Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Огляд ринку акцій станом на 15 квітня 2021 року


16.04.2021 10:25

Тижневий огляд ринку акцій від компанії КІНТО станом на 15.04.2021

 

 

На минулому тижні були певні фінансові та економічні новини на які місцевим учасникам фінансового ринку варто звернути увагу. Хоча дуже важливих новин було і небагато. Та спершу трохи про інше, як то кажуть, тема дня.

В останні дні поступово і для простого учасника фінансового ринку доволі несподівано центральну увагу, відтіснивши суто фінансові новини, захопили повідомлення про мілітаристські приготування Росії на кордоні з Україною та міжнародна реакція на ці приготування. Якщо вдатись до суті повідомлень, то вони зводяться до того, що Росія поступово накопичила значні додаткові військові сили коло кордону з Україною, перекинувши з регіонів своєї країни численні військові формування. При цьому Росія не надавала переконливих пояснень такої військової активності і спочатку не відповідала на відповідні запити (лише 06.04.21 заступник Глави МЗС Росії Сергій Рябков мав відповідну розмову на цю тему з представниками США звинувативши, як в таких випадках водиться – згадаємо історію, в чомусь Україну). Росія навіть відмовилась від зустрічі в рамках задіяного і передбаченого на такі випадки протоколу Віденської угоди з безпеки 2011 року.

Дуже стислий виклад частини цих повідомлень в блоці новин.

Слід зазначити, що крім реакції керівництва нашої держави, МЗС України, чимала кількість керівників іноземних держав та урядів, міністрів закордонних справ, в тому числі і насамперед країн Великої сімки, G7, найбільше США, Німеччини та Франції, Генсек НАТО, на днях виступили з відповідними заявами та попередженнями, провели переговори з цього приводу з російською стороною та керівництвом нашої держави. Не один раз. І спільно і окремо. Однак задовільна реакція з боку керівництва Росії була лише вчора в другій половині дня після телефонної розмови між президентами США та Росії, яка відбулась з ініціативи американського президента.

І нарешті таки вчора Міністр оборони РФ Сергій Шойгу повідомив, що Росія перекинула на свої західні кордони дві армії і три з'єднання «у відповідь на погрози з боку НАТО». Міністр оборони РФ запевнив, що це перекидання військ було проведено в рамках навчань, які завершяться протягом двох тижнів.

Здивувало в усьому цьому те, що значна, якщо не більша, частина оглядачів і вітчизняних, і закордонних в аналітичних коментарях до цих подій зазначали, що, незважаючи на малу ймовірність, відкидати сценарій при якому за цими діями по концентрації військ Росія почне неспровокований військовий конфлікт з Україною і навіть масоване військове вторгнення на територію нашої країни не можна. На їх думку це було б дуже легковажно. І якщо опосередковано судити з чималої активності в цьому питанні керівників західних держав та урядів, Японії та керівників їх МЗС, схожими були оцінки і офіційних радників з питань безпеки провідних країн світу та відповідних по напрямку аналітиків цих країн наближених до влади.

По-правді кажучи, зі сторони видається, що є якась ненормальність в усій цій дивній історії, яка несподівано захопила центральну сцену. Крім суто політичної та військової складової та поза їх межами. Щось таке, на що треба дивитись окремо.

Якщо ж говорити про те, як ця історія вплинула на фінансовий ринок нашої країни, то на перший погляд здається, що поки несильно. Хоча був серйозний ціновий провал в єврооблігаціях минулого дня (-3,0% в ціні паперу з погашенням 15.03.2033), невдалі первинні аукціони з розміщення ОВДП в останні два тижні, і особливо вчорашні, що може мати в числі причин в тому числі і це не до кінця зрозуміле по своїй природі військове загострення зі сторони нашого стабільно ненадійного сусіда.

Іншими свідоцтвами негативної реакції українського фінансового ринку на ці військові вправи Росії є збільшення доходності гривневих ОВДП на купівлю на вторинному ринку і значне розширення спреду між їх доходністю на купівлю та продаж з одночасним зменшенням дохідності ОВДП номінованих у твердій валюті, а також прискорення та посилення негативної цінової динаміки в окремих акціях, як наприклад акціях МХП.

Розширення спредів дохідності ОВДП за рахунок зростання дохідності на купівлю є звичайним явищем, коли частина учасників ринку, перш за все нерезидентів, хоче продати ці папери, а місцеві учасники ринку розраховують з цього мати певний зиск. Зниження дохідності продажу валютних ОВДП відбувається також в умовах, коли посилюється недовіра до ОВДП в гривні внаслідок зростання ризиків і частина учасників ринку «переходить» в ОВДП у валюті, в тому числі і тим, щоб їх потім продати за валютні кошти.

Певним додатковим опосередкованим свідоцтвом реакції місцевого фінансового ринку на згадані події і певного покращення ситуації на сьогодні є сьогоднішнє ранішнє зростання ціни українських єврооблігацій з погашенням 15.03.2033 на 3,1% після повідомлень про розмову президентів США та Росії. Хоча стосовно цінових рухів єврооблігацій та щодо невдалих аукціонів з розміщення ОВДП можуть бути і інші пояснення, як наприклад, помітне зниження Мінфіном ставки відсікання по піврічним паперам учора у вівторок, очікування росту облікової ставки НБУ, дані по інфляції США, просто торгові цінові рухи в боргових паперах.

Звичайно, будь-які військові дії, чи будь-які явні військові приготування до бойових дій впливають на фінансовий ринок дуже значимим чином і переважують по силі впливу 99% суто фінансових чи економічних новин, навіть дуже серйозних. Відносно поміркована реакція фінансового ринку нашої країни на згадані дії Росії є свідоцтвом того, що його учасники все ж сподівались та сподіваються, дуже переважним чином, якщо так можна висловитись, на кращий сценарій.

Що стосується суто фінансових та економічних новин значимими подіями цього тижня мають стати:

  • збільшення облікової ставки НБУ;
  • початок публікації квартальної звітності крупних корпорацій США, Європи і в світі.

Як вже зазначалось, місцевим учасникам фінансового ринку варто звернути увагу на вкрай невдалі вчорашні аукціони з розміщення ОВДП, за результатами яких було залучено до державного бюджету лише 1,590 млрд. грн., і, якщо виключити доларові папери на суму 49 мільйонів доларів США, – лише суму 216 млн. грн.

Вже певною подією стала нова статистика по інфляції в США та Україні.

Ну і не забуваємо про інше, наприклад, в тому числі і про примусові викупи акцій 4-х обленерго по абсолютно мізерним абсолютно неадекватним цінам: «Житомиробленерго», «Кіровоградобленерго», «Херсонобленерго» та «Чернівціобленерго», Рис. 1

 

 

Як практично завжди по середам, якщо не було у вівторок, цей огляд змістовно починається з короткого ілюстрованого таблицями та графіками опису того, що на минулому тижні відбулось в сегменті акцій на місцевих біржах (та й частково на світових біржах).

 

ФІНАНСОВІ РИНКИ

Ринок акцій України.

Спершу огляд динаміки ринку місцевих акцій за минулий тиждень.

Результати торгів акціями в Україні на минулому тижні, закінчуючи цим понеділком, відображені на Рис. 2-6. Дані включають і порівняння з міжнародними ринками акцій (Рис. 2), і динаміку цін окремих «індексних» паперів, і обсяги торгів на Українській біржі.

 

Зміна українських та світових фондових індексів за тиждень, два тижні, місяць та з початку року.

Значення, поряд маленькі графіки.

 

 

 

 

 

Борговий ринок України.

Ціни українських державних зовнішніх облігацій (єврооблігацій, ОЗДП), як вже зазначалось цього вівторка різко і сильно, якщо брати одноденну динаміку, знизились, але сьогодні зранку відновились, Рис. 7 та Рис. 8.

На цей раз цю динаміку не можна пояснити змінами дохідності державних облігацій США, яка залишалась та залишається стабільністю і після публікації на днях звіту по інфляції в США, Рис. 9.

Поки дохідності ОЗДП все ще невеликі. Сьогодні в середу 14.03.2021 дохідність ОЗДП з погашенням 15.03.2033 номінованих в доларах США складає 7,32/7,49% (7,60% по останній угоді).

Посилання: https://www.boerse-frankfurt.de/bond/xs2010030836-ukraine-republik-7-253-20-33

 

Ціна українських державних зовнішніх облігацій ОЗДП з погашенням 15.03.2033 з урахуванням і сьогоднішнього ранку

 

 

 

Як вже зазначалось на початку огляду, дохідності купівлі ОВДП в гривні на вторинному ринку в останні дні суттєво підросли особливо на «дальньому кінці». Ріст склав і 55 базисних пунктів - 0,55%, а по окремим випускам і 0,75% і 0,85%, Рис. 10.

При цьому дохідності продажу змінились незначно; слабко підросли лише дохідності окремих випусків.

Таким чином спред дохідностей суттєво розширився.

Що тому причиною – військова активність Росії коло кордонів України та бажання через це частини інвесторів продати папери? Хто знає. Треба питати найбільш активних в цьому сегменті торгівців цінними паперами та банки.

Дохідності продажу ОВДП номінованих в доларах США та євро знизились ще на 0,15-0,25%, що також може бути свідоцтвом того, що частина учасників ринку хоче позбавитись боргових паперів в гривні.

 

 

Валютний ринок

Гривня на міжбанку по відношенню до євро за тиждень ослабла, так само, як і по відношенню до напівсуми долара та євро. В меншій мірі було зниження курсу гривні по відношенню до долара США Рис. 11.

Ця динаміка краще прослідковується, якщо брати графік ковзних і «більш обґрунтовано» напівсуми долара та євро, усуваючи зміні в парі євро - долар, Рис. 12.

Певною подією для світового ринку валют стало укріплення євро, Рис. 13. Індекс долара США ослаб до тритижневого мінімуму. Про причини цього в кінці блоку новин.

 

 

 

Світові ринки акцій

Фондові індекси США продовжили свій ріст, який відновився півтора тижні тому; індекси S&P 500 та Dow Jones Industrial Average послідовно кілько днів оновлювали свої історичні максимуми, Рис. 14.

Європейські фондові індекси також зростали і також оновлювали свої історичні максимуми. Однак, на через ріст євро їх позитивна динаміка в останні дні дуже суттєво сповільнилась, Рис. 15

Що стосується ринків акцій країн, які розвиваються, то поведінка їх фондових індексів була невиразною, Рис.16. 

І тут не можна ставити причиною лише рух «важковаговиків», як то вплив зміни акцій компаній Китаю, де можуть бути свої причини.

І в регіоні CEE-3, Польща, Чехія, Угорщина, цінова динаміка в акціях також була непереконливою, Рис. 17.

А динаміка індексів MSCI EM та MSCI Eastern Europe Ex Russia має прямий вплив на індекс Української біржі.

 

 

 

 

Для довідки: Фонд AMUNDI MSCI EASTERN EUROPE EX RUSSIA UCITS ETF прагне якомога точніше відтворити показники індексу MSCI MSCI Eastern Europe Ex Russia - Східної Європи без акцій компаній Росії (акцій компаній Угорщини, Чехії, Польщї).

Індекс MSCI EM MSCI Eastern Europe Ex Russia (Східна Європа без Росії) представляє акції компаній великої та середньої капіталізації на 3 ринках, що розвиваються (EM) трьох країн Східної Європи: Угорщини, Чехії та Польщі. Маючи 20 складових, індекс охоплює приблизно 85% ринку по капіталізації в кожній країні з поправкою на кількість акцій у вільному обігу.

 

ФІНАНСОВІ ТА ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

Українські фінансові та економічні новини.

Фінанси.

Концентрація російських військ на кордоні з Україною.

В останні дні надходило багато тривожних повідомлень про концентрацію російських військ на кордоні з Україною і про негативну реакцію на це українських офіційних осіб, керівників іноземних держав та урядів та міністрів закордонних справ іноземних держав. Також була опублікована інформація про порушення Росією підписаного і нею самою Віденського документу з безпеки від 2011 року, посилання на документ: https://www.osce.org/files/f/documents/b/3/86600.pdf

30 березня головнокомандувач Збройних сил України Руслан Хомчак повідомив, що Росія під виглядом підготовки до стратегічних навчань «Запад-2021» стягує зі всієї території тактичні групи до східних кордонів України. У Кремлі заявили, що пересування російської армії територією Росії не повинне викликати занепокоєння інших країн, зокрема України.

Росія вже перекинула до кордонів України та в анексований Крим 16 батальйонно-тактичних груп з мотострілецьких, танкових та повітряно-десантних підрозділів. Накопичення російських військових біля кордонів триватиме до кінця квітня, відповіло Головне управління розвідки Міноборони України на запит BBC News Україна. За розрахунками BBC News Україна це може означати додаткове загальне зосередження 11-14 тис. російських військових на кордоні з Україною.

Вчора Генсек НАТО Єнс Столтенберг назвав ці агресивні дії Росії необґрунтованими, незрозумілими і такими, що глибоко насторожують і додав, що Північноатлантичний альянс підтримує Україну.

Серед останніх повідомлень були наступні:

Міністри закордонних справ країн великої сімки, G7, (Канади, Франції, Німеччини, Італії, Японії, Великобританії і США), а також представник ЄС, висловили стурбованість присутністю військ Росії біля кордонів з Україною і в Криму, і закликали її «припинити провокації». Про це йдеться в спільній заяві міністрів від 12 квітня.

Посилання:

https://eeas.europa.eu/headquarters/headquarters-homepage/96497/ukraine-statement-g7-foreign-ministers-

and-eu-high-representative_en

та https://www.state.gov/g7-foreign-ministers-statement-on-the-situation-along-ukraines-borders/

12 квітня МЗС України опублікував «Коментар МЗС України щодо невиконання Росією Віденського документа ОБСЄ про заходи зміцнення довіри та безпеки»

В Коментарі говориться: «7 квітня Україна активувала Віденський документ ОБСЄ 2011 року про заходи зміцнення довіри та безпеки.

Відповідно до передбаченої цим документом процедури, російській стороні було направлено офіційний запит щодо надання роз’яснень стосовно суттєвого зростання військової присутності Російської Федерації вздовж кордону з Україною….

…російська сторона відмовилася надавати субстантивну інформацію відповідно до запиту, заявивши, що не веде такої діяльності…. Російська делегація бойкотувала і скликану Україною 10 квітня зустріч за участі інших держав-учасниць ОБСЄ».

Посилання: https://mfa.gov.ua/news/komentar-mzs-ukrayini-shchodo-nevikonannya-rosiyeyu-videnskogo-dokumenta-obsye-pro-zahodi-zmicnennya-doviri-ta-bezpeki

Прес-секретар президента України Юлія Мендель підтвердила, що Володимир Зеленський ЩЕ 26.03.2021 направив запит президенту Росії Володимиру Путіну на предмет переговорів щодо необхідності зниження ескалації на Донбасі. За словами прес-секретаря, "позитивна відповідь на запит не надходила".

Сполучені Штати попередили про «наслідки», якщо Росія «діятиме необдумано або агресивно» щодо України на тлі занепокоєння накопиченням московських військ біля кордонів України. Про це державний секретар США Ентоні Блінкен заявив 11 квітня в інтерв’ю каналу NBC.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба протягом останніх 11 днів спілкувався з представниками 14 країн, Високим представником Європейського Союзу та генеральною секретаркою ОБСЄ на тлі концентрації військ Росії на кордоні, повідомив речник МЗС Олег Ніколенко 11 квітня.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ у розмові з президентом Володимиром Зеленським висловив підтримку Альянсу.

Ескалацією воєнних дій на сході України Росія тестує Захід, коментуючи ситуацію заявив президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю впливовому американському журналу Time, оприлюдненому у понеділок 12 квітня.

"Я хочу прояснити. Ми не стверджуємо, що буде реальна ескалація. Це просто може бути не в чиїхось інтересах", - зазначив президент.

Посилання: https://time.com/5954068/zelensky-ukraine-russia-standoff/

Однак значна, якщо не більша, частина аналітиків зазначило, що, незважаючи на малу ймовірність, відкидати цими діями з концентрації військ початку військового конфлікту Росією не можна. На їх думку це було б дуже легковажно.

Мабуть тому, президент США Джозеф Байден вчора в ході телефонної розмови з російським президентом Володимиром Путіним, яка відбулась по ініціативі президента США, заявив про занепокоєння перекиданням російських сил до кордону з Україною і закликав РФ знизити напруженість у відносинах із Києвом. Про цей дзвінок повідомив Білий дім.

https://www.whitehouse.gov/briefing-room/statements-releases/2021/04/13/readout-of-president-joseph-r-biden-jr-call-with-president-vladimir-putin-of-russia-4-13/

І вчора Міністр оборони РФ Сергій Шойгу повідомив, що Росія перекинула на свої західні кордони дві армії і три з'єднання «у відповідь на погрози з боку НАТО». За інформацією «Інтерфаксу», про це Шойгу сказав під час наради в Сєвероморську.

Міністр оборони РФ запевнив, що було проведено перекидання військ задіяних в навчаннях, які завершаться протягом двох тижнів.

Коментар. Зазначені агресивні дії Росії без своєчасних коментарів російських військових та чи інших високо посадовців, демонстративна відмова від надання роз’яснень та участі у відповідному заході ОБСЄ, передбаченим договором з безпеки, окрім інших значних негативних наслідків, як-то загрози миру в Європі і світі, навряд чи сприяють фінансовій стабільності в Україні. Існує багато версій причин значного загострення Росією ситуації, хоча всі вони, навіть найбільш глибокі, страждають від неповного розуміння кінцевих мотивів керівництва Росії (можливо чіткі кінцеві мотиви були просто відсутні). Аналіз висловлених версій виходить за межі нашого огляду. Та, повторимо, позитивним такий розвиток подій з початку зазначених агресивних дій РФ назвати ніяк не можна, в тому числі і з точки зору впливу на фінансовий ринок нашої країни. Хоча поки такий вплив видається є незначним.

Відносини України з Міжнародним валютним фондом та іншими МФО.

Посли країн "Великої сімки" (G7) на зустрічі з прем'єр-міністром України Денисом Шмигалем наголосили на важливості виконання умов програми stand-by Міжнародного валютного фонду (МВФ) і макрофінансової допомоги Європейського Союзу, - повідомляється в акаунті G7 в Твіттері в суботу.

***

Господарський суд Києва переніс на 25 квітня розгляд позову екс-власників Приватбанку (Київ) Ігоря Коломойського і Triantal Investments про повернення їм акцій фінустанови, повідомила прес-служба банку в четвер.

Згідно з повідомленням, до розгляду справи буде залучений Кабінет Міністрів України.

Коментар. Ця справа має безпосередній і сильний вплив на відносини України з МВФ, США, ЄС та іншими, крім МВФ МФО.

***

Україна повинна до серпня завершити перегляд програми з Міжнародним валютним фондом. Про це радник президента з економічних питань Олег Устенко заявив в інтерв'ю РБК-Україна, відповідаючи на питання, до якої дати необхідно залагодити всі спірні питання з Фондом, щоб розраховувати на перегляд програми, отримати транш і пройти виплати за держборгом.

"І, за великим рахунком, вже багато зроблено", - додав Устенко.

Він зазначив, що в України є два пікових місяці по виплатах держборгу - березень і вересень.

Реформа судової системи України

Президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради як невідкладний проект закону "Про ліквідацію Окружного адміністративного суду міста Києва" (ОАСК), повідомляється на сайті глави держави у вівторок.

В повідомленні на сайті президента зазначено, що стара, неефективна судова система неспроможна забезпечити запит українців на справедливість, а поданий законопроект засвідчує вірність президента своїм обіцянкам щодо повного очищення судової системи, яка втратила довіру громадян України.

11 серпня 2020 року Національне антикорупційне бюро України оголосило в розшук підозрюваних, які, діючи в межах злочинної організації на чолі з головою ОАСК, мали намір захопити державну владу шляхом встановлення контролю над Вищою кваліфікаційною комісією суддів України (ВККС), Вищою радою правосуддя та створенням штучних перешкод у їхній роботі.

***

Ситуація в Окружному адміністративному суді м. Києва (ОАСК) змусила президента діяти радикально й ініціювати законопроект про ліквідацію ОАСК, вважає представник президента в Конституційному Суді Федір Веніславський (фракція "Слуга народу").

За його словами, коли в судах на перше місце виходять матеріальні, а не державні інтереси та інтереси правосуддя, це може бути підставою для їх ліквідації.

***

Голова Окружного адміністративного суду Києва (ОАСК) Павло Вовк вважає, що президент України Володимир Зеленський піддався на маніпуляції окремих "активістів", агентів іноземного впливу та вніс до Верховної Ради законопроект "Про ліквідацію Окружного адміністративного суду міста Києва".

Фінансова стабільність в Україні

Чисті міжнародні резерви НБУ в березні 2021 року скоротилися на 5,3% з 17,679 млрд до 16,745 млрд доларів порівняно з попереднім місяцем, свідчать дані НБУ.

Від початку року вони скоротилися на 7,6% з 18,144 млрд доларів, а в 2020 році чисті резерви зросли на 14,5% з 15,785 млрд доларів.

Тижнем назад повідомлялось про те, що офіційні резервні активи НБУ (валові міжнародні резерви) в березні 2021 скоротилися на 5,3% з 28,543 млрд до 27,035 млрд доларів, від початку року - на 2% з 29,133 млрд доларів, а в 2020 році вони збільшилися на 15,1% з 25,302 млрд доларів.

Коментар. Недобре, але очікувано.

***

Новий розподіл Міжнародним валютним фондом спеціальних прав запозичення (СПЗ) може принести Україні $ 2,73 млрд, що поліпшить показник достатності міжнародних резервів країни з 91% до 98%. Про це повідомив глава Національного банку України Кирило Шевченко за підсумками зустрічі з директором Європейського департаменту МВФ Альфредом Каммер в Facebook.

Коментар. На жаль, не видається очевидним.

Облігації внутрішньої держпозики, ОВДП

***

За результатами проведення розміщень облігацій внутрішньої державної позики 13 квітня 2021 року, до державного бюджету було залучено 1,590 млрд. грн. (за курсом НБУ), повідомив Мінфін з них 86% за рахунок розміщення ОВДП номінованих в доларах США - на 49,2 млн доларів.

Дуже скромна сума, враховуючи, що розміщувались і доларові папери.

Основним результатом цих первинних аукціонів напередодні очікуваного підвищення ключової ставки НБУ 15 квітня стало подальше падіння продажів гривневих цінних паперів до 216 млн. грн. з 1,09 млрд. грн. тиждень тому та 4,5 млрд грн двома тижнями раніше.

Міністерство фінансів запропонувало інвесторам 3 випуски цінних паперів у національній валюті й один випуск в іноземній валюті.

Термін обігу державних облігацій у гривні - 6 місяців, 1 рік, 1,5 року, в доларах США - 2 роки.

Середньозважену дохідність 6-місячних ОВДП було знижено на 52 б.п. до 8,07%, а ставки за 1-річними і 1,5-річними ОВДП залишилися незмінними - 10,75% і 11,10% відповідно.

Середньозважена ставка прибутковості за ОВДП у доларах становила 3,9%.

 

 

***

Портфель облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) українських банків 9 квітня зменшився на 5,46 млрд грн - до 526,33 млрд грн, юридичних осіб - на 2,98 млрд грн - до 42,81 млрд грн.

Згідно з даними НБУ портфель ОВДП у власності іноземців зменшився на 420 млн грн і становить 99,8 млрд грн.

 

Операції на валютному ринку.

Нацбанк на минулому тижні (5-9 квітня) не купував і не продавав валюту на міжбанку, свідчать дані регулятора.

НБУ протягом тижня 29 березня - 2 квітня продав на міжбанківському валютному ринку 50 млн доларів, купуючи валюту.

У період з 22 по 26 березня Нацбанк не купував і не продавав валюту на міжбанку.

Всього з початку року Нацбанк купив на міжбанку 290,5 млн дол, продав - 70 млн дол.

У минулому році НБУ викупив на ринку 4,93 млрд дол, продав 3,89 млрд дол.

 

Велика приватизація в Україні

Уряд розраховує отримати в 2021 році 12 млрд грн до бюджету від великої приватизації, заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль на офіційному відкритті Reformers Hub.

Раніше Шмигаль заявляв, що в першу чергу мова йде про велику приватизацію 5 теплоелектроцентралей, 3 обленерго, підприємства "Більшовик", Одеського припортового заводу, Об'єднаної гірничо-хімічної компанії, "Президент-готелю".

 

Інші фінансові новини.

Господарський суд Києва переніс на 25 квітня розгляд позову екс-власників Приватбанку (Київ) Ігоря Коломойського і Triantal Investments про повернення їм акцій фінустанови, повідомила прес-служба банку в четвер.

Згідно з повідомленням, до розгляду справи буде залучений Кабінет Міністрів України.

***

Верховна Рада України прийняла за основу законопроект 5308, який пропонує випуск цінних паперів на 20 млрд грн для реалізації президентської програми "Доступна іпотека".

Ухвалення цього законопроекту дозволить у короткостроковому періоді надати близько 8 тис. іпотечних кредитів для придбання 12 тис. квартир для подальшої передачі у фінансовий лізинг.

Новини економіки

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України оцінює падіння ВВП у січні-лютому 2021 року в 2,8%, свідчить оприлюднений у минулу п'ятницю огляд економічної активності в країні за підсумками лютого 2021 року.

Негативний внесок у динаміку зведеного індексу виробництва (ЗІВ) сформували практично всі ключові види економічної діяльності, крім внутрішньої торгівлі, зазначило міністерство.

***

Зростання споживчих цін в Україні за підсумками березня 2021 року прискорилося в річному вимірі до 8,5% з 7,5% за підсумками лютого, 6,1% - за підсумками січня і 5% - за підсумками грудня 2020 року.

Як повідомила Державна служба статистики (Держстат) у п'ятницю, в березні інфляція збільшилася до 1,7%, тоді як у лютому вона становила 1%, в січні - 1,3%.

Крім цього, Держстат у березні-2021 зафіксував базову інфляцію на рівні 1,6% порівняно з попереднім місяцем і 2,4% - від початку року.

Базова інфляція зросла в річному вимірі з 5,0% в січні 2021 до 5,5% за період січень-березень 2021.

Коментар. Може мати наслідком збільшення облікової ставки НБУ.

P.S. АМКУ вивчає причини подорожчання яєць і соняшникової олії.

***

Ціни в промисловості України в березні 2021 зросли на 1,6% (місяць до місяця), тоді як в лютому - на 7,8%, січні - на 5,2%, повідомила Державна служба статистики.

В річному вимірі (по відношенню до аналогічного місяця минулого року) за підсумками березня 2021 року ціни в промисловості зросли на 26,3%, за підсумками лютого - на 26,6%, за підсумками січня 2021 року - на 17,6%.

У першому кварталі 2021 року (до аналогічного періоду 2020 року) зростання цін промвиробників склало 23,5%.

***

До цього ж – на пару місяців вперед. Середня митна вартість імпортованого Україною газу в березні знизилася на 15,9% до $209,7/тис. куб. м, - Мінекономіки.

***

Обсяг будівництва житла в Україні в залежності від регіону за перший квартал 2021 року зріс на 10-20% в порівнянні з четвертим кварталом 2020 року, повідомила агентству "Інтерфакс-Україна" генеральний директор Асоціації з управління фінансами та інвестиціями (FIMA) Вікторія Волковська.

 

COVID-19 в Україні

Захворюваність та смертність від коронавірусу в Україні.

 

 

 

***

Державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій віднесла Харківську область до "червоної" зони епідемічної небезпеки з 11 квітня і скасувала "червоний" рівень епідемічної небезпеки в Івано-Франківській області з 10 квітня.

Рішення про встановлення на території Полтавської області "червоного" рівня карантину ухвалили 13 квітня на позачерговому засіданні державної комісії з техногенно-екологічної безпеки. Про це у телеграм-каналі повідомив міністр Кабміну Олег Немчінов.

Державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій вирішила скасувати "червону" зону епіднебезпеки у Закарпатській області : з 00 години 00 хвилин 11 квітня.

Головний державний санітарний лікар, заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко 12 квітня розповів, що найближчим часом Чернівецька та Чернігівська області можуть перейти з «червоної» в «жовту» карантинну зону.

Вакцинація від COVID-19 в Україні

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов прогнозує повне подолання COVID-19 в Україні до кінця 2021 року. Про це він повідомив під час засідання уряду в минулу середу.

"З урахуванням надходження вакцин від глобальної ініціативи COVAX (8 млн доз) ми маємо 32 млн доз вакцин", - додав міністр 9станом на вечір минулої середи).

Контракти 24 млн. доз: 10 млн доз вакцини Novavax, 2 млн доз вакцини CoviShield (500 тис. уже майже використані), 2 млн доз вакцини Sinovac (215 тис. доз уже в Україні), 10 млн доз вакцини Pfizer і плюс вакцини від ініціативи COVAX - ще 8 млн доз.

***

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов ініціює збільшення фінансування для закупівлі додаткових доз вакцин.

"На сьогодні ця потреба, за нашими підрахунками, становить близько 6,5 млрд гривень", - повідомив Степанов.

***

Представник Кабміну у Верховній Раді Василь Мокан на своїй сторінці в Facebook заявив, що згідно з планом вакцинації від коронавірусу заплановано вакцинувати 24 млн дорослого населення до кінця 2021 року.

***

Перша поставка вакцини від COVID-19 компанії Pfizer у рамках механізму COVAX очікується 14 квітня, перша поставка вакцини Pfizer, закупленої за кошти держбюджету, очікується в травні, повідомив в ефірі програми "Народ проти" на телеканалі "Україна 24" міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

Степанов уточнив, що в Україні є всі технічні можливості для логістики і зберігання вакцини Pfizer.

Він зазначив, що для вакцинації 70% дорослого населення Україні потрібно 48 млн доз вакцини від COVID-19.

***

Лабораторні дослідження вакцини проти коронавірусу CoronaVac виробництва компанії Sinovac Biotech (Китай) в Україні завершено, почалась і проходить доставка її в регіони.

З вівторка 13.04.2021 стартувала вакцинація першою партією CoronaVac.

***

Міністерство охорони здоров'я очікує поставки решти 1,7 млн доз вакцини проти коронавірусу CoronaVac виробництва компанії Sinovac Biotech (Китай) протягом квітня-травня, повідомив міністр охорони здоров'я Максим Степанов на брифінгу. 25 березня Україна отримала першу партію у 215 тис. вакцин CoronaVac.

При цьому він погодився, що така інактивована вакцина має меншу ефективність порівняно з вакцинами, які працюють за іншим принципом, однак вона також дасть вакцинованій людині можливість уникнути тяжкого перебігу хвороби. Ефективність вакцини CoronaVac перевищує 70%.

***

Українська делегація в ході офіційного візиту в Об'єднані Арабські Емірати обговорила можливість поставки в нашу країну 5 млн доз китайської COVID-вакцини Sinopharm, яка виробляється в ОАЕ.

***

Голова Китайського центру з контролю і профілактики захворювань Гао Фу визнав, що ефективність китайських вакцин від коронавірусу є низькою, тому, мабуть, їх доведеться комбінувати, щоб підвищити ефект. За словами керівника Центру, розроблені в Китаї препарати від коронавірусу "не надають дуже високого рівня захисту", повідомляє Deutsche Welle («Німецька хвиля»)

***

Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів (FDA) США і Центр по контролю і профілактиці захворювань (CDC) рекомендували призупинити вакцинацію від коронавирусу препаратом від компанії Johnson & Johnson, йдеться в спільній заяві двох відомств.

Рішення було прийнято після того, як у шести пацієнтів, яким ввели вакцину, утворилися тромби. Вони виникли у жінок у віці від 18 до 48 років, симптоми проявилися через 6-13 днів після вакцинації. Як повідомляє The New York Times, одна з жінок померла, а другу госпіталізували в критичному стані.

За даними FDA, станом на 12 квітня в США було введено близько 6,8 млн доз цієї вакцини.

Раніше після ускладнень після наслідків вакцинації препаратом від компанії Johnson & Johnson було призупинено в вакцинацію цим препаратам у двох штатах.

Новини банківського сектору

На сьогоднішній день в Україні немає жодного банку, який Нацбанк відніс би до категорії проблемних. Про це заявив заступник глави НБУ Ярослав Матузка в інтерв'ю "Мінфіну", повідомляє прес-служба регулятора.

"Важливим є те, що основні нормативи капіталу та ліквідності виконують абсолютно всі банки. У деяких є проблеми з дотриманням нормативів кредитного ризику (Н7 та Н9). Вони мають індивідуальні плани входження в нормативи ", - зазначив він.

***

Норматив достатності регулятивного капіталу банків у березні збільшився на 0,23 процентного пункту, з 22,36% до 22,59%, повідомлення Національного банку. (Встановлений Нацбанком рівень щонайменше 10%).

Регулятивний капітал банків України в березні збільшився на 3,2 млрд гривень до 178,607 млрд гривень.

Норматив достатності основного капіталу (Н3) на звітну дату становив 16,18% (норматив - щонайменше 7%).

Крім того, норматив максимального розміру кредитного ризику на одного контрагента (Н7) знизився з 20,09% до 19,69% (норматив - не більш як 25%), норматив максимального розміру за операціями з пов'язаними з банком особами (Н9) збільшився з 3,61% до 3,98% (норматив - не більше 25%).

В 2020 році норматив достатності регулятивного капіталу банків підвищився з 19,35% до 21,98%.

***

У березні обсяг кредитів банків економіці не змінився і становив 951,6 млрд гривень.

З початку року обсяг кредитів економіці збільшився лише на 0,3% з 948,4 млрд гривень.

У 2020 році обсяг кредитів економіці скоротився на 2,3% з 971,9 млрд гривень.

Обсяг гривневих кредитів юрособам за березень 2021 збільшився на 0,5% з 424,8 млрд гривень до 429,9 млрд гривень.

Обсяг кредитів бізнесу в іноземній валюті скоротився на 1,7% з 310,5 млрд гривень до 305,2 млрд гривень.

Обсяг кредитів населенню за березень збільшився на 1,7% з 201,9 млрд гривень до 205,4 млрд гривень.

***

Обсяг коштів, розміщених фізичними особами на рахунках в банках у гривні та іноземній валюті знизився на 0,2% до 680,5 млрд гривень станом на 1 квітня порівняно з даними на 1 березня.

З початку року вклади населення в банках зросли на 0,9% з 674,7 млрд гривень.

Гривневі вклади населення в банках у березні збільшилися на 0,2% до 407,3 млрд гривень.

При цьому обсяг валютних депозитів населення у гривневому еквіваленті в звітному місяці скоротився на 0,9% до 273,2 млрд гривень.

Депозити юридичних осіб (гривневі і валютні) в березні виросли на 2,9% до 658,2 млрд гривень.

У 2020 році вклади населення в банках зросли на 24,5% з 542,3 млрд гривень.

***

У березні 2021 року процентні ставки за новими кредитами, виданими резидентам (без урахування овердрафту), зросли на 0,1 п.п. до 11,1% річних, за новими депозитами резидентів знизилися на 0,1 п.п. до 3,9% річних порівняно з лютим. Про це свідчать дані НБУ.

За даними Нацбанку, середня процентна ставка за гривневими депозитами (середньомісячна) в березні для юросіб зросла на 0,1 п.п. до 3,8%, для фізосіб знизилася на 0,5 п.п. до 7,2%.

Ставка за валютними депозитами для юросіб становила 1%, для населення - 0,7%.

Процентні ставки в березні за гривневими кредитами для бізнесу зросли на 0,2 п.п. до 8,3%, для населення знизилися на 0,2 п.п. до 34,4%.

За валютними кредитами ставки для бізнесу становили 4,3%.

Коментар. Як видно з повідомлення процентний спред та чиста процента маржа українських банків зросли. Зростання облікової ставки НБУ мало вплинуло на ставки і по кредитам і по депозитам. При цьому учасникам місцевого фінансового ринку варто звернути увагу на зниження ставок по депозитам. Тобто, збільшення облікової ставки не додало дохідності їх вкладень, при тому, що зростаюча інфляція «з’їдає» їх кошти. Реальна ставка знизилась. Це природнім чином підштовхує учасників ринку придбавати більше ОВДП.

Також до оцінки надійності банківської системи (добре) та ціни акцій Райффайзен Банк Аваль.

***

Верховна Рада схвалила конвертацію всіх валютних кредитів населення в гривню.

Коментар. Тижнем раніше коментувалась ця новина, як негативна. Примусова конвертація спричинить збитки банків та тиск на їх капітал. НБУ і не тільки виступили проти такої примусової конвертації.

***

Уряд відхилив стратегію розвитку Ощадбанку. Міністерству фінансів було доручено проінформувати наглядову раду Ощадбанку про наявність в Мінреінтеграції і Мінекономіки зауважень і пропозицій до зазначеної стратегії. Ощадбанк протягом тижня доопрацювати стратегію і повторно подати її проект на схвалення уряду.

Новини емітентів, акції яких представлені на місцевих біржах.

Верховна Рада відмовилася зобов'язати Кабінет Міністрів повернути пільговий тариф на електроенергію для населення в розмірі 0,9 гривні/кВт-год на перші 100 кВт-год/місяць.

Коментар. Важливо і позитивно в цілому для енергетиків, в тому числі "Центренерго", "Донбасенерго", обленерго. В Україні і так надзвичайно і невиправдано низькі тарифи на електронерегію для населення.

І це і так проблема, а в цілому електроенергетика України має наразі великі фінансові проблеми. "Центренерго"

Наглядова рада державної енергогенеруючої компанії "Центренерго" схвалила передачу державному підприємству "Електроважмаш" (Харків) 30 млн гривень поворотної безпроцентної фінансової допомоги на погашення заборгованості із зарплати.

Про це йдеться в повідомленні "Центренерго" на сайті Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР).

Коментар. Не так багато, але все ж відволікання коштів. Проблема підприємства "Електроважмаш" зрозуміла, про неї чимало писалось, та для акціонерів "Центренерго" ця новина – певний додатковий негатив.

"Донбасенерго"

Енергогенеруюча компанія "Донбасенерго" розпочало пусконалагоджувальні роботи на енергоблоці № 7 Слов'янської теплоелектростанції (ТЕС), йдеться в повідомленні Донбасенерго.

17 січня Донбасенерго зупинило енергоблок № 7 Слов'янської теплоелектростанції (ТЕС) після аварійної ситуації.

Зазначається, що в період виконання ремонтних робіт на 7-му енергоблоці було проведено розтин циліндра високого тиску турбіни, на підставі дефектації елементів циліндра було виконано ремонт, заміну ротора високого тиску на резервний, а також заміну соплового апарату і діафрагм №№ 2-8.

В 2020 році енергогенеруюча компанія "Донбасенерго" отримала чистий прибуток у розмірі 29,09 млн гривень проти 68,99 млн гривень чистого збитку в 2019 році.

Коментар. До ціни акцій "Донбасенерго". Чистий дохід в першому кварталі 2021 року – близький до нуля.

Крюківський вагонобудівний завод (КВБЗ)

Тимчасова слідча комісія Верховної Ради вважає фінансовий план Укрзалізниці на 2021 рік нереальним до виконання через завищені показники від перевезень. Про це керівниця ТСК Юлія Гришина повідомила в Facebook за підсумками засідання комісії.

"За попередньою оцінкою членів ТСК, дохід" Укрзалізниці "від перевезення вантажів на 2021 рік штучно завищений на 18,6% або на 13,4 млрд грн. Також штучно завищуються доходи від пасажирських перевезень на тлі їх падіння ", - написала Гришина.

За її словами, члени ТСК тому розцінюють фінплан УЗ на 2021 рік, як "фікцію, нереальну до виконання". За результатами розслідування діяльності Наглядової ради та Правління "Укрзалізниці" комісія винесе відповідне рішення президента, прем'єра і міністра інфраструктури.

Коментар. До планів та перспектив КВБЗ на поточний рік, на які після цього слід дивитись істотно більш критично, як, відповідно і на ціну акцій Крюківського вагонобудівного заводу.

***

Державна регуляторна служба погодила проект наказу Міністерства інфраструктури України (МІУ) про скорочення терміну служби експлуатації вантажних вагонів. Про це йдеться в рішенні відомства від 9 квітня.

Документ вводить механізм заборони експлуатації вантажних вагонів, стверджує граничні терміни їх служби (напіввагон - 33 роки, зерновоз - 39 років). Це призводить до списання частини застарілого вагонного парку.

За словами Валерія Ткачова, заступника директора Департаменту комерційної роботи "Укрзалізниці", при реалізації нинішньої версії наказу найсильніше постраждає УЗ. З 2021 по 2025 рік мають бути списані 17,9 тис. напіввагонів і 8,9 тис. зерновозів "Укрзалізниці".

Також в проекті наказу запроваджується обов'язкова оцінка залишкового ресурсу вагонів після закінчення призначеного терміну служби перед кожним плановим ремонтом, шляхом виконання продовження терміну служби не більше ніж на три роки.

Бізнес виступав категорично проти цієї норми. Зокрема, Європейська Бізнес Асоціація пропонувала встановити термін продовження служби вантажного вагона після проведення капремонту в п'ять років.

Раніше саме відмови Госрегуляторслужби узгодити проект наказу блокували його прийняття, змушуючи МІУ шукати компроміси з учасниками ринку і вносити правки в текст документа.

Коментар. В перспективі найближчих років позитивно для КВБЗ.

"Мотор Січ"

Україна не отримувала сильних сигналів від Пекіна, що повернення у власність держави "Мотор Січі" негативно позначиться на політичних чи економічних відносинах між державами. Про це розповів заступник керівника Офісу Президента Ігор Жовква в інтерв'ю інтернет-виданню "Лівий берег".

«Ми мали реакцію китайської сторони щодо санкцій у справі «Мотор Січі». У концентрованому вигляді вона така: це справи китайської приватної компанії. Сильних сигналів від Пекіна, що це обов’язково негативно позначиться чи на політичних наших відносинах, чи на економічних не було», - сказав Жовква.

«Думаю, ми маємо право порушити питання перед нашими американськими партнерами щодо компенсації тих збитків, яких може зазнати Україна. Водночас я не думаю, що Пекін прагне закрити для нас ринки. Там чимало прагматичних людей, які добре вираховують економічні інтереси», - вважає Жовква.

МХП

Котирування акцій МХП на Лондонській фондовій біржі падали 2-а тиждень поспіль і з 6 по 9 квітня знизилися на 1,1%, або на 0,06 долара до 5,32 долара за акцію. В понеділок вони втратили ще 2,3% і їх ціна досягла 5,20 доларів США за акцію, у вівторок знизилась до 5,08 доларів США і сьогодні знижується поки до 5,04 доларів.

Технічна картина в цих паперах – різко негативна, хоча, звичайно можлива зупинка в зниженні ціни.

Мінімум останніх років і в середині дня і на закритті 5,14 доларів США за акцію МХП. Він був досягнутий 21 вересня 2020 року. Тож імовірність відскоку ціни МХП зростає, хоча фінансові коефіцієнти ще не низькі.

З початку року, 4 січня котирування акцій компанії знизилися на 15% з 5,94 доларів/акція.

 

 

***

В березні 2021 року порівняно з березнем 2020 року експорт м'яса птиці в грошовому вираженні зменшився на 14,3%, або на 7,78 млн, до 46,71 млн.

Про це повідомляє Державна фіскальна служба України.

Найбільші поставки м'яса птиці з України в березні були в Нідерланди (12,290 млн доларів).

В січні-березні 2021 року порівняно з січнем-березнем 2020 року експорт м'яса птиці зменшився на 13,9%, або на 19,90 млн доларів США, до 117,4 млн; у лютому 2021 року порівняно з лютим 2020 року - зменшився на 5,1%, або на 2,3 млн доларів, до 34,6 млн доларів.

Коментар. Негативна новина для ціни акцій МХП. Компанія через заброни внаслідок спалаху пташиного грипу була змушена на початку року тимчасово переорієнтуватись на більш дешеві ринки. Однак частково експорт м’яса птиці в Європу відновився в квітні.

 

Новини емітентів з бізнесом в Україні, акції яких представлені на закордонних біржах.

Агрохолдинг "Астарта"

Агрохолдинг "Астарта", найбільший виробник цукру в Україні, у 2020 році збільшив чистий прибуток у 5,1 рази - до EUR8,61 млн, а EBITDA на 45,6% - до EUR113,42 млн, сказано в оприлюдненому річному звіті компанії.

Виручка компанії в минулому році скоротилася на 7,2% порівняно з 2019 роком - до EUR415,63 млн, валовий прибуток зріс на третину - до EUR121,53 млн. До того ж, через курсові коливання, чистий прибуток компанії у гривневому еквіваленті у 2020 році зріс у 7,5 раза - до 266,39 млн грн, її виручка незначно знизилася до 12,98 млрд грн, її валовий прибуток зріс на 42,9% - до 3,74 млрд грн.

Рослинницький сегмент "Астарти" згенерував уполовину більше EBITDA порівняно з 2019 роком - EUR80,19 млн, цукровий виріс у 9,3 раза - до EUR21,52 млн, соєвий незначно виріс до EUR7,44 млн, молочний скоротився в 1,78 раза - до EUR8,75 млн.

Рентабельність продажу (EBITDA margin) компанії зросла на 10 п.п до 27%. Зв’язаність чистого боргу до EBITDA склала за підсумками 2020 року 1,1x проти 3,5x у 2019 році. Станом на кінець 2020 року чистий борг агровиробника скоротився у 2,2 раза порівняно з 2019 роком - до EUR129,1 млн.

 

 

 

 

 

Ferrexpo

Компанія Ferrexpo опублікувала звіт про виробництво в 1-ому кварталі 2021 року.

Загальне виробництво окатишів із залізної руди 2,7 мільйона тонн, що є дуже близьким до обсягів виробництва 1 кварталі 2020 року (-0,4%) та на 12% менше, ніж у 4-ому кварталі 2020 року; це зниження відображає поточні роботи з модернізації пелетизаторів.

Роботи з модернізації, вже завершені на одній лінії гранулятора в 1 кварталі 2021 року, у 2 кварталі 2021 року роботи будуть продовжені.

Група очікує, що загальна потужність гранулятора збільшиться на 0,5-1,0 млн. т на рік після завершення цієї роботи.

Виробництво високоякісних окатків (з вмістом 65% Fe та 67% Fe) становило 100% від загального їх виробництва у 1 кварталі 2021 року (1 квартал 2020 року: 97%).

Компанія мала додаткове виробництво 65 тис. тонн високоякісного концентрату для продажу у 1 кварталі 2021 року, що стало можливим з введенням в експлуатацію та нарощуванням проекту компанії із зберігання концентрату. (Разом з окатишами виробництво товарної продукції зросло в 1-ому кварталі на 2% в річному вимірі; зниження на 10% в квартальному вимірі)

 

***

Середні ціни на залізорудну сировину протягом 2021 року можуть вирости на 13% в порівнянні з попереднім роком - до $ 122 / т. У 2022 році котирування ЗРС почнуть знижуватися і до кінця року падіння цін може скласти 22%, до $ 96 / т.

До кінця 2020 року середні ціни на ЗРС досягли позначки $ 108 / т. За рік вони зросли на 16%. Цьому сприяли наслідки епідемії COVID-19 і ряд форс-мажорних чинників.

Однак очікується, що вже з 2022 роки ситуація може кардинально змінитися. У цей період повинні проявитися тенденції стагнації попиту на сталь разом зі зростанням пропозиції ЗРС, обумовленим реалізацією ряду вже початих інвестиційних проектів.

 

 

Очікується, що в 2023-2024 рр. ринок прийде до стану рівноваги. Так що ціновий пік в $ 175 / т, зафіксований в кінці лютого 2021 року, має шанс залишитися історичним максимумом.

 

 

 

 

Новини емітентів облігацій.

Українське рейтингове агентство "Стандарт-Рейтинг" на початку квітня підвищило кредитний рейтинг групи компаній "Нова пошта" та її облігацій до рівня uaАА, повідомила прес-служба "Нової пошти" в п'ятницю.

Зазначено, що рішення про підвищення рейтингу агентство приймало на основі роботи компанії за 2020 рік.

Новини емітентів єврооблігацій.

"Укрзалізниця"

АТ "Укрзалізниця" (УЗ) за підсумками 2020 року отримало 11,9 млрд грн чистого збитку проти 2,988 млрд грн чистого прибутку в 2019 році.

Такі дані містяться в оприлюдненій на сайті компанії у п'ятницю консолідованій фінансовій звітності за минулий рік, підтвердженій провідною міжнародною аудиторською компанією Ernst & Young.

НАК "Нафтогаз України"

НАК "Нафтогаз України" як окрема юридична особа в 2020 році отримала чистий збиток 17,334 млрд грн проти 50,658 млрд грн чистого прибутку в 2019-му, свідчить оприлюднена виданням "Економічна правда" звітність компанії.

Чистий дохід НАК від реалізації за минулий рік знизився на 32,1% (на 57,291 млрд грн) порівняно з 2019 роком - до 121,059 млрд грн. Валовий збиток у 2020 році становив 0,827 млрд грн проти 31,041 млрд грн валового прибутку в 2019-му.

Коментар. Звичайно слід розглядати консолідовану звітність.

"Метінвест"

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings змінило прогноз гірничо-металургійної групи "Метінвест" з "негативного" на "стабільний", зберігши довгострокові рейтинги дефолту емітента (РДЕ) і рейтинги її єврооблігацій на рівні "BB-". Про це йдеться в повідомленні Fitch.

"Перегляд прогнозу "Метінвесту" відображає сильне генерування грошових потоків, пов'язаних з сприятливими ринками сталі і залізної руди на тлі відновлення світової економіки і наших очікувань поступового скорочення валового боргу до $ 2,9 млрд протягом наступних трьох років", - сказано в повідомленні.

Скоригований EBITDA в 2020 склала $ 1,9 млрд в 2020 році (55% від видобутку корисних копалин і 45% від сталі), FFO (кошти від операційної діяльності) - $ 1,5 млрд, вільний грошовий потік - $ 975 млн. Валове боргове навантаження відносно FFO впало до 1,9x з 3,9x.

Згідно з прогнозом Fitch, прибуток компанії досягне піку в 2021 році. В агентстві вважають, що поточне цінове ралі буде недовгим, але воно повинно підтримати прибуток в першому півріччі 2021 року, перш ніж поступово сповільниться у другому півріччі.

"Ми консервативно прогнозуємо, що EBITDA досягне піку в $ 3,3 млрд в 2021 році, а потім повернеться до середнього рівня в $ 2,2 млрд в 2023 році", - констатується в релізі.

Експерти агентства прогнозують, що збереження вільного грошового потоку призведе до скорочення валового боргу, приблизно, до $ 2,9 млрд в 2023 році. Очікується, що "Метінвест" скористається сприятливими ринковими умовами для фінансування вищих капітальних вкладень, $ 900 млн - $ 1 млрд на рік протягом наступних трьох років.

"Після рефінансування облігацій в 2020 році ми очікуємо, що покриття зовнішнього боргу "Метінвесту" в твердій валюті буде комфортно вище порогового значення в 1,5 рази протягом наступних трьох або чотирьох років", - констатує Fitch.

Компанія здійснить більш високі дивідендні виплати, що відображають зростання прибутку, при збереженні близько $ 200 млн вільного грошового потоку в 2022 і 2023 роках.

Fitch прогнозує ціни на залізну руду в розмірі $ 125 за тонну в 2021 році, $ 90 за тонну в 2022 році і $ 80 - в 2023 році.

"Інтерпайп"

Трубно-колісна компанія "Інтерпайп" має намір випустити нові євробонди на $ 300 млн. Такі плани компанії містяться в оприлюдненому в системі розкриття інформації НКЦБФР повідомленні ПАТ "Інтерпайп Нижньодніпровський трубопрокатний завод" ("Інтерпайп НТЗ", Дніпро) з приводу схвалення 7 квітня поточного року наглядовою радою підприємства значних угод – договору поручительства.

Передбачається, що холдингова компанія "Інтерпайпу" Interpipe Holdings Plc. випустить і розмістить на міжнародних ринках капіталу облігації на загальну основну суму, що не перевищує $ 300 млн з процентною ставкою, що не перевищує 8% річних, і терміном погашення не більше п'яти років.

Раніше керівництво "Інтерпайпу" заявляло, що розглядає можливість випуску нових євробондів.

Галузеві новини.

Сільське господарство

Обсяги експорту Україною зерна з початку 2020/2021 маркетингового року (липень 2020 - червень 2021) станом на 12 квітня становили 36,53 млн тонн, що на 23,7%, або на 11,3 млн тонн менше за аналогічний період минулого маркетингового року, йдеться в повідомленні інформаційно-аналітичного порталу АПК.

***

Міністерство сільського господарства США зберегло прогноз урожаю зернових культур в Україні на рівні 64,2 млн тонн у 2020/2021 маркетинговому році (липень 2020 - червень 2021) та знизило прогноз експорту зернових культур з України на 2%, або на 0,92 млн тонн до 44,88 млн тонн у 2020/2021 маркетинговому році, йдеться у квітневому звіті Мінсільгоспу США.

Сільськогосподарські підприємства України за підсумками 2020 року зібрали 65,5 млн тонн зернових і зернобобових культур, що на 12,9% менше ніж у 2019 році.

Електроенергетика

В січні-березні 2021 року Україна збільшила споживання електроенергії з урахуванням технологічних втрат у мережах на 6,5%, або на 2 591,4 млн кВт-год до 42,316 млрд кВт-год порівняно з аналогічним періодом 2020 року.

Споживання електроенергії без урахування технологічних втрат за 3 місяці 2021 року збільшилась на 6,1%, або на 1 933,9 млн кВт-год, до 33 675 млн кВт-год.

В січні-березні 2021 промислові споживачі збільшили споживання електроенергії на 3,5%, металургійна - на 2,5%, машинобудівна - на 9,9%, населення - на 10,3%, комунально-побутові споживачі - на 1,7%.

Транспорт за цей період скоротив споживання електроенергії на 1,8%, паливна промисловість - на 0,1%.

***

В січні-березні 2021 року Україна збільшила виробництво електроенергії на 3,9%, або на 1573,4 млн кВт-год, до 41 946,6 млн кВт-год порівняно з аналогічним періодом 2020 року, дані Міністерства енергетики.

За 3 місяці 2021 року теплоелектростанції (ТЕС) і теплоелектроцентралі (ТЕЦ) збільшили виробництво електроенергії на 11,2%, або на 1 497,1 млн кВт-год, до 14 899 млн кВт-год.

Атомні електростанції (АЕС) скоротили виробництво електроенергії на 3,4%, або на 761,7 млн кВт-год, до 21 803,4 млн кВт-год.

Гідроелектростанції (ГЕС) та гідроакумулюючі електростанції (ГАЕС) виробили 2 491,5 млн кВт-год, що на 42,3%, або на 740,5 млн кВт-год, більше аналогічного періоду 2020 року.

Виробництво електроенергії з відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) в січні-березні становило 2 311,4 млн кВт-год, що на 5,8%, або на 126,4 млн кВт-год, більше, ніж за аналогічний період минулого року.

В 2020 році Україна скоротила виробництво електроенергії на 3,3%, або на 5 157,3 млн кВт-год, до 148 809,8 млн кВт-год порівняно з 2019 роком.

***

В січні-березні 2021 року національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" близько 2,4 млрд гривень валового прибутку і більш як 1 млрд гривень чистого прибутку.

Про це на пресконференції заявив тимчасово виконуючий обов'язки президента національної атомної енергогенеруючої компанії "Енергоатом" Петро Котін.

Загальна сума надходжень "Енергоатому" в 1-му кварталі 2021 року очікується на рівні 16,7 млрд гривень, що на 13% більше, ніж за аналогічний період минулого року.

***

НАЕК "Енергоатом" може звернутися до держави з вимогою компенсації за відпущену населенню у рамках спеціальних обов'язків (ПСО) електроенергію, повідомив в. о. президента компанії Петро Котін.

***

Тимчасовий виконувач обов'язків президента національної атомної енергогенеруючої компанії "Енергоатом" Петро Котін заявляє, що загальна заборгованість державних підприємств "Енергоринок", "Гарантований покупець" та "Укренерго" перед "Енергоатомом" за поставлену електроенергію за результатами 1-го кварталу становила 22,8 млрд гривень.

***

ДП "НАЕК "Енергоатом" розраховує, що термін експлуатації більшості діючих атомних енергоблоків може становити щонайменше 60 років, повідомив т. в. о. президента НАЕК "Енергоатом" Петро Котін на прес-конференції у вівторок.

"Щонайменше 60 років більшість наших енергоблоків, ми очікуємо, працюватимуть. Що стосується 80 років, можливо, до того періоду буде ухвалено рішення, що дешевше побудувати новий енергоблок як заміщення, ніж вкладати кошти у продовження ресурсу старих потужностей", - повідомив Котін.

На сьогодні 12 із 15 енергоблоків НАЕК "Енергоатом" перейшли у понадпроектний (понад 30 років) термін експлуатації.

***

Україні знадобиться щонайменше EUR102 млрд до 2030 року для реалізації запропонованого Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів проекту Другого національно певного внеску (НОВ2) до Паризької угоди, що передбачає зниження викидів парникових газів (ПГ) на 65% порівняно з 1990 роком.

Про це йдеться в проекті НОВ2, розміщеному на сайті Мінекології для обговорення.

Згідно з проектом, скорочення викидів ПГ на 65% у 2030 році від рівня 1990 року відповідає їх зменшенню на 9,6% порівняно з показниками, досягнутими в 2018 році.

Раніше міністр захисту довкілля та природних ресурсів Роман Абрамовський, презентуючи проект НОВ2, зазначив, що наміченого в ньому показника до 2030 року планується досягти, зокрема, за рахунок зростання генерації електроенергії з відновлюваних джерел до 30% (11,3% в 2020 році) і, відповідно, зниження частки еплових станцій - до 13% (у 2019 - близько 26%).

Коментар. Погано з точки зору ціни акцій «Центренерго». Але реалізація цього сценарію НОВ2 виглядає малоймовірною, зважаючи на дуже великі для України фінансові ресурси, які вимагаються і наявні дуже великі проблеми з фінансуванням тарифів ВДЕ.

***

За підсумками 2020 року ПрАТ "Національна енергетична компанія "Укренерго" отримало чистий збиток у розмірі 27,5 млрд грн.

Про це свідчить зведений звіт про виконання показників фінансового плану компанії, повідомляє Бізнес Цензор з посиланням на проект "Марлін".

В 2019 році "Укренерго" отримало 1,86 млрд грн чистого прибутку, а в 2018 році - 2,6 млрд грн.

***

Енергохолдинг ДТЕК завершив монтаж першого в Україні сховища електроенергії (Energy Storage) потужністю 1 МВт та ємністю 2,25 МВт-год і перейшла до етапу пусконалагоджувальних робіт.

Про це йдеться в повідомленні ДТЕК.

Цю накопичувальну систему було встановлено в місті Енергодар, на майданчику біля Запорізької теплової електостанціі (ТЕС), оскільки там є вся необхідна інфраструктура для підключення її до мережі, а також кваліфікований персонал, який буде обслуговувати цю систему.

СНЕ призначена для накопичення, зберігання та віддавання електроенергії в мережу, а також для підтримки функціонування енергосистеми із забезпеченням необхідної якості електроенергії.

Металургія

Українські гірничо-металургійні компанії в березні 2021 року скоротили експорт руди і залізорудних концентратів на 9,7% в порівнянні з березнем 2020 року - до 3,6 млн т. У грошовому вираженні експорт ЗРС за місяць, навпаки, виріс на 98,8% - до $ 325,4 млн. Про це свідчать дані митної статистики.

***

Україна може втратити EUR700 млн внаслідок обмежень на поставку української металопродукції в рамках запровадження Євросоюзом механізму вуглецевої коригування імпорту (CBAM), прогнозується в дослідженні, оприлюдненому в ході круглого столу "Вплив СВАМ на металургію України".

Щорічні втрати експорту української металургії від введення Євросоюзом СВАМ оцінюються в EUR155-200 млн на рік в залежності від сценарію. Також це знизить фінансові результати галузі на EUR105-200 млн на рік.

 

Нафта і газ

У разі завершення будівництва газопроводу "Північний потік 2" Україна буде непоправно ослаблена,

заявив віце-прем'єр-міністр - міністр з питань тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков у статті для The Wall Street Journal, опублікованій у минулий четвер.

"…, завершення будівництва трубопроводу матиме цілком передбачувані наслідки для нашої національної безпеки. Україна буде непоправно ослаблена, щойно Росія отримає нове пряме газове сполучення з Німеччиною", - висловив думку Резніков у статті - цитата.

Український віце-прем'єр зазначив, що тоді як Німеччина мало що виграє, Україна може втратити мільярди доларів доходів від транзиту, якщо буде побудовано другий газопровід через Балтійське море.

Але його навіть турбує більше інше.

"Економічний ефект буде значним, але заява завідомо вводить в оману. Українські солдати ризикуватимуть своїми життями, якщо Росія вирішить загострити конфлікт на Донбасі після того, як їй більше не потрібно буде враховувати вплив на експорт газу", - попередив Резніков.

Машинобудування

В березні 2021 року порівняно з березнем 2020 року виробництво автотранспортних засобів в Україні збільшилося в 2,5 рази до 722 одиниць.

Випуск легкових автомобілів збільшився в 2,7 рази до 665 авто.

Також минулого місяця було вироблено 2 комерційні автомобілі, як і в березні 2020 року; всі автомобілі було зроблено на підприємстві "Черкаський автобус".

Виробництво автобусів в березні збільшилося на 37,5% до 55 одиниць.

 

Світові фінансові та економічні новини.

Домінуючими темами, які рухали світові фінансові ринки (ринки акцій, облігацій) ринки валют та особливо ринки акцій в останні 5-6 торгових днів були і будуть наступні дні наступні:

  1. Дані по інфляції в США.
  2. Висловлювання керівників ФРС США.
  3. Початок публікації квартальної звітності крупних корпорацій США, Європи, крупних компаній в інших регіонах світу.
  4. Повідомлення про темпи вакцинації в Європі та США.

Короткий виклад цих чинників.

Довгоочікувані показники інфляції в США в березні 2021 підскочили вище, ніж були та вище за очікування, але не настільки, наскільки думали песимісти.

Індекс споживчих цін в США в березні 2021 зріс на 0,6% порівняно з попереднім місяцем та на 2,6% порівняно з аналогічним періодом минулого року повідомив у вівторок Департамент праці країни. Приріст у річному обчисленні є найвищим з серпня 2018 року. Це вище усереднених очікувань економістів 0,5% та 2,5%.

Однак базовий індекс споживчих цін досяг річного рівня зростання лише у 1,6% - на рівні очікувань і залишився нижче цільового рівня ФРС у 2%. Крім того, більша частина зростання загального ІСЦ відбулася за рахунок волатильних цін на енергоносії, які можуть стабілізуватися протягом наступних кількох місяців.

Урядовці США, в тому числі голова Федерального резерву Джером Павелл у неділю та економісти адміністрації Байдена в понеділок, наголосили, що, хоча вони очікують стрибка інфляції в найближчі місяці, зміни можуть виявитися тимчасовими через порівняння зі слабкими минулорічними показниками в період  локдаунів початку пандемії та через поточні додаткові споживчі витрати в результаті надходження до домогосподарств США коштів від економічного стимулювання (чеків) та відкладений попит.

На цьому фоні та і по іншими причинам Мінфін США (Казначейство) успішно продав на аукціоні «найбільш довгі» 30-річні облігації, що є другим послідовним успішним продажем «довгого» боргу США. Високий попит призвів до зниження прибутковості державних боргових паперів країни, що робить долар менш привабливим.

Голова центрального банку США Джером Павелл розпочав тиждень багаторазових виступів керівників ФРС з інтерв'ю, яке вийшло в неділю ввечері в передачі "60 хвилин" CBS News.

Під час інтерв'ю Павелл повторив, що ФРС хоче, щоб інфляція зросла вище 2% і трималась вище цієї позначки протягом тривалого періоду, перш ніж чиновники перейдуть до підвищення процентних ставок.

"Ми хочемо, щоб інфляція зросла до 2% - і ми маємо на увазі на стійкій основі", - сказав він. "І ми також хотіли б бачити, як вона рухається деякий час помірковано вище 2%".

Він додав, що на тлі прискореного розгортання вакцин Covid-19 та потужної фіскальної підтримки економіка США, здається, перебуває зараз на переломній точці, в позитивному сенсі цього слова.

Що стосується корпоративних прибутків по компаніям з індексного кошику S&P 500, то згідно з даними Refinitiv очікується, що загальний прибуток цих корпорацій у першому кварталі 2021 року зросте на 25% порівняно з прибутком у першому кварталі 2020. Без урахування енергетичного сектору, оцінка зростання прибутку становить 26%, Рис. 32.

Очікується, що ріст квартального доходу в річному вимірі за минулий квартал складе 8,8% в річному порівнянні. Без урахування енергетичного сектора, прогноз зростання становить 10,3%.

Коефіцієнт P/E умовної акції S&P 500 по операційному чистому прибутку (тобто чистому прибутку до списань репутації – гудвілу від придбань і інших незвичайних статей) прогнозованому аналітиками на наступні 12 місяців та при поточному значенні індексу S&P 500 станом на 13.04.2021 року складає 22,5 – що доволі багато в історичному розрізі, але на рівні всього недавнього майже півторарічного періоду і не так багато, якщо брати надзвичайно низьку дохідність боргових фінансових інструментів, особливо в реальному вимірі – тобто за вирахуванням інфляції, Рис. 33.

 

 

 

 

 

 

ПОВЕРТАЮЧИСЬ ДО МІСЦЕВОГО РИНКУ АКЦІЙ

 

На фоні невиразної поведінки фондових індексів країн, які розвиваються, та за відсутності позитивних корпоративних новин емітентів з індексної корзини УБ, особливо в частині їх фінансових показників, видається, що індекс Української біржі, як і окремі «індексні» акції УБ зараз позбавлені драйверів росту.

Концентрація значних додаткових військових сил Росії коло кордону України також не сприяє росту цін місцевих акцій.

В цих умовах видається більш імовірним, скоріше певне «затухання» цін місцевих акцій в найближчий тиждень – їх повільне слабке зниження.

 

 

-----------

вул. Сагайдачного, 25-Б, 3 поверх, тел.: 044 390 57 60

Звертаємо Вашу увагу на те, що ця інформація є власністю ТОВ «КІНТО, Лтд» та відображає бачення ситуації на фондових ринках фахівцями компанії. ТОВ «КІНТО, Лтд» не надає жодних гарантій стосовно реалізації прогнозів та рекомендацій, викладених у цьому документі, та не бере на себе відповідальності за будь-які можливі наслідки використання цієї інформації, включаючи фінансові втрати, але не обмежуючись ними. Наведену інформацію в жодному разі не можна розглядати як рекомендацію на купівлю чи продаж цінних паперів, вона призначена лише для Вашого використання. Цю інформацію ТОВ «КІНТО, Лтд» надає за власний кошт, тому ця інформація в повному обсязі та в усіх частинах є об’єктом власності, володіння, користування та розпорядження ТОВ «КІНТО, Лтд».
----------
УВАГА!
  АРІФРУ може не розділяти оціночних суджень авторів оглядів і прогнозів, не надає жодних гарантій реалізації прогнозів та рекомендацій, викладених у цьому документі, і не бере на себе відповідальності за будь-які можливі наслідки використання цієї інформації, включаючи фінансові втрати, але не обмежуючись ними. Наведену інформацію в жодному разі не можна розглядати як рекомендацію на купівлю чи продаж цінних паперів.


Теги: | Акції |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.