Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Огляд ринку акцій станом на 17 вересня 2021 року


17.09.2021 16:44

Огляд ринку акцій від компанії КІНТО станом на 17.09.2021

 

 

Головною новиною на сьогодні для учасників українського фінансового ринку стало повідомлення про рішення Європейської Комісії про виділення Україні другого траншу макрофінансової допомоги (пільгового кредиту) в сумі €600 млн. Президент України Володимир Зеленський та прем'єр-міністр України Денис Шмигаль привітали це рішення ЄК, про що вони окремо написали у Twitter.

Для історично фінансово нестабільної України при низькому рівні кредитного рейтингу країни фінансова стабільність і все що суттєвим чином на неї впливає – це перше, на що необхідно звертати пильну увагу учасникам місцевого фінансового ринку.

Нагадаємо, що станом на 1 вересня 2021 року валові та чисті міжнародні резерви Національного банку склали відповідно 31,6 та 21,3 мільярд доларів США, що є 9 річним та історичним максимуми. Валові міжнародні резерви України вперше за дуже тривалий час були на 100% адекватними критерію МВФ. Проте вже 1 вересня держава Україна заплатила по зовнішнім зобов’язанням 1,3 мільярди доларів США і графік її платежів по зовнішнім зобов’язанням, включаючи й виплати по ОВДП якими володіють нерезиденти, залишається дуже напруженим. Тож пільгові кредити МВФ, ЄС та Світового банку залишаються важливими для нашої країни.

Тому рішення ЄК є дуже важливим.

Важливими в цьому контексті є і висловлена у вівторок впевненість прем’єр-міністра України висловлена на великій прес-конференції у отриманні Україною траншу МВФ в сумі 750 мільйонів доларів США в листопаді-грудні. Місія МВФ почне працювати в Україні наступного тижня (з 18 вересня) у віртуальному режимі.

Також в цьому контексті є важливими зустріч 13 вересня керівництва Міністерства фінансів України з представниками Світового банку і віце-президентом Світового банку у справах регіону Європи та Центральної Азії Анною Б'єрде. В ході зустрічі сторони обговорили умови отримання від СБ "Другої позики на політику розвитку в сфері економічного відновлення". Попередньо Всесвітній банк планує винести це питання на засідання ради директорів у грудні 2021 року.

В прогнозах, які будуються коло державного бюджету 2022, проект якого був затверджений на засідання Кабміну 15 вересня і поданий до Верховної Ради, стає зрозумілим, що Україна наблизиться до відмітки стійкого державного боргу у 50% ВВП не раніше 2024 року. Хоча дуже добре, що йде рух в цьому напрямку, в напрямку зменшення дефіциту бюджету (до 3,5% в наступному році).

В цьому контексті варто звернути певну увагу на той факт, що нерезиденти продовжили після певної паузи зменшувати свій портфель ОВДП. За останні 7 днів зменшення склало 1,96 мільярди гривень, за останні 30 днів – 5,3 мільярди. (Рис. 23 в блоці новин). А це також зовнішній борг.

Для учасників ринку з позицій інвестування включно з нерезидентами були дуже цікавими результати перших первинних аукціонів Мінфіну після підвищення Національним банком країни облікової ставки з 8,0% до 8,5% цього вівторка. Дохідності ОВДП на аукціонах зросли на «короткому кінці» кривої дохідності, дещо зменшились в середині кривої та не змінились на «дальньому кінці». Подібним чином повели себе і декларовані Райффайзен Банк дохідності ОВДП на вторинному ринку. Обсяги розміщень ж ОВДП були дуже слабими.

І тут включаючи і питання зменшення інвестицій в ОВДП нерезидентів варто згадати важливе для учасників фінансового ринку укріплення гривні по відношенню до твердих валют. Укріплення гривні для тих, хто оперує і на ринку валютних запозичень і в першу чергу тих хто оперує на світових ринках є важливим додатковим чинником, який робить ці інвестиції менш цікавими. Адже таке укріплення в більшості носить лише локальний по часу характер, що означає помітне зменшення дохідності цих інвестицій в твердій валюті в наступні періоди.

На Рис. 20-22 в блоці новин наведені графіки по цінах на українські експортні сировинні товари. Якщо ціни на залізну руду продовжують знижуватись, то ціни на зернові після певного зниження стабілізувались на високих рівнях, як і ціни на олію та м’ясо. І ця стабілізація наряду зі значними і помітно більшими за минулорічні обсягами експорту в натуральному вираженні сприяє притоку валюту в країну, що спричиняє укріплення гривні.

Динаміка цін місцевих акцій після зниження попереднього тижня на минулому була невиразною, в цілому слабко зростаючою, за виключенням цін акцій двох агрохолдингів МХП та «Кернела», які помітно додали. В блоці новин наведена певна інформація по «Центренерго», «Турбоатому» з новим інтерв’ю його Генерального директора, особливо цікавим в частині злиття підприємства з «Енерговажмашем», «Донбасенерго» в частині певних сподівань на стабілізацію ситуації в цій компанії.

Варто звернути увагу на припинення приватизації державних пакетів обленерго.

В частині МХП варто звернути увагу на причини зростання прибутків компанії в другому кварталі 2021 року – високу оцінку урожаю, який ще в полі, в першу чергу його цін, та співставити прибутки з грошовими потоками, які є слабшими.

Учасникам ринку варто також звернути увагу на зниження цін акцій на фондовому ринку США і на доволі обережні прогнози стосовно майбутньої динаміки цього ринку до кінця року. Очікується невиразна, скоріше негативна динаміка фондових індексів США в найближчі два місяці. Багато хто очікує їх не ріст до кінця цього року. Хоча негативних прогнозів на найближчий рік ніхто не дає. Для зниження індексів акцій необхідний страх на ринку, а для цього має бути економічна, чи фінансова криза, чого ніхто не очікує. Більше про це в блоці новин.

Серед причин можливої негативної динаміки цін акцій в США в найближчі місяці називаються втому ринку від зростання, традиційно погані для індексів вересень та жовтень, високі поточні оцінки акцій, очікування більш жорсткої політики центробанків – зменшення їх темпу викупу боргових паперів з ринку. Важливе засідання ФРС США відбудеться 21-22 вересня.

До цього рішення варто поглянути на дані по інфляції в США, яка зараз висока, хоча останні дані були меншими за очікування, Рис. 37-38 в блоці новин.

Динаміка фондових індексів США дуже важлива для динаміки фондових індексів інших країн, чи композитних світових фондових індексів. Вона також важлива і для українських інвесторів, які все більше інвестують і за кордон, і в американські ETF на Українській біржі.

 

ФІНАНСОВІ РИНКИ

 

Ринок акцій України.

Спершу огляд динаміки ринку місцевих акцій за минулий тиждень.

Результати торгів акціями в Україні на минулому тижні, закінчуючи цими понеділком та вівторком, 13- та 14.09.2021, відображені на Рис. 1-5. На рисунках є динаміка цін окремих «індексних» пайових паперів, і обсяги торгів на Українській біржі.

На Рис. 5 для розуміння рівня поточних цін відображене відношення цін паперів та індексу Української біржі поділене на середнє таке відношення за період 12 років з початку 2009 року. Графік побудований за період п’ять років та 9 місяців. Це важлива інформація, яка дає розуміння цін місцевих акцій «в контексті», а саме, який період підйому чи спаду по відношенню до «звичного» рівня (на графіку для всіх паперів – це 1,0) вони «переживають» зараз і якою була картина кілька років назад.

Наприклад, на графіку для паперів «Турбоатому» видно досить значний рівень цін по відношенню до середніх на початку 2016 року і їх опускання до рівня нижче середнього в 2021. Підстави – дуже хороші фінансові показники і великі дивіденди в період 2015-2016 і погані зараз.

Щось подібне в ті ж строки по аналогічним причинам можна сказати і про ціни акцій «Центренерго», зі схожою динамікою на тому таки Рис. 5.

 

 

 

 

 

 

Ринок облігацій України та світу

Ціни українських державних євробондів і їх дохідності за останній місяць мало змінювались. В останні дні вони дещо підросли, Рис. 6.

Цьому сприяла відносна стабільність на світових ринках боргових фінансових інструментів і невелике зменшення дохідності - невелике зростання цін державних облігацій США після виходу менших за очікування показників інфляції в США за серпень 2021, Рис. 7.

Міністерство фінансів на перших після підвищення облікової ставки з 8% до 8,5% аукціонах із розміщення гривневих облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) підвищило дохідність 12-місячних ОВДП з 11,15% до 11,45%, 15-місячних - з 11,3% до 11,5% і знизило дохідність 3-річних з 12,45% до 12,3%, Рис. 8.

Дохідності 2- і 5-річних паперів залишилися незмінними - відповідно 12,09% і 12,59%.

4-міс. ОВДП були розміщені з дохідністю 9,5%, тоді як на останньому такому аукціоні два місяці тому їх дохідність становила 8,5%, Рис. 8.

Незважаючи на підвищення дохідності Мінфіну вдалося залучити до держбюджету лише 1,174 млрд грн - на 14% нижче, ніж минулого тижня. (Минулого тижня було отримано 1,368 мільярдів).

Мінфін задовольнив 61 із 67 поданих заявок, відмовившись від 100,5 млн грн під 10% на 4 міс., від 20 млн грн під 11,65% на 12-міс., від 400 млн грн під 12,5% на два роки та від 50 млн грн під 12,89% на три роки.

Основні кошти були отримані за 12-місячні облігації - 583,7 млн грн, тоді як 15-місячних було продано на 237,16 млн грн, 2-річних - на 220 млн грн, 4-міс. - на 87 млн грн, 3-річних - на 23,4 млн грн і 5-річних - на 22,9 млн грн.

Приблизно так само змінились за тиждень і дохідності на вторинному ринку декларовані Райффайзен Банком – зросли на «ближньому кінці» (+0,4-+0,6%), трохи зменшились в середині кривої (це стосується лише дохідності купівлі - -0,2%), далі по кривій без змін і трохи просіли лише дохідності купівлі на «самому дальньому кінці» (-0,2%).

 

Ціна ОЗДП України з погашенням в 2033 році.

 

Посилання: https://www.boerse-frankfurt.de/bond/xs2010030836-ukraine-republik-7-253-20-33

 

Рис. 7

 

 

Валютний ринок

 

Гривня по відношенню до основних твердих валют за минулі 7 календарних днів продовжила укріплюватись, Рис 9.

Грудневі ф’ючерси на пару гривня долар на УБ наразі знаходяться на рівні 27,15/27,6, лише трохи вище поточного рівня спот.

Якщо подивитись на співвідношення паритетного (по купівельній здатності) і номінального курсу гривні, то це відношення в 2021 близько до 3,50, набагато більше за рівень 2,5-2,6 з якого в останні роки починалось значне ослаблення гривні, Рис. 10. Аналізувати співвідношення паритетного та номінального курсу часто є більш продуктивним, ніж динаміку та значення РЕОК, що є традиційним для визначення можливості девальвації валюти.

Долар США по відношенню до основних світових валют в очікуванні дуже значимого засідання Комітету по відкритим ринкам ФРС США, яке має відбутись 21-22 вересня, торгується у вузькому діапазоні. Це стосується і його курсу по відношенню до євро, Рис. 11.

 

 

 

 

Світові ринки акцій.

На світових ринках акцій після серпневого оптимізму на початку вересня настрій інвесторів змінився на насторожений. Це відобразилось негативною динамікою американських фондових індексів S&P 500 і Dow Jones в останні дні з певними паузами. Індекс S&P 500 за останній рік під час свого росту в ході дрібних корекцій практично не знижувався нижче своєї 50 денної ковзної середньої і є такі аналітики, хто вважає, що і не знизиться, Рис. 12.

На Рис. 13 видно наскільки високо індикатор зайшов вище свого піку 2020 року, коли ціни акцій в США вважались зависокими. Та тоді не було такої «слабкої» політики ФРС.

Більше про очікування стосовно наступної поведінки американських фондових індикаторів в кінці блоку новин після огляду ринків.

Поки про значиму корекцію на світових фондових ринках чи припинення росту не йдеться, якщо не брати Китаю, Рис. 14-18.

 

Графіки індексів S&P 500, Dow Jones, NASDAQ. Денні зміни

 

 

 

 

 

 

 

І ПОВЕРТАЮЧИСЬ ДО МІСЦЕВОГО РИНКУ АКЦІЙ

 

Тож слабка динаміка індексу Української біржі є наслідком проблем окремих місцевих акцій, які складають індексну корзину УБ.

 

ЗНАЧИМІ НОВИНИ ДЛЯ МІСЦЕВИХ УЧАСНИКІВ ФІНАНСОВОГО РИНКУ ЗА ОСТАННІ ДНІ.

Фінансова стабільність в Україні. Реформи. Співробітництво з міжнародними фінансовими організаціями

З повідомлення Міністерства фінансів України.

Європейська комісія прийняла позитивне рішення про виділення Україні другого траншу в рамках “виняткової” програми макрофінансової допомоги ЄС номінальним обсягом 600 млн євро.

Для отримання траншу Українська сторона виконала узгоджені з ЄС структурні реформи, зокрема, у таких сферах:

  • управління державними фінансами;
  • належне урядування та верховенство права;
  • покращення бізнес-клімату;
  • секторальні реформи та державні підприємства.

Однією з основних умов виділення такого траншу було продовження співпраці з МВФ у рамках Програми підтримки впровадження реформ. Керівництвом Фонду прийнято рішення про направлення місії МВФ у вересні поточного року для здійснення першого перегляду Програми.

***

Президент України Володимир Зеленський та прем'єр-міністр України Денис Шмигаль вітають рішення Європейської Комісії про виділення Україні другого траншу макрофінансової допомоги в сумі €600 млн. Про це вони окремо написали у Twitter.

***

Україна очікує $750 млн другого траншу Міжнародного валютного фонду (МВФ) за програмою stand-by наприкінці листопада - у грудні, повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Прем'єр також зазначив, що місія розпочне роботу 18 вересня.

"Усі умови, усі бенчмарк-показники з меморандуму було виконано", - сказав він.

Прем'єр наголосив, що уряд не допускає негативного результату місії, яка має прибути до Києва наступного тижня.

***

Місія Міжнародного валютного фонду (МВФ) в Україні з питань першого перегляду програми stand-by може розпочати роботу 21-23 вересня цього року, повідомив представник України у Фонді Владислав Рашкован на конференції YES Brainstorming у Києві в минулу суботу.

Найімовірніше, ця місія знову буде "віртуальною", тобто робота буде здійснюватися у віддаленому режимі, хоча і зберігається шанс, що голова місії Іванна Владкова-Голлар прибуде до Києва. Це залежить від розвитку епідемічної ситуації в Україні з Covid.

***

Кабінет Міністрів ще не розподілив 2,7 млрд доларів, отриманих від Міжнародного валютного фонду, сказав прем'єр-міністр Денис Шмигаль на прес-конференції у вівторок.

Він уточнив, що наразі стратегії щодо всієї суми коштів, виділених МВФ, немає, тому що вони будуть використовуватися за потреби.

***

"Україна та Міжнародний банк реконструкції та розвитку уклали дві угоди на загальну суму $411 млн", - написав прем'єр-міністр Денис Шмигаль у Telegram-каналі.

Зазначається, що $200 млн будуть спрямовані на розвиток вищої освіти в Україні, а $211 млн - на підвищення стійкості української енергосистеми для інтеграції в європейську енергомережу ENTSO-E.

***

Міністр фінансів Сергій Марченко, віце-президент Світового банку у справах регіону Європи та Центральної Азії Анна Б'єрде, а також ряд інших представників Мінфіну та Світового банку 13 вересня в ході зустрічі обговорили умови отримання "Другої позики на політику розвитку в сфері економічного відновлення".

Про це йдеться в повідомленні Мінфіну.

Попередньо Всесвітній банк планує винести питання "Другої позики на політику розвитку у сфері економічного відновлення" на засідання ради директорів у грудні 2021 року.

В ході зустрічі обговорювались і інші питання включаючи ряд спільних проектів, боротьба з коронавірусом, «зелена енергетика».

Анна Б'єрде зазначила, що Україна показує значний прогрес у відновленні економіки під час пандемії. Окрім того, за її словами Світовий банк підтримує реформування пенсійної системи та реформування інших необхідних для розвитку країни сфер.

***

Віце-президент Світового банку у справах регіону Європи та Центральної Азії Анна Б`єрде в інтерв`ю агентству "Інтерфакс-Україна" зазначила, що перспективи отримання Україною другого траншу "Позики на політику розвитку в сфері економічного відновлення" на суму в $350 млн залежать від "підтримання адекватної макроекономічної бази", а також "від прийняття того необхідного законодавства, яке встановить належну інституційну базу для функціонування нещодавно відкритого ринку землі, особливо від ухвалення закону, який запускає Фонд часткового гарантування кредитів для допомоги малим та середнім фермерам отримати доступ до фінансування".

На думку топ-менеджера Світового банку, основним викликом для України є не те, як досягти стрімкого високого зростання протягом наступних 2-3 років, а "як вийти на сталий економічний ріст, який триватиме довго".

***

Упровадження корпоративного управління в Україні відстає, і в деяких питаннях стався відкат назад, повідомила віце-президент Світового банку (СБ) у справах регіону Європи та Центральної Азії Анна Б'єрде.

"За останні роки досягнуто значних успіхів в ухваленні законодавств і зміцненні систем, які регулюють діяльність держпідприємств ... Водночас відстає впровадження практики корпоративного управління, де в певних питаннях відбувся навіть відкат назад", - сказала вона в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Б'єрде навела приклад: лише в дев'яти державних підприємствах наглядові ради призначені згідно з новими положеннями.

"Право управління державними підприємствами та нагляд за їхньою діяльністю залишається розпорошеним між 96 міністерствами та відомствами, що ускладнює подальше впровадження реформи. В результаті державні підприємства продовжують функціонувати в умовах надмірного політичного впливу, неконкурентної практики у виборі на ключові керівні посади, непрозорих систем оплати праці для найвищого персоналу та неефективних механізмів контролю і підзвітності", - додала віце-президент СБ.

***

Верховна Рада ухвалила за основу законопроект №5852 зі змінами до закону про державні закупівлі щодо закупівлі юридичних послуг Національним банком України (НБУ), який необхідний для продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом (МВФ).

***

Кабінет Міністрів України на засіданні 15 вересня схвалив та направив до Верховної Ради проект державного бюджету на 2022 рік.

Відповідний проект закону схвалено на засіданні уряду в середу.

"Основні макроекономічні параметри: зменшення дефіциту бюджету до 3,5%, зменшення державного боргу, зростання зарплат, стабільний курс гривні, зниження інфляції, рекордний за останні 10 років рівень зростання ВВП - як результат наших реформ", - заявив Шмигаль.

Доходи держбюджету на наступний рік плануються на рівні 1 277,7 млрд гривень (+161,7 млрд гривень до 2020), видатки - 1 465,7 млрд гривень (+103,1 млрд гривень до 2020).

Проект державного бюджету на 2022 рік передбачає зростання ВВП на 3,8% при інфляції 6,2% і курсі гривні 28,6-28,7 UAH/USD.

Про це повідомив міністр фінансів Сергій Марченко під час презентації проекту, передають Українські Новини.

Ріст реального ВВП передбачається в 2023 - на 4,7% а в 2024 - на 5%.

Інфляція 2023 року прогнозується на рівні 5,3% і в 2024 - 5%.

Середньомісячна зарплата за роками відповідно - 15 258 гривень, 17 159 гривень і 19 063 гривень.

Безробіття - 8,5%, 8,0% і 7,8% відповідно.

Дефіцит держбюджету на наступний рік передбачається на рівні 3,5% ВВП, в 2023 - 3,0% ВВП і в 2024 - 2,7% ВВП.

Рівень держборгу і гарантованого државою боргу в наступному році прогнозується на рівні 57,6% ВВП (у 2021 - план - 64,7% ВВП), а до 2024 року він знизиться до 52,4% ВВП.

***

Кабінет Міністрів зареєстрував у Верховній Раді законопроект "Про державний бюджет України на 2022 рік" (№6000).

Тексту законопроекту на сайті парламенту поки що немає.

Крім цього, уряд подав до Верховної Ради законопроект із поправками до Бюджетного кодексу (№6062), тексту якого на сайті парламенту також поки що немає.

***

Голова парламентського комітету з питань бюджету Юрій Арістов розраховує на розгляд депутатського законопроекту №6052 із поправками до держбюджету-2021 у четвер, 23 вересня, а також планує запропонувати проголосувати його за основу та в цілому, повідомив він у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

***

Посли країн "Великої сімки" (G7) зустрілися з міністром інфраструктури України Олександром Кубраковим і висловили підтримку реформам, які забезпечать упровадження корпоративного управління відповідно до міжнародних стандартів.

***

Міністерство фінансів України знизило за минулий місяць прогноз виплат за державним боргом у 2021 році на 5,05 млрд грн - до 596,25 млрд грн, у 2022 році збільшено за місяць на 5,02 млрд грн - майже до 425,8 млрд грн свідчить вересневий прогноз на сайті міністерства.

Піковим місяцем для платежів за держборгом у 2021 році є вересень - 101,38 млрд грн; жовтні-грудні 2021 платежі плануються в сумі 124,76 млрд грн. свідчать дані Мінфіну. Пікові платежі за держборгом у 2022 році також очікуються в липні-вересні (130,59 млрд грн), тоді як у січні-березні наступного року вони мають сягнути 128,54 млрд грн, у квітні-червні - 101,38 млрд грн, у жовтні-грудні - 65,27 млрд грн.

***

В січні-серпні Міністерство фінансів залучило до державного бюджету 183,5 млрд гривень, 1 810 млн доларів і 420 млн євро за рахунок розміщення ОВДП, свідчать дані НБУ.

Зокрема, Мінфін розмістив гривневі держоблігації на 183,5 млрд гривень, що на 44,3% більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Також було розміщено папери на 1 810 млн доларів і 420 млн євро, що менше на 26,7% і на 33,4% відповідно, ніж за аналогічний період минулого року.

Середньозважена дохідність цінних паперів у гривні становила 11,4% річних, у доларах - 3,8% річних, у євро - 2,5% річних.

 

Політика НБУ

Національний банк України (НБУ) затвердив основні принципи грошово-кредитної політики на 2022 рік, зокрема закріпив інфляційне таргетування на рівні 5% ± 1 п. п. та плаваючий курс, повідомив глава центробанку Кирило Шевченко.

 

До курсу гривні

Денис Шмигаль заявив, що у проекті Державного бюджету на 2022 рік зафіксований курс гривні до долара на рівні 28,6 – 28,7. За словами прем'єра, показник відповідає прогнозу Кабміну.

***

Національний банк за період з 6 за 10 вересня викупив на межбанківському валютному ринку $ 79,1 млн, при цьому регулятор не продавав валюту. Про це свідчать дані на сайті НБУ.

Тижнем раніше, в період з 30 серпня по 3 вересня, Національний банк продав на міжбанківському валютному ринку 7 млн доларів і купив 159 млн доларів.

***

Ціна найближчого (жовтневого) ф'ючерсу на спотовий індекс TTF на газ на біржі ICE Futures в середу вранці досягла 72,4 євро за МВт.год, або $ 884 за тисячу кубометрів, свідчать дані біржі.

15 вересня ціна на газ в Європі збільшилася на 15,7%, або на 129,73 долара/тис. куб. м до 956,29 долара/тис. куб. м порівняно з 14 вересня.

Ціна на газ в Європі продовжує своє ралі в міру настання холодів через неготовність європейської газової системи до опалювального сезону. Запаси в підземних сховищах регіону знаходяться на рівні історичних мінімумів.

Важливими чинником росту цін є те, що "Газпром" обмежив експортні поставки зобов'язаннями довгострокових контрактів і припинив продажу газу на спотовому ринку. Поєднання цього фактору з дефіцитом СПГ на світовому ринку і підняло спотові ціни до рекордних рівнів.

"Газпром" активно веде закачування газу в російські ПСГ.

Історична перспектива порівняння поточних цінових піків впирається в зліт котирувань в березні 2018 року до тисячі доларів за тисячу кубометрів, коли в Європі бушував легендарний холодний фронт "Звір зі Сходу" (the Beast from the East). Історичний рекорд ціни контракту "на день вперед" на TTF зафіксовано 1 березня 2018 року - 76 євро за МВт.год, або $ 969 за тисячу кубометрів.

 

 

При цьому слід зазначити, що переважна більшість поставок газу йде по значно нижчим цінам.

***

Україна збільшила запаси природного газу в підземних сховищах (ПСГ) станом на 11 вересня на 20,9%, або на 3,199 млрд куб. м до 18,478 млрд куб. м з початку сезону закачування газу, що стартував 30 квітня, свідчать оперативні дані державної компанії "Оператор газотранспортної системи (ГТС) України".

Зазначених запасів газу на 30,5%, або на 8 091 млн куб. м менше порівняно з запасами на аналогічну дату 2020 року (26,569 млрд куб. м).

НАК "Нафтогаз України" має намір накопичити 19 млрд куб. м газу в підземних сховищах газу до початку опалювального сезону.

***

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявляє про відсутність підстав для підвищення тарифів підприємств теплокомуненерго (ТКЕ) на тепло і гарячу воду через вжиті урядом дії щодо боргів ТКЕ і зафіксовану для них ціну газу.

***

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що ціна на газ для населення України не зміниться. Зокрема, тариф буде залишатися на рівні підписаного річного контракту – 7,96 грн за кубометр.

"Ціна газу зафіксована річним контрактом "Нафтогазу" на рівні 7,96 грн. Цей контракт діє до 1 травня наступного року", – зазначив глава уряду. Відповідну заяву Шмигаль озвучив на прес-конференції у вівторок, 14 вересня.

За його словами, далі цей договір переглядається і пропонується новий контракт на наступний рік.

"У більшості газопостачальних компаній ціна також зафіксована на рівні менше або в районі 8 грн для побутових споживачів. І це дуже важливий момент, тому що ціна на газ б'є світові рекорди, за деякими договорами перевищує вже 700 доларів, і це більше 21 тисячі грн за тисячу кубометрів", – підкреслив Шмигаль.

***

Компанія "Газпром" (Росія) завершила будівництво магістрального газопроводу "Північний потік - 2".

Про це йдеться в повідомленні "Газпрому".

***

Введення газопроводу "Північний потік-2" в експлуатацію планується до кінця 2021 року. Як передає "Європейська правда", про це йдеться в повідомленні компанії-оператора проекту Nord Stream 2 AG.

Ціни на товари українського експорту.

 

 

 

 

Пенсійна реформа. Введення накопичувальної пенсійної системи.

 

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що запровадження накопичувальної пенсійної системи в Україні вирішить питання із забезпечення достойними пенсіями та потужним інвестиційним ресурсом.

Про це він сказав на прес-конференції у вівторок, 14 вересня, повідомив кореспондент Укрінформу.

“Дві речі запровадження накопичувальної пенсійної системи вирішує: перше — це забезпечення достойної пенсії, друге — це великий інвестиційний ресурс. За 15 років ось ці пенсійні фонди — державні й недержавні, я хочу наголосити, що другий рівень передбачає як державну, так і недержавну можливість накопичувати людям, є вибір, накопичують від 40 до 50 млрд доларів, еквівалент коштів на рахунках пенсійних фондів. Пенсійні фонди в усьому світі дозаробляють гроші через інвестиції”, - сказав Шмигаль.

***

Накопичувальний рівень пенсійної системи в Україні може бути впроваджений за рахунок перерозподілу витрат між роботодавцем, працівником і урядом без впливу на поточні надходження Пенсійного фонду, вважає віце-президент Світового банку (СБ) у справах регіону Європи та Центральної Азії Анна Б'єрде.

"Ми вважаємо, що впровадження накопичувального компонента не повинне здійснюватися за рахунок нинішніх пенсіонерів або майбутніх платників податків", - сказала Б'єрде в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

 

Фінансові інструменти. Інвестування українцями.

За даними НБУ, станом на 10 вересня обсяг ОВДП в обігу з початку цього місяця збільшився на 6,99 млрд грн (+0,72%) до 979,8 млрд грн.

При цьому ОВДП-портфель банків збільшився на 5,65 млрд грн (+1,15%) до 499 млрд грн, юросіб - на 1,8 млрд грн (+3,7%) до 51,3 млрд грн, фізосіб - на 1 млрд грн (+5,3%) до 20,7 млрд грн, тоді як ОВДП-портфель нерезидентів зменшився на 1,5 млрд грн (-1,6%) до 96,1 млрд грн, а ОВДП-портфель в НБУ не змінився (312,6 млрд грн).

 

 

 

 

Коментар. Зменшення портфелю ОВДП нерезидентами є симптоматичним. Можливі причини цього: 1) більш привабливі можливості на інших подібних боргових ринках (наприклад боргових ринках Туреччини, Єгипту) 2) очікування певної девальвації гривні і пошук кращої «точки входу» - повернення коштів, 3) очікування зростання відсоткових ставок в США і підготовка до інвестування більших коштів в цей ринок вже при більшій, ніж зараз дохідності державних паперів цієї країни, 4) очікування зростання дохідності боргових паперів в Україні.

Оскільки ми не маємо безпосередніх контактів з інвесторами-нерезидентами, для прояснення причин зменшення їх інвестицій в ОВДП слід звернутись безпосередньо до них або осіб, які з ними контактують в державних органах України, чи брокерів, які продають купують для них цінні папери.

2. Також нагадаємо, що з України з початку року перевели за кордон за допомогою е-лімітів $ 565 млн. В 2019 році обсяг виведених коштів склав $ 200 млн, в 2020 році - $ 420 млн.

За перших 7 місяців року обсяг коштів фізичних осіб в банках України зріс на 16,6 мільярдів гривень (еквівалент близько 600 мільйонів доларів США). Проте ріст по строковим вкладам був від’ємним і склав 22,9 мільярдів доларів США (близько мінус 830 мільйонів доларів) за рахунок зменшення вкладів у валюті. Позитивний приріст строкових депозитів в гривні склав 6,35 мільярди близько 230 мільйонів доларів США в еквіваленті.

Зростання інвестицій громадян України в ОВДП з початку року склало 9,9 мільярдів гривень або близько 360 мільйонів доларів США в еквіваленті. Є ненормальним, коли інвестиції по е-лімітам суттєво перевищують інвестиції в ОВДП, а останні суттєво перевищують ріст вкладів в банках.

Звичайно, є вплив початкової динаміки цих процесів – малі інвестиції за кордон та малі інвестиції в ОВДП в якості стартової точки. Тому є наростаюча динаміка.

Разом з тим ці феномени є і: 1) наслідком дуже слабкого дуже м’яко кажучи внутрішнього ринку капіталу в Україні, 2) великих ризиків в фінансовому секторі в Україні, і як наслідок завищених ставок по кредитам, а в результаті надлишкової ліквідності банків, і в результаті неадекватно малих, якщо брати співставно з ризиками, поточних депозитних ставок в банках України.

***

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings присвоїло майбутньому випуску внутрішніх облігацій Києва очікуваний довгостроковий рейтинг B (exp).

Про це йдеться в повідомленні агентства.

Київ планує здійснити випуск внутрішніх облігацій обсягом до 1,1 млрд гривень: один транш на суму 300 млн гривень і два транші на суму 400 млн гривень з одноразовим погашенням після настання остаточних термінів погашення даних траншей в період між 2024 і 2026 роками.

Відсотки будуть виплачуватися щокварталу.

Надходження від облігацій будуть використовуватися для фінансування інвестицій в інфраструктуру.

 

Економіка України

Зростання валового внутрішнього продукту (ВВП) України за підсумками за підсумками 7 місяців січня-липня 2021 року прискорилося до 2,1%, зазначає Міністерство економіки.

"У січні-липні 2021 року, за розрахунками Міністерства економіки, зведений індекс виробництва (ЗІВ) збільшився на 1,3% (на 1% у січні-червні 2021 року, падіння на 6,6% за січень-липень 2020 року відповідно), ВВП - на 2,1%", - зазначило Мінекономіки в липневому огляді економічної активності на сайті в середу.

Як повідомило міністерство, зростання ВВП у зазначеному періоді відбулося за рахунок промисловості, сільського господарства, транспорту та будівельної галузі. Зокрема, в липні промисловість п'ятий місяць поспіль показала зростання, проте воно сповільнилося до 0,2% проти 1,1% у червні 2021 року. Виробництво сільськогосподарської продукції в липні зросло на 9,2% проти падіння на 16% у червні-2021, що зумовлено насамперед активною фазою кампанії зі збирання врожаю.

***

У січні-липні 2021 року імпорт товарів перевищив експорт на 1 725,3 млн доларів, повідомила Державна служба статистики.

У січні-липні 2021 року від'ємне сальдо торгівлі товарами покращилося на 613,8 млн доларів порівняно із січнем-липнем 2020 року (січень-липень 2020 року від'ємне сальдо становило 2 339,1 млн доларів).

Експорт товарів в січні-липні 2021 року становив 35 514,7 млн, при цьому він збільшився на 33,4% порівняно із січнем-липнем 2020 року.

Імпорт товарів у січні-липні 2021 року становив 37 240 млн доларів, збільшившись на 28,6%.

У 2020 році імпорт товарів перевищив експорт на 4 878,4 млн доларів.

Торговельні операції з основними партнерами в січні-липні, млн доларів:

***

Грошовий агрегат М3 (грошова маса) в серпні 2021 року зменшився на 1,1%, а з початку року збільшився на 2,9% - до 1,9 трильйона грн. Про це свідчать попередні дані грошово-кредитної статистики Національного банку України (НБУ), повідомив Finbalance.

Згідно з даними Національного банку, на кінець серпня грошова маса в річному вимірі (порівняно з показником на кінець серпня 2020 року) зросла на 13,6% (на кінець липня цей показник становив 15,6%, на кінець червня - 18,9% , на кінець травня - 19,9%).

Згідно з липневим прогнозом, Нацбанк очікує зростання грошової маси в 2021 році на 13,8% (квітневий прогноз - 16,7%), у 2022 році - на 10,9%, в 2023 році - на 11,5%.

В 2020 році грошова маса в Україні виросла на 28,6%. НБУ відзначав, що це були найвищі темпи її зростання за останні 12 років.

 

Боротьба з коронавірусною інфекцією. Її вплив на економіку країни.

Кабінет міністрів України ухвалив зміни до постанови №1236 та запровадив "жовті" і "зелені" COVID-паспорти для українців, що містять інформацію про повну або часткову вакцинацію і згідно з якими для всіх щеплених діятимуть привілеї, повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров'я.

"Запропоновані нами зміни - це можливість стримувати епідемічну ситуацію та зберігати економічну активність країни. Ми говоримо про те, що сьогодні є можливість вакцинуватися та бути захищеним у кожного, наявної вакцини для цього достатньо. Додатково в нас чітко визначені щотижневі кількості поставок вакцин до кінця цього року. Ми дозволили навіть вибирати, якою вакциною щепитися, чого немає у більшості країн", - цитує прес-служба слова міністра охорони здоров'я Віктора Ляшка.

***

В Україні станом на ранок четверга зафіксовано 5 744 нових випадки захворювання на COVID-19, одужали 1 499 осіб, 101 людина померла, повідомила прес-служба Міністерства охорони здоров'я України.

За минулу добу 15 вересня з COVID-19 в Україні госпіталізовано - 1 507 осіб.

Днем раніше, 15 вересня, було зафіксовано 4 640 нових випадків захворювання на СOVID-19, 14 вересня зафіксовано 3 332 нових випадки захворювання на СOVID-19.

***

З початку прищеплювальної кампанії в Україні повністю імунізовані 5 009 066 людей, повідомила прес-служба Міністерства охорони здоров'я України.

Від початку кампанії проведено усього 11 106 749 щеплень. Кількість вакцинованих осіб від COVID-19 осіб (отримали хоча б одну дозу) – 6 097 685.

Посилання: https://moz.gov.ua/article/news/operativna-informacija-pro-poshirennja-koronavirusnoi-infekcii-2019-cov19

***

Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко заявляє, що питання переведення країни із "зеленої" у "жовту" зону епідемічної небезпеки буде вирішуватися у понеділок-вівторок наступного тижня (20-21 вересня).

Про це він сказав в ефірі телеканалу 1 + 1.

***

Кабінет Міністрів України на засіданні в понеділок оновив перелік карантинних обмежень на різних рівнях епіднебезпеки, зокрема, дозволив роботу бізнесу в "червоних" зонах за умови повної вакцинації працівників і відвідувачів.

***

Фармацевтична компанія "Лекхім" має намір у 2022 році запустити виробництво вакцин проти COVID-19, повідомила прес-служба Харківської міськради.

В Харкові будуть виробляти вакцину "CoronaVac", створену китайською компанією "Sinovac Biotech" У 2021 році група "Лекхім" стала офіційним постачальником цієї вакцини в Україні.

 

 

Фінансовий сектор

 

Тестування банків Національним банком України, його результати.

Банківський сектор наразі є доволі стійким і готовим до запланованого підвищення вимог до капіталу, незважаючи на вплив торішньої кризи.

Про це йдеться в повідомленні НБУ.

Проте наголошується, що низка банків має вжити заходи, щоб посилити свою стійкість до можливих кризових явищ у майбутньому.

Цього року оцінювання якості активів традиційно проходили всі банки, а 30 найбільших банків додатково пройшли стрес-тестування.

За підсумками оцінювання стійкості Національний банк установив вищим за мінімальний необхідний рівень достатності капіталу для низки банків.

За базовим макроекономічним сценарієм підвищений рівень нормативів достатності капіталу було встановлено лише для 10 банків.

Однак поточні значення шістьох із них перевищують установлені цільові значення, тому лише чотири банки вимагають застосування додаткових заходів для виконання вимог Національного банку.

Водночас для 20 банків було встановлено підвищений необхідний рівень нормативу достатності капіталу за несприятливим сценарієм.

Серед них чотири мають нормативи достатності капіталу вищі за встановлені цільові значення, а решта 16 мають вжити додаткові заходи задля підвищення достатності капіталу або зниження ризиків діяльності.

Кращі в цьому році результати більшості банків обумовлені їх високою капіталізацією, збереженням прийнятної якості кредитного портфеля і достатнім рівнем операційної ефективності, які майже не погіршилися внаслідок кризи.

Цього року стрес-тестування вперше включало оцінювання ризику втрати вартості державними цінними паперами, оцінюваними за справедливою вартістю.

Це елемент ринкового ризику, який може реалізуватися в разі різкого зростання очікуваної прибутковості боргових цінних паперів в умовах глибокої кризи.

Загальний вплив цього ризику на банківську систему є помірним і значною мірою концентрується в державних банках.

***

Обсяг кредитів, виданих комерційними банками корпоративного сектору і фізичним особам, за даними Національного банку, збільшився в серпні на 3,3% до 1013,5 млрд гривень.

Про це йдеться в повідомленні Нацбанку.

З початку року обсяг кредитів економіці збільшився лише на 6,9% з 948,4 млрд гривень.

Обсяг гривневих кредитів юрособам за минулий місяць збільшився на 3,8% з 472,3 млрд гривень до 490,124 млрд гривень.

Обсяг кредитів, виданих бізнесу в іноземній валюті збільшився на 1,7% з 275,8 млрд гривень до 280,479 млрд гривень.

Обсяг кредитів населенню за в серпні 2021 збільшився на 2,2% з 221,6 млрд гривень до 226,445 млрд гривень.

Процентні ставки в серпні по гривневих кредитах для бізнесу зросли на 0,2 п.п. до 9,5%, для населення знизилися на 0,2 п.п. до 33,7%.

За валютними кредитами ставки для бізнесу становили 3,2% (-1,7 п.п.).

В 2020 році обсяг кредитів економіці скоротився на 2,3% з 971,9 млрд гривень.

В 2019 обсяг кредитів економіці скоротився на 9,4% з 1 073,1 млрд гривень.

В 2018 році обсяг кредитів економіці збільшився на 5,9% з 1 016,7 млрд гривень.

В 2017 році кредити банків економіці збільшилися на 1,8% з 998,7 млрд гривень.

***

Обсяг коштів, розміщених фізичними особами на рахунках в банках у гривні та іноземній валюті, за оперативними даними, скоротився на 0,8% до 679,6 млрд гривень станом на 1 вересня порівняно з даними на 1 серпня.

Про це свідчать дані Національного банку.

З початку року вклади населення в банках зросли на 0,7% з 674,7 млрд гривень.

Гривневі вклади населення в банках у серпні скоротилися на 1,6% до 417,2 млрд гривень.

При цьому обсяг валютних депозитів населення в гривневому еквіваленті в звітному місяці зріс на 0,5% до 262,5 млрд гривень.

Депозити юридичних осіб (гривневі і валютні) в серпні скоротилися на 1,5% до 676,6 млрд гривень.

Середня процентна ставка за гривневими депозитами (середньомісячна) в серпні для юросіб зросла на 0,5 п.п. до 4,6%, для фізосіб - знизилася на 0,1 п.п. до 6,9%.

Ставка по валютних депозитах для юросіб становила 0,8% (-0,2 п.п.), для населення - 0,5% (-0,1 п.п.).

***

У січні-липні обсяг виданих іпотечних кредитів зріс більш ніж утричі до 4,4 млрд гривень порівняно з відповідним періодом минулого року.

Про це свідчать результати опитування НБУ банків про обсяги наданих населенню іпотечних кредитів.

***

Державні банки за другий квартал 2021 отримали прибуток 10,8 млрд гривень, що в три рази більше, ніж за перший квартал.

Про це йдеться в повідомленні Мінфіну.

Майже на 86% цей обсяг було сформовано за рахунок прибутку, який отримав Приватбанк, - 9,2 млрд гривень.

***

Велика палата Верховного Суду у вівторок повернула на розгляд Касаційного цивільного суду справу про оскарження рішення суду від 2017 року щодо зобов'язань ПриватБанку обслуговувати розміщені до націоналізації на рахунках його кіпрської філії депозити компаній братів Суркісів, які оцінюють зобов'язання за ними в $347,4 млн.

"Боюся, що з такими підходами рішення ще довго не дочекається свого довгоочікуваного перегляду", - написав суддя Верховного Суду Віктор Пророк у Facebook того дня.

Печерський райсуд Києва 9 лютого 2017 року своїм рішенням за позовом компаній Суркісів зобов'язав ПриватБанк виконувати умови депозитних договорів, укладених кіпрською філією банку з відповідними компаніями. Спроба Кабміну оскаржити цей вердикт в апеляційному суді не мала успіху. У свою чергу ПриватБанк подав касаційну скаргу.

***

Приватбанк стурбований рішенням Великої палати Верховного Суду у справі компаній братів Григорія та Ігоря Суркісів і сподівається на об'єктивний розгляд Касаційним цивільним судом касаційних скарг банку і Кабінету Міністрів щодо постанови Печерського районного суду Києва про забезпечення позову.

Про це йдеться в повідомленні банку.

***

Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) назвав основні умови для входження в капітал Державного Ощадного банку.

Про це йдеться в повідомленні Міністерства фінансів.

9 вересня міністр фінансів Сергій Марченко провів зустріч з керуючим директором ЄБРР Френсісом Маліжем і директором ЄБРР у країнах Східної Європи і Кавказу Маттео Патроне.

В рамках зустрічі сторони обговорили умови майбутньої співпраці і надання ЄБРР довгострокового фінансування в формі субординованого кредиту з можливістю конвертації в акції Ощадбанку.

Основними умовами ЄБРР, попередніми надання позики, є: узгодження з боку Кабінету Міністрів стратегії розвитку Ощадбанку на 2021-2025; розробка і узгодження з Міністерством фінансів плану приватизації і стратегії виходу держави з капіталу Ощадбанку і оновлення спільно з ЄБРР програми його трансформації.

За словами Френсіса Маліжа, фінансування Ощадбанку є одним із стратегічних проектів ЄБРР в Східній Європі. Він підкреслив, що ЄБРР готовий при необхідності залучатися в процес і консультувати українську сторону для прискорення досягнення результатів.

***

Велика палата Верховного Суду 14 вересня повернула на розгляд Касаційного цивільного суду справу про оскарження рішення суду від 2017 року щодо зобов'язань ПриватБанку обслуговувати розміщені до націоналізації на рахунках його кіпрської філії депозити компаній братів Суркісів, які оцінюють зобов'язання за ними в $347,4 млн.

"Боюся, що з такими підходами рішення ще довго не дочекається свого довгоочікуваного перегляду", - написав суддя Верховного Суду Віктор Пророк у Facebook цього дня.

Печерський райсуд Києва 9 лютого 2017 року своїм рішенням за позовом компаній Суркісів зобов'язав ПриватБанк виконувати умови депозитних договорів, укладених кіпрською філією банку з відповідними компаніями. Спроба Кабміну оскаржити цей вердикт в апеляційному суді не мала успіху. У свою чергу ПриватБанк подав касаційну скаргу..

 

Емітенти, акції яких обертаються на місцевих біржах

 

«Центренерго»

Державне ПАТ "Центренерго" закуповує вугілля в США за ціною $ 129 за тонну, в Польщі - по $ 110 за тонну, а в українських державних вугільних підприємств - по 2150 грн за тонну. Про це член дирекції "Центренерго" Володимир Галущак розповів він в кулуарах енергофоруму, організованого в Києві Еnergy club, повідомив в кінці минулого тижня Інтерфакс-Україна.

"З урахуванням імпорту, собівартість виробництва електроенергії становить 2,1 грн / кВт-год", - вказав Галущак.

Він уточнив, що "Центренерго" розраховує на поставки вугілля з США протягом опалювального сезону обсягом 300-375 тис. тонн більше від законтрактованих раніше 37,5 тис. тонн в рамках спільної поставки з ДТЕК. Крім того, очікується поставка від 200 тис. тонн до 300 тис. тонн вугілля з Польщі. Галущак також зазначив, що можна було б купувати вугілля в Казахстані, але з огляду на необхідність його транзиту через РФ, є побоювання в перекритті поставок РЖД.

Він підкреслив, що для проходження осінньо-зимового періоду (ОЗП) "Центренерго" необхідно вугілля 3 млн тонн - 1,9 млн тонн з державних шахт і 1,1 млн імпортного палива. Разом з тим, член дирекції ПАТ вказав, що на даний момент держшахти недопоставили підприємству 280 тис. тонн вугілля, передбаченого раніше укладеними контрактами.

При цьому член дирекції "Центренерго" зазначив дефіцит оборотних коштів у розмірі близько 2 млрд грн, звернувши увагу, що держбанки і Держрезерв відмовили генкомпанії в наданні коштів на закупівлю вугілля.

"Можливо, ще вдасться реалізувати проект з" Нафтогазом ", який купить вугілля для нас натомість на електроенергію, або будуть прийняті інші рішення", - сказав Галущак, зазначивши, що до сих пір не вирішено питання з боргом перед "Нафтогазом" за вимушену роботу на газі минулої зими.

Нагадаємо інформацію минулого тижня. Міненерго запропонувало вже третій варіант фінансування закупівлі вугілля для "Центренерго"

Міністерство енергетики планує залучити кошти для закупівлі вугілля ПАТ "Центренерго" у Державного агентства резерву (Держрезерв), оскільки держбанки відмовилися кредитувати компанію. Як повідомив перший заступник міністра енергетики Юрій Власенко, мова йде про фінансування закупівлі вугілля в обсязі близько 1 млн тонн, повідомило тоді агентство Інтерфакс-Україна.

«Турбоатом»

"Турбоатом" планує завершити процедуру злиття з акціонерним товариством "Електроважмаш" до середини листопада. Про це заявив генеральний директор Віктор Субботін в ефірі програми "Сьогодні. Головне", повідомило Status Quo.

За його словами, об'єднання балансів має відбутися за результатами фінансових показників підсумків дев'яти місяців. "Потім (після об'єднання балансів) підпишуть два директора передавальний акт від 

"Електроважмашу" до "Турбоатому ". І все - це вже момент відліку об'єднаної компанії - буде підписаний договір про злиття, в якому будуть врегульовані номінал і вартість акцій, частини двох акціонерних товариств. Жовтень, середина листопада - в ці терміни фактична процедура об'єднання відбудеться", - заявив він.

З інтерв’ю:

- Які зараз борги у "Електроважмашу" по заробітній платі? В якому стані ви приймаєте підприємство?

- Наскільки мені відомо, зараз на "Електроважмаші" є борг по зарплаті за липень. На "Турбоатомі" зарплатних боргів немає. За підсумками першого півріччя кредиторська заборгованість на "Електроважмаші" більше дебіторської приблизно на 1,3 - 1,4 мільярда гривень. Це серйозні борги, які доведеться віддавати вже об'єднаному підприємству.

По балансу "Турбоатома" трохи навпаки. У "Турбоатома" дебіторська заборгованість вище кредиторської приблизно на 1,3 мільярда гривень. Це той потенціал, який є у нашого заводу. Він дозволить збалансувати ситуацію в об'єднаному підприємстві.

- За вашими пропозиціями, скільки потрібно на "Електроважмаш" скоротити людей?

- Це соціальне питання. Я розумію, що нас будуть дивитися і працівники "Електроважмашу". Я б так хотів сказати: перш за все, потрібно запустити виробництво. Для цього потрібні контракти, і вони повинні бути рентабельними. А це означає, що і зарплата, і інші витрати повинні бути закладені в ціні контракту. Якщо у нас роздутий штат, то ми ніяк не впишемо в ціноутворення. Тому я прошу, щоб працівники "Електроважмашу" були спокійні. Запустимо підприємство, завантажимо верстати, тоді вже буде робота і економістам. Я розумію, яка це цифра. Інженерно-технічних працівників можна і вдвічі скорочувати. А виробничих працівників треба повертати на завод.

- Яка зараз середня зарплата робітника на "Турбоатомі" і чого очікувати працівникам "Електроважмашу" в питанні оплати праці?

- У нас 16 000 гривен, на "Електроважмаші" менше десь наполовину. Але там ситуація інша. Більшість людей, яким потрібно виплачувати заробітну плату, - це непрацюючі, і їм треба платити дві третини окладу. Ми платимо за роботу, а на "Електроважмаші" це поки простій. Безумовно, після злиття зарплати виростуть до рівня "Турбоатому", адже це єдиний колектив, єдина команда, єдина відповідальність.

- Який зараз портфель замовлень у "Турбоатому"?

У нас портфель замовлень в цьому році - понад 2 млрд грн. Наступного року плануємо його не зменшувати по нашій продукції. У "Електроважмашу" портфель замовлень, скажімо так, менше. Я думаю, десь наполовину менше.

Посилання:

На Youtube прослухати інтерв’ю (3:08 хв) - https://www.youtube.com/watch?v=PU2VpaPleoc

Виклад:

https://www.sq.com.ua/rus/news/novosti/09.09.2021/gendirektor_turboatoma_viktor_subboti

n_o_putyah_sohraneniya_i_razvitiya_krupneyshih_predpriyatiy/

"МХП"

Компанія "МХП" купила 51% комбінату з виробництва яловичини "Лубним'ясо" за 788 тис. доларів.

Зазначається, що купівля обумовлена очікуванням того, що це придбання підтримає стратегічне перетворення групи на кулінарну компанію за рахунок випуску додаткових продуктів.

МХП розглядає можливість співпраці з переробниками для використання яловичини в новій кулінарній продукції.

МХП має намір інвестувати близько 12 млн доларів у створення R&D-центру та індустріальної кухні в рамках трансформації бізнесу із сировинного на кулінарний.

МХП планує відкрити 2 тис. магазинів "Лубним'ясо" до 2024 року.

Також на етапі пілотних проектів МХП відкриває гастростудії "Секрети шефа", а також запускає сендвічний заклад "Хо перекусити".

 

 

 

 

 

"Донбасенерго"

Як стало відомо "Олігарху", в кінці вересня на ринок виробництва електроенергії може ПАТ "Донбасенерго", яке незабаром планує повноцінно відновити свою основну виробничу діяльність завдяки налагодженню довгоочікуваної кооперації з шахтою ТОВ "Новогродівська 1-3".

"Відвантаження з цієї шахти забезпечать близько 70% потреб" Донбасенерго "в вугіллі. На кінець вересня очікується повноцінний запуск "Донбасенерго" в роботу ", - повідомив" Олігарху "джерело на ринку.

Зараз є обережні ознаки того, що найчорніші дні в житті "Донбасенерго" позаду. Місяць тому з компанії був знятий статус "дефолтной", і зараз мова йде про її повноцінному поверненні до ладу.

"Мотор-Січ"

Україна вітає іноземний бізнес та інвестиції, але стратегічні підприємства мають залишатися під контролем держави, це стосується і підприємства "Мотор-Січ", заявив президент України Володимир Зеленський на форумі Ялтинської європейської стратегії у форматі YES Brainstorming 2021 у Києві в минулу п'ятницю.

Обленерго

Кабінет Міністрів виключив 5 обленерго з переліку об'єктів приватизації підприємств і передав їх в управління Міністерству енергетики.

Таке рішення було прийнято на засіданні Кабміну в середу 15 вересня.

Згідно з матеріалами до засідання, Кабмін виключив з переліку об'єктів приватизації підприємств державні пакети акцій енергопостачальної компанії "Тернопільобленерго" (50,999% акцій), "Запоріжжяобленерго" (60,2475% акцій), "Харківобленерго" (65,001% акцій), "Миколаївобленерго" ( 70% акцій) і "Хмельницькобленерго" (70,0089% акцій).

Також Кабмін доручив Фонду державного майна України (ФДМУ) вжити заходів щодо припинення приватизації державних пакетів акцій в "Черкасиобленерго" (46% акцій), "Сумиобленерго" (25% акцій) і "ДТЕК Одеські електромережі" (25% акцій).

Міністерству економіки разом з ФДМУ і Міністерством енергетики було доручено подати Кабміну проект рішення про передачу Міненерго повноважень з управління перерахованими вище підприємствами.

"Харківобленерго"

Ініційовані групою Smart Holding (Cyprus) Ltd позачергові збори акціонерів АТ "Харківобленерго" та ПрАТ "Харківенергозбут", які були намічені на 3 вересня, не відбулися через неявку представників Фонду держмайна України.

Нагадаємо повідомлення тижневої давності. Державне "Харківобленерго" купило вимикачів на 69 млн гривень за завищеними вдвічі цінами, повідомив проект «Наші гроші». «Харківобленерго» неодноразово закуповувало товари із завищеними на 30-40% цінами через фірми-прокладки, нагадав інформаційний ресурс.

"Полтаваобленерго"

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ), оштрафувала АТ "Полтаваобленерго" на 1,7 млн грн за численні порушення на ринку електричної енергії та недотримання стандартів роботи з споживачами.

Нікопольський завод феросплавів

Нікопольський завод феросплавів (НЗФ, Дніпропетровська область) в січні-серпні 2021 року збільшив випуск продукції на 20,7% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року - до 447,95 тис. тонн. Про це повідомили в Українській асоціації виробників феросплавів.

При плані виробництва 66,03 тис. тонн в серпні було вироблено 67,8 тис. тонн товарних феросплавів (зростання 8,7%).

У вересні план виробництва становить 65 тис. тонн.

 

Емітенти з основним бізнесом в Україні, акції яких торгуються лише на іноземних біржах

Ferrexpo

Акції компанії Ferrexpo, яка має українські активи впали на Лондонській фондовій біржі (LSE) на 9,44% - до 343,6 пенсів. Ціна паперів повернулася на рівень березня 2021.

Ціна акції знизилась через зниження ціни на залізну руду.

На початку серпня котирування наблизилися до 500 пенсам, але потім папери "просіли" слідом за цінами на залізну руду.

Акції подешевшали на 30% і більше, тоді як спотові і ф'ючерсні ціни на залізну руду (62% Fe) впали, за різними оцінками, на 32-39%.

На біржі уточнюють, що курс акцій Ferrexpo минулої осені знижувався до 163,8 пенсів за акцію, а максимуму в 513 пенсів він досяг в травні цього року, коли вартість руди перевищила $ 200 за тонну.

Капіталізація Ferrexpo, за даними Лондонської біржі, близько $ 3,09 млрд.

Ferrexpo в першому півріччі 2021 порівно з аналогічним періодом минулого року збільшило виручку на 74,3% - до $ 1 млрд 352,66 млн, а її чистий прибуток виріс в 2,65 рази - до $ 661,43 млн.

 

 

Емітенти єврооблігацій

 

"Інтерпайп"

В 1-му півріччі 2021 року порівняно з 1-м півріччям 2020 року трубно-колісний холдинг "Інтерпайп" скоротив показник EBITDA на 25% до 111 млн доларів і виручку на 2% до 460 млн доларів.

Про це йдеться в повідомленні компанії.

В 2-му кварталі 2021 року порівняно з 1-м кварталом 2021 року "Інтерпайп" збільшив показник EBITDA на 75% до 71 млн доларів і виручку на 29% до 260 млн доларів.

Згідно з повідомленням, в 1-му півріччі "Інтерпайп" працював в умовах відновлення всіх ключових ринків і регіонів після коронавірусних обмежень, що стимулювало споживання основної трубної продукції (OCTG і лінійні труби) з боку нафтогазового і будівельного сектору, при цьому виручка компанії незначно знизилася.

Проте, 31%-ве зростання виручки трубного дивізіону не змогло повністю компенсувати 40%-ве падіння виручки дивізіону з/д продукції після введення в лютому поточного року ембарго Росією на імпорт української з/д продукції.

Сума капітальних інвестицій збільшився за період на 66% рік до року до 31 млн доларів, а інвестиції в нові проекти потроїлися в річному численні і становили 21 млн доларів.

Чистий борг становив 199 млн доларів при тому, що коефіцієнт чистого левереджа (чистий борг до EBITDA) зберігся на стабільному рівні в розмірі 0,9x.

За станом на 30 червня 2021 року загальний борг компанії збільшився до 199 млн доларів після успішного розміщення нового випуску єврооблігацій на суму 300 млн доларів зі ставкою 8,375% і терміном погашення в 2026 році.

«Станом на 30 червня 2021 року загальний борг компанії збільшився до 199 млн доларів після успішного розміщення нового випуску єврооблігацій на суму 300 млн доларів зі ставкою 8,375% і терміном погашення в 2026 році» - зазначається в прес-релізі. (Однак є питання загальний борг чи чистий борг мається на увазі?).

Окремі оглядачі осудили рішення "Інтерпайпу" виплатити при такому прибутку дивіденди в розмірі 230 мільйонів доларів США, яких вже в першому півріччі виплачено 190 мільйонів. Це при тому, що кошти виплачені за рахунок нової позики – випуску євробондів, а в 2019 році холдинг реструктурував попередній великий борг списавши більшу частину суми боргу.

"Укрзалізниця"

Кабінет Міністрів 8 вересня створив антикризовий штаб із відновлення стійкого функціонування акціонерного товариства "Укрзалізниця", його очолив міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

"Цього року фактично провалено закупівлі матеріалів для ремонтів інфраструктури та рухомого складу - рівень забезпечення номенклатури закупівель за критичними позиціями становить лише 20%, виконання річного плану закупівель - 34%. Стан організації та здійснення закупівель загрожує зривом залізничних перевезень. Ситуація вимагає радикальних кроків з боку команди Укрзалізниці, міністерства, парламентарів та всіх гілок державної влади", - зазначив Кубраков.

До антикризового штабу увійшли заступник міністра інфраструктури Василь Шкурак, в.о. голови правління Укрзалізниці Олександр Камишин, заступниця міністра економіки Христина Голубицька, заступник міністра фінансів Олександр Кава, представники правоохоронних органів, Антимонопольного комітету та інші.

Згідно з повідомленням, першочерговим завданням, яке має вирішити антикризовий штаб, є налагодження процесу закупівель і ритмічних поставок матеріально-технічного забезпечення, особливо за критичними для інфраструктурного, вагонного і локомотивного господарства позиціями.

***

В першому півріччі 2021 року АТ "Укрзалізниця" отримала 1,4 млрд грн сукупного чистого збитку. Про це свідчить звіт про виконання показників фінансового плану підприємства, повідомляє проект "Марлін".

Станом на липень підприємство має 39,1 млрд грн кредитів перед банками.

"Збиткова діяльність АТ" Укрзалізниця "викликана зменшенням обсягів перевезень і перевищенням темпів зростання собівартості над темпами зростання чистого доходу", - відзначають в компанії.

***

Філія "Центр сервісного забезпечення" АТ "Укрзлізниця" за договірною процедурою закупить у ТОВ "Ернст енд Янг Аудиторські послуги" аудиторські послуги із супроводу випуску єврооблігацій шляхом додаткового розміщення облігацій участі в позиці (LPN) вартістю в 3,7 млн грн. повідомило Інтерфакс-Україна.

"На засіданні правління АТ" Укрзалізниця "2 вересня 2021 року було прийнято рішення про початок роботи по залученню зовнішніх запозичень з міжнародного ринку капіталу шляхом додаткового випуску облігацій участі в позиці на суму не менше ніж $ 200 млн для потреб АТ" Укрзалізниця "на фінансування капітальних витрат", - наголошується в повідомленні ЦДЗ "Укрзалізниця" в системі ProZorro.

НАК "Нафтогаз України"

НАК "Нафтогаз України" планує завершити 2021 рік з чистим прибутком. Про це повідомив глава правління компанії Юрій Вітренко в кулуарах форуму YES Brainstorming 2021 Києві, передає Інтерфакс-Україна.

"Ми все робимо для того, щоб показати, що за результатами цього року "Нафтогаз" вже не збиткова компанія і фінансово стабільно працює", - сказав Вітренко.

 

Галузеві новини

Фактичні обсяги експорту Україною зерна з початку 2021/2022 маркетингового року (липень 2021 - червень 2022) станом на 15 вересня становили 10 926 тис. тонн, що на 10,3%, або на 1 024 тис. тонн більше, ніж за аналогічний період минулого маркетингового року.

***

НАЕК "Енергоатом" розраховує на товарний кредит від американських фінансових організацій для спорудження першого енергоблоку АР1000 компанії Westinghouse на майданчику Хмельницької АЕС, повідомив голова НАЕК Петро Котін.

***

В січні-серпні 2021 року підприємства, що входять в об'єднання "Укртрубопром", збільшили виробництво труб порівняно з аналогічним періодом минулого року на 26,1%, до 442,5 тис. тонн.

Про це йдеться в повідомленні об'єднання.

В серпні 2021 року підприємства, що входять в об'єднання "Укртрубопром", збільшили виробництво порівняно з аналогічним періодом минулого року на 54,9% до 70 тис. тонн, а порівняно з липнем - на 11,3%.

 

Світові фінансові та економічні новини

Погляди на перспективи фондового ринку США

«У короткостроковій перспективі ми очікуємо збільшення волатильності на фондовому ринку, хоча довгострокові інвестори повинні використовувати відкати, щоб збільшити позиції в акціях», - зазначив Річард Саперштейн, директор з інвестицій Treasury Partners. «Наступні шість тижнів традиційно сезонно слабкі для акцій, що є додатковим приводом для занепокоєння для (учасників) фондового ринку, який вже стикається з підвищеними (поточними ринковими) оцінками і відсутністю короткострокових каталізаторів росту», - додав він.

Всі основні фондові індекси США у вересні 2021 знизилися як мінімум на 1%.

RBC Capital Markets, який є частиною провідного банку Канади Royal Bank of Canada (RBC) не очікує зростання широкого фондового індексу США S&P 500 до кінця року. У цей понеділок банк підвищив цільове значення індексу S&P 500 на кінець року до 4500 пунктів, в порівнянні з попереднім цільовим показником в 4325 пунктів. Нова ціль менш ніж на 1% вища за рівень закриття індексу в понеділок. Стратеги банку RBC також позначили своє цільове значення індикатору на кінець 2022 року - 4900 пунктів.

«Ми як і раніше вважаємо, що індекс S&P 500 матиме період волатильності / значимого відкату до кінця (цього) року – сигнал (інвесторам), який ми робили останні кілька місяців через підвищені настрої і підвищене позиціонування на фондовому ринку», - написала компанія в записці розісланій клієнтам.

«Хоча ми серйозно ставимося до причин відкату, ми також вважаємо ризики економічної рецесії низькими, що знижує ймовірність розгортання повноцінного страху на ринку, і ми схильні розглядати це зниження як непогану можливість для покупок», - додали в RBC.

***

Майк Вілсон, головний інвестиційний директор провідного банку США Morgan Stanley, коментуючи негативну динаміку останніх днів на фондовому ринку США сказав під часу передачі CNBC «Fast Money», що зниження останніх днів може бути тільки початком.

«Перехід до середини циклу завжди закінчується корекцією індексу», - сказав він маючи на увазі фондовий індекс S&P 500. «Може бути, це станеться на цьому тижні, може бути, через місяць. Однак я не думаю, що в цьому році ми вже закінчили (з корекцією), однак 50-денна ковзна середня (індексу) буде зберігатися зростаючою чи такою що не знижується протягом всього року, тому що це та модель (поведінки індикатору), яку ми зазвичай спостерігаємо в цій частині фази відновлення».

***

Нагадаємо новину тижневої давності. Давній ринковий бик Том Лі прогнозує прибутковий період для інвесторів у вересні 2021, але попереджає, що корекція на 10% може статися в жовтні.

 

Рис. 32

 

 

Дані по інфляції в США

У вівторок Міністерство праці США опублікувало дані, що показують менше, ніж очікувалося, зростання інфляції в США в серпні 2021 року. Споживчі ціни зросли на 5,3% в порівнянні з минулим роком і на 0,3% порівняно з липнем. Базовий індекс і споживчих цін (без урахування продуктів харчування та енергії) за місяць зріс лише на 0,1%.

Хоча показники виявилися меншими за очікування, інфляція все ще загострюється.

Дані, опубліковані трохи раніше в минулу п'ятницю, показали, що ціни виробників в США зросли на 0,7% в серпні на місячній основі і на 8,3% в річному обчисленні, що стало найбільшим щорічним зростанням з моменту початку реєстрації показника в листопаді 2010 року.

 

 

 


Коментарі керівників провідних світових центробанків

Член виконавчого правління Європейського центрального банку Ізабель Шнабель заявила в понеділок, що ЄЦБ готовий діяти, якщо інфляція в зоні євро не знизиться вже в наступному році, як це очікується центробанком в даний час.

Оцінки інфляції та поведінки центробанків учасниками фінансового ринку

«Федеральна резервна система, ймовірно, відкладе уповільнення покупки казначейських і іпотечних цінних паперів, незважаючи на незначні ознаки того, що зростання цін на товари тривалого користування носить виключно тимчасовий характер, про що свідчить зниження цін на старі автомобілі», - сказав коментуючи Тисне Кебеде, старший економіст Національної асоціація кредитних спілок США. «Це тому, що ми далекі від максимальної зайнятості - однієї з двох цілей подвійного мандата ФРС».

Коментар Бреда Макміллана, головного інвестиційного директора брокерської компанії США Commonwealth Financial Network: «Ми, ймовірно, побачимо зростання інфляції, по щонайменше, до кінця року і, цілком можливо, у 2022 році. Але ми дійсно бачимо зміну в тенденції, яке показує, що зміна бази порівняння починає мати вплив (на дані по інфляції) і що економіка одужує».

Інші дані по економіці

Обсяг роздрібних продажів в Китаї в серпні 2021 виріс на слабкі 2,5% порівняно з серпнем 2020, тоді як аналітики, опитані Reuters, прогнозували зростання на 7%. Ці китайські економічні дані знову викликали побоювання з приводу уповільнення зростання світової економіки.

Тижнем раніше. Експорт Китаю в серпні 2021 підріс на 25,6% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, що перевищило очікування аналітиків зростання на 17,1% згідно з опитуванням Reuters.

 

 

-----------

вул. Сагайдачного, 25-Б, 3 поверх, тел.: 044 390 57 60

Звертаємо Вашу увагу на те, що ця інформація є власністю ТОВ «КІНТО, Лтд» та відображає бачення ситуації на фондових ринках фахівцями компанії. ТОВ «КІНТО, Лтд» не надає жодних гарантій стосовно реалізації прогнозів та рекомендацій, викладених у цьому документі, та не бере на себе відповідальності за будь-які можливі наслідки використання цієї інформації, включаючи фінансові втрати, але не обмежуючись ними. Наведену інформацію в жодному разі не можна розглядати як рекомендацію на купівлю чи продаж цінних паперів, вона призначена лише для Вашого використання. Цю інформацію ТОВ «КІНТО, Лтд» надає за власний кошт, тому ця інформація в повному обсязі та в усіх частинах є об’єктом власності, володіння, користування та розпорядження ТОВ «КІНТО, Лтд».
----------
УВАГА!
  АРІФРУ може не розділяти оціночних суджень авторів оглядів і прогнозів, не надає жодних гарантій реалізації прогнозів та рекомендацій, викладених у цьому документі, і не бере на себе відповідальності за будь-які можливі наслідки використання цієї інформації, включаючи фінансові втрати, але не обмежуючись ними. Наведену інформацію в жодному разі не можна розглядати як рекомендацію на купівлю чи продаж цінних паперів.


Теги: | Акції |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.