Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Огляд ринку акцій станом на 20 січня 2021 року


20.01.2021 19:02

Щоденний огляд ринку акцій від компанії КІНТО станом на 20.01.2021

 

Сьогодні серед множини новин для учасників фінансового ринку України є ряд цікавих чи важливих новин, про які варто згадати. З ними варто ознайомитись проглянувши дайджест фінансових новин, який йде після огляду ситуації на фінансових ринках.

Та є одна новина, яка заслуговує особливої уваги.

ТОВ "ВС Груп Менеджмент" спрямувало міноритаріям ПрАТ "Кіровоградобленерго" публічну безвідкличну вимогу примусового викупу акцій (squeeze-out).

Згідно з оприлюдненим на сайті НКЦПФР повідомленням обленерго, ціна викупу акцій компанії становить 1,30 грн за акцію.

У документі зазначено, що найвища ціна, за якою заявник або афілійовані з ним особи придбали акції емітента в останні 12 місяців, становила 1,30 грн.

Визначена оцінювачем ТОВ "Ф.К.ТИТАН" ринкова ціна акції "Кіровоградобленерго" на 22 грудня 2020 року становила 1,26 грн.

Раніше, на початку січня цього року, повідомлення про примусовий викуп акцій розмістили "Херсон-" і "Чернівціобленерго".

Ціна викупу "ВС Груп Менеджмент" акцій "Херсонобленерго" становитиме 1,88 грн за акцію, "Чернівціобленерго" - 1,66 грн.

Раніше бенефіціарами VS Energy українські ЗМІ і політики називали декілька великих російських підприємців Олександра Бабакова, Євгенія Гінера і Михайла Воєводіна.

Наразі її бенефіціарами зазначені громадяни Латвії Віліс Дамбінс, Артурс Альтбергс, Валтс Вігантс, а також громадяни Німеччини Олег Сізерман і Марина Ярославська.

Нині до складу групи VS Energy входять "Херсон-", "Житомир-", "Кіровоград-", "Рівне-" і "Чернівціобленерго".

"Київобл-" та"Одесаобленерго" в 2019 році було продано групі "ДТЕК", яка згодом самостійно здійснила процедуру squeeze-out.

Відразу коментар.

Як ми вже неодноразово писали в наших оглядах, ціни squeeze-out групи VS Energy більш, ніж в 10 разів менші за імовірну внутрішню оцінку цих акцій власне самою групою VS Energy, за ціни угод між групами VS Energy та "ДТЕК" по "Київобл-" та"Одесаобленерго" в 2019 році, близько 10 разів менші за ціни squeeze-out "Київобл-" та "Одесаобленерго" відповідно в грудні 2020 та в 2019 році.

З початку 2021 року в Україні впроваджене стимулююче регулювання в секторі розподілу електроенергії, що радикально збільшило прибутки підприємств сектору, в першу чергу для цілей інвестування, але н тільки. Про це не раз з великим позитивним акцентом говорили прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, голова Фонду держмайна Дмитро Сениченко і це дійсно дуже позитивний чинник і прогрес України на шляху ринкових реформ. Це вже давно зроблено в країнах Західної Європи і практично в усіх країнах Східної Європи.

При цьому переході також і дуже суттєво зросли справедливі ціни обленерго.

Ціни викупу акцій підприємств сектору, які заявлені VS Energy, ніяк не співвідносяться з фінансовими показниками цих обленерго з урахуванням нвого регулювання галузі і навіть до його уведення. Вони відповідають радикально меншим фінансовим показникам, що неприпустимо.

Вони скандально низькі і піднімають ряд питань стосовно контролю Фонду державного майна над оцінювачами, як наприклад ТОВ "Ф.К.ТИТАН", контролю Національної комісії з цінних паперів та фондових ринків над процесом squeeze-out, ставлять під сумнів рішення Верховної Ради в цій частині.

Щоб не бути голослівним кілька цифр. При оцінці акцій оцінщиком у 1,26 гривні і ціни викупу акцій в 1,30 гривень, прибуток на 1 акцію "Кіровоградобленерго" у минулому році складав за даними фінансової звітності 0,97876 гривні, дозволений прибуток НКРЕКП при нових тарифах на 2021 складає 2,28 гривні на акцію (з яких 1,14 гривні можна виплатити дивіденди). Балансова вартість акціонерного капіталу станом на 30.09.2020 складає 17,0 гривень на акцію.

Чи можна просто і зрозуміло пояснити, як при цьому «справедлива» ціна акції на думку оцінщика складає 1,26 гривні.

Ці примусові викупи обленерго групою VS Energy піднімають питання соціальної справедливості. Вони дискредитують державну політику в галузі енергетики, в галузі фінансових ринків, фондового ринку зокрема, в частині приватизації. Вони дискредитують органи державної влади України: Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Фонд державного майна України, Національну комісію з цінних паперів та фондових ринків, уряд України та, здається, особисто прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, голову Фонду держмайна Дмитра Сениченка, голову НКРЕКП Валерія Тарасюка.

Виникає питання і по кримінальній складовій цього процесу. Чи не є підпадають окремі аспекти цих дій по свідомому заниженню оцінки акцій, по примусовому викупу акцій по свідомо заниженій ціні під певні статті кримінального кодексу України? Чи не мають окремі учасники цих дій понести кримінальну відповідальність за їх вчинення? Адже можна задуматись над тим, що означають свідомо дуже сильно занижені ціни примусового викупу по відношенню до громадян України, у яких примусово абсолютно без їх згоди викуповують ці папери. Чи не позбавляють примусово немалу множину громадян України - міноритарних акціонерів облененерго таким чином їх власності без належної грошової компенсації заплативши їм зовсім мізерні гроші неадекватні дійсній ціні акцій. Чи не банально грабують рядових громадян України, працівників чи навіть керівників обленерго у такий спосіб. Можливо цей викуп по таким низьким цінам є і кримінальним злочином? Можливо українській прокуратурі теж варто поглянути на цей процес і втрутитись?

Виникає і міжнародна політична складова цих примусових викупів. Це через те, що кінцевими бенефеціарами VS Energy, а не номінальними власниками вважаються, як і раніше, громадяни Росії і серед них бувший спікер Держдуми Росії Бабаков, який голосував за приєднання Криму до Росії. Чи не впливає ця обставина на рішення VS Energy? Адже "ДТЕК", компанія з відомими українським власником, запропонувала дуже достойні ціни викупу двох обленерго, які раніше належали VS Energy. Може тут присутній і наступний мотив власників групи VS Energy «пусть хохли знають». Невже об «хохлов» состоятельному гражданину России не можна «витерти ноги»? Може тут присутній і такий мотив?

В усякому випадку хтось може оцінити ці факти примусових викупів акцій по мізерним цінам, як і образу національної гідності українців і образу не українців громадян України і образу самої держави Україна та її державності.

Хоча, звичайно, хотілось би уникнути національного чи міждержавного аспекту в цьому питанні. Можливо його нема. Є може більше психологія «времєнщиков», людей, яким в цій країні не жити та не працювати. Проте ці негарні аспекти все ж мимоволі виникають раз за разом в свідомості. І це цілком зрозуміло.

І тут також постає питання, чи не допомагають окремі громадяни України, які та начебто стоять на захисті міноритарних акціонерів чи заявляють про так голосно про свою боротьбу «за справедливість», несправедливому по ціні примусовому викупу акцій обленерго у міноритаріїв.

Є тут і аспект, як кажуть в Україні банального, вибачте за не зовсім «до друку» виразу, «жлобства». Група VS Energy отримала, перше, від групи «ДТЕК» не так давно дуже достойні і серйозні кошти за два продані обленерго. Друге. В цьому році, в наступних роках обленерго отримають великі кошти за рахунок збільшення тарифу на передачу електроенергії. І зазначимо, за це немало заплатять всі громадяни України. Платіжки за електроенергію за рахунок цього помітно зростуть у 20 мільйонів домогосподарств країни. Якщо не у них, то це буде «Енергоатом» чи тягар збільшення буде перекладено на інший український бізнес. То невже, отримавши двічі такі великі кошти, не можна їх використати, якщо вже дуже хочеться, для примусового викупу акцій обленерго по достойній ціні. А можна і просто не викуповувати акції, залишивши у випадку майбутньої угоди про продаж з іншим власником примусовий викуп цьому наступному власнику, як було в двох попередніх випадках.

Ця ситуація чимось нагадує квартирну крадіжку чи навіть «гоп-стоп», але з тою парадоксальною різницею, що крадій чи навіть грабіжник, забираючи кілька тисяч гривень у небагатого громадянина при цьому одягнутий в першокласний костюм від Кардена за декілька тисяч доларів, носить на руці «Ролекс» і за п’ять хвилин до цього вийшов з «Мерседесу» E- чи F (S)-класу.

Невже все це дійсно відбудеться і відбудеться без реакції відповідних державних органів України? І численних рядових і може не тільки рядових громадян України міноритарних акціонерів обленерго так просто обберуть російські багатії без реакції на це кого-небудь з владних структур, політичних партій, профспілок чи громадських організацій? Що у випадку звернення скаже на це наша судова влада?

ПО-ХОРОШОМУ ДЕРЖАВА, ВИХОДЯЧИ З РІЗНИХ АСПЕКТІВ ЦЬОГО ПИТАННЯ, МАЄ ВТРУТИТИСЬ І ПРИПИНИТИ ЦЕЙ ПРОЦЕС ЧИ УВЕСТИ ЙОГО В НОРМАЛЬНЕ РУСЛО. ЦЕ НЕ ПРОСТО ВІДНОСИНИ МІЖ ДВОМА ЧИ КІЛЬКОМА БІЗНЕСМЕНАМИ-АКЦІОНЕРАМИ. МОВЕ ЙДЕ ПРО НЕМАЛУ КІЛЬКІСТЬ ПРОСТИХ УКРАЇНСЬКИХ ГРОМАДЯН, ЯКІ І ТАК, СКАЖІМО М’ЯКО, ДУЖЕ МАЛО ОТРИМАЛИ ВІД ПРИВАТИЗАЦІЇ, І ЯКІ МАЮТЬ ОТРИМАТИ В ЦЬОМУ ВИПАДКУ ЗАХИСТ СВОЄЇ ДЕРЖАВИ. ЦЕ, ВИБАЧТЕ, ТЕЖ І ЇЇ ДЕРЖАВИ ГІДНІСТЬ, ЯКУ ПРИНИЖУЮТЬ.

Після цих невеселих питань продовжимо.

Як практично завжди по середам, якщо не було у вівторок, огляд починається з короткого ілюстрованого таблицями та графікам опису того, що відбулось в сегменті акцій на місцевих біржах на минулому тижні.

ФІНАНСОВІ РИНКИ

Ринок акцій України.

Спершу огляд динаміки ринку місцевих акцій за минулий тиждень.

Результати торгів акціями в Україні на минулому тижні, закінчуючи цим понеділком, відображені на Рис. 1-5. Дані включають і порівняння з міжнародними ринками акцій (Рис. 1), і динаміку цін окремих «індексних» паперів, і обсяги торгів на Українській біржі та біржі ПФТС за минулі чотири тижні.

 

Зміна цін окремих «індексних» паперів, і обсяги торгів на Українській біржі за минулий тиждень та обсяги торгів на УБ за минулі чотири тижні

 

Зміна цін окремих «індексних» паперів, і обсяги торгів на Українській біржі за минулий тиждень та обсяги торгів на УБ за минулі чотири тижні

 

Зміна цін окремих «індексних» паперів, і обсяги торгів на біржі ПФТС за минулий тиждень та обсяги торгів на ПФТС за минулі чотири тижні

Рис. 3

 

Графік зміни цін українських індексних акцій на Українській біржі за минулий тиждень

 

Графік зміни цін українських індексних акцій на Українській біржі з початку року

 

 

За вчора значення індексу ПФТС не змінилось.

Минулого дня на біржі ПФТС угод з акціями не було.

Вчора індекс Української біржі зріс на 0,7% до нового більш, ніж річного максимуму. Зараз значення фондового індикатору вищі за значення до початку «коронакризи», на рівні першої половини 2019 року.

Вчора на Українській біржі відбулось шість угод з акціями чотирьох емітентів. Результати цих угод представлені в двох Таблицях нижче.

Ніяких інших угод з акціями, як і інших значимих змін котирувань в сегменті акцій, крім згаданих вище, минулого дня на Українській біржі не було.

Борговий ринок України.

Ціни українських державних зовнішніх облігацій (єврооблігацій) продовжують перебувати коло своїх максимумів з лютого 2020 року. Відповідно їх дохідності близькі до мінімальних значень з лютого 2020 року.

Вчора на «дальньому» кінці кривої дохідність ОЗДП номінованих в доларах США складала 6,43-6,50%, що трохи більше за мінімальні значення з лютого 2020 року.

Посилання: http://ua.cbonds.info/

та https://www.boerse-frankfurt.de/bond/xs2010030836-ukraine-republik-7-253-20-33

Декларовані дохідності Райффайзен Банк Аваль ОВДП в гривні на вторинному ринку зросли на «ближньому кінці». Характерна величина росту 0,35%, хоча цифри варіюються від 0,05% до 0,6-1,15% по самим «коротким» паперам. Проте на «довгому» кінці кривої змін не має.

Декларована дохідність продажу (з якою можна купити) «2025 рік» та «2027 рік» за даними Райффайзен Банк Аваль залишилась максимальною і складає по пропозиціям 12,10%.

Також змінились декларована Райффайзен Банк Аваль продажу паперів ОВДП в доларах США з погашенням 03.02.2022 умовно «довгих». Вона зросла до 3,50%.

Посилання: https://www.aval.ua/promo/bonds-ovdp

Валютний ринок

Курс гривні на міжбанку по відношенню до долара США і євро після укріплення продовжує триматись, Рис. 6.

Як зазначалось в нашому огляді за 11.01.2021, з 13 опитаних Reuters експертів консенсус-прогноз на першу половину 2021 року – певний ріст курсу гривні після її ослаблення на 19% до долара США в 2020.

Однак, хоча ф’ючерси на пару гривня долар США на Українській біржі продовжили зниження вслід за укріпленням гривні, значення ф’ючерсів на пару гривня долар США вказують на імовірне подальше несильне зниження курсу гривні по відношенню до твердих валют, Рис. 7.

 

Рис. 7

 

Світові ринки акцій

Світові фондові індекси продовжують коливатись коло свої рекордних або багатомісячних локальних максимумів, наприклад Рис. 8.

Вчора фондові індекси США підросли в межах 0,4-1,5%. Сьогодні ф’ючерси на них також зростають.

Сьогодні зростають і широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 (+0,6%), і композитний доларовий індекс акцій країн, які розвиваються, MSCI EM (+1,0%). Останній при цьому оновлює свій історичний максимум.

 

 

ФІНАНСОВІ ТА ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

Українські фінансові та економічні новини.

Фінанси.

Пенсійна реформа. Фондовий ринок України.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль розраховує, що закон про впровадження в Україні накопичувального рівня пенсійної системи буде ухвалено вже у 2021 році.

"Ми з Міністерством соціальної політики повністю напрацювали стратегію запровадження накопичувальної пенсійної системи, ми її обговорили й погодили всі нюанси з профільним комітетом Верховної Ради. Наразі це питання перебуває в законодавчій площині. Відповідний проект закону підготовлено, будемо просити парламентарів прийняти його якомога швидше, щоб цього року ми цю накопичувальну пенсійну систему запровадили в Україні", - сказав Шмигаль в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

 

Прем'єр наголосив, що Україна потребує впровадження накопичувальної пенсійної системи та вважає неприйнятним, що за 30 років незалежності цього так і не було зроблено.

"Ще одним злочином, на мій погляд, є, відсутність в Україні цивілізованого Фондового ринку. Є презентація, підготовлена Національною комісією з цінних паперів та фондових ринків спільно з USAID, ЄБРР і Американською торговельною палатою. Вони готові надати фінансування. Там величезний масштаб роботи", - додав він.

За словами Шмигаля, найближчим часом буде підписано меморандум, після чого розпочнеться його впровадження. "Ми хочемо, щоб нормальний Фондовий ринок запрацював через рік. Але там маса законодавчої роботи. Тому, з урахуванням усіх нюансів бюрократії, для повноцінної роботи може знадобитися три роки", - констатував прем'єр.

***

Глава Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова Вона передбачає, що до кінця лютого законопроект, який регулює накопичувальні пенсії, буде доопрацьований і внесений до порядку денного Верховної Ради до голосування в першому читанні. Про це вона повідомила LIGA.net.

"До закінчення п'ятої сесії законопроект приймуть в цілому. Шанси є", – сказала Третьякова.

Фінансування накопичувальних пенсій відбуватиметься за рахунок Єдиного соціального внеску та податку на доходи фізичних осіб. Від кожного з податків (22 і 18% відповідно) до накопичувальної системи буде перераховуватися по 2%, повідомила Третьякова.

Третьякова зазначила, що це було одне з компромісних рішень, досягнутих разом із Міністерством соціальної політики з метою уникнути підвищення навантаження на бізнес.

Перед формуванням остаточного тексту законопроекту, профільний комітет чекає висновку Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку, а також Національного банку.

Третьякова додала, що поки відомо, що система буде працювати через центральний адміністратор – спеціально створений державний орган, який буде адмініструвати накопичувальні рахунки українців. Нардепка повідомила, що до 15 січня очікує від глави НКЦПФР Тимура Хромаєва змінений текст, який регулює діяльність центрального адміністратора.

"У нас є домовленість із головою НБУ Кирилом Шевченком, що до другого рівня накопичувальних пенсій допустять банки і банківські депозити і, ймовірно, страхові компанії", – розповіла Третьякова.

Коментар. Дуже важливий для розвитку ринку цінних паперів, і, в першу чергу ринку акцій законопроект. Його прийняття дуже ймовірно радикально покращить ситуацію на ринку пайових цінних паперів в Україні.

***

Вчора відбулись чергові первинні аукціони Міністерства фінансів України з розміщення ОВДП.

За результатами проведення розміщень облігацій внутрішньої державної позики 19 січня 2021 року, до державного бюджету було залучено12,332 млрд оро., повідомив Мінфін.

До розміщення пропонувалось п’ять випусків боргових державних паперів України з термами обігу від мінімальних 84 дні до самих максимальних 6,3 роки.

Саме цими паперами з дуже великим, як для ОВДП в гривні терміном обігу одного з запропонованих випусків і позначились ці аукціони. Подібні, найбільш «довгі» папери, останнього разу продавалися на аукціонах у кінці лютого минулого року під 9,95%.

Ці папери були розміщені вчора з дохідністю 12,49%. Ця дохідність тепер є певним бенчмарком для оцінки ставки дисконтування при оцінці українських акцій в гривні. Цифру дохідності ще більш «довгих» боргових паперів України можна «уявити» - вирахувати по спреду та динаміці з ОЗДП, зовнішніми борговими зобов’язаннями України в доларах США.

Хоча слід зазначити, що в частині акцій існує серед українських оцінщиків консенсусна точка зору, що дохідність акцій України в гривні складає близько 18%. Це підтверджується розрахунком по дивідендним акціям Райффайзен Банк Аваль (зараз після недавнього росту ціни цих паперів ця дохідність менша). НКРЕКП задав дохідність на «новий капітал» розподільчих компаній електроенергетики на рівні 16,74%. І цей показник також можна взяти до уваги. Дохідності 12,49% (вчорашня), 18%, 16,74% ніяк не суперечать одна одній і добре узгоджуються між собою.

Що стосується інших дохідностей вони не змінились і порівнянні з попередніми аукціонами, крім самих коротких паперів з терміном обігу 84 дні, дохідність яких знизилась на 0,8%.

Як говориться в повідомленні Мінфіну на його сайті, він обмежив пропозицію найбільш «коротких» паперів 0,5 млрд оро, тоді як попит на них перевищив 1,2 млрд оро (попит за номіналом), що і дозволило знизити ставку.

ОВДП з терміном обігу 84 дні було розміщено під 9,18% річних, 413 днів (рік) під 11,73% річних, 756 днів – під 11,94% і 1 218 днів, як і раніше, - під 12,15% річних і 2 317 днів, як і вже зазначалось, - під 12,49%.

Найбільше коштів, майже 50% було отримано за папери з терміном обігу 413 днів.

За ОВДП з терміном обігу 2 317 днів було отримано 1,15 млрд гривень, 9,3% всього обсягу залучених вчора Мінфіном коштів.

***

Господарський суд міста Києва 18 січня призупинив розгляд позову екс-власників Приватбанку (Київ) Ігоря Коломойського і Triantal Investments про повернення їм акцій банку до розгляду касаційної скарги ПриватБанку до Верховного Суду на рішення Північного апеляційного господарського суду стосовно відновлення провадження, повідомила прес-служба банку.

***

Уряд України і НАК "Нафтогаз України" провадять активні консультації з місією Міжнародного валютного фонду щодо заходів державного регулювання на газовому ринку й упевнені в успіху цих переговорів, заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль агентству "Інтерфакс-Україна".

"Звісно, вони (місія МВФ) очікуватимуть виходу кінцевого документа, щоб переконатися, що ми дійсно вертаємося до тарифного регулювання. Я впевнений, що місія МВФ завершить свою роботу в Україні, і ми рухатимемося з ними далі так, як і запланували", - сказав він.

***

Україна повністю забезпечена ліквідністю в січні-березні 2021 року, повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль. "…перший квартал забезпечений і валютою, і гривнею на казначейському рахунку", - сказав прем'єр в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Він визнав, що наприкінці 2020 року Україна зіткнулася з дефіцитом ліквідності, і для вирішення питання було створено графік залучення коштів, щодня проводилися наради.

Населення України. Коронавірус.

Протягом січня-листопада 2020 року чисельність населення України скоротилася на 272,5 тис. осіб і станом на 1 грудня становила 41 629,9 тис. осіб, Державна служба статистики України.

В Україні за 11 місяців 2020 року померли 549,17 тис. осіб, що на 2,9% більше, ніж за аналогічний період 2019 року. Це перший місяць коли за період з початку 2020 року кількість померлих перевищила показник аналогічного періоду минулого року.

У листопаді минулого року в Україні зафіксовано значне зростання кількості померлих порівняно з листопадом позаминулого року - на 35%, до 63,44 тис. осіб.

Листопад став п'ятим місяцем у 2020 році, коли кількість померлих перевищила аналогічні дані 2019 року: першим був червень із 8,4%, другим - серпень із 3,9%, третім - вересень із 15,4%, четвертим жовтень із 17,5%. (Червневий показник, однак, міг бути пов'язаний із незвичайно різким зниженням смертності у травні-2020 року - на 16,9% проти травня-2019).

Населення України на 1 грудня 2020 року оцінювали в 41 млн 629,93 тис. осіб, що на 292,74 тис., або на 0,7% менше, ніж роком раніше.

Коментар. Імовірно, як і за кордоном ріст смертності пов’язаний з коронавірусом. Власне смертність від коронавірусу, ускладнення інших захворювань від коронавірусу, наслідки додаткового стресу, погіршення надання медичної допомоги для лікуваннях інших захворювань через коронавірус через рідші звернення до лікарів стосовно інших хвороб, більшу завантаженість медиків, тощо.

Новини економіки

В грудні 2020 року Індекс споживчих настроїв (ІСН) українців склав 65,9 п., що на 0,2 п. вище, ніж у листопаді. Зниження оцінки доцільності великих закупів компенсується невеликим зростанням економічних очікувань.

Індекс споживчих настроїв (ІСН) українців, після зростання у 2019 році на 29,9 пунктів - до 92,9 пунктів в 2020 році впав на 26,3 пунктів - до 65,9 пунктів за 200-бальною шкалою, свідчить дослідження агентства Info Sapiens.

 

***

Український бізнес погіршив очікування щодо уповільнення інфляції протягом найближчих 12 місяців до 7,9% із 7% й ослаблення курсу гривні до 29,68 грн/$1 із 28,99 грн/$1. 44,5% підприємств прогнозують коливання курсу гривні в діапазоні 29,01-30,00 UAH/USD.

Індекс ділових очікувань підприємств (ІДО) становив 99,6%, погіршившись після поліпшення у ІІІ кварталі, коли переважали оптимістичні настрої (100,8%), результати регулярного щоквартального опитування ділових очікувань підприємств країни (керівників компаній) НБУ.

Підприємства очікують, що обсяги виробництва товарів і послуг в Україні в наступні 12 місяців й далі скорочуватимуться. Баланс відповідей склав "мінус" 24,4% проти "мінус" 16,1% у IІІ кварталі 2020 року.

Квартальне опитування проводилося з 5 листопада до 3 грудня 2020 року. У ньому взяли участь 693 підприємства з 22 регіонів країни.

***

Обсяг виробництва сільськогосподарської продукції в Україні за 2020 рік скоротився на 11,5% порівняно з попереднім роком; за підсумками 11 місяців спад був більше - 12,4%, Держстат України.

Згідно з його даними, у рослинництві виробництво впало на 13,6% (за 11 міс. - на 14,8%), тоді як у тваринництві - на 2,6% (на 2,5%).

***

Підсумки роботи ГМК України у 2020 році.

 

***

Кабінет Міністрів України анонсував проведення широкого обговорення напрацювань Національної економічної стратегії-2030 з 22 січня по 10 лютого поточного року.

Новини банківського сектору

У грудні 2020 року процентні ставки за новими кредитами, виданими резидентам (без урахування овердрафту), знизилися на 0,1 п.п. до 11,2% річних, за новими депозитами резидентів збереглися на рівні 4,0% річних порівняно з листопадом, дані НБУ.

Середня процентна ставка по гривневих депозитах (середньомісячна) в грудні для юросіб збереглася на рівні 3,8%, для фізосіб - знизилася на 0,2 п.п. до 8,0%.

Ставка по валютних депозитах для юросіб становила 1,1%, для населення - 1,2%.

Процентні ставки в грудні по гривневих кредитах для бізнесу знизилися на 0,1 п.п. до 8,5%, для населення знизилися на 1 п.п. до 33,7%.

За валютними кредитами ставки для бізнесу збільшилися на 0,2 п.п. до 5,2%.

***

У грудні 2020 року вклади населення в банках збільшилися на 3% до 675,2 млрд гривень, дані Національного банку, передають Українські Новини.

У 2020 році вклади населення в банках зросли на 24,5% з 542,3 млрд гривень.

Гривневі вклади населення в банках у грудні 2020 збільшилися на 4,9% до 397,7 млрд гривень.

Сума валютних депозитів населення в гривневому еквіваленті в минулому місяці збільшилась на 0,3% до 277,6 млрд гривень.

Депозити юридичних осіб (гривневі і валютні) в грудні збільшилися на 6,6% до 656,4 млрд гривень.

В 2019 році вклади населення в банках зросли на 8,6% з 501,7 млрд гривень до 542,3 млрд гривень.

Новини страхового сектору

Український ринок нон-лайф страхування скоротився найбільше серед усіх країн регіону Центральної та Східної Європи ЦСЄ - майже на 25%, що може бути пов'язано і з різницею в умовах карантину, впровадженого через пандемію, і тим, що на національному ринку добровільно припинили діяльність декілька страхових компаній, нездатних виконувати нові регуляторні вимоги.

Водночас на ринку «автоцивілки» ОСЦПВ Україна продемонструвала найбільш високу динаміку зростання обсягу валових премій - понад 18% в еквіваленті в євро з показником майже EUR 97 млн у 2020 році залишившись на 11-те місці.

***

Бюро промисловості і безпеки (BIS) Мінторгівлі США додало китайську компанію Skyrizon, що інвестувала в акції українського виробника авіадвигунів "Мотор Січ", до списку "військових кінцевих користувачів" (Military End-User, MEU), вперше сформованого наприкінці минулого року. Він охоплює 58 китайських і 45 російських компаній.

"Skyrizon – китайська державна компанія – і її прагнення купувати і впроваджувати іноземні військові технології являють собою серйозну загрозу національній безпеці та інтересам зовнішньої політики США", – наводиться в релізі Мінторгівлі США слова міністра Вілбура Росса (Wilbur Ross).

За його словами, такі заходи США послужать попередженням експортному співтовариству про зв'язки Skyrizon з Народно-визвольною армією Китаю.

Дочірня компанія Skyrizon китайської Beijing Xinwei Technology Group і компанія DCH українського бізнесмена Олександра Ярославського наприкінці листопада повідомили про подання оновленої (вже четвертої) спільної заявки в Антимонопольний комітет України на купівлю "Мотор Січ"

Коментар. Ця дія додатково ускладнить можливе отримання контрою китайськими інвесторами над "Мотор Січчю".

***

15 січня позачергові збори акціонерів ПрАТ "Донецьксталь" - металургійний завод "прийняло рішення про схвалення мирової угоди (Settlement Deed) в рамках справи, що знаходиться на розгляді Лондонського міжнародного арбітражного суду. Як пише Finbalance, схвалено мирову угоду з структурами Ріната Ахметова.

Так схвалено мирову угоду з такими структурами: Barlenco LTD (пов'язано з Рінатом Ахметовим), Itineris Holdings Limited (кредитори); Energotrading Limited, ПрАТ "Шахтоуправління" Покровське ", ПАТ" Макіївкокс ", ПАТ" Донецький металургійний завод ", Fintest MCP Limited (позичальники).

В рамках мирової угоди ЗАТ "ДМЗ" зобов'язується в повному обсязі виплатити кредиторам суму в розмірі 835 млн дол і сплатити для ПрАТ "Шахтоуправління" Покровське "500 млн дол в гривнях за курсом НБУ на дату виплати, яку ПАТ "ШУ "Покровське" повністю виплачує кредиторам відповідно до умов мирової угоди.

У серпні 2018 року група "Метінвест" Ріната Ахметова і Вадима Новінського заявила, що за 190 млн дол придбала до 24,99% акцій кількох вугільних підприємств групи "Донецьксталь" (в т. Ч. Шахтоуправління "Покровське" і Свято-Варваринська збагачувальна фабрика).

При цьому "Метінвест" отримав опціон на придбання решти 75,01% акцій, які були оформлені на кіпрські Altana Limited (24,99%), Misandyco Holdings LTD (24,99%), Mastino Тrading LTD (0,04%) і віргінську Treimur Investments Limited (24,99%), які також стали співвласниками ПрАТ "Донецьксталь" - металургійний завод ".

1 жовтня 2020 року АМКУ дозволив компанії Metinvest B.V. придбати контроль над "Шахтоуправління "Покровське", збагачувальна фабрика "Свято-Варваринська", ТОВ "Індастріал Коал Холдинг" і іншими компаніями.

Коментар. Тепер зрозуміло чому ціна акцій ПАТ "ШУ "Покровське" зросла до 15,5 гривень за акцію на ПФТС і чому зросли котирування до такої ж ціни на Українській біржі. 500 мільйонів доларів США – це приблизно 14,1 млрд. грн. або 16,6 гривень на акцію "Покровського".

190 млн дол. за 24,99% – це зараз 17,7 гривень за акцію "ШУ "Покровське" якщо рахувати, що "Покровське" – це 70% придбаних вугільних активів або 15,2 гривні, якщо це 60% активів. Однак, тут слід враховувати і «вартість опціону» на придбання ще 75,01% вугільних активів.

Галузеві новини

Кабінет міністрів України опублікував на урядовому порталі постанову №25 від 18 січня 2021 року, яким вводиться гранична ціна газу для побутових споживачів (населення) 6,99 грн/куб. м у лютому-березні 2021 року. "не довше ніж до 31 березня 2021 р".

Для можливості встановлення граничної ціни на природний газ Кабмін вніс його до переліку соціально значущих товарів, затверджених постановою №341 від 22 квітня 2020 року.

***

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль переконаний у готовності "Нафтогазу України" постачати всім побутовим споживачам (населенню) країни природний газ як постачальник "останньої надії" (ПОН) у разі відмови інших збутових компаній продавати газ по 6,99 грн за куб. м.

Прем'єр знову наголосив, що Україна не відмовляється від лібералізації на ринку природного газу для населення, але цей сегмент ринку розпочав роботу тільки з серпня минулого року і ще не повною мірою збалансований.

При ціні на газ для побутових споживачів на рівні 6,99 гривні/куб. м платіжка в середньому зменшиться на 500 гривень порівняно з опалювальним сезоном 2018-2019 років, повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль на позачерговому засіданні Кабінету Міністрів у понеділок, 18 січня.

***

Компанії-члени Асоціації постачальників енергетичних ресурсів готові забезпечити фіксовану ціну на газ для населення в 6,99 гривні/куб. м з лютого.

Зазначається, що при розробці заходів захисту споживачів в умовах пандемії уряд не врахував досвід впровадження антикризових заходів у європейських країнах, в яких дзеркально підтримували як споживачів, так і виробників і постачальників ресурсу.

"Ми переконані, що найбільш ефективним рішенням у ситуації зростання цін на газ на світових ринках було б збільшення адресних субсидій для вразливих категорій споживачів або продаж видобутого в Україні газу за пільговою ціною всім постачальникам, які працюють з населенням, з обмеженням маржі цих постачальників", - підкреслили в Асоціації.

До Асоціації входять 30 газзбутів, включаючи пов’язані з групою РГК («Вінницягаз Збут») і з групою Союз (як «Херсонрегіонгаз»).

***

Кабінет Міністрів України чекає на обмеження регулятором – Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) тарифу на розподіл газу облгазів на рівні 1,79 грн/куб. м, повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль на урядовому засіданні в цей понеділок.

***

Національна комісія держрегулювання енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) планує знизити на 4-30% тарифи на розподіл газу для 14 газорозподільних компаній (від 3,5% до 30%).

Про це свідчать матеріали до засідання комісії, яке призначено на 19 січня.

Коментар. В цілому імовірно теоретично обмеження тарифу на транспортування негативні новини для міноритарних акціонерів облгазів. Хоча, не факт.

Новини електроенергетики

27 депутатів пропонують Верховній Раді зобов'язати Кабінет Міністрів повернути пільговий тариф в розмірі 0,9 гривні/кВт-год на перші 100 кВт-год / місяць для населення, законопроект № 4581.

***

Є попереднє рішення уряду розподілити 10,25 млрд грн кредитів під держгарантії, отриманих НЕК "Укренерго" від трьох держбанків для погашення її заборгованості перед "Гарантованим покупцем", порівну між "Енергоатомом" та ВДЕ-генерацією, повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Шмигаль назвав таке рішення збалансованим і компромісним, але зазначив, що воно ще відпрацьовуватиметься.

"Мінімально необхідний компанії ("Енергоатом") обсяг коштів на перший квартал поточного року, з урахуванням ремонтних кампаній і виконанням зобов'язань щодо забезпечення електроенергією населення, становить майже 5 млрд грн", - сказав глава уряду.

Він додав, що для подальших розрахунків із ВДЕ-генерацією уряд оперативно працюватиме над випуском "зелених" облігацій, що передбачено домовленостями з Міжнародним валютним фондом і закладено у бюджеті на 2021 рік.

На його думку, представники "зеленої" енергетики і банки мають зрозуміти такі дії уряду в нинішній ситуації.

***

НАЕК "Енергоатом" спрямує більшу частину коштів із приблизно 5,1 млрд грн, які будуть отримані від ДП "Гарантований покупець" як погашення боргу, на розрахунки з оплати палива з Westinghouse та іншими постачальниками, повідомив т.в.о. президента НАЕК Петро Котін.

Припис НКРЕКП, виданий в суботу 16.01.2021 "ГарПоку", розподілити "Енергоатому" щонайменше 50% коштів, отриманих від НЕК "Укренерго" в рамках кредитів трьох держбанків на суму 10,25 млрд грн, він назвав мудрим рішенням, що має велике значення для держкомпанії.

Борги перед "Енергоатомом" становлять 24 млрд грн.

Водночас керуючий партнер консалтингової компанії IMEPOWER Юрій Кубрушко, що працює, зокрема, на ринку зеленої енергетики, у своєму Facebook висловив здивування статусом ухваленого НКРЕКП документа, зазначивши, що рішення ухвалювали без оприлюднення проекту і затвердження на засіданні регулятора.

***

В 2020 Україна скоротила виробництво електроенергії на 3,3% до 148,8 млрд кВт-год (на 5,2 млрд кВт-год) і споживання електроенергії на 2,6% з урахуванням технологічних втрат у мережах на 2,6% до 146,4 млрд кВт-год, дані Міністерства енергетики.

Споживання електроенергії без урахування технологічних втрат за 2020 рік скоротилося на 2,1%, або на 2 563,6 млн кВт-год до 117 655,8 млн кВт-год.

В 2020 році теплоелектростанції (ТЕС) і теплоелектроцентралі (ТЕЦ) скоротили виробництво електроенергії на 6,2%, або на 3,4 млрд кВт-год до 52,3 млрд кВт-год.

Атомні електростанції (АЕС) в 2020 році скоротили виробництво електроенергії на 8,2%, або на 6,8 млрд кВт-год до 76,2 млрд кВт-год.

Водночас гідроелектростанції (ГЕС) та гідроакумулюючі електростанції (ГАЕС) виробили 7,58 млрд кВт-год, що на 3,7%, або на 0,29 млрд кВт-год менше від показника 2019 року.

Виробництво електроенергії з поновлюваних джерел енергії (ВДЕ) за 2020 рік становило 10,8 млрд кВт-год, що в 2 рази, або на 5,3 млрд кВт-год більше, ніж за 2019 рік.

***

Запорізька атомна електростанція (ЗАЕС, Енергодар, Запорізька область) вперше в своїй історії вийшла на повну проектну потужність в 6 тис. МВт, повідомлення національної атомної енергогенеруючої компанії "Енергоатом".

Світові фінансові та економічні новини.

Сьогодні відбудеться інавгурація обраного президента США Джозефа Байдена.

***

Колишня голова Федерального резерву Єллен повідомила у вівторок Комітету з фінансів Сенату, що необхідно "діяти масштабно".

«Ні обраний президент, ні я не пропонуємо цього пакету допомоги не усвідомлюючи боргового тягаря країни. Але зараз, при відсоткових ставках на історичних мінімумах, найрозумніше, що ми можемо зробити, - це діяти по-крупному. У довгостроковій перспективі, я вважаю, вигоди значно перевершать витрати», - говорилось в попередніх тезах Єллен.

Єллен також виступила за збільшення оподаткування корпорацій США та багатих громадян країни для збалансування державних фінансів, але лише після того як пандемія корона вірусу буде подолана.

Останнє є негативним для цін акцій.

***

Минулого тижня «сезон звітності» (крупних компаній) в США розпочався невдало. Акції JPMorgan Chase, Wells Fargo і Citigroup втратили свої позиції в п'ятницю після публікації звітів про прибутки і збитки. Звітність JPMorgan перевершила оцінки Уолл-стріт і за прибутками і за доходом, але Wells Fargo і Citi не виправдали очікувань щодо доходу.

Поки по індексу S&P 500 за 4 квартал 2020 року очікується зниження прибутку на акцію на 6,8%. Відношення P/E на прибуткам на наступні 12 місяців для S&P 500 становить 22,4. Проте це відношення знизиться після закінчення публікації звітності за 4-ий квартал 2020 року більшості компаній, акції яких входять до складу індексу.

***

Аналітики США прогнозують зростання індексу S&P 500 в цьому році. Проте коли вирахувати з їх прогнозу середнє відхилення за останні два десятиріччя, то можна прийти до висновку, чи припустити, що за цими прогнозами по факту значення індексу S&P 500 цього року знизиться.

***

Переважна більшість інвесторів США, які оперуються фінансовими активами на суму більше 1 мільйона доларів вважають, що ринок акцій США знаходиться в стані «пухиря» (дуже високих і невиправдано високих значень). Проте при цьому вони вважають, що цей ринок ще продовжить зростати в найближчий принаймні квартал, а найкращою стратегію на сьогодні є «залишатись в акціях», змістивши акцент на пайові папери компаній, які мають непогані фінансові показники і перспективи, але акції яких слабко зросли і є зараз дешевими чи відносно дешевими.

 

ПОВЕРТАЮЧИСЬ ДО МІСЦЕВОГО РИНКУ АКЦІЙ

Сьогодні на фоні росту світових ринків акцій скоріше варто очікувати продовження росту і індексу Української біржі.

 

 

-----------

вул. Сагайдачного, 25-Б, 3 поверх, тел.: 044 390 57 60

Звертаємо Вашу увагу на те, що ця інформація є власністю ТОВ «КІНТО, Лтд» та відображає бачення ситуації на фондових ринках фахівцями компанії. ТОВ «КІНТО, Лтд» не надає жодних гарантій стосовно реалізації прогнозів та рекомендацій, викладених у цьому документі, та не бере на себе відповідальності за будь-які можливі наслідки використання цієї інформації, включаючи фінансові втрати, але не обмежуючись ними. Наведену інформацію в жодному разі не можна розглядати як рекомендацію на купівлю чи продаж цінних паперів, вона призначена лише для Вашого використання. Цю інформацію ТОВ «КІНТО, Лтд» надає за власний кошт, тому ця інформація в повному обсязі та в усіх частинах є об’єктом власності, володіння, користування та розпорядження ТОВ «КІНТО, Лтд».

----------
УВАГА!
  АРІФРУ може не розділяти оціночних суджень авторів оглядів і прогнозів, не надає жодних гарантій реалізації прогнозів та рекомендацій, викладених у цьому документі, і не бере на себе відповідальності за будь-які можливі наслідки використання цієї інформації, включаючи фінансові втрати, але не обмежуючись ними. Наведену інформацію в жодному разі не можна розглядати як рекомендацію на купівлю чи продаж цінних паперів.


Теги: | Акції |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.