Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Огляд ринку акцій станом на 16 липня 2021 року


16.07.2021 15:48

Огляд ринку акцій від компанії КІНТО станом на 16.07.2021

 

 

Ключовими новинами минулого тижня для учасників українського фінансового ринку (саме як для учасників ринку) були:

  1. результати візиту міністра фінансів України Сергія Марченко до Вашингтону і результати його переговорів з керівниками та фахівцями Міжнародного валютного фонду,
  2. дані по інфляції в США,
  3. початок «сезону корпоративної звітності» в США, публікація перший звітів американських корпорацій за другий квартал 2021 року,
  4. в цьому контексті погляди аналітиків на прибутки американських корпорацій та зміни очікувань як по прибуткам, так і по цільовому значенню фондових індексів

Цікавими є також розміщення Укрзалізницею євробондів при непоганій дохідності.

Що стосується переговорів міністра фінансів України у Вашингтоні, то повідомляється (і це важливо), що Україна та МВФ погодили позиції сторін щодо низки питань, зокрема з антикорупційної реформи та і не тільки, проте переговори щодо укладення Staff level agreement ще триватимуть. Іншими словами необхідно владним структурам України буде проробити ще певну роботу, а учасникам фінансового ринку почекати щасливого кінця цієї частини історії.

В цьому контексті важливим є прийняття на днях Верховною Радою законопроекту про відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (ВККС) з пропозиціями президента України Володимира Зеленського.

Незважаючи на те, що Америка географічно і економічно далека від України, дані по інфляції в США та стан і перспективи фінансового ринку цієї країни є важливими для українських учасників фінансового ринку, і не тільки тих, хто має інвестиції в папери емітовані за океаном, а усіх.

Висока інфляція в США значимо «з’їдає» накопичення українців в доларах через різні фактори, в тому числі і через вищу інфляцію в Україні, але не тільки. Також вища інфляція за океаном означає наближення часу нормалізації поточної дуже м’якої монетарної політики ФРС. А це потенційно означає зниження цін акцій не тільки в США, але й на переважній більшості інших регіональних ринків, а також зростання дохідності українських ОЗДП, і, можливо, ОВДП.

А дані по інфляції в США в червні вийшли, як кажуть в таких випадках на Заході «гарячими». Ріст споживчих цін за рік до липня 2021 на 5,4% виявився значно більшим за прогноз у 5%, Рис. 1. Так само і ріст базового індексу споживчих цін (тобто за винятком цін на продукти харчування та паливо), на 4,5%, що є найбільшим зростанням цього показника з вересня 1991 року, також значно перевищив очікування в 3,8%, Рис. 2.

«Інфляційний тиск залишається гострішим, ніж оцінювалось раніше, і він буде довший період», - заявила з цього приводу одна з американських економістів, яка працює на фондовому ринку.

В середу та четвер Голова ФРС, центробанку США, Джером Пауелл у чергових піврічних виступах перед Конгресом спробує переконати в тому, що м’яка політика ФРС залишатиметься незмінною ще тривалий час. В недільному інтерв’ю керівник Європейського центробанку Крістін Лагард натякнула на те, що найближчому засіданні буде прийняте рішення про продовження м’якої політики ЄЦБ далі за раніше запланований строк.

Частково це інтерв’ю, але в набагато більшій мірі дані по інфляції в США, які спонукають учасників валютного ринку цілком обґрунтовано вважати, що ФРС буде раніше проводити більш жорстку монетарну політику, сприяли росту індексу американського долара і відповідно зниженню євро по відношенню до долара США.

Фондові індекси США в останні дні продовжували виходити на нові історичні максимуми. Це ставить питання, чи є за останніми зростаннями цих фондових індексів фундаментальні фактори, і як ставляться до цього професійні учасники цього ринку акцій.

Стратеги по акціям провідних світових банків UBS, Barclays та Citi, які на тижні надіслали інвесторам записки, схиляються до того, що ріст на фондовому ринку США та Європи продовжиться ще якийсь час, перш за все в так званих акціях «вартості». Однак, він, скоріше за все, до корекції буде невеликим та можливо не дуже тривалим. Всі вони вважають, що після росту на 40% з червня 2020 та на 17% з початку року в середньому, акції США стали мати невеликий потенціал зростання в короткій перспективі і мова тут на невеликому часовому проміжку може йти про характерну величну 1-2-3%, а характерний можливий потенціал зниження на думку банку Citi складає 10%.

Банк Citi пише про те, що керуючі західними фондами стали в останній час навіть більш оптимістичними. Для них важливу роль з точки зору оцінки поточної ринкової оцінки акцій відіграє те, що зараз премія за ризик інвестування в акції, яка визначається як різниця розрахункової дохідності акцій (на горизонті «до нескінченності») і «довгих» державних облігацій все ще вища за історичну характерну премію для часів кризи. Це через низькі дохідності облігацій. Сама абсолютна величина дохідності історично мала чи навіть більше дуже мала. На думку стратегу банку інституційні інвестори зараз занадто сильно покладаються на цю відносну величину.

Тому банк Barclays вважає, що після сезону звітності за другий квартал 2021 року який тільки-но почався і який буде з ростом прибутків американських корпорацій на 65-66% на річні основі, найвищому з вересня 2009 року, у цін акцій залишиться мало драйверів для подальшого суттєвого росту.

Про це більше та про інше в блоці найбільш важливих для учасників місцевого ринку акцій новин, який йде за оглядом фінансових ринків.

 

 

 

ФІНАНСОВІ РИНКИ

 

Ринок акцій України.

Спершу огляд динаміки ринку місцевих акцій за минулий тиждень.

Результати торгів акціями в Україні на минулому тижні, закінчуючи цим понеділком, відображені на Рис. 3-7. На рисунках є динаміка цін окремих «індексних» пайових паперів, і обсяги торгів на Українській біржі та на біржі ПФТС.

 

Зміна українських та світових фондових індексів за тиждень, два тижні, місяць та з початку року. Значення, поряд маленькі графіки.

 

 

 

 

 

Ринок облігацій України та світу.

 

На ринку зовнішніх державних облігацій України, ОЗДП чи євробондів, практично без змін з точки зору дохідності, так само, як і на первинному ринку ОВДП, Рис. 8 та Рис. 9.

А поміж тим дохідність продажу ОВДП в гривні на вторинному ринку декларована Райффайзен Банк на «дальньому кінці» за тиждень помітно додала. Дохідність продажу паперів з погашенням в 2027 році зараз складає 12,65% (тижнем раніше – 12,30%, +0,35%), з погашенням в 2026 році – 12,60% (раніше –

12,25%, +0,35%), в 2025 році – 12,55% (раніше 12,10%, +0,45%). Підросли дохідності, починаючи зі строку погашення 19.04.2023, однак ріст більш близьких по строку погашення паперів менший.

І це до речі це підвищення дохідності продажу стосується декларованих дохідностей не тільки Райффайзен Банком, але і рядом інших банків.

Декларована дохідність РБ на вторинному ринку наблизилась до дохідності на первинному і при певних термінах обігу стала навіть формально більшою.

Однак, слід врахувати дві обставини. Мінфін наводить «просту» дохідність без реінвестування (меншу), на вторинному ринку наводяться дохідність до погашення (з реінвестуванням купонів при тій же дохідності, хоча по факту на момент реінвестування дохідності можуть відрізнятись). Однак, природно, на первинному ринку треба платити комісію, а на вторинному - ні. Продавець на вторинному ринку заробляє на спреді.

Декларована Райффайзен Банком дохідність купівлі ОВДП не змінилась. Спред звузився.

У вівторок відбулись чергові первинні аукціони Міністерства фінансів України з розміщення ОВДП.

Міністерство фінансів під час аукціонів у вівторок, 13 липня, розмістило облігації внутрішньої державної позики на 8,1 млрд гривень і 65 млн доларів. В цілому до державного бюджету було залучено 9,9 млрд. гривень в еквіваленті.

Міністерство фінансів запропонувало інвесторам шість випусків цінних паперів у національній валюті та один випуск в іноземній валюті.

Термін обігу державних облігацій у гривні - 3 місяці, 1 рік, 1,5 року, 2 роки, 3 роки і 5 років.

Термін обігу облігацій, запропонованих, у доларах становив 1 рік.

Найбільший попит було зосереджено на 2-річних паперах, від розміщення яких до державного бюджету залучено 3,7 млрд гривень.

Розміщення відбулось практично без зміни дохідності. На 0,03% знизилась лише дохідність найбільш популярних дворічних паперів.

Середньозважена дохідність 3-місячних ОВДП становила 8,5%, 1-річних - 10,99%, 1,5-річних - 11,30%, 2-річних - 12,09%, 3-річних - 12,30%, 5-річних - 12,59%.

Своєю чергою від розміщення номінованих в іноземній валюті ОВДП було залучено 65 млн доларів.

Середньозважена дохідність 1-річних ОВДП у доларах становила 3,70%.

Дохідність 10-и річних державних облігацій США, незважаючи на значний ріст інфляції в США та економічне відновлення знижувалась в кінці минулого тижня до 1,25%, але потім, як кажуть трохи «відросла» до рівня 1,34%, Рис. 10.

І це така низька дохідність при тому, що рядом учасників ринку очікується, що у вересні ФРС все ж заявить про зменшення викупу боргових паперів з ринку центробанком, викупу який наразі складає 120 мільярдів доларів США на місяць.

Окремі аналітики банків вважають, що причиною цього зниження дохідності стало очікування значного сповільнення темпів відновлення світової економіки. Останні данні з Китаю та Європи вносять тут певний конкретний негатив, так само, як і кількісний ріст захворюваності на коронавірус його більш небезпечної дельта форми.

 

 

Посилання: https://www.boerse-frankfurt.de/bond/xs2010030836-ukraine-republik-7-253-20-33

 

 

 

Валютний ринок

 

На валютному ринку України поки все спокійно. Середній курс гривні до долара і євро усереднений по 10 робочим дням дуже слабко знижується, можна сказати і так, що він практично на місці. Хоча, тут скоріше можна говорити про велику стабільність гривні в парі з доларом США. А от що стосується євро, яке знижувалось по відношенню до долара, то гривня в цій парі за останні дні укріпилась, Рис. 11.

Зазвичай о цій порі року все ще продовжується певне сезонне укріплення гривні, яке імовірніше за все протягнеться до кінця серпня чи принаймні до середини серпня. Цей тренд зазвичай лише пізніше змінюється на ослаблення, Рис. 12.

Вересневі ф’ючерси на пару гривня долар на УБ зараз знаходяться на рівні 27,4-27,5, лише трохи вище поточного рівня; грудневі - на рівні 27,7-28,0, на 2% вище поточного ринкового курсу. Тобто начебто учасники ринку не бачать значного потенціалу зміни курсу до кінця року і особливо в найближчі місяці.

Євро по відношенню до долара США після певної паузи відновило зниження, зниження невелике, Рис. 13. Причина полягає в тому, що учасники валютного ринку очікують істотно більш ранньої більш жорсткої політики ФРС, центробанку США, ніж ЄЦБ та і банку Японії.

 

 

 

 

Світові ринки акцій.

 

Як вже зазначалось на початку огляду, фондові індекси США, в останні дні виходили на нові історичні максимуми, Рис. 14. Європейські фондові індикатори десь підтримали цей ріст, Рис. 15.

А от ринки акцій країн, які розвиваються, робили це в меншій мірі, Рис. 15, Рис. 16.

І це може пояснюватись знову ж таки очікуваннями більш жорсткої політики центробанку США, яка завжди робить інвестиції в більш ризикові активи менш привабливими, і при цьому в першу чергу ті, які вважаються більш ризиковими.

 

 

 

 

 

ПОВЕРТАЮЧСЬ ДО МІСЦЕВОГО РИНКУ АКЦІЙ

 

В останній час український ринок акцій рухався «в боковику». І тут цілком доречно згадати і такий же рух фондових індексів країн, які розвиваються. Цей рух інших ринків має вплив на місцевий український ринок акцій. Очікуємо звітності місцевих емітентів за другий квартал 2021 року, яка з’явиться в кінці місяця і яка може принести певні корективи, яка, однак, для уважних учасників ринку не стане, скоріше за все, вже зовсім несподіванкою.

 

ДОДАТОК. ЗНАЧИМІ НОВИНИ ДЛЯ МІСЦЕВИХ УЧАСНИКІВ ФІНАНСОВОГО РИНКУ ЗА ОСТАННІ ДНІ.

 

Співробітництво України з МВФ та іншими міжнародними фінансовими організаціями. Реформи в Україні

Українська делегація у Вашингтоні та представники Міжнародного валютного фонду (МВФ) провели зустрічі й погодили позиції сторін щодо низки питань, зокрема з антикорупційної реформи, реформи корпоративного управління та з питання незалежності Національного антикорупційного бюро України (НАБУ), проте переговори щодо укладення Staff level agreement триватимуть.

"Переговори дали змогу узгодити позиції обох сторін, зокрема щодо антикорупційної реформи, реформи корпоративного управління та з питань незалежності НАБУ", - повідомляється на сайті Міністерства фінансів.

"Однак експерти МВФ зазначили, що рішення КСУ призвели до відкату антикорупційних зусиль, що потребує відповідної реакції з боку української влади. Сторони домовилися про тісну комунікацію та спільну роботу для можливості досягнення Staff level agreement найближчим часом", - додав Мінфін.

Під час робочого візиту до США міністр фінансів Сергій Марченко провів низку зустрічей із представниками МВФ для обговорення подальшої співпраці. Зокрема, відбулися переговори з директором Європейського департаменту Альфредом Камером, виконавчим директором МВФ Полом Гілберсом, главою місії МВФ в Україні Іванною Владковою-Голлар, постійним представником МВФ в Україні Ваграмом Степаняном та іншими представниками фонду.

Міністр фінансів зазначив, що Верховна Рада України в короткий термін ухвалила низку законопроектів, необхідних для продовження програми співпраці з МВФ, йдеться в повідомленні Мінфіну.

"Підтримка МВФ є дуже важливою для України. І я вдячний за підтримку в проведенні реформ. Економічна ситуація в країні покращується, але для забезпечення макроекономічної стабільності України надзвичайно важливо бути в програмі співпраці з МВФ", - наводить прес-служба слова Сергія Марченка.

***

Рада виконавчих директорів Міжнародного валютного фонду (МВФ) 8 липня погодилася з пропозицією директора-розпорядника Крісталіни Георгієвої про новий загальний розподіл SDR (спеціальних прав запозичення) в розмірі, еквівалентному $650 млрд.

Георгієва зазначила, що метою є задоволення довгострокових глобальних потреб у резервах під час глибокої кризи з часів Великої депресії.

"У разі затвердження ми припускаємо, що розподіл SDR буде завершено до кінця серпня", - прокоментувала це рішення Георгієва в прес-релізі Фонду в п'ятницю.

Раніше глава Нацбанку Кирило Шевченко зазначав в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна", що Україна пропорційно своїй квоті в МВФ може отримати понад $2,7 млрд у доларовому еквіваленті в рамках нової ініціативи Фонду про додаткову емісію SDR.

Для України важливо отримати ці кошти до настання пікових виплат за зовнішнім боргом у вересні, які оцінюються в $3 млрд або більше половини від усіх таких виплат поточного року.

***

Другий транш макрофінансової допомоги Європейського Союзу залежить від виконання Україною узгоджених політичних заходів, повідомив виконавчий віце-президент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс.

"Останнім часом намітився явний прогрес. Проте всі невиконані політичні умови мають бути швидко реалізовані, поряд зі співпрацею України з Міжнародним валютним фондом", - сказав Домбровскіс на конференції з питань реформ в Україні у Вільнюсі в четвер.

"Крім макрофінансової допомоги, Україна має просувати інші важливі реформи, щоб наблизити її до ЄС. Дозвольте мені згадати деякі з них більш детально. По-перше, судова система, де реформи Вищої ради правосуддя та Вищої кваліфікаційної комісії суддів повинні враховувати конструктивні пропозиції Венеціанської комісії", - пояснив Домбровскіс.

Також виконавчий віце-президент Єврокомісії наголосив на важливості боротьби з корупцією. Зокрема життєво важливо, щоб Національне антикорупційне бюро було повністю незалежним, сказав він.

***

Верховна Рада підтримала з пропозиціями президента України Володимира Зеленського законопроект №3711-д про відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (ВККС).

***

Україна в першу чергу слід реформувати юридичну та фінансову системи, розвивати конкурентоспроможні ринки товарів - ці реформи автоматично призведуть до позитивних змін в інших сферах. Про це заявила глава 

місії МВФ в Україні Іванна Владкова-Холлар у виступі на Міжнародній конференції з питань реформ в Україні в Вільнюсі.

***

Уряд України розпочав діалог із міжнародними партнерами про практичний перезапуск реформи корпоративного управління, в рамках якого цього тижня після перерви було проведено засідання номінаційного комітету для формування наглядової ради "Магістральних газопроводів України", повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

"Подальші кроки - стабільна робота номінаційного комітету та ухвалення законів і підзаконних актів", - сказав він у Вільнюсі у четвер на 4-й конференції з питань реформ в Україні.

***

Законопроект №5593-д про вдосконалення корпоративного управління юросіб, акціонером (засновником) яких є держава, зареєстрований у Верховній Раді минулого тижня, узгоджений з нормами Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР) і є прогресом у відносинах між Україною та міжнародними партнерами в цьому питанні, повідомив директор ЄБРР у країнах Східної Європи та Кавказу Маттео Патроне.

Патроне також нагадав, що в жовтні минулого року ЄБРР у присутності президента України підписав меморандум про покращення корпоративного управління та боротьби з корупцією в низці держкомпаній і наразі реалізовує пілотну програму.

***

Європейський Союз мобілізує 17 млрд євро на інвестиції для країн "Східного партнерства" для розвитку більш динамічної економіки і суспільства в регіоні.

Про це повідомив комісар Євросоюзу з питань розширення і сусідства Олівер Вархов під час конференції з питань реформ в Україні, яка проходить у Вільнюсі, повідомляє Бізнес Цензор з посиланням на Інтерфакс-Україна.

"Східне партнерство" поширюється на шість східноєвропейських сусідів Євросоюзу - Азербайджан, Білорусь, Вірменію, Грузію, Молдову та Україну.

Раніше повідомлялося, в ЄС підготували план подальшої співпраці з країнами "Східного партнерства", який включає в себе розвиток торгівлі, створення нових робочих місць, інвестиції в інфраструктуру, посилення демократичних інститутів і верховенства права, підтримку "зеленого" і цифрового переходу, просування ідей справедливого суспільства з гендерною рівністю і інклюзивність.

В комюніке деталізували, що ці цілі підкріплюються інвестиційним планом в розмірі 2,3 млрд євро у вигляді грантів, гарантій і змішаних інструментів, з можливістю залучити до 17 млрд євро публічних і приватних інвестицій. Це має сприяти відновленню після епідемії коронавірусу і посилення стійкості країн "Східного партнерства" в довгостроковій перспективі.

 

Фінанси

 

Чисті міжнародні резерви НБУ в червні зросли на 3,6% з 17,354 млрд доларів до 17,980 млрд доларів порівняно з попереднім місяцем.

Про це свідчать дані НБУ.

Від початку року вони скоротилися на 0,7% з 18,144 млрд доларів, а в 2020 році чисті резерви зросли на 14,5% з 15,785 млрд доларів.

Офіційні резервні активи НБУ в червні зросли на 1,9% з 27,840 млрд доларів до 28,358 млрд доларів, від початку року знизилися на 2,7% з 29,133 млрд доларів, а в 2020 році вони зросли на 15,1% з 25,302 млрд доларів.

***

АТ "Укрзалізниця" розмістила 5-річні євробонди на $300 млн під 7,875% річних, повідомило агентству "Інтерфакс-Україна" джерело в банківських колах.

Емітентом випуску є Rail Capital Markets plc.

Залучені кошти "Укрзалізниця" спрямує на обслуговування боргових зобов'язань компанії та на погашення кредиту АТ "Сбербанк".

Також частину коштів планується спрямувати на поповнення оборотного капіталу "Укрзалізниці".

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings присвоїло планованому випуску п'ятирічних єврооблігацій "Укрзалізниці" (УЗ) очікуваний пріоритетний незабезпечений рейтинг "B (EXP)" і помістило його в список Rating Watch "Негативний".

Fitch відзначало, що після успішного розміщення облігацій рейтинги "Укрзалізниці", ймовірно, будуть виключені зі списку Rating Watch "Негативний.

Попит на п'ятирічні євробонди "Укрзалізниці" на $300 млн під історичну низьку для компанії ставку 7,875% вдвічі перевищив пропозицію. "Укрзалізниця" першою з квазісуверенних компаній у постковідний період залучає незабезпечене фінансування.

***

Сукупний державний (прямий і гарантований) борг України в травні збільшився на 0,2%, або на 0,19 млрд доларів, до 91,52 млрд доларів порівняно з попереднім місяцем.

Про це йдеться в даних Міністерства фінансів.

При цьому прямий зовнішній борг за місяць збільшився із 45,12 млрд до 45,19 млрд доларів.

Прямий внутрішній борг знизився у гривневому еквіваленті з 1 006,09 млрд гривень до 998,45 млрд гривень (у доларовому еквіваленті збільшився з 36,26 млрд до 36,31 млрд доларів).

Гарантований державою борг на 31 травня становив 275,54 млрд гривень, або 10,02 млрд доларів.

***

НБУ скоротив купівлю валюти на міжбанку на минулому тижні 5-9 липня на 23% порівняно з попереднім тижнем до $20 млн.

***

Українці в I півріччя 2021 продали на $1,25 млрд більше інвалюти, ніж купили. Чиста купівля банками іноземної валюти у фізичних осіб у червні становила $329 млн (в еквіваленті).

***

Україна збільшила запаси природного газу в підземних сховищах (ПСГ) станом на 10 липня на 8,2%, або на 1 252 млн куб. м до 16,531 млрд куб. м з початку сезону закачування газу, що стартував 30 квітня.

Про це свідчать оперативні дані державної компанії "Оператор газотранспортної системи (ГТС) України".

Кабінет Міністрів доручив державному підприємству "Оператор ГТС України" забезпечити не менше ніж 17 млрд куб. м газу в ПСГ до початку опалювального сезону 2021/2022.

Оператор газових сховищ компанія "Укртраснгаз" планує накопичити 19-20 млрд куб. м газу в ПСГ до початку наступного опалювального сезону.

***

Середня митна вартість імпортованого Україною газу в червні збільшилася на 14,5% до $334,1/тис. куб. м, - Мінекономіки.

***

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку України (НКЦПФР) з ініціативи інвестгрупи ICU цього тижня вирішила допустити до обігу в Україні єврооблігації п'яти українських компаній, випущені через іноземних емітентів.

Як йдеться в інформації на сайті регулятора, зокрема, на внутрішньому ринку можна буде купити доларові папери Укрексімбанку (погашення - січень-2025, купон - 9,75%), МХП (травень-2024, 7,75%), "Нафтогазу" (липень-2022, 7,375%), "Vodafone Україна" (лютий-2025, 6,2%), єврооблігації в євро ДТЕК ВДЕ з погашенням у листопаді 2024 року з купоном 8,5% річних.

У своїх заявах в НКЦПФР інвестгрупа ICU зазначила, що має намір включити ці папери до біржового списку фондової біржі "Перспектива".

 

Економіка

 

З початку року індекс інвестиційної привабливості в Україні зріс з 2,4 до 2,84. Такі результати дослідження були представлені Європейською Бізнес Асоціацією (ЕBА), повідомляє Міністерство економіки.

***

Оптові ціни виробників промислової продукції в червні 2021 року в порівнянні з червнем минулого року зросли на 39,1%. Ціни в межах України зросли на 30,9%, за межі України - на 72,9%. Про це повідомляє Державна служба статистики (Держстат).

У виробництві харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів ціни зросли на 29,8%, в тому числі в межах України - на 20,8%, за межі України - на 60,3%.

 

Боротьба з коронавірусною інфекцією

 

Влада планує пришвидшити вакцинацію проти COVID-19, а кількість тестувань на захворювання короанвіурсом збільшити через наявність в Україні штаму "Дельта".

Про це йдеться в повідомленні Офісу Президента.

***

Міністерство охорони здоров'я розпочало використання ковідної вакцини Comirnaty від Pfizer-BioNTech у центрах масової вакцинації.

Як повідомляє МОЗ, ця вакцина буде доступна всім охочим із пріоритетом для літніх людей і людей із супутніми захворюваннями.

"До кінця липня Україна отримає 1 млн доз вакцини Comirnaty/Pfizer-BioNTech від COVID-19, тому МОЗ вирішило зробити цю вакцину доступною для широкого загалу", - повідомляє координаційний центр вакцинації.

При цьому МОЗ зазначає, що в Україні щодня працюють до 2 тис. пунктів вакцинації, де використовують вакцину CoronaVac від Sinovac Biotech, яка постачається в однодозних флаконах і не потребує наднизьких температур зберігання.

***

В Україні працюють 197 центрів вакцинації проти коронавірусу COVID-19, в яких прищеплюють людей, які записалися через додаток "Дія" або через контакт-центр Міністерства охорони здоров'я.

***

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте оголосив про низку нових обмежувальних заходів, вони почали діяти з 10 липня в зв'язку зі зростанням кількості заражень коронавірусом COVID-19 у країні,

"Якщо ми нічого не зробимо, темпи поширення інфекції зростатимуть. Абсолютно очевидно, що ми повинні припинити швидке поширення вірусу до кореня. Наразі рівень захворюваності стрімко зростає, переважно через вкрай заразний штам "дельта", - заявив голландський прем'єр, слова якого наводять західні ЗМІ у п'ятницю.

Тепер в Нідерландах припиняють роботу нічні клуби і дискотеки, а магазини закриваються опівночі.

Всі заходи розважального характеру, зокрема жива музика, будуть заборонені. Однак, як зазначає влада країни, поки не йдеться про новий локдаун і обов'язкове носіння масок у приміщенні.

За минулий тиждень кількість випадків зараження коронавірусом у Нідерландах зросла в сім разів.

***

Президент Франції Емманюель Макрон оголосив про обов'язкову вакцинацію проти COVID-19 персоналу медичних установ, про введення пропусків у громадські місця і на міжміський транспорт, не виключає загальної вакцинації, якщо ситуація погіршиться.

***

Інвестори в Азії на тижні продовжували спостерігати за ситуацією з поширенням коронавірусу в регіоні. Уряд Японії мав встановити в понеділок Токіо знову надзвичайний стан через Ковід. Жорсткіші обмеження 

соціального дистанціювання вводяться в дію для більшої частини Сеулу в Південній Кореї, повідомляють місцеві ЗМІ.

***

В Росії за минулу добу 13.07.2021 оновлений антирекорд за кількістю померлих від COVID-19. Померли ще 786 пацієнтів, коронавірус виявлений за добу у 23 827 чоловік.

***

Міністр фінансів США Джанет Йеллен в минулу неділю висловила серйозне занепокоєння у зв'язку з тим, що нові варіанти коронавірусу можуть стати загрозою для відновлення постраждалої від пандемії світової економіки, повідомляють західні ЗМІ.

Про це Йеллен повідомила журналістам у Венеції після зустрічі G20.

 

 

 

 

 

Банківський сектор

 

Обсяг кредитів, виданих комерційними банками корпоративному сектору і фізичним особам, за даними Національного банку, збільшився в червні на 1% до 981,3 млрд гривень.

Про це йдеться в повідомленні Нацбанку.

З початку року обсяг кредитів економіці збільшився лише на 3,5% з 948,4 млрд гривень.

Обсяг гривневих кредитів юрособам за червень збільшився на 2,5% з 452,7 млрд гривень до 464,0 млрд гривень.

Обсяг кредитів, виданих бізнесу в іноземній валюті, скоротився на 1,9% з 294,5 млрд гривень до 288,8 млрд гривень.

За даними НБУ, портфель виданих банками гривневих кредитів для корпоративного сектора виріс за підсумками першого півріччя на 10,4%.

Обсяг кредитів населенню за червень збільшився на 1,8% з 213,6 млрд гривень до 217,4 млрд гривень, з початку року виріс на 13,2%.

В 2020 році обсяг кредитів економіці скоротився на 2,3% з 971,9 млрд гривень.

У 2019 обсяг кредитів економіці скоротився на 9,4% з 1 073,1 млрд гривень до 972,7 млрд гривень.

У 2018 році обсяг кредитів економіці збільшився на 5,9% з 1 016,7 млрд гривень.

***

У червні вклади населення в банках збільшилися на 1,4% до 692,6 млрд гривень.

З початку року вклади населення в банках зросли на 2,6% з 674,7 млрд гривень.

Гривневі вклади населення в банках у червні збільшилися на 3,2% до 429,2 млрд гривень.

При цьому обсяг валютних депозитів населення в гривневому еквіваленті в звітному місяці скоротився на 1,4% до 263,4 млрд гривень.

Депозити юридичних осіб (гривневі і валютні) в червні зросли на 0,7% до 677,6 млрд гривень.

Обсяг гривневих коштів корпоративного сектора за перше півріччя зріс на 2,9% - до 452,4 млрд грн, переважно, за рахунок зростання цього показника на 2,8% в червні.

Обсяг валютних коштів корпоративного сектора за півроку збільшився на 8,1% - до $ 8,29 млрд, незважаючи на зниження в червні на 2,2%.

В 2020 році вклади населення в банках зросли на 24,5% з 542,3 млрд гривень.

У 2019 вклади населення в банках зросли на 8,6% з 501,7 млрд гривень до 542,3 млрд гривень.

У 2018 році вклади населення в банках зросли на 7,3% з 472,2 млрд гривень.

***

За перші п'ять місяців цього року прибуток банківської системи України склав 23,84 млрд грн (на 17,7% менше, ніж за аналогічний період минулого року).

Найприбутковішими українськими банками за підсумками перших п'яти місяців 2021 року були ПриватБанк, Ощадбанк і Райффайзен Банк, НВ Бізнес з посиланням на дані, які оприлюднив Національний банк України.

Десятка найбільш прибуткових банків виглядає так:

ПриватБанк (8,69 млрд грн);

Сбербанк (1,94 млрд грн);

Райффайзен Банк (1,87 млрд грн);

ПУМБ (1,65 млрд грн);

Універсал Банк (1,35 млрд грн);

Альфа-Банк (1,28 млрд грн);

ОТП Банк (1,07 млн грн);

Укрексімбанк (894,9 млн грн);

Сітібанк (598,5 млн грн);

Креді Агріколь Банк (569 млн грн).

Державний Ощадбанк відзвітував про 463,3 млн грн прибутку, Укргазбанк – про 434,3 млн грн.

Збитки отримали десять банків:

Правекс Банк (88,85 млн грн);

Земельний капітал (33,8 млн грн);

БТА Банк (22,31 млн грн);

Юнекс Банк (17,58 млн грн);

Індустріалбанк (15,33 млн грн);

Український банк реконструкції та розвитку (6,7 млн грн);

Альпарі Банк (5,8 млн грн);

Перший інвестиційний банк (3,81 млн грн);

АП Банк (3,59 млн грн);

Траст Капітал (1,34 млн грн).

***

У січні-червні Державний Ощадний банк отримав прибуток 513 млн гривень.

Про це йдеться у повідомленні банку.

Зазначається, що операційний прибуток Ощадбанку (без урахування торгового результату) у першому півріччі 2021 становить 3,3 млрд гривень.

Це найбільша сума такого прибутку, яку коли-небудь отримував банк за перші шість місяців року.

В той же час торговий результат (перш за все, через переоцінку цінних паперів у капіталі) викликав негативний фінансовий результат у 2,8 млрд гривень, у результаті чого чистий прибуток Ощадбанку за шість місяців року становить 513 млн гривень.

Такого результату вдалося досягти за рахунок суттєвого зростання процентних і комісійних доходів.

Розмір чистого процентного доходу протягом звітного періоду становив майже 6 млрд гривень, що в 1,8 рази (на 2,6 млрд гривень) більше, ніж за відповідний період минулого року.

Обсяг чистого комісійного доходу - понад 3 млрд гривень.

Порівняно з першим півріччям 2020 чистий комісійний дохід Ощадбанку збільшився майже на 1 млрд гривень, або на 46%.

***

Державний "Укрексімбанк" за підсумками першого півріччя 2021 року отримав чистий прибуток у розмірі 1,1 млрд грн. Про це глава правління банку Євген Мецгер повідомив в Facebook.

Він уточнив, що в тому числі прибуток банку в червні склав 228 млн грн.

"Укрексімбанк" закінчив 2020 рік зі збитком 5,59 млрд грн, ставши самим збитковим серед українських банків.

***

За січень-червень Укргазбанк збільшив прибуток до 726 млн гривень, що на 67% більше аналогічного показнику минулого року, повідомлення банку.

Прибуток за червень 2021 року становив 292 млн гривень.

 

Емітенти, акції яких обертаються на місцевих біржах

 

"Центренерго"

Газопостачальна компанія "Нафтогаз Трейдинг", дочірня структура НАК "Нафтогаз України", просить суд стягнути з ПАТ "Центренерго" 250,74 млн грн грн боргу за спожитий газ. Господарський суд Київської області 8 липня крив провадження у справі, передає ExPro.

Згідно з судовими матеріалами, ТОВ "ГПК" Нафтогаз Трейдинг "вимагає стягнути з "Центренерго" 245,81 млн грн основного боргу за поставлений газ, 1,34 млн грн - 3% річних, а також 3,6 млн грн інфляційних втрат.

"Турбоатом"

Борг "Енергоатому" перед "Турбоатомом" виріс до 935 млн гривень.

Станом на 8 липня 2021 року державна компанія "НАЕК "Енергоатом" має заборгованість перед АТ "Турбоатом". Колектив харківського підприємства звернувся до прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля з проханням сприяти вирішенню складних фінансових відносин між двома українськими компаніями, які забезпечують безпеку і незалежність енергетичної системи України. Про це Харків Times дізнався із заяви "Турбоатома".

"Станом на 8 липня 2021 року, між АТ "Турбоатом" і ДП "НАЕК "Енергоатом" підписано контрактів майже на 3 млрд грн, відвантажено продукції на більш ніж 2,2 млрд грн, заборгованість перед АТ "Турбоатом" за умовами діючих договорів становить 937 млн грн, з яких 685 млн грн - борг, який тягнеться другий рік. ", - говориться в листі.

Також в листі зазначається, що у зв'язку з критичним рівнем дебіторської заборгованості, підприємство не має можливості виплачувати заробітну плату і платити податки на користь держави і міста, придбати для своєчасного виготовлення продукції заготовки і матеріали, а також терміново відвантажити виготовлені модулі конденсатора для блоку № 5 Запорізької АЕС на суму 66 млн грн.

Миронівський хлібопргодукт, МХП

Ціна акцій МХП на Лондонській біржі після росту до 6,16 доларів США за акцію знизилась до 5,4 доларів.

 

 

"Кернел" (вже котируються акції і в Україні)

"Кернел" підвищив прогноз інвестицій в будівництво нового заводу з переробки олійних культур на Західній Україні з 180 млн доларів до 279 млн доларів в зв’язку зі змінами, внесеними до первісної конструкції заводу і зростанням вартості робочої сили.

Про це йдеться в повідомленні холдингу.

Очікується, що з введенням в експлуатацію навесні 2022 року завод буде здатний переробляти 1 млн тонн насіння соняшнику на рік.

"Мотор Січ"

Керівник АТ "Мотор Січ" В'ячеслав Богуслаєв в інтерв'ю "Укрінформу" розповів, що в Харкові почнуть зборку фюзеляжів для вертольотів.

За словами Богуслаєв, першим збірку почнуть для середніх вертольотів з 4,5 тоннами злітної ваги. Після чого планують почати випуск і для 13- і 15-тонного вертольота.

Раніше "Мотор Січ" купила виробничу лінію на заводі "Тора" в Харкові. Підприємство входить до складу Харківського авіазаводу, на підприємстві проводять техобслуговування і ремонт авіатехніки.

***

Генеральний директор підприємства "Мотор Січ" В'ячеслав Богуслаєв заявив, що до 2026 року має повернути китайським інвесторам 100 млн доларів США кредиту. По це він заявив в інтерв'ю Укрінформу.

Обленерго

Юристи Bihus.Info домоглись відкриття провадження щодо начебто необґрунтованого завищення розміру тарифу на модернізацію мереж після сюжету Анни Калюжної “RABовласники”. Справу розслідують детективи Національного антикорупційного бюро України.

Про це повідомляють юристи проєкту “Тисни” (Bihus.Info) з посиланням на ухвалу Вищого антикорупційного суду і витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

 

Емітенти єврооблігацій

 

"ДТЕК Енерго"

Компанія "ДТЕК Енерго" у зв'язку з відпрацюванням придатних для ефективної видобутку вугілля запасів планує до 2030 року закрити 4 вугледобувних підприємства, а також скоротити видобуток вугілля на 27% - до 16 млн тонн. Про це директор з вуглевидобутку "ДТЕК Енерго" Михайло Барабаш повідомив під час IV International Coal Conference, повідомляє ExPro.

Ferrexpo

У січні-червні 2021 року порівняно з аналогічним періодом 2020 року компанія Ferrexpo plc (Велика Британія), яка контролює Полтавський і Єристівський гірничо-збагачувальні комбінати (обидва - Полтавська область), збільшила виробництво концентрату і котунів на 2%, або на 144 тис. тонн, до 5,712 млн тонн.

У 1-му півріччі 2021 року порівняно з 1-м півріччям 2020 року компанія скоротила виробництво котунів на

0,6% до 5,563 млн тонн.

Згідно з повідомленням, роботи з модернізації третьої лінії огрудкування з чотирьох було завершено наприкінці червня 2021 року.

Остаточну модернізацію лінії огрудкування заплановано на 3-й квартал 2021 року, при цьому загальна потужність котунів групи збільшиться на 0,5-1,0 млн тонн на рік після завершення цих робіт.

У першій половині 2021 року група підписала свій перший довгостроковий контракт на поставку DR-котунів з подальшими пробними поставками і відправкою зразків для випробувань додатковим потенційним клієнтам.

 

Галузеві новини

 

Мінсільгосп США зберіг прогноз виробництва соняшнику в Україні на 2021/2022 м.р. на рівні 16,7 млн тонн (і 14,1 млн тонн у 2020/2021 маркетинговому році), соняшникової олії - 6,988 млн тонн (5,934 млн тонн в минулому сезоні), шроту - 6,707 млн тонн.

Про це йдеться в липневому звіті Мінсільгоспу США.

За оцінками Мінсільгоспу США, виробництво соняшнику в Україні зросло на 10%, або на 1,5 млн тонн, до 16,5 млн тонн у 2019/2020 маркетинговому році порівняно з 2018/2019 м.р.

Міністерство сільського господарства США зберегло прогноз експорту соняшникової олії з України на рівні 5,38 млн т в 2020/2021 маркетинговому році (вересень 2020 - серпень 2021) порівняно із червневим прогнозом.

***

Державне підприємство "Укрпромзовнішекспертиза" (УПЕ) констатує позитивний ціновий тренд на ринках металургійної продукції на початку липня.

Про це йдеться в повідомленні Укрпромзовнекспертизи.

"Негативний ціновий тренд, що спостерігався на регіональних ринках заготовки в червні, поступово змінюється на позитивний. Першого тижня липня внутрішні ціни на заготовку в Китаї зросли на 15 доларів до 775-794 доларів/тонна exw з 13% ПДВ. На невисокий попит все ще впливає сезон дощів, але трейдери поступово активізують замовлення і нарощують складські запаси під впливом ініціатив уряду щодо обмеження зростання металургійного виробництва та стабілізації річних обсягів виплавки сталі. Зростає інтерес перекочувачів до імпорту. За минулий тиждень імпортні ціни на заготовку в Китаї зросли на 10-15 доларів до 685 доларів/тонна cfr, що позитивно впливає на можливості для постачальників СНД, Туреччини та Близького Сходу", - сказано в ньому.

У Китаї внутрішні ціни на арматуру першого тижня липня зросли на 20 доларів до 785 доларів/тонна exw з 13% ПДВ, вартість катанки зросла на 12 доларів до 838 доларів/тонна exw з 13% ПДВ.

На імпортних ринках Південно-Східної Азії (Південно-Східної Азії) поточні пропозиції постачальників варіюються в діапазоні 670-700 доларів/тонна cfr проти 665-690 доларів/тонна cfr тижнем раніше.

Згідно з повідомленням, покупці на ринку MENA не поспішають укладати контракти через припинення значного числа проєктів, обмежуючись мінімальними замовленнями з короткими термінами постачання.

"Основні закупівлі робляться в Туреччині, а інтерес до прокату з СНД мінімальний через високі фрахтові ставки і більш тривалі терміни постачання. Пропозиції арматури на імпортному ринку за тиждень зросли на рахунок нижнього рівня цін до 755-780 доларів/тонна cfr із 740- 780 доларів/тонна cfr тижнем раніше. На внутрішньому ринку Туреччини за перший тиждень липня ціни зросли в середньому на 16,5 доларів до 708-740 доларів/тонна exw. Експортні пропозиції коливаються в діапазоні 730-760 доларів/тонна fob проти 725-750 доларів/тонна fob тижнем раніше", - сказано в повідомленні.

"…з огляду на спротив покупців і традиційно низький річний попит, найбільш імовірним сценарієм у липні буде переважно бічний тренд. Однак до кінця липня - в серпні високі ціни на сировину і пожвавлення попиту на готовий прокат із постачанням у вересні зумовлять формування висхідного тренду. Стаючи до реалізації прокату вересневого виробництва, постачальники арматури і катанки в більшості регіонів збільшують пропозицію. Сприятлива ситуація склалася під впливом зростання цін на сировину і заготовку", - йдеться в повідомленні.

Прогнозується, що високий рівень цін на руду і брухт, а також домінуючі очікування зміцнення цін на прокат з огляду на стійкий попит і обмеженої пропозиції посилять підвищувальні настрої.

У цих умовах виробники СНД найближчими тижнями нарощуватимуть котирування, спираючись на стійкий внутрішній попит і поліпшення ситуації на ринках ЄС і США.

***

Раніше "Укрпромзовнішекспертиза" зазначило, що в червні відбулося зниження цін на всіх регіональних ринках прокату.

"Активна травнева торгівля на всіх регіональних ринках заготівлі та готового прокату в червні істотно погіршилася. Зниження ділової активності обумовлене традиційним скороченням попиту в країнах MENA (Близький Схід і Північна Африка) через сезонне падіння споживання в будівельному секторі та послабленням попиту в Китаї та ПСА (Південно-Східній Азії) внаслідок наближення сезону дощів. Як результат, покупці скоротили обсяги замовлень до мінімуму, висунувши зустрічні пропозиції на 15-20 доларів нижче за котирування постачальника. Однак виробники відмовлялися йти на поступки і намагалися утримувати ціни від падіння", - сказано в ньому.

"Результатом протистояння постачальників і покупців у першій половині червня на ринках заготівлі та арматури стало переважання бічного тренду. Проте до кінця місяця тиск на ринок посилився, і ціни почали знижуватися. В Китаї ціни на заготівлю до початку липня знизилися на 24 долари до 760-799 доларів/тонна exw з 13% ПДВ на внутрішньому ринку і на 20 доларів до 670 доларів/тонна fob на експортних напрямках. Червневі внутрішні котирування арматури знизилися на 49 доларів до 765 доларів/тонна exw з 13% ПДВ (внутрішній ринок) і експортні пропозиції впали з 825 доларів/тонна fob до 780 доларів/тонна fob", - йдеться в повідомленні.

Зниження на китайському ринку негативно відбилося на настроях покупців у Південно-Східній Азії і ціни там також знизились.

Імпортні ціни на заготовку в регіоні останнього тижня червня становили 660-700 доларів/тонна cfr, що на 43 долара нижче порівняно з кінцем травня.

"Кардинально протилежна ситуація складається на ринках довгого прокату в ЄС і США. Завдяки дефіцитові поставок і захищеності ринку від дешевого імпорту внутрішні ціни на арматуру в червні продовжили зростати, піднявшись порівняно з травнем на 78 євро до 850-865 євро/тонна з урахуванням доправлення до ЄС і на 132 долара до 1 047-1 080 доларів/тонна exw у США", - було сказано в повідомленні.

***

Металургійні підприємства України в січні-червні 2021 року збільшили надходження від експорту чорних металів на 57,5% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року - до $ 6,14 млрд із $ 3,9 млрд млн. Згідно з уточненою статистикою, оприлюдненою Державною митною службою, на чорні метали за цей період прийшлось 20,5% загального обсягу надходжень від експорту товарів проти 17,0% за перше півріччя минулого року.

У червні надходження від експорту чорних металів склали $ 1,23 млрд млн.

***

Міністерство енергетики ініціює впровадження "чорного списку" для недобросовісних учасників ринку електроенергії.

***

Національна комісія держрегулювання енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) продовжила чинність мінімального цінового обмеження на ринок "на добу наперед" до 11 липня.

Також НКРЕКП розпочала розслідування щодо порушень законодавства низкою компаній.

Зокрема ознаки таких порушень НКРЕКП спостерігає в ТОВ "Юнайтед Енерджі", ТОВ "Д.Трейдінг", "ДТЕК Дніпроенерго", "ДТЕК Західенерго", "Центренерго", ТОВ "Енер джи", ТОВ "Енергозахід", ТОВ "Екотеч енерджі ", ТОВ "Ентре М", ТОВ "Ютіліті Трейдинг", ТОВ "Артлекс-енерджі" і ТОВ "ОНК-Груп".

***

У січні-червні 2021 року Україна збільшила виробництво електроенергії на 5,9%, або на 4303,1 млн кВт-год, до 77 735,1 млн кВт-год порівняно з аналогічним періодом 2020 року.

У січні-червні 2021 року Україна збільшила споживання електроенергії з урахуванням технологічних втрат у мережах на 6,1%, або на 4 459,8 млн кВт-год до 76 991,7 млн кВт-год порівняно з аналогічним періодом 2020 року.

Про це свідчать оперативні дані Міністерства енергетики.

Споживання електроенергії без урахування технологічних втрат за 6 місяців 2021 року збільшилось на 7,2%, або на 4 201,4 млн кВт-год до 62 814,6 млн кВт-год.

За 6 місяців 2021 року теплоелектростанції (ТЕС) і теплоелектроцентралі (ТЕЦ) скоротили виробництво електроенергії на 4,6%, або на 1 121,3 млн кВт-год, до 23 011,6 млн кВт-год.

Атомні електростанції (АЕС) збільшили виробництво електроенергії на 6,6%, або на 2 615,8 млн кВт-год, до  42 004,9 млн кВт-год.

Водночас гідроелектростанції (ГЕС) та гідроакумулюючі електростанції (ГАЕС) виробили 6 198 млн кВт-год, що на 71,9%, або на 2 591,6 млн кВт-год, більше аналогічного періоду 2020 року.

Виробництво електроенергії з відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) в січні-червні становило 5 654,7 млн кВт-год, що на 5,6%, або на 298,5 млн кВт-год, більше, ніж за аналогічний період минулого року.

В 2020 році Україна скоротила виробництво електроенергії на 3,3%, або на 5 157,3 млн кВт-год, до 148 809,8 млн кВт-год порівняно з 2019 роком.

В січні-червні промислові споживачі збільшили споживання електроенергії на 6%, населення - на 6,2%, комунально-побутові споживачі - на 8,1%.

***

Французький концерн Alstom вітає ратифікацію міжурядової угоди між Францією і Україною про фінансування поставки 130 великовантажних електровозів для АТ "Укрзалізниця"

"Наступним важливим кроком є підписання комерційних угод у другій половині 2021 року", - повідомили в компанії.

 

Світові фінансові та економічні новини

 

Коментарі по інфляції в США

Звіт про інфляцію, який був гіршим за очікування, затьмарив потужний старт сезону звітності в США за другий квартал 2021 року.

Інфляція в США зросла найшвидшими темпами за майже 13 років, повідомило у вівторок Міністерство праці країни. Індекс споживчих цін зріс на 5,4% порівняно з роком тому; економісти, опитані Dow Jones, очікували зростання на 5%. Базовий індекс споживчих цін ІСЦ (тобто за винятком цін на продукти харчування та паливо), підскочив на 4,5%, що є найбільшим зростанням цього показника з вересня 1991 року і цей ріст значно перевищив очікування в 3,8%.

За червень місяць обидва індикатори цін зросли на 0,9% проти очікуваних 0,5%.

"Це насправді свідчить про те, що інфляційний тиск залишається гострішим, ніж оцінювалось раніше, і він буде з нами довший період", - висловила думку Сара Хаус, старший економіст банку Wells Fargo. "Ми бачимо сфери, де буде постійно спостерігатись інфляційний тиск, навіть після того, як ми подолаємо деякі з цих різких підйомів цін у кількох секторах".

«Просуваючись вперед, ми очікуємо, що ці показники інфляції почнуть охолоджуватися. Червень 2020 року був абсолютним мінімумом для базового ІСЦ під час пандемії, тому порівняння з цим місцем більш жорстке.

Ціни на вживані машини зросли за рік на 45%, ця ситуація, імовірно, зміниться в найближчі місяці " - сказав Кліфф Ходж, головний інвестиційний директор Cornerstone Wealth.

Голова Федерального резервного банку (ФРБ) Сан-Франциско Мері Дейлі як і раніше вважає, що посилення інфляції в США має тимчасовий характер.

Корпоративна звітність за другий квартал 2021

Публікацією звітності банків JPMorgan і Goldman Sachs та PepsiCo у вівторок в США розпочався «сезон звітності». Як прибутки, так і доходи обох банків перевищили прогнози аналітиків (зумисне занижені, як завжди перед початком публікацій). Bank of America, Citigroup, Wells Fargo, Delta Air Lines та BlackRock звітують у середу, а Morgan Stanley, Truist та UnitedHealth публікають результати у четвер.

Загалом цього тижня опублікують квартальні результати 23 компанії S&P 500.

Очікування по прибуткам корпорацій США в другому та третьому кварталах 2021 року

Очікується, що зведений прибуток компаній S&P 500 у другому кварталі 2021 року зріс на 65% порівняно з прибутком кварталом року тому, повідомляє Refinitiv. Очікуваний ріст прибутків найбільших американських корпорацій стане найбільших їх ростом з четвертого кварталу 2009 року.

Якщо виключити енергетичний сектор, темпи зростання прибутків менші і становлять за очікуваннями 53%.

Орієнтовний темп зростання прибутку для S&P 500 за третій квартал 2021 року в річному вимірі становить 24,8%. Якщо виключити енергетичний сектор, темпи зростання знижуються до 19,0%.

Виступи голів центробанків США та Європи

Голова Федерального резервного резерву Джером Пауелл повинен виступити перед Конгресом у цю середу та четвер, щоб надати оновлену інформацію про монетарну політику американського центробанку. Імовірно він повідомить, що м’яка політика ФРС залишатиметься незмінною до тих пір, поки не буде досягнутий більший прогрес у досягненні цілей банку щодо зайнятості та інфляції.

Президент Європейського центрального банку Крістін Лагард дала інтерв'ю на вихідних, сказавши, що на наступному засіданні 22 липня прогнози банку стосовно монетарної політики зміняться в межах нової системи роботи ЄЦБ. Що було важливішим, Лагард натякнула, що схема викупу облігацій банку може бути продовжена після березня 2022 року, хоча і в новому форматі і це потенційно має негативний вплив на курс євро.

Очікування та прогнози аналітиків по корпоративним прибуткам

Стратеги банку Goldman Sachs Group Inc. стали трохи більш оптимістичнішими стосовно перспектив прибутків індексу S&P 500 цього року, але наголосили, що коментарі керівництва компаній будуть важливими для оцінки майбутнього росту.

Новий базовий прогноз Goldman щодо прибутку на акцію S&P 500 у 2020 році це 115 доларів на умовну акцію індексу S&P 500 проти попередньої оцінки 110 доларів. Банк зберіг і підтвердив прогноз на 2021 рік на рівні 170 доларів, що на 4% вище фактичного прибутку 2019 року і дав прогноз у 188 доларів на 2022 рік.

 

 

 

 

 

 

 

Погляди Уолл-стрит на перспективи ринків акцій. Підвищення прогнозу значення індексу S&P 500 аналітиками банку UBS, обережні погляди аналітиків банків Barclays і Citi.

Банк UBS

У вівторок банк UBS підвищив очікуване значення індексу S&P 500 в грудні 2021 року до 4500 пунктів порівняно зі своїм попереднім прогнозом у 4400. Це підвищення зумовлено кращими очікуваними прибутками американських корпорацій в другому кварталі 2021 і кількох наступних кварталах.

"Ми вважаємо, що бичачий ринок акцій залишається на міцних засадах, завдяки величезними грошовими коштами у споживачів, зростаючими інвестиціями в бізнес та все ще м’якій політиці ФРС", - зазначив банк в записці для клієнтів.

Банк Barclays

«Поєднання даних, які більше не доставляють позитивних сюрпризів, зростаючі докази того, що дефіцит пропозиції та робочої сили може означати більш стійку інфляцію, дедалі більш рішучіші репресивні дії властей в Китаї проти різних галузей промисловості та збільшення ризику від варіанту дельта COVID збіглися з достатньою силою, щоб дати ринкам страх щодо зростання", - повідомив в записці Еммануель Кау, керівник групи європейської стратегії по акціям банку Barclays.

Barclays вважає, що «занадто рано» оголошувати про закінчення циклу росту або називати поєднання очікуваного уповільнення зростання економіки з більш стійкою інфляцією «стагфляцією».

«Однак, з огляду на, що вакцинація, економічне відновлення та бюджетне стимулювання в США залишилися позаду, а попереду тільки позитивний сезон звітності за другий квартал, який стане очевидним каталізатором з точки зору відновлення зв'язку ринків і фундаментальних показників, нас може чекати неспокійне літо», - висловив думку Кау.

Банк Citi

У червневому опитуванні своїх інституційних клієнтів (керуючих інвестиційних та пенсійних фондів, страхових компаній) банк Citi, США, виявив, що інвестори зараз чітко надають перевагу акціям вартості - тим, які вважаються, якщо брати до уваги поточні фінансові показники більш дешевими, зокрема європейським акціям, акціям виробників сировини та акціям нафтогазових компаній.

У своїй записці надісланій клієнтам у вівторок аналітики Citi заявили, що, ймовірно, найближчим часом відбудеться зростання акцій вартості, яке буде "останнім ура". Зростання імовірно відбудеться, оскільки економіка продовжує відновлюватись, особливо якщо брати до уваги відставання Європи від США.

Однак головний американський стратег банку Citi по акціям Тобіас Левкович припустив, що, після зростання цін акцій корпорацій США в середньому на 40% у період з червня 2020 року по червень 2021 року, необхідний перегляд погляду на співвідношення винагороди до ризику інвестування в акції.

«Ми приймаємо ризик зниження на 10% (від інвестування в акції на найближчий час) порівняно з потенційним прибутком у 1-2%. Однак багато портфельних менеджерів, з якими ми розмовляємо, все більше налаштовані оптимістично, вказуючи на те, що якісний фон добре синхронізується з нашими кількісними показниками», - повідомив Левкович.

Він додав, що інвесторам на даний час "надмірно комфортно, від того, що ринкова оцінка акцій є функцією виключно низьких процентних ставок, коли премії за інвестування в акціонерний капітал не дивлячись на їх зниження за останній період перевищують типові рівні для економічної чи фінансової кризи".

Коментар. Звичайно, є покращення прогнозів UBS. Та це лише +2,2% в порівнянні з 16% з початку року і лише 3,5% від поточного рівня 4369,21. Тобто банк все ж не бачить великого потенціалу зростання індексу. Хоча, якщо брати середину грудня минулого року навіть рівень 4000 бачився, як досить солідний. Все це є свідоцтвом високих цін акцій в США (та в більшості регіонів світу). і поки скромний потенціал їх росту в найближчий час.

Якісні характеристики аналітиків банків Barclays та Citi звучать десь в унісон з цим поглядом.

Макроекономічна статистика

Китай

Валовий внутрішній продукт Китаю зріс на 7,9% у другому кварталі 2021 порівняно з роком раніше, повідомило Національне бюро статистики країни. Це гірше консенсус-прогноз зібраний агентством Reuters - зростання на 8,1%.

"В цілому, економіка Китаю на шляху відновлення, і імовірно ціль властей по річному зростанню у 6% буде досягнута", - зазначив в коментарі Чаопін Чжу, стратег по глобальним ринкам КУА JPMorgan Asset Management. "Однак окремі негативні моменти звіту та структурні ризики зі сторони внутрішнього попиту викликають занепокоєння", - надалі написав він, вказуючи на слабке зростання довгострокового кредитування та невизначеність в певних моментах регулювання ринків в країні.

Роздрібні продажі в Китаї в червні 2021 зросли на 12,1% порівняно з періодом червня 2020, що перевищує очікуваний рівень, згідно оцінкам зібраним Reuters, 11%.

Промислове виробництво в Піднебесній зросло в червні на 8,3% на річній основі, що також перевищує консенсусну оцінку за Reuters у 7,8%.

Дані митної служби Китаю по зовнішній торгівлі за червень показали, що експорт країни зріс на 32,2% порівняно з роком раніше. Це набагато більше, ніж прогнозували аналітики опитані Reuters – ріст в червні на 23,1%.

Європа

У травні 2021 року обсяг промислового виробництва з урахуванням чинника сезонності (скориговані дані по сезонним коливанням) в Єврозоні за даними Євростату знизився на 1,0%, а в ЄС - на 0,9%, порівняно з квітнем 2021 року. У квітні 2021 року промислове виробництво зросло на 0,6% в Єврозоні та на 0,5% в ЄС. У травні 2021 року порівняно з травнем 2020 року промислове виробництво зросло на 20,5% в зоні євро та на 21,2% в ЄС.

Це перше зниження промислового виробництва в Єврозоні за 3 місяці і набагато гірше, ніж прогнозували аналітики – зниження на 0,2%. Серед найбільших економік блоку промислове виробництво скоротилося в Німеччині (-0,6%), Франції (-0,3%), Італії (-1,5%) та Іспанії (-0,8%).

Світові ціни на продовольчі товари

Світові ціни на продовольство в червні знизилися вперше за останні 12 місяців.

Про це повідомляє ФАО (продовольча і сільськогосподарська організація ООН), передає Бізнес Цензор з посиланням на Інтерфакс-Україна.

За її підрахунками, середнє значення індексу продовольчих цін в червні склало 124,6 пункти, що на 2,5% нижче в порівнянні з травневим показником, проте на 33,9% вище, ніж роком раніше. Падіння пояснюється зниженням цін на рослинні олії, зернові і, в меншій мірі, на молочну продукцію, яке з лишком перекрило зростання котирувань м'яса і цукру, пояснюється в повідомленні.

Індекс цін на рослинні олії знизився на 9,8%, досягнувши найнижчого за останні чотири місяці рівня.

Індекс цін на зернові знизився на 2,6% в порівнянні з його травневим рівнем, на кукурудзу - на 5%. Міжнародні ціни на пшеницю в червні зменшилися всього на 0,8%. Цьому сприяв сприятливий загальносвітовий прогноз, а також покращення прогнозів урожаю в багатьох ключових країнах-виробниках.

Індекс цін на молочну продукцію зменшився на 1%. Найбільше зниження продемонстрували ціни на вершкове масло, що пояснюється різким скороченням світового попиту на імпорт і незначним збільшенням запасів, особливо в Європі.

Разом з тим індекс цін на цукор продовжує зростати третій місяць поспіль, збільшившись на 0,9%, досягнувши нового багаторічного максимуму. Зростання цін було викликане невизначеністю щодо того, яким чином несприятливі погодні умови позначаться на обсягах врожаю в Бразилії, яка є найбільшим в світі експортером цукру.

Індекс цін на м'ясо в червні виріс на 2,1%, і ця тенденція зберігається дев'ятий місяць поспіль.

Індекс продовольчих цін ФАО - це середньозважений показник, що відслідковує динаміку міжнародних цін на п'ять основних продовольчих товарних груп.

Прогноз цін на нафту

Міненерго США підвищило прогноз середньої ціни Brent на 2021 рік до $68,8 із $65,2/бар., випливає із щомісячного звіту управління енергетичної інформації відомства (EIA).

"Спотові ціни на нафту марки Brent у червні становили в середньому $73 за барель, що на $5 за барель вище, ніж у травні, і на $33 за барель вище, ніж у червні минулого року. Найближчими місяцями ми очікуємо, що видобуток нафти країн ОПЕК+ виявиться вище рівня споживання нафти. Ми очікуємо, що зростання видобутку пригальмує постійне скорочення світових запасів нафти, яке відбувалося протягом більшої частини минулого року, і збереже ціни на поточних рівнях - до середніх $72 за барель у другій половині 2021 року", - пише EIA.

Прогноз ціни Brent на 2022 рік був підвищений із $60/бар. до $67/бар.

"Однак у 2022 році ми очікуємо, що тривале зростання видобутку в країнах ОПЕК+ і прискорене зростання видобутку сланцевої нафти в США поряд зі зростанням іншої пропозиції випередять зростання світового споживання нафти та сприятимуть зниженню цін на нафту", - йдеться у доповіді.

 

 

-----------

вул. Сагайдачного, 25-Б, 3 поверх, тел.: 044 390 57 60

Звертаємо Вашу увагу на те, що ця інформація є власністю ТОВ «КІНТО, Лтд» та відображає бачення ситуації на фондових ринках фахівцями компанії. ТОВ «КІНТО, Лтд» не надає жодних гарантій стосовно реалізації прогнозів та рекомендацій, викладених у цьому документі, та не бере на себе відповідальності за будь-які можливі наслідки використання цієї інформації, включаючи фінансові втрати, але не обмежуючись ними. Наведену інформацію в жодному разі не можна розглядати як рекомендацію на купівлю чи продаж цінних паперів, вона призначена лише для Вашого використання. Цю інформацію ТОВ «КІНТО, Лтд» надає за власний кошт, тому ця інформація в повному обсязі та в усіх частинах є об’єктом власності, володіння, користування та розпорядження ТОВ «КІНТО, Лтд».
----------
УВАГА!
  АРІФРУ може не розділяти оціночних суджень авторів оглядів і прогнозів, не надає жодних гарантій реалізації прогнозів та рекомендацій, викладених у цьому документі, і не бере на себе відповідальності за будь-які можливі наслідки використання цієї інформації, включаючи фінансові втрати, але не обмежуючись ними. Наведену інформацію в жодному разі не можна розглядати як рекомендацію на купівлю чи продаж цінних паперів.


Теги: | Акції |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.