Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Огляд ринку акцій станом на 22 квітня 2021 року


27.04.2021 10:37

Тижневий огляд ринку акцій від компанії КІНТО станом на 22.04.2021

 

 

За минулий тиждень для місцевих учасників фінансового ринку з’явився цілий набір важливих фінансових новин, який не просто слід взяти до уваги, а новин, на які необхідно реагувати діями. В порядку важливості:

  1. Опубліковане оголошення до зборів акціонерів «Укрнафти» з окремими фінансовими показниками компанії за минулий рік, в тому числі прибутком та пропозиції по дивідендам. І прибуток і пропозиції по дивідендам розчаровують. Також в порядку денному відсутні значні правочини, які дозволяють вимагати викупу акцій акціонерами.
  2. Національний банк підняв облікову ставку відразу на 1% на фоні та через перевищення фактичних даних по інфляції прогнозів НБУ. Це привело до помітного зростання дохідності ОВДП. Також один з керівників Нацбанку висловив переконання в наступному поступовому рості відсоткових ставок по депозитам, в тому числі поступово і для фізичних осіб через ріст облікової ставки.
  3. Продовжилась дуже активна дипломатична робота керівників держави Україна, керівників західних держав та урядів, керівників МЗС України та західних країн, українських і західних дипломатів по деескалації гострої ситуації коло російсько-українського кордону та на Донбасі. Це військове загострення виникло внаслідок агресивних ініціативних неспровокованих кроків Росії по дуже значному нарощуванню чисельності угруповання збройних сил РФ коло кордонів України. До цієї роботи-боротьби за мир та спокій людей підключився на тижні і Папа Римський Франциск.
  4. Дуже ймовірно в тому числі саме через це загострення внаслідок агресивних дій Росії коло кордонів України та на Донбасі за тиждень значно зменшились вкладення учасників ринку в ОВДП, в тому числі нерезидентів.
  5. Також імовірно через це неспровоковане військове загострення зі сторони Росії сума залучених коштів на вчорашніх первинних аукціонах Мінфіну була невеликою. Практично весь попит сконцентрувався в річних паперах.
  6. Також ще раз варто звернути увагу і на помітне зростаннях дохідності ОВДП спочатку на вторинному ринку, а вчора і на первинних аукціонах Мінфіну. В цьому імовірно набагато більшу роль, ніж небезпечна незрозуміла «гра мускулами» росіян коло кордонів з Україною відіграло збільшення облікової ставки Нацбанку.
  7. Однак тут же зразу варто зазначити, що ціни українських єврооблігацій, також досить хороший індикатор ставлення іноземних інвесторів до місцевих ризиків, після відновлення у минулу середу закріпились на непоганому рівні, що є свідоцтвом значно більшої впевненості іноземних інвесторів в українські цінні папери в благополучному майбутньому України. Та і з потоку інформації, що надходить, видається, що сьогодні ситуація, яка виникла в зв’язку з неспровокованим військовим загостренням Росією коло кордонів з Україною, виглядає істотно краще, ніж тиждень назад.
  8. Стала відома приблизна сума угоди по придбанню акцій «Мотор Січі», що дозволяє оцінити ціну акцій компанії по угоді на рівні 12500-12600 гривень за папір. Це орієнтир для учасників місцевого ринку акцій. Звичайно, в цю ціну при придбанні було закладено дуже значну премію за контроль над компанією, а також контроль над її технологіями, які мають подвійне використання. Тож різниця з ціною останньої біржової угоди на УБ перед припиненням обігу цих паперів, 5475 гривень за акцію, є цілком закономірною, особливо, якщо додати той факт, що «Мотор Січ» ніколи не виплачувала значних дивідендів. (Останнє ж повертає нас до основної проблеми місцевого ринку акцій).
  9. На тижні були оголошені чергові річні загальні збори акціонерів двох компаній з розподілу електроенергії, з числа найбільших в Україні, «ДТЕК Дніпровські електромережі» та «Запоріжжяобленерго». Що стосується першого, то звертають на себе увагу дві обставини. Перша – відсутність значних правочинів, які дозволяли б учасникам ринку акцій пред’явити папери до викупу. Друга – це попереднє схвалення значних правочинів «ДТЕК Дніпровські електромережі» по розміщенню вільних коштів у великих сумах та наданню та отриманню цим підприємством безпроцентних та процентних позик компанії DTEK B.V в потенційно дуже великих сумах. Це зробить «ДТЕК Дніпровські електромережі» фактично асоційованим членом DTEK B.V., хоча все ж і не «вбудованим» в холдинг. Що стосується «Запоріжжяобленерго», то перетворення компанії з публічного на приватне, як це передбачено єдиним проектом рішення зборів акціонерів з цього питання, вимагає опції викупу акцій товариства у незгодних міноритаріїв. А це означає оцінку акцій «Запоріжжяобленерго». І цікаво якою вона буде після з однієї сторони впровадження в Україні стимулюючого регулювання, RAB-тарифів, а зі іншої для проблемної чи дуже проблемної, однієї з самих проблемних, якщо не самої проблемної компанії цього сектору в нашій країні.

Більше про це та інше в Блоці новин, який йде за Оглядом фінансових ринків.

І пункт 9 знову повертає нас до теми недавніх примусових викупів акцій 4-х обленерго по абсолютно мізерним абсолютно неадекватним цінам: «Житомиробленерго», «Кіровоградобленерго», «Херсонобленерго» та «Чернівціобленерго», приблизно вдесятеро нижчим цінам за реальну ринкову вартість цих підприємств, Рис. 1. З цим треба щось робити.

 

 

Як практично завжди по середам, якщо не було у вівторок, цей огляд змістовно починається з короткого ілюстрованого таблицями та графіками опису того, що на минулому тижні відбулось в сегменті акцій на місцевих біржах (та й частково на світових біржах).

 

ФІНАНСОВІ РИНКИ

Ринок акцій України.

Спершу огляд динаміки ринку місцевих акцій за минулий тиждень.

Результати торгів акціями в Україні на минулому тижні, закінчуючи цим понеділком, відображені на Рис. 2-6. Дані включають і порівняння з міжнародними ринками акцій (Рис. 2), і динаміку цін окремих «індексних» паперів, і обсяги торгів на Українській біржі.

 

 

 

 

 

 

 

Борговий ринок України.

Ціни українських державних зовнішніх облігацій (єврооблігацій, ОЗДП), на минулому тижні продовжили після відновлення перебувати на хорошому рівні, Рис. 7.

Зміни дохідності державних облігацій США на тижні була залишалась мінімальною і не провокувала ні зміни дохідності іноземних по відношенню до США державних і корпоративних боргових паперів, ні змін на ринку акцій чи валют, Рис. 8-9.

Поки дохідності ОЗДП все ще невеликі. Сьогодні в середу 21.03.2021 дохідність ОЗДП з погашенням 15.03.2033 номінованих в доларах США складає 7,37/7,47% (7,47% по останній угоді).

Посилання: https://www.boerse-frankfurt.de/bond/xs2010030836-ukraine-republik-7-253-20-33

 

 

 

 

Як вже зазначалось на початку огляду, дохідності ОВДП в гривні на вторинному ринку в останні дні ще суттєво підросли, Рис. 10-11.

В першу чергу цей ріст на тижні був зумовлений ростом облікової ставки. Але цей чинник посилив інший військову активність Росії коло кордонів України та бажання через це частини інвесторів продати ОВДП. Останній був основним фактором, який спровокував ріст дохідності тижнем раніше.

 

 

 

Валютний ринок

Гривня на міжбанку по відношенню до євро за тиждень ослабла, так само, як і по відношенню до напівсуми долара та євро. В меншій мірі було зниження курсу гривні по відношенню до долара США Рис. 12.

Цей рух по суті продовжив рух, який був тижнем раніше.

Якщо брати зміни на ширшому часовому проміжку, то ослаблення гривні не виглядає радикальним, Рис. 13.

Ослаблення долара США на тижні продовжилось. Відповідно євро укріплювалось в парі з доларом, Рис. 14. Індекс долара США ослаб до мінімуму за шість тижнів. Цьому сприяла стабільність і навіть десь зниження дохідності боргових державних паперів США, про що чітко згадувалось вище. Хоча рух уверх курсу євро перервався сьогодні, на ключовому 4-и годинному графіку видно, що тренд на зростання євро і поки в парі незмінний, знову Рис. 14

 

 

 

 

Світові ринки акцій

На минулому тижні фондові індекси США продовжили свій ріст і індекси S&P 500 та Dow Jones Industrial Average оновлювали свої історичні максимуми. Але в останні дні ріст зупинився і індекси розвернулись донизу, Рис. 15.

Імовірна причини цього бачаться дві. Причина перша. Фондові індекси США та і інші суттєво підросли і їх поточна ринкова оцінка по різним мірам оцінки дуже висока. Вони, здається, вже перевищують свої цільові рівні на 2021 рік, зазначені аналітиками та стратегами наприкінці минулого року. Але зараз лише початок другого кварталу. Тож, для продовження росту до кінця року їм необхідно зробити певну паузу. Ця пауза бачиться і як технічний фактор після росту. Якщо виходити з «хвиль» на графіках. І це другий фактор.

Європейські фондові індекси також зростали і також оновлювали свої історичні максимуми. Та після певного зниження цін акцій в США вони також вчора коригувались донизу, Рис. 16

Композитний індекс MSCI EM зростав, але вчора трохи скоригувався донизу вслід за фондовими індексами США і сьогодні втрачає ще 1,2% вже помітних (цього ще не видно на графіку), Рис. 17.

В регіоні CEE-3, Польща, Чехія, Угорщина, цінова динаміка в акціях на минулому тижні динаміка знову була непереконливою, Рис. 18.

Зміна індексів MSCI EM та MSCI Eastern Europe Ex Russia має прямий вплив на індекс Української біржі.

 

 

 

 

 

ОСНОВНІ ФІНАНСОВІ ТА ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

Основні українські фінансові та економічні новини.

Фінанси.

Облікова ставка

Правління Національного банку України (НБУ) після підвищення облікової ставки в березні до 6,5% підвищило облікову ставку на 1 п.п. - до 7,5% річних з метою приведення інфляції до цілі.

"Цей крок спрямований на поступове сповільнення інфляції в другому півріччі 2021 року та повернення її до цілі 5% уже в першому півріччі 2022 року", - повідомила прес-служба банку в четвер.

Зазначається, що прогноз передбачає збереження облікової ставки на рівні 7,5% до кінця року.

Коментар. Зростання облікової ставки призведе до зростання ставок по кредитам і може призвести до зростання ставок по депозитам. Також інфляція може призвести до додаткових курсових коливань і гривні до твердих валют і євро до долара США. Все це варто враховувати при прийнятті інвестиційних рішень.

***

Банківські ставки для населення поступово зростатимуть – заявляє НБУ.

Про це заступник голови НБУ Дмитро Сологуб розповів під час прес-брифінґу щодо рішень правління НБУ з монетарної політики.

Облігації внутрішньої держпозики, ОВДП

Межа портфеля облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП) у банківській системі до настання ефекту фіскального витіснення в 35% від депозитів порушена, повідомив глава Національного банку України Кирило Шевченко.

"Сьогодні цю межу вже перевищено – це 39,6% від депозитів банківської системи. Ми встали на слизький шлях фіскального витіснення", - сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

***

Міністерство фінансів у вівторок, 20 квітня, розмістило облігації внутрішньої державної позики (ОВДП) на 4,593 млрд гривень.

Термін обігу пропонованих державних облігацій - 3 місяці, 1 рік, 1,5 року і 6 років.

Як і на вторинному ринку ОВДП, на дохідність на первинних аукціонах вчора зросла: 3-місячних ОВДП - на 73 б.п., 1-річних - на 40 б.п., 1,5-річних - на 20 б. п., 6-річних - на 25 б.п.

Середньозважена дохідність на вчорашніх аукціонах склала: 3-місячних ОВДП - 8,50%, 1-річних - 11,15%, 1,5-річних - 11,30%, 6-річних - 12,75%.

Майже всі кошти було отримано за рахунок розміщення річних паперів на суму 4,406 млрд. гривень – 96%.

За ними йдуть по залученій сумі самі «довгі» папери, за які отримано 151 млн. грн. або 3,3% коштів.

Лише 33 млн. грн. було отримано за 3-и місячні папери та лише 2,6 млн. за півторарічні.

Коментар. Обсяг розміщення невеликий, але кращий, ніж у попередні два тижні. Симптоматично, що Мінфін відмовився від розміщення ще двох випусків ОВДП, про розміщення яких було попередньо оголошено в минулу п’ятницю. Дуже варто подивитись через кілька днів хто саме придбав ці папери – яка категорія інвесторів.

Дуже примітним є також і те, що практично всі кошти були отримані за річні папери.

Зростання дохідності зрозуміле і невелике. При цьому це зростання також слід перевести у площину збільшення вартості акціонерного капіталу і зменшення цін акцій, в тому числі Райффайзен Банк Аваль. Це альтернативна дохідність. Тому не дивно, що ціна закриття акцій Райффайзен Банк Аваль, ціна останньої угоди і біржовий курс цих паперів знизились ще більше - до 0,43 гривень.

Збори акціонерів Райффайзен Банк Аваль мають відбутись 23 квітня 2021 року.

 

 

 

 

***

Національний банк України (НБУ) у вівторок перерахував до державного бюджету 24,4 млрд грн прибутку за 2020 рік, повідомляється на сторінці НБУ у Facebook.

"Цього року за погодженням із Міністерством фінансів було вирішено перерахувати до державного бюджету відразу всю суму прибутку Національного банку", - повідомила прес-служба Нацбанку у вівторок.

Коментар. Як правило ця сума розбивалась на дві: «весняну» та «осінню». Перерахування всієї суми коштів зараз це наслідок невеликого прибутку НБУ та проблем з виконанням видаткової частини бюджету через слабкі залучення коштів на зовнішніх ринках.

***

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку на засіданні, що відбулось 20 квітня 2021 року, прийняла рішення щодо допуску іноземних цінних паперів до обігу на території України, а саме:

  • казначейських облігацій уряду США/U.S. Treasury notes;
  • облігацій SSB NO. 1 PLC;
  • акцій інвестиційного біржового фонду іноземного емітента iShares Asia 50 ETF;
  • акцій інвестиційного біржового фонду іноземного емітента Vaneck Vectors Gold Miners ETF.

Процедурою передбачено, що рішення про допуск ухвалюється НКЦПФР за заявою іноземного емітента цінних паперів або Національного депозитарію України.

Наразі до обігу на вітчизняному ринку капіталу допущено 34 цінних папери іноземних емітентів.

Коментар. SSB NO 1 PLC – це єврооблігації державного «Ощадбанку», iShares Asia 50 ETF – імітує поведінку фонду S&P Asia 50 Index. Це - фондовий індекс 50 компаній країн, які розвиваються Азії, що входять до S&P Global 1200. Індекс включає компанії, що котируються на фондових біржах у Гонконгу, Південній Кореї, Сінгапурі та Тайвані. Серед них наприклад Samsung Electrinics, China Construction Bank, Xiaomi, Hyundai Motor Company, CNOOC Limited, найбільший виробник офшорної нафти та природного газу в Китаї, PetroChina, POSCO – найбільший виробник сталі Південної Кореї.

Біржовий фонд VanEck Vectors Gold Miners (GDX) є найбільш ліквідним фінансовим інструментом для інвесторів та трейдерів, щоб отримати доступ до акцій компаній, які видобувають золото. ETF був заснований у 2006 році.

Два останні папери, особливо iShares Asia 50 ETF доволі цікаві.

 

 

 

Новини економіки

Національний банк України (НБУ) погіршив прогноз зростання ВВП у 2021 році до 3,8% з 4,2% і покращив до 4% у 2022 році.

"Економіка України відновлюється, але повільніше, ніж очікувалося, зокрема через посилення карантинних обмежень", - повідомляється на сайті НБУ в четвер.

При цьому в 2022-2023 роках зростання економіки буде близьке до 4%, зазначається в матеріалах НБУ.

Згідно з ними, в жовтні-грудні 2020 року економіка майже досягла докризового рівня, але на початку 2021 року її відновлення дещо сповільнилося. По-перше, запровадження нових карантинних обмежень призвело до пригнічення ділової активності. По-друге, ефект нижчих минулорічних врожаїв позначився на показниках сільського господарства.

"З огляду на стрімке відновлення світової економіки та посилення інфляційного тиску Національний банк України переглянув прогноз інфляції з 7% до 8% у 2021 році, але очікує її повернення до цілі 5% у першому півріччі 2022 року та подальшу стабілізацію на цьому рівні", - повідомляється на сайті Нацбанку в четвер.

Центробанк уточнив, що пік інфляційного сплеску на рівні близько 9,6% припаде на третій квартал 2021 року, а восени інфляція почне знижуватися і повернеться в цільовий діапазон 5%±1 ст. п. у першому півріччі 2022 року, де й залишатиметься надалі.

Зазначається, що стрімке прискорення інфляції зумовлене здебільшого тимчасовими чинниками, зокрема зростанням світових цін на продовольство й енергоносії, пожвавленням глобальної економіки й ефектом від гірших урожаїв, а також низькою базою порівняння.

Водночас фундаментальний інфляційний тиск посилювався через подальше зростання споживчого попиту, зокрема за рахунок підвищення зарплат і подорожчання товарів.

***

За даними НБУ, індекс ділових очікувань підприємств у січні-березні склав 108,4%, повернувшись до позитивних значень.

Про це свідчать результати опитування керівників компаній, який Національний банк провів у січні-березні 2021 року.

"Оцінки бізнесу щодо економічного зростання покращилися вперше після 1-го кварталу 2020 року. Покращилися прогнози щодо розвитку власних підприємств. Бізнес очікує уповільнення інфляції та ослаблення девальвації національної валюти наступні 12 місяців", - говориться в повідомленні.

Майже половина опитаних підприємств вважають, що інфляція не перевищить 7,5%; кожен третій респондент прогнозує інфляцію вище 10%.

Згідно з опитуванням, середнє значення обмінного курсу, яке респонденти очікують через 12 місяців, становить 29,15 UAH/USD, а понад 37% підприємств вважають, що обмінний курс буде коливатися в межах від 29,01 UAH/USD до 30,00 UAH/USD.

Квартальне опитування проводилося з 03 лютого 2021 року до 03 березня 2021 року. В опитуванні взяли участь 687 підприємств із 22 регіонів країни

Коментар. Позитивно перевищення індексу очікувань відмітки у 100%.

Зазвичай оцінки інфляції та ступеню девальвації підприємствами завищені порівняно з наступними фактичними даними.

***

За даними дослідження Info Sapiens «Споживчі настрої в Україні», що здійснюється за фінансової підтримки Dragon Capital, у березні Індекс споживчих настроїв (ІСН) склав 67,8 п., що на 1,3 п. нижче, ніж у лютому. Незначне скорочення індикатора пов’язане зі зниженням Індексу доцільності великих покупок.

Індекс поточного становища (ІПС) знизився на 5,5 п. і складає 58,9. Складові цього індексу зазнали таких змін:

– індекс поточного особистого матеріального становища (х1) склав 54,8, що на 3,9 п. нижче від рівня цього індексу у лютому;

–   індекс доцільності великих покупок (х5) знизився на 7,2 п. та встановився на позначці 63,0.

Посилання: https://sapiens.com.ua/ua/publication-single-page?id=155

Індекс економічних очікувань (ІЕО) у березні зріс незначно та складає 73,7. Динаміка складових цього індексу виглядає так:

– індекс очікуваних змін особистого матеріального становища (х2) складає 79,2, що на 1,6 п. вище за рівень цього показника у лютому;

– індекс очікуваного розвитку економіки країни протягом найближчого року (х3) складає 60,5 ? майже не змінився порівняно з минулим періодом;

– індекс очікуваного розвитку економіки країни впродовж найближчих 5 років (х4) зріс на 2,7 п. порівняно з минулим місяцем та складає 81,4.

 

 

COVID-19 в Україні

Захворюваність та смертність від коронавірусу в Україні.

Захворюваність на корона вірус в Україні пішла на спад. Однак кількість тих, хто хворіє, поки ні. Хоча тут ріст припинився. Поки що повільно знижується смертність від хвороби.

 

 

 

 

Новини емітентів, акції яких представлені на місцевих біржах.

Райффайзен Банк Аваль

Райффайзен Банк Аваль в першому кварталі 2021 року отримав чистий прибуток 1087 мільйонів гривень, що на 50 мільйонів – 4,9% більше, ніж в першому кварталі 2020 року.

 

Коментар. Таким чином в березні банк значно покращив свій результат. За два місяці 2021 було навпаки зниження на 4,9%. Разом з тим, чистий прибуток банку у березні 2021 менший за чистий прибуток і в січні і лютому поточного року.

"УКРНАФТА"

ПАТ "УКРНАФТА" повідомило про проведення 18 травня 2021 року річних Загальних зборів своїх акціонерів.

2020 рік "Укрнафта", за попередніми даними, закінчила з чистим прибутком 4 287 млн гривень, при цьому в 2019 році компанія отримала збиток у розмірі 4 058 млн гривень.

Про це йдеться в повідомленні компанії в системі розкриття інформації Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР).

З тринадцятого питання порядку денного «Розподіл прибутку і збитків Товариства за підсумками 2020 року. Прийняття рішення про виплату дивідендів та затвердження розміру річних дивідендів Товариства»

Проект №1

У зв’язку з наявністю непокритого збитку за даними річної фінансової звітності Товариства за 2020 рік, підтвердженої аудиторським висновком, дивіденди не нараховувати.

Весь чистий прибуток Товариства за 2020 рік за даними річної фінансової звітності, підтвердженої аудиторським висновком, спрямувати на покриття накопиченого збитку.

Проект №2

Оскільки Товариством не прийнято рішення про виплату дивідендів до 1 травня 2021 року, дивіденди не нараховувати, прибуток розподілити відповідно до вимог статті 21 Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік».

З сімнадцятого питання порядку денного «Розподіл прибутку Товариства за підсумками 2018 року» Проект №1

У зв’язку з наявністю непокритого збитку в розмірі 11 млрд. 160 млн. 672 тис. грн. за даними річної фінансової звітності Товариства за 2018 рік, підтвердженої аудиторським висновком, дивіденди не нараховувати.

Весь чистий прибуток Товариства за 2018 рік за даними річної фінансової звітності, підтвердженої аудиторським висновком, спрямувати на покриття накопиченого збитку.

Проект №2

Затвердити такий розмір та порядок розподілу прибутку Товариства за 2018 рік:

- на виконання ч. 5 ст. 11 Закону України «Про управління об’єктами державної власності» направити на виплату дивідендів за простими акціями частину чистого прибутку в сумі 1 931 619 526,20 грн., що складає 30% чистого прибутку Товариства за 2018 рік за даними річної фінансової звітності, підтвердженої аудиторським висновком;

 - решту чистого прибутку Товариства за 2018 рік в сумі 4 506 581 473,80 грн., що складає 70% чистого прибутку, направити на покриття накопиченого збитку.

Затвердити загальний розмір дивідендів за простими акціями ПАТ «УКРНАФТА» за результатами 2018 року в сумі 1 931 619 526,20 грн.

Нараховані за результатами 2018 року дивіденди, що припадають на 1 (одну) просту акцію, затвердити у розмірі 35,62 грн. (Тридцять п'ять гривень 62 копійки).

 

 

Коментар. Чистий результат у 2020 набагато гірший за очікування на рівні 10 мільярдів гривень, дивіденди за 2018 рік слабенькі і не гарантовані, однак скоріше імовірні – відсотків на 55% (без внутріньої інформації). Це дивідендна дохідність на рівні 16,5% - однак за три роки (а тоді рахуємо – 5,5% на рік – небагато).

"Донбасенерго"

ПАТ "Донбасенерго" о 10:23 15 квітня підключило до Об'єднаної енергосистеми України сьомий блок Слов'янської ТЕС після завершення ремонту, повідомила прес-служба компанії.

За її даними, ремонтні роботи на енергоблоці тривали неповних три місяці. За цей період, зокрема, було виконано ремонт циліндра високого тиску турбіни, заміну ротора високого тиску на резервний, заміну соплового апарата та діафрагм №2-8.

Крім того, виконано ремонт низки вузлів циліндра низького тиску, а також здійснено заміну однієї обірваної робочої лопатки 43-го ступеня РНД-2.

Як повідомлялося, причиною аварійного підвищення вібрації турбоустановки енергоблоку №7, яке сталося 17 січня поточного року на СловТЕС, став обрив фрагмента бандажа замкового пакету робочих лопаток №11 регулюючого ступеня циліндра високого тиску (ЦВТ) через ерозійно-абразивне зношування робочих лопаток у зоні їх спряження з бандажною полицею.

МХП

Агрохолдинг "МХП" у січні-березні 2021 року реалізував 154,37 тис. тонн курячого м'яса, що на 2% менше, ніж за аналогічний період 2020 року, через зниження обсягів продажу на внутрішньому ринку на 5% - до 72,11 тис. тонн. (Дані без Perutnina Ptuj – PP), Див. Таблиця нижче.

Середня ціна продажу курятини в першому кварталі цього року була на 1% нижчою, ніж у першому кварталі минулого року, - $1,36 за кг (без ПДВ). При цьому в Україні вона зросла на 15% - до $1,48 за кг, тоді як на експорт - знизилася на 13%, до $1,26 за кг), Див. Таблиця нижче.

"З метою пом'якшення несприятливого впливу (тимчасових обмежень експорту до ЄС через пташиний грип - ІФ) на діяльність і прибутковість "МХП" керівництво компанії вирішило збільшити виробництво маленької тушки та експорт на ринок країн Близького Сходу (вибірка зросла з 25% у першому кварталі 2020 року (39%) до 56% у першому кварталі 2021 року)", - повідомив агрохолдинг у звіті на Лондонській фондовій біржі в четвер.

Посилання. https://api.webtest.next.mhp.com.ua/images/d0665/bf31c/70110804c607e95.pdf

"МХП" зазначає, що експорт до ЄС було відновлено наприкінці березня після укладення договору про зонування між Україною та ЄС, а всі виробничі потужності птахівництва агрохолдингу продовжували працювати на повну потужність.

Як зазначено, попри обмеження, в першому кварталі 2021 року експорт курятини навіть дещо зріс - на 0,3%, до 82,26 тис. тонн, зокрема обсяги продажу до країни Близького Сходу - на 73% (переважно завдяки збільшенню обсягів продажу до Саудівської Аравії). Зокрема, частка Близького Сходу в експортному продажі збільшилася до 54% із 31% роком раніше, тоді як частка СНД знизилася до 23% з 28%, Африки - до 15% з 20%, ЄС - до 6% з 15%.

Окрім цього, "МХП" повідомляє, що обсяги продажу соняшникової олії в першому кварталі 2021 року знизилися на 31% порівняно з аналогічним періодом 2020 року - до 55,96 тис. тонн у зв'язку із скороченням обсягів її виробництва. При цьому обсяги експортного продажу соєвої олії збільшилися на 4% - до 11,15 тис. тонн.

 

 

 

 

***

АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО «ДТЕК ДНІПРОВСЬКІ ЕЛЕКТРОМЕРЕЖІ» повідомило про дистанційне проведення 24 травня 2021 року (дата завершення голосування) річних Загальних зборів Товариства.

До зборів оголошені основні фінансові показники підприємства за минулий рік. Прибуток підприємства (і EBITDA) менші, ніж в 2019 році.

Запропоновано прийняти ряд рішень стосовно попереднього схвалення правочинів великих та щодо яких є заінтересованість. В їх числі:

  • придбання та/або продаж облігацій внутрішньої державної позики на загальну граничну суму не більше 200 мільйонів доларів США в еквіваленті в будь-якій валюті (за курсом НБУ).
  • розміщення Товариством тимчасово вільних коштів, у разі їх виникнення, на відповідних депозитних рахунках у банківських установах, окрім АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА «ПЕРШИЙ УКРАЇНСЬКИЙ МІЖНАРОДНИЙ БАНК» на загальну граничну суму одночасно розміщених коштів не більше 100 мільйонів доларів США в еквіваленті.
  • надання Товариством поворотної безпроцентної фінансової допомоги та / або поворотної процентної фінансової допомоги на загальну граничну суму неповерненої заборгованості за всіма такими правочинами одночасно не більше один мільярд доларів США в еквіваленті компанії DTEK B.V. або іншим юридичним особам, в яких DTEK B.V. прямо або опосередковано є власником акцій та ∕ або інших корпоративних прав, та які включені до переліку Активів DTEK B.V. або переліку Контрольованих активів DTEK B.V., затверджених Загальними зборами акціонерів DTEK B.V.

та інші

 

Коментар. Таким чином, 1) (і це дуже важливо) хоча «ДТЕК Дніпровські електромережі» не входить в холдинг DTEK B.V. ДТЕК Дніпровські електромережі» скоро зможе оперувати майже як частина холдингу, виводячи грошові кошти чи заводячи їх без процентів і не сплачувати тривалий час дивіденди всім своїм акціонерам. ОДНАК, при цьому варто зазначити, що при такому виведенні коштів замість сплати дивідендів все ж самі кошти будуть обліковуватись як заборгованість перед ДТЕК Дніпровські електромережі» і акціонери будуть втрачати лише проценти та для них буде на роки «відсуватись» строк оплати. Вони втрачають контроль над вільним грошовим потоком. Так само кошти можуть виводитись через проценти надуманих і не потрібних позик наданих «ДТЕК Дніпровські електромережі».

Все це, до певної мірі очікуване, суттєво знижує оцінку «ДТЕК Дніпровські електромережі», ОДНАК не зводить її до оцінки суто складової холдингу. Це щось проміжне між незалежною компанією – краще для акціонерів-міноритаріїв і частиною холдингу – гірше для міноритаріїв, можливо ближче до частини холдингу.

Крюківський вагонобудівний завод

2 українські та 1 китайська компанії подали заявки на участь у тендері акціонерного товариства "Укрзалізниця" на закупівлю 100 пасажирських вагонів за 3,044 млрд гривень.

Про це свідчать дані в системі державних закупівель ProZorro.

Згідно з ними, тендер розбито на 4 лоти.

Для участі в аукціоні за лотом №1 Укрзалізниці на 51 пасажирський купейний спальний вагон заявки подали компанія CRRC Tangshan Co. (Китай), Крюківський вагонобудівний завод (Полтавська область) і ТОВ "Термінал-Захід" (Київ).

На інші 3 лоти заявки подали тільки CRRC і Крюківський вагонобудівний завод.

За лотом №2 купується 12 пасажирських спальних вагонів-купе типу СВ, за лотом №3 - 20 пасажирських спальних вагонів-купе, які обладнані для перевезення пасажирів з інвалідністю в колісному кріслі, за лотом №4 - 17 пасажирських спальних вагонів-купе, які обладнані для перевезення пасажирів з інвалідністю в колісному кріслі і з купе начальника поїзда.

Очікувана вартість вагонів за першим лотом 1,51 млрд гривень, за другим - 349,09 млн гривень, за третім - 633,72 млн гривень, за четвертим - 551,31 млн гривень. Термін поставки - до 31 грудня.

Аукціони призначені на 5 травня.

У 2020 CRRC і Крюківський вагонобудівний завод брали участь в тендері на оновлення рухомого складу КП "Харківський метрополітен".

Пропозиції обох компаній відповідали теххарактеристикам, але різниця між пропозиціями становила понад 1 млн євро, при цьому вартість запасних деталей і обладнання для технічного обслуговування були дешевше у китайської фірми.

Переможцем тендеру, який згодом було узгоджено з Європейським інвестбанком, стала CRRC.

Крюківський вагонобудівний завод не погодився з таким рішенням і подав скаргу до профільного комітету ЄІБ, який оголосив скаргу заводу необґрунтованою.

Коментар. Раніше розраховували, що замовлення на всі 100 пасажирських вагонів чи майже 100 вагонів достанеться КВБЗ. Це хороше замовлення. Проте зараз ситуація виглядає інакше. Якась частина імовірно відійде китайцям. А це не добре для фінансових показників Крюківського вагонобудівного заводу і, відповідно ціні його акцій.

Турбоатом

Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" домовилася з заводом "Турбоатом" про виготовлення турбіни енергоблоку №1 Запорізької атомної електростанції за 525,8 млн гривень.

Про це йдеться в повідомленні "Енергоатому".

Коментар. Річний обсяг реалізації «Турбоатому» в останні роки суттєво нижчий, ніж раніше і складає щось 2,2-2,7 млрд. грн.. В минулому році він був імовірно ще менший – на рівні 1,6-1,9 млрд. Тобто цей контракт є суттєвим для підприємства, але все ж він не може радикально покращити ситуацію на «Турбоатомі».

Мотор Січ

Контрольний пакет акцій Motor Sich був проданий в офшорах за суму понад 700 мільйонів доларів США за рахунок позик китайських державних банків. Про це в одному з телеканалів повідомив глава фракції "Слуга народу" Девід Арахамія, передає "Інтерфакс-Україна".

«Хтось має десь в офшорах 700 мільйонів доларів. Нам доведеться з цим боротися, і це відбуватиметься саме в кримінальній сфері», - заявив глава фракції, зазначивши, що в Україні не сплачувались податки з цього продажу.

На запитання, хто такий китайський інвестор, Арахамія відповів, що українська сторона звернулася до китайських дипломатів, щоб з'ясувати, "державна вона чи приватна".

«Якийсь час пізніше виявилося, що люди, які купували зараз з браслетами з обмеженням волі, перебувають у Китаї та їх звинувачують у розкраданні в особливо великих розмірах, оскільки кредиторами цієї операції виступили державні банки, які зараз претензії до цих людей, які придбали цей завод без дозволу», - сказав Арахамія.

Коментар. Таким чином виходячи з розміру пакету 75% ціна акцій капіталізація складає близько 930 мільйонів доларів США, а ціна акції якщо перераховувати по сьогоднішньому курсу 28 гривень за долар США складає щось 12 500-12 600 гривень за акцію. Це до внутрішніх оцінок цих паперів, хоча тут слід враховувати і дуже велику премію за контроль на компанією та її технологіями подвійного використання (тобто і для цивільних цілей і цілей створення зброї).

 

ПОВЕРТАЮЧИСЬ ДО МІСЦЕВОГО РИНКУ АКЦІЙ

Як видно з динаміки світових фондових індексів та інформації по місцевим емітентам, іншої релевантної інформації, наразі досить мало чинників для вираженого руху цін місцевих акцій уверх, та і для їх значного руху вниз. Очікуємо публікації звітності місцевих емітентів за перший квартал 2021 року, яка можливо додасть ще інформації для торгівців місцевими пайовими паперами. Ще раз звертаємо увагу на те, що чистий результат Райффайзен Банк Аваль за перший квартал 2021 року вже відомий (див. вище в Новинах).

 

-----------

вул. Сагайдачного, 25-Б, 3 поверх, тел.: 044 390 57 60

Звертаємо Вашу увагу на те, що ця інформація є власністю ТОВ «КІНТО, Лтд» та відображає бачення ситуації на фондових ринках фахівцями компанії. ТОВ «КІНТО, Лтд» не надає жодних гарантій стосовно реалізації прогнозів та рекомендацій, викладених у цьому документі, та не бере на себе відповідальності за будь-які можливі наслідки використання цієї інформації, включаючи фінансові втрати, але не обмежуючись ними. Наведену інформацію в жодному разі не можна розглядати як рекомендацію на купівлю чи продаж цінних паперів, вона призначена лише для Вашого використання. Цю інформацію ТОВ «КІНТО, Лтд» надає за власний кошт, тому ця інформація в повному обсязі та в усіх частинах є об’єктом власності, володіння, користування та розпорядження ТОВ «КІНТО, Лтд».
----------
УВАГА!
  АРІФРУ може не розділяти оціночних суджень авторів оглядів і прогнозів, не надає жодних гарантій реалізації прогнозів та рекомендацій, викладених у цьому документі, і не бере на себе відповідальності за будь-які можливі наслідки використання цієї інформації, включаючи фінансові втрати, але не обмежуючись ними. Наведену інформацію в жодному разі не можна розглядати як рекомендацію на купівлю чи продаж цінних паперів.


Теги: | Акції |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.