 2021 року таких порушників 8.

Норматив максимального розміру кредитного ризику на одного контрагента (норматив Н7, не більше 25%) станом на 1 лютого порушували "Промінвестбанк" (65,76%), "Індустріалбанк" (50,90%) і "Сбербанк" (52,37 %).

Норматив максимального розміру кредитного ризику за операціями з пов'язаними з банком особами (норматив Н9, не більше 25%) порушували "Мегабанк" (28,43%), "Перший інвестиційний банк" (51,46 %) і "Юнекс Банк" (28,71%).

Норматив ризику загальної довгої відкритої валютної позиції (норматив Л13-1, не більше 10%) порушували "Промінвестбанк" (93,24%), "Ощадбанк" (127,7%), "ПриватБанк" (103,67%) і " Індустріалбанк "(10,6%).

Норматив ризику загальної короткої відкритої валютної позиції (норматив Л13-2, не більше 10%) порушував "Промінвестбанк" (93,28%).

Станом на 1 січня 2021 року встановлені нормативи порушували 10 банків, в тому числі неплатоспроможний "Місто Банк", який НБУ вирішив ліквідувати.

***

Національний банк зазначає, що активізації попиту на кредити з боку бізнесу і населення в жовтні-грудні сприяло відновлення економічної активності і зниженню кредитних ставок.

Про це йдеться в "Огляді банківського сектору", опублікованого НБУ.

Зазначається, що банківський сектор у жовтні-грудні зберіг позитивну динаміку залучення коштів бізнесу і населення, відновлення кредитування набуло сталості в більшості сегментів.

За даними НБУ, обсяги видачі нових іпотечних кредитів зросли більш ніж у два рази порівняно з першим півріччям.

Банки помірно знизили кредитні ставки, водночас процентні ставки по депозитах залишалися незмінними, а відновлення попиту на банківські послуги сприяло зростанню операційних доходів сектору.

Новини емітентів, акції яких представлені на місцевих біржах.

Райффайзен Банк Аваль.

Чистий прибуток по оборотно-сальдовому балансу в січні 2021 року – 380,4 мільйонів гривень, що на 11,0% менше за чистий прибуток по оборотно-сальдовому балансу в січні 2020 року – 427,6 мільйонів гривень.

Зниженні прибутку РБА в 2021 році порівняно з 2020 роком становило 14,2% (4075 млн. грн., порівняно з 4749 в 2020); в 2020 порівняно з 2019 зниження склало 6,7%, прибуток банку у 2019 році склав 5088 млн. грн.

По кварталам 2020 зниження чистого прибутку Райффайзен Банк Аваль рік до року (до аналогічного кварталу 2019 року) склало -4,0%, -20,9%, -6,0%, -23,4%.

"Центренерго"

На ряді інформаційних ресурсів був надрукований та передрукований матеріал під назвою «"Центренерго" перетворюється в чорну діру»

«Чим довше державна енергогенеруюча компанія працює на природному газі, тим більше буде розмір її збитків», зокрема написано в матеріалі.

В    матеріалі зазначається також, що "У ситуації гострого дефіциту вугілля… приватні постачальники підняли ціну вугілля з 1650 грн / т до 1980 грн / т" - з офіційного повідомлення "Центренерго", "створення вертикально інтегрованої компанії на базі "Центренерго "шляхом об'єднання з державними вугледобувними підприємствами залишається тільки планами, оскільки програма реорганізації державної вугільної галузі відсутня", - говорять в "Центренерго".

Для енергокомпанії тут час іде не по днях, а по годинах бо зараз її ТЕС виробляють електроенергію за рахунок спалювання дорогого природного газу, тим самим заганяючи ПАТ в збиток.

«Але у цій ситуації є і специфічні плюси. Головний з них полягає в тому, що чим довше державна енергогенеруюча компанія працює на природному газі, тим більше буде розмір її збитків. А це відмінна платформа для зриву процесу приватизації "Центренерго", який і так йде зі скрипом», пишеться в статті.

"Укрнафта"

Міністерство енергетики має намір провести нараду щодо зміни підходу до продажу нафти компанії "Укрнафта" на аукціонах.

Про це йдеться в повідомленні Міністерства на сторінці в соціальній мережі Facebook.

"Тимчасово виконуючий обов'язки міністра енергетики Юрій Вітренко висловив стурбованість подальшим продажем нафти" Укрнафти "через аукціони за ціною, значно нижчою від європейської ринкової", - йдеться в ньому.

Зазначається, що останній з таких аукціонів відбувся 16 лютого і, за даними Української енергетичної біржі (УЕБ), на ньому було продано 179 тис. тонн нафти за ціною 11 176,80 гривень/тонна, що в доларовому еквіваленті значно нижче від поточної ціни сирої нафти на європейському ринку.

"Водночас "Нафтогаз" має важелі впливу на " Укрнафту "як її мажоритарний акціонер, ці важелі впливу також мають були бути використані для того, щоб" Укрнафта "шукала варіанти уникнути таких ситуацій, коли черговий раз продає нафту за фактично заниженою ціною ", - зазначив Вітренко.

17 лютого Міненерго проведе нараду, на якій будуть обговорюватися варіанти виходу з цієї ситуації, зокрема, як через зміни до законодавства, яке регулює проведення таких аукціонів, так і через вплив на "Нафтогаз" як мажоритарного акціонера "Укрнафти".

***
Повідомлення «Укрнафти».

ПАТ «Укрнафта» повідомляє, що 16 лютого 2021 р. на біржовому аукціоні (№ 267НГК-УЕБ) Товариство реалізувало 166 982 т. нафти за стартовою ціною 11 176,80 грн за тонну (з ПДВ). При цьому ціна реалізації була нижчою за котирування нафти сорту «Юралс» на ринках Європи на момент її продажу, і різниця складала приблизно 2 606 грн на тонні (з ПДВ). Різниця пояснюється тим, що стартові ціни були встановлені державним аукціонним комітетом відповідно до показників митної вартості нафти, яка надійшла на територію України в період, що передував аукціону.

Товариство проведе зворотний викуп нафти за ціною її продажу з метою подальшої переробки на нафтопродукти на потужностях Кременчуцького НПЗ. Таким чином, ціна реалізації не матиме безпосереднього впливу на фінансовий результат Товариства. Отримані в результаті переробки нафтопродукти будуть реалізовані ПАТ «Укрнафта» через власну мережу АЗС, що матиме стабілізуючий ефект на ринку нафтопродуктів в період стрімкого зростання цін на нафту та нафтопродукти.

Крюківський вагонобудівний завод

Крюківський вагонобудівний завод (КВБЗ) з початку 2021 року перейшов на закупівлю комплектуючих російського виробництва. Про це свідчать дані Федеральної митної служби РФ.

Так, в січні 2021 року КВБЗ імпортував з Російської Федерації 655 залізничних колеса виробництва "Євраз Нижньотагільський металургійний комбінат", що дозволить заводу повністю зібрати 81 вантажний вагон із застосуванням російських виробів.

У січні ВСЗ виготовив 32 нових вантажних вагони, які, відповідно, були оснащені російськими колесами.

Це не перший випадок імпорту залізничної з РФ з боку КВБЗ. У 2020 році завод закуповував у російських "Трансмашу" і "Транспневматика" понад 50 тонн пневмооболаднання, а на Брянському заводі - близько 200 т поглинаючих агрегатів.

Крім того, Євраз НТМЗ поставив КВБЗ 1975 залізничних коліс, а "Уралкуз" - 1,5 тис. тонн залізничних осей.

За підсумками 2020 року КВБЗ випустив трохи більше 1550 вантажних вагонів.

Таким чином, кожен шостий вагон, вироблений на КВБЗ в 2020 році, містив російські комплектуючі.

Обленерго.

І знову про обленерго.

23 лютого о 10:00 у прес-центрі інформаційного агентства "Українські Новини" відбулась прес-конференція "Державні енергоактиви: прозора приватизація або замовний продаж за копійки?".

Учасники: Сергій Нагорняк - депутат Верховної Ради (фракція "Слуга народу"), член комітету ВР з питань енергетики та житлово-комунальних послуг; Юрій Корольчук - член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій; Олег Петренко - депутат ВР 7-го скликання, депутат Черкаської обласної ради; Олександр Трохимець - юрист, керуючий партнер "Трохимець і партнери", радник міністра енергетики (2020); Олег Самчук - голова правління ПАТ "Черкасиобленерго".

Посилання на перегляд онлайн-трансляції:
https://www.youtube.com/channel/UCLsFqsRLz1s6qabHzjNAG0g

***

«Самчук і Продивус розоряють "Черкасиобленерго" заради Фірташа», загловок статті на ресурсі «Укррудпром»,

Посилання на статтю на ресурсі:

https://ukrrudprom.ua/analytics/Samchuk_i_Prodivus_razoryayut_CHerkassioblenergo_radi_Firtasha.html?ref=subscri be

Початок статті.

«Історія схем на "Черкасиобленерго"

"Черкасиобленерго" вже більше 15 років перебуває в процедурі банкрутства. Довгий час його контролював Дмитро Крючков, який організував прокладку АТ "ХК" Енергомережа ", на яку надходили оплати за електроенергію від споживачів замість рахунків самого обленерго. Правоохоронці оцінюють збитки в півмільярда гривень….»

Коментар. Щось не в порядку з управління державними частками майна і обленерго зокрема. Знову є привід звернутись до голови ФДМУ Дмитра Сенниченка з відповідним питанням, що так і не так з "Черкасиобленерго".

І, як кажуть: «І знову здасте». Як тут до слова знову не згадати про примусові викупи акцій ПрАТ «Кіровоградобленерго», АТ «Чернівціобленерго» та АТ «Херсонобленерго» групою VS Energy разом з фізичною особою громадянкою України по мізерним цінам, про що неодноразово згадувалось в наших оглядах та схоже на наміри групи VS Energy на такий же примусовий викуп акцій АТ «Житомиробленерго» та ПрАТ «Рівнеобленерго».

Ні з усіма цими обленерго все в порядку. Група VS Energy попіклувалась про те, щоб фінансові показники цих підприємств були благополучними. Ось тільки ціни їх примусових викупів це «мізер» в порівнянні з реальною вартістю акцій.

Якщо ФДМУ хоч близько буде оцінювати за тим же принципом набагато менш благополучні підприємства, то це все одно, що їх подарувати, чи продати, як по рекламних акціях магазинів за 1 копійку.

***

АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО «ЖИТОМИРОБЛЕНЕРГО» 18 лютого 2021 року отримало від акціонера - ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "ВС ГРУП МЕНЕДЖМЕНТ" Повідомлення про набуття права власності на домінуючий контрольний пакет акцій АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА «ЖИТОМИРОБЛЕНЕРГО».

ПОСИЛАННЯ:

https://smida.gov.ua/db/feed/49300

https://stockmarket.gov.ua/cabinet/show/49300

http://www.ztoe.com.ua/documents/22048622_18.02.2021.pdf

Коментар. «Ще раз добрий день».

Такий же випадок, як у «Кіровоградобленерго». Знову в союзі з VS Energy жінка, яка володіє помітним пакетом акцій, жінка на цей раз, сходе перукар, чи власник перукарні. Та чи вона реальний акціонер, як і у випадку «Кіровоградобленерго», - велике питання.

Імовірно групою VS Energy готується по «ЖИТОМИРОБЛЕНЕРГО» такий примусовий викуп акцій по мізерним цінам, як і у випадку «Кіровоградобленерго», «Чернівціобленерго» та «Херсонобленерго».

Просто вражає, як таке можливо в 2021 в Україні, та ще й після впровадженні RAB тарифів в галузі. Куди всі дивляться?

Трохи більше про набуття контрольного пакету, угоди з акціями «ЖИТОМИРОБЛЕНЕРГО», десь за тиждень.

МХП

Котирування акцій компанії "МХП" (Київ) на Лондонській фондовій біржі з 15 по 19 лютого знизилися на 3,3%, або на 0,2 долара, до 5,9 долара за акцію, продовживши падіння 4-й тиждень поспіль.

Про це йдеться в інформації компанії на сайті Лондонської біржі, повідомили Українські Новини. І так воно є.

Відповідно до неї, з 15 по 17 лютого котирування акцій знизилися з 6,1 до 5,9 долара / акція, але 18 лютого різко повернулися до позначки 6,1 долара / акція.

Проте 19 лютого котирування знову знизилися до 5,9 долара / акція.

Угоди здійснювалися протягом усього тижня.

З    початку року котирування акцій компанії знизилися на 0,7% (порівняно з рівнем котирувань 4 січня - 5,94 долара/акція).

До цього ж

У    січні 2021 року порівняно з січнем 2020 року експорт м'яса птиці з України в грошовому вираженні зменшився на 21,2%, або на 9,7 млн доларів до 36,1 млн (з 45,9 млн.), повідомила Державна фіскальна служба.

У    січні 2021 року порівняно з груднем 2020 року експорт м'яса птиці зменшився на 15,3%, або на 6,515 млн доларів, імпорт - збільшився на 29,2%, або на 1,060 млн доларів.

Найбільші поставки м'яса птиці з України в січні 2021 були в Саудівську Аравію (17,0 млн доларів).


Коментар. З однієї сторони може бути наступна ідея: ціна акцій Кернела зросла, за цим ростом може послідувати і ріст ціни акцій МХП. Ціна пайових паперів МХП в історичному розрізі зараз низька.

Думка зрозуміла. Але дивлячись на це порівняння видно, що навіть після росту ціни акцій Кернела по прогнозам при поточних цінах ринкові коефіцієнти пораховані по майбутнім прибуткам у Кернела виглядають краще.

Частково не дуже позитивний прогноз для МХП начебто підтверджує експортна статистика по м’ясу птиці за січень.

Чи дійсно цього та наступного року все буде не блискуче у МХП, все ж зрозуміти не до кінця просто, оскільки по МХП прогнозні показники 1) можуть бути застарілими, 2) є, на відміну від Кернела, великий розкид прогнозів аналітиків і лише два аналітики прогнози яких представлені. Зробити ж власні розрахунки без допомоги компанії самому можна, але це займе чимало часу. Минула практика таке показує.

Тож все ж чіткі остаточні висновки робити зарано.

Новини емітентів, акції яких торгуються на закордонних біржах та емітентів єврооблігацій з бізнесом переважно в Україні

"Кернел"

Синдикат європейських банків продовжив одному з найбільших операторів на олійному ринку холдингові "Кернел" передекспортну кредитну лінію на 1 рік.

Про це йдеться в повідомленні холдингу.

"Загальний доступний ліміт за зміненою кредитною лінією становить до 300 млн доларів. Термін дії чинних траншів було продовжено на 1 рік: 200 млн доларів до 31 серпня 2023 року і 100 млн доларів до 31 серпня 2022 року відповідно", - сказано в ньому.

Галузеві новини.

Сільське господарство

У    2020 році порівняно з 2019 роком виробництво м'яса скоротилося на 1,1%, або на 39,3 тис. тонн, і становило
3 454,3 тис. тонн.

***

Фактичні обсяги експорту Україною зерна з початку 2020/2021 маркетингового року (липень 2020 - червень 2021) станом на 17 лютого становили 30,6 млн тонн, що на 20,2%, або на 7,76 млн тонн, менше аналогічного періоду минулого маркетингового року.

Про це йдеться в повідомленні інформаційно-аналітичного порталу АПК.

***

У    січні 2021 року порівняно з січнем 2020 року експорт соняшникової олії в грошовому вираженні збільшився на 15,2%, або на 64,3 млн доларів, до 486,9 млн доларів, повідомляє Державна фіскальна служба.

Україна в січні експортувала соняшникову олію переважно в Китай (118,5 млн доларів).

У січні порівняно із груднем експорт соняшникової олії зменшився на 14,4%, або на 81,6 млн доларів.

***

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства констатувало, що станом на 22 лютого темпи експорту зернових культур відповідають обсягам, задекларованим в меморандумі з учасниками зернового ринку, йдеться в повідомленні міністерства.

"Зараз пшениці експортовано 76,1% від запланованого. Показники експорту по кукурудзі - 55% від запланованого, що відповідає сезонним тенденціям минулого року" , - сказано в ньому.

Гірничо-металургійний комплекс

Виробництво продукції чорної металургії в Україні в січні 2021, в тому числі і в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Відділ агрометеорології Українського гідрометеорологічного центру заявляє, що, незважаючи на морозний лютий, всі посіяні озимі мають зберегтися, а зафіксовані пошкодження посівів в південних областях мають локальний характер.

***
Міжнародне рейтингове агентство Fitch прогнозує середні ціни на залізну руду в 2021 році на рівні $ 120 / т.
Про це повідомив Hellenic Shipping News.

Fitch прогнозує зниження вартості сировини в першому півріччі 2021 року. Причиною є поліпшення пропозиції на фоні уповільнення зростання попиту. Зростання видобутку залізної руди в Бразилії дозволить послабити обмеження пропозиції сировини.

Різке відновлення попиту на руду в Китаї може сповільнитися в протягом першого кварталу. Виробництво сталі скорочується взимку, коли споживачі зменшують закупівлі металопродукції за високими цінами на фоні більших запасів.

У 2022 році середня вартість сировини може опуститься до $ 100 / т, а до 2025 року - до $ 72 / т.

На думку Fitch, після 2021 року ціни на руду будуть слідувати тенденції на зниження. Як результат, до 2025 року вартість сировини подешевшає через слабкий попит і високу пропозицію.

Для порівняння, JPMorgan прогнозує ціни на залізну руду в 2021 році на рівні $ 126 / т. Причинами вищих прогнозних цін є високий попит на сировину і нестача пропозиції.

***

У    січні 2021 порівняно з груднем 2020 підприємства збільшили виробництво феросплавів на 5,5%, або на 2,82 тис. тонн, до 54,55 тис. тонн - дані порталу Української асоціації виробників феросплавів.

У    січні 2021 року порівняно з січнем 2020 року українські підприємства зменшили виробництво феросплавів на 9,2%, або на 5,52 тис. тонн.

Енергетика

Міністерство енергетики вважає за необхідне зміну положення про спеціальні зобов'язання (ПСЗ) національної атомної енергогенеруючої компанії "Енергоатом" для поліпшення фінансового стану компанії.

Про це йдеться в повідомленні "Енергоатому".

"Ми дуже розраховуємо на реалізацію програми будівництва нових атомних потужностей для заміщення енергоблоків, які в майбутньому буде виведено з експлуатації. Потрібно добудувати 3-й і 4-й енергоблоки Хмельницької АЕС, а також реалізувати цікавий технічний проект будівництва 5-го енергоблоку Рівненської АЕС", - сказав заступник міністра енергетики Юрій Бойко.

***

Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" планує збільшити виробництво електроенергії на 26,7% до 95 млрд кВт-год/рік за 2-3 роки.

Про це заявив тимчасово виконуючий обов'язки президента "Енергоатому" Петро Котин під час всеукраїнського форуму "Україна 30. Платіжка".

 

Світові фінансові та економічні новини.

Незважаючи на певну макроекономічну статистику та індикатори впевненості, які публікувались на минулому тижні, ріст дохідності державних облігацій США залишається основним, на що звертають увагу учасники фінансових ринків.

 

ПОВЕРТАЮЧИСЬ ДО МІСЦЕВОГО РИНКУ АКЦІЙ

На фоні певної зупини в рості світових ринків акцій і враховуючи велику кореляцію світових і місцевого фондових індексів, яка відновилась в останні вже майже півроку, можна припустити, що і індекс Української біржі може вести себе зараз невиразно.
 

 

-----------

вул. Сагайдачного, 25-Б, 3 поверх, тел.: 044 390 57 60

Звертаємо Вашу увагу на те, що ця інформація є власністю ТОВ «КІНТО, Лтд» та відображає бачення ситуації на фондових ринках фахівцями компанії. ТОВ «КІНТО, Лтд» не надає жодних гарантій стосовно реалізації прогнозів та рекомендацій, викладених у цьому документі, та не бере на себе відповідальності за будь-які можливі наслідки використання цієї інформації, включаючи фінансові втрати, але не обмежуючись ними. Наведену інформацію в жодному разі не можна розглядати як рекомендацію на купівлю чи продаж цінних паперів, вона призначена лише для Вашого використання. Цю інформацію ТОВ «КІНТО, Лтд» надає за власний кошт, тому ця інформація в повному обсязі та в усіх частинах є об’єктом власності, володіння, користування та розпорядження ТОВ «КІНТО, Лтд».
----------
УВАГА!  АРІФРУ може не розділяти оціночних суджень авторів оглядів і прогнозів, не надає жодних гарантій реалізації прогнозів та рекомендацій, викладених у цьому документі, і не бере на себе відповідальності за будь-які можливі наслідки використання цієї інформації, включаючи фінансові втрати, але не обмежуючись ними. Наведену інформацію в жодному разі не можна розглядати як рекомендацію на купівлю чи продаж цінних паперів.


Теги: | Акції |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.