Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Огляд ринку акцій станом на 12 листопада 2021 року


12.11.2021 16:25

Огляд ринку акцій від компанії КІНТО станом на 12.11.2021

 

 

Основними новинами для українських учасників фінансового ринку за минулі сім днів, в тому числі з точки зору практичних рішень відносно інвестування, стали:

  1. інформація стосовно курсу гривні на міжбанківському ринку України;
  2. доволі значима для інвесторів інформація відносно потреби Мінфіну в залучених коштах до кінця поточного року та дохідності ОВДП на первинних аукціонах;
  3. важливі дані по інфляції в Україні та за кордоном, в першу чергу в США, а також реакції на останню інформацію фінансових ринків;
  4. нова інформація стосовно місцевого емітента акцій – Крюківського вагонобудівного заводу.

Поміж тим, вже після того, як був підготовлений цей огляд з’явилась інформація ресурсу Bloomberg, який найбільше використовується професіоналами фінансового ринку в світі, про те, що США попередили європейських союзників про можливе планування Росією вторгнення в Україну. Посилання (оригінальна стаття) https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-11-11/u-s-warns-europe-that-russian-troops-may-plan-ukraine-invasion

Новина наведена в цьому огляді на англійській мові повністю без змін та купюр, як вона з’явилась на Блумберг.

Це тривожна інформація, яка ще раз підкреслює важливий політичний аспект ще й додаткових специфічних ризиків України.

Також українським учасникам фінансового ринку варто зробити крок назад та подивитись ще раз на квартальну звітність за минулий квартал місцевих емітентів акцій, пайові папери яких торгуються на Українській біржі. Звітність коментувалась в нашому огляді на минулому тижні, а «Центренерго» - в огляді два тижні назад.

Що стосується курсу національної валюти, важливими є два наступні факти. В сторону укріплення гривні великий тиск в останні дні спричиняє конвертація долара США в гривню твердої валюти отриманої НЕК «Укренерго» завдяки недавньому розміщенню єврооблігацій для розрахунку з виробниками «зеленої» енергії, яким «Укренерго» сильно заборгувала. І це тиск буде в найближчі тижні, можливо навіть пару місяців. Це перше.

Друге. Національний банк зараз повністю викуповує цю надлишкову валюту з ринку і на думу ряду аналітиків, наприклад, аналітиків інформаційного ресурсу https://minfin.com.ua/ є зараз сильне прагнення Нацбанку не допустити зниження долара в парі гривня-долар нижче рівня 26,0 чи навіть трішки вище. І хоча на думку окремих інших аналітиків, гривня укріпиться до відмітки 25,4-25,6 до кінця року, все ж може видатись, що НБУ налаштований наразі доволі рішуче і може утримати гривню від подальшого значимого укріплення. Таким чином, пара гривня-долар може триматись коло відмітки 26,0 до кінця поточного року.

З цим пов’язана інша важлива для учасників місцевого фінансового ринку інформація. Вона стосується росту дохідності ОВДП.

В останні тижні, чи вже місяці, є поступове зростання дохідності ОВДП на первинних аукціонах Мінфіну. Це можна побачити аналізуючи результати аукціонів в динаміці. Також про тиск зі сторони українських банків та нерезидентів в сторону підвищення дохідності на первинних аукціонах і поступові неохочі кроки Міністерства фінансів України назустріч цим побажанням пишуть в своїх записках ті ж самі аналітики https://minfin.com.ua/. До цього додалась на тижні додаткова інформація керівника Центру аналізу публічних фінансів та публічного управління Київської школи економіки (КШЕ) Дарини Марчак.

На її думку для фінансування дефіциту держбюджету України навіть з урахуванням його очікуваного зменшення та з урахуванням запланованих погашень держборгу до кінця поточного року Міністерству фінансів за два останні місяці року потрібно запозичити 180 млрд грн, або в середньому по 90 млрд грн на місяць. У січні-жовтні ж 2021 середньомісячний розмір запозичень становив приблизно 40 млрд грн, зазначає Марчак. А це означає, що Мінфіну доведеться йти на поступки інвесторам.

В цьому контексті також варто звернути увагу на попередній графік аукціонів ОВДП опублікований Мінфіном тижнем раніше. В ньому продажі «довгих» ОВДП та взагалі широкої лінійки ОВДП плануються на кожен наступний тиждень. 

І тут також курс гривні грає велику роль. Адже його укріплення зменшує привабливість ОВДП для інвесторів і в першу чергу інвесторів-нерезидентів.

Чому ця інформація важлива і як вона впливає на інвестиційні рішення? Тому що учасникам ринку також слід планувати свої інвестиції виходячи з цих очікувань по дохідності ОВДП та курсу української національної валюти.

Не забуваємо також інформації про зарплати в Україні. Якщо їх значний ріст продовжиться – провал в наступні роки курсу гривні неминучий і це проблема для інвесторів в гривневі ОВДП.

І звичайно на дохідності ОВДП варто звернути увагу в контексті інфляції.

Звіт по інфляції в США, опублікований в середу показав дуже значний її ріст. І це не абстрактна для громадян нашої країни річ. Адже для тих, хто зберігає долари під подушкою велика інфляція в США означає, що вони стали помітно більш бідними. Так само, як і ті, хто інвестує з пересторогою в малодохідні надійні інструменти.

Тому тут інвестиції в дохідні особливо більш дохідні «дальні» гривневі ОВДП в поміч. Та ми тільки-но згадували про ризики. Адже укріплення гривні не тільки робить ці інвестиції в твердій валюті менш дохідними, але й ще й підкреслює ризики. Адже курс національної валюти так само може розвернутись і в сторону ослаблення.

Та щоб зберегти гроші від інфляції доводиться ризикувати. Оцінити ризики ще раз, як і можливості слід. Слід і не раз. Без цього, як видно, не обійтись.

Що стосується звіту про інфляцію в США, то «гарячий» звіт в останні дні привів в рух всі фінансові активи та курси валют. Зросли дохідності облігацій (поки не сильно), знизились ціни акцій (також поки не сильно), зросли ціни золота, срібла, криптовалют. Та більше буде в майбутньому.

Здається, ФРС США став погано робити свою роботу. Якби це було в Україні, від окремих політиків цілком імовірно вже прозвучали б голосні звинувачення в «корупції» чи чомусь подібному. Що центробанк працює зараз на кількох менеджерів хедж-фондів Уолл-Стріт, які збагачуються за рахунок росту цін на фінансові активи і за рахунок збідніння простих робочих, які втрачають реальні доходи через високу інфляцію. А реальна заробітна плата в США за минулий місяць дійсно знизилась. Говорилось імовірно б про викликану діями ЦБ енергетичну кризу, ріст цін на продовольство, значне зменшення доступності житла для більш бідних, і тому подібне.

Чи справедливо це? Адже ФРС в принципі прагнув до кращого.

Та подібне, хоч і не в такій радикальній формі, але може бути і в думках американських політиків та і у самих членів Комітету з монетарної політики ФРС США. Власне в останні дні дехто з них щось таке

говорив. А це означає, що їх риторика може стати через кілька місяців більш агресивною, як і власне політика.

А це буде означати знову ж таки значний рух активів і валют, що слід враховувати при розгляді та прийняті практичних інвестиційних рішень.

Що стосується цін місцевих акцій.

За останні дні з’явилась інформація про дуже значні замовлення для Крюківського вагонобудівного заводу в наступні два роки та більше. В минулому огляді були згадані показники цього підприємства в останні квартали дуже слабкі. Через слабку ліквідність акцій цього підприємства ціна його акцій майже не врахувала дуже сильне зниження прибутків та доходів КВБЗ. Тож лишається питанням, чи купувати ці пайові папери під впливом цієї інформації виходячи з поточних чи близьких цінових рівнів.

На минулому тижні рух індексу Української біржі був у великій мірі зумовлений зниженням ціни акцій «Укрнафти», яка зросла після публікації хорошої фінансової звітності тижнем раніше та можливо ще інформації про поділ цієї компанії. В черговий раз підтвердилось, що багато інвесторів не вірить в хорошу історію «Укрнафти» через вкрай погане корпоративне управління в ній в минулі роки.

Також на тижні були різноманітні додаткові інформаційні повідомлення стосовно поділу «Укрнафти» в тому числі від її, акціонера НАК «Нафтогаз України» та і від самої компанії. Вони не містили додаткової інформації, але висвітлювали певні аспекти поділу «Укрнафти». Їх поява більше підкреслювала ще раз ті питання та проблеми, які має компанія, чи які стоять за її поділом.

Слід також згадати і про те, що 17 листопада остання дата сплати дивідендів «Укрнафтою» за 2018 рік. Компанія поки не відмовляється від цієї виплати і є значна доля імовірності, що всі акціонери компанії отримають цю виплату 35,62 гривню на одну просту акцію компанії протягом наступного тижня.

Про все згадане вище та багато суттєвого іншого в огляді фінансових ринку та блоці новин, який йде після огляду фінансових ринків.

 

ФІНАНСОВІ РИНКИ

Ринок акцій України.

Спершу огляд динаміки ринку місцевих акцій за минулий тиждень.

Результати торгів акціями в Україні на минулому тижні, закінчуючи цим понеділком, за період з 02.10.2021 по 08.11.2021 включно, відображені на Рис. 1-5. На рисунках є динаміка цін окремих «індексних» пайових паперів, МХП і Кернела, як і обсяги торгів на Українській біржі.

Найбільш важливою в минулі дні в цьому сегменті фінансового ринку, що варто відзначити, є зниження ціни «Укрнафти» на 16%. Це після її значимого росту на 29% тижнем раніше. Як бачимо не всі акціонери «Укрнафти» вірять в «щасливий кінець» чи happy end, для міноритарних акціонерів не групи «Приват» цієї історії з поділом цієї компанії. Перспектива залишитись один на один з групою «Приват» подобається далеко не всім. «Репутація» групи «Приват» з її колосальним трансфертним ціноутворенням і не виплатою дивідендів є загальновідомою серед інвестиційної громади. І навіть перспектива для «Укрнафти» отримати додаткові дорогі активи у вигляді природного газу, як бачимо, не дуже надихає ряд місцевих учасників фінансового ринку.

Щоправда, після цього понеділка ціни акцій «Укрнафти» трохи піднялись.

 

 

 

 

 

 

Ринок облігацій України та світу.

 

Ціни українських державних євробондів в останній тиждень продовжили коливатись. Вони спочатку підросли, а їх дохідності відповідно знизились, а в останні дні відбувся рух в протилежному напрямку, Рис. 6.

Поки не зрозуміло, чи це не просто ринкові коливання, чи в цих рухах вже відчутний вплив зміни політики ФРС і початку згортання програми викупу американським центробанком боргових паперів з ринку. Однак після виходу свіжих даних по інфляції в США видається, що, як кажуть по-любому через кілька місяців ситуація зміниться.

Дохідності державних облігацій США коливаючись останній тиждень утримались приблизно на тих самих рівнях, де були сім днів назад. Після невеликого провалу дохідність 10-и річних державних облігацій США повернулась на рівень 1,57% Рис. 7.

Однак, дуже і дуже імовірно, що після паузи ріст дохідності державних облігацій США продовжиться до кінця року і далі. І це зростання дохідності боргових інструментів США буде впливати на всі фінансові активи та на ринок валюти. Більшість аналітиків очікує зростання дохідності 10-и річних державних облігацій США до рівня 1,8% до кінця цього року.

На вторинному ринку ОВДП за минулий тиждень практично без змін.

Міністерство фінансів на аукціонах 9 листопада розмістило ОВДП на 6,64 млрд гривень і 167 млн євро США.

За підсумками аукціонів цього вівторка до державного бюджету залучено еквівалент 11,7 млрд. гривень.

Від продажу паперів в гривні отримано 57% обсягу залучених коштів, в євро – 43%.

Нещодавно пройшло погашення Мінфіном ОВДП в євро на суму понад 214 млн євро і, як видно, більша частина цих коштів, але не вся сума була знову інвестована в ОВДП на аукціоні 9-го листопада.

Цього вівторка Міністерство фінансів України запропонувало інвесторам сім (це максимум за останній тривалий час) випусків цінних паперів у національній валюті і один випуск в іноземній валюті.

Термін обігу запропонованих державних облігацій у гривні – 3 місяці, 1 рік, 1,2 роки, 2 роки, 3 роки, 4,5 років та 5,5 років.

Термін обігу облігацій, запропонованих у євро, становить 1 рік.

Найбільший попит серед інструментів у гривні було зосереджено на 1-річних паперах та паперах з терміном обігу 5,5 років, яких було продано відповідно на 2,7 та 2,15 мільярдів гривень.

Середньозважена дохідність 3-місячних ОВДП становила 9,50%, 1-річних ОВДП – 11,54%, 1,2-річних – 11,57%, 2-річних – 12,47%, 3-річних – 12,70% , а 5,5-річних – 13,23%.

Дохідності в порівнянні з попередніми аукціонами не змінились, якщо брати останні аукціони, крім 6-и річних паперів, дохідність яких зросла на 0,13%.

Проте, якщо брати подібні аукціони 26.10.2021, на яких було залучено 17,2 мільярди гривень, то видно, що порівно з ними зросли дохідності чималої кількості паперів.

Тоді середньозважена дохідність 3-місячних ОВДП становила так само 9,50%, 1-річних – 11,50%, 1,2-річних – так само, як і минулого вівторка, 11,57%, 2-річних – 12,46%, 3-річних – 12,56% , а 6-річних – 13,10%.

Як бачимо з тих аукціонів зросли дохідності 1-річних ОВДП на 0,04%, 2-річних – на 0,01%, тобто тут практично без змін, 3-річних – на 0,14%, а 5,5-роки – на згадані раніше 0,13%.

Нагадаємо, що Міністерство фінансів 2 листопада розмістило ОВДП на 6,7 млрд гривень.

І на попередньому тижні зросли на 0,77% та 0,21% дохідності піврічних та трирічних паперів, по яким було отримано максимальну суму коштів.

Як би там не було, зменшення обсягу вкладень нерезидентів в ОВДП за минулі дні припинилось. Хоча, і ріст цього обсягу вкладень нерезидентів поки невеликий.

 

 

Посилання: https://www.boerse-frankfurt.de/bond/xs2010030836-ukraine-republik-7-253-20-33

 

 

Валютний ринок

 

Укріплення гривні по відношенню до основних твердих валют у минулі 7 календарних днів продовжилось, Рис 12.

У минулі дні на ринку валюти, як вже згадувалось на початку огляду, домінував продаж доларів НЕК «Укренерго». Однак, Національний банк зупинив укріплення гривні по відношенню до долара США своїми дуже великими інтервенціями. Практично зараз весь надлишок валюти на ринку викуповується Нацбанком.

Вкотре з жалем доводиться констатувати, що укріплення гривні відбувається також і під впливом суттєво недостатньої закупівлі газу та вугілля, що є певною загрозою для енергетичної безпеки та незалежності нашої країни.

З точки зору фундаментальних чинників варто звернути увагу на графік РЕОК гривні, Рис. 13. Хоча торгівельні умови для української національної валюти покращились, рівень 100 на графіку, як бачимо, в минулі роки часто був поворотним для гривні.

Та знову повторимо інформацію з попереднього огляду, і це важливо для прийняття інвестиційних рішень, що в новому інфляційному звіті Національний банк України прогнозує подальше укріплення РЕОК гривні. Сторонньому невідомо, наскільки це трансформується в зміну пари гривня долар. Однак, це може означати і погляд на динаміку національної валюти в сторону її укріплення, відповідний графік та цитати з поясненням причин повторно в блоці новин.

На минулому тижні свій погляд на курс національної валюти до кінця року та в 2022 в сторону більш міцної гривні змінив Райффайзен Банк.

Більше про це та про прогнози більше в блоці новин.

Євро по відношенню до долара США після виходу свіжих даних по інфляції в США та Німеччині ослабло до мінімуму 2021 року, Рис. 14. Ряд банків після виходу даних по інфляції в США виступили з думкою про можливе укріплення долара в парі з євро до відмітки 1,12-1,13 чи навіть 1,10. Більше про це знову ж таки в блоці новин в кінці огляду.

 

 

 

 

 

Світові ринки акцій.

 

На фондовому ринку США до кількох останніх днів продовжувалось зростання цін акцій, і зростання локально дуже потужне. Основні фондові індекси США виходили на свої нові історичні максимуми, Рис. 15. Привід, чи причина, традиційні – публікація хорошої квартальної корпоративної звітності.

Та ще до виходу даних по споживчій інфляції в США, яка виявилась знаходиться на тридцятирічному максимумі і була вищою за очікування, і навіть до виходу даних по індексу цін виробників днем раніше, фондові індекси США розвернулись вниз. Більше за інші постраждав фондовий індекс NASDAQ, оскільки акції високотехнологічних компаній росту його складових, де вартість зосереджена у майбутніх і віддалених грошових потоках, є набагато більш залежними від процентних ставок.

Проте цей рух фондових індексів США поки не знайшов відображення у вигляді зниження європейських фондових індексів, можливо через нижчу поточну їх ринкову оцінку, можливо, через відсутність компаній високотехнологічного сектору, можливо, через нижчу інфляцію в Європі і більш віддалену перспективу росту процентних ставок в цьому регіоні, а можливо, через ослаблення євро, чи може через все це разом, Рис. 16.

А от фондові індекси країн Східної Європи в доларах США все ж відреагували певною просадкою, хоча в різній мірі, в найменшій, найближчої до України Румунії і в національній румунській валюті, яка ослабла, Рис. 19-21.

 

 

 

 

 

 

ПОВЕРТАЮЧИСЬ ДО МІСЦЕВОГО РИНКУ АКЦІЙ

 

Ця обережна поведінка фондових індексів країн, які розвиваються, негативно вплинула і на поведінку індексу Української біржі. Однак, все ж основний внесок в зниження індексу УБ внесла певна негативна зміна цін «Укрнафти» після їх більшого росту тижнем раніше через вихід хорошої квартальної звітності нафтогазової компанії. Як вже зазначалось вище, причина цієї негативної корекції не віра інвесторів в благополучну історію компанії через дуже системне погане корпоративне управління і системні зловживання групи «Приват».

 

ЗНАЧИМІ НОВИНИ ДЛЯ МІСЦЕВИХ УЧАСНИКІВ ФІНАНСОВОГО РИНКУ ЗА ОСТАННІ ДНІ.

Матеріал Блумберг «США попереджають Європу, що Росія може спланувати вторгнення в Україну»

https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-11-11/u-s-warns-europe-that-russian-troops-may-plan-ukraine-invasion

U.S. Warns Europe That Russia May Plan Ukraine Invasion

By Alberto Nardelli, Jennifer Jacobs, and Nick Wadhams

11 листопада 2021 р., 19:08 GMT+2 Updated on 12 листопада 2021 р., 02:40 GMT+2

  • Officials briefed EU, didn’t share information, people say
  • U.S. says it’s watching Russian military buildup near Ukraine

The U.S. is raising the alarm with European Union allies that Russia may be weighing a potential invasion of Ukraine as tensions flare between Moscow and the bloc over migrants and energy supplies.

With Washington closely monitoring a buildup of Russian forces near the Ukrainian border, U.S. officials have briefed EU counterparts on their concerns over a possible military operation, according to multiple people familiar with the matter.

The assessments are believed to be based on information the U.S. hasn’t yet shared with European governments, which would have to happen before any decision is made on a collective response, the people said. They’re backed up by publicly-available evidence, according to officials familiar with the administration’s thinking.

A White House official said Thursday evening that the U.S. was consulting with allies over the buildup, considered Ukraine a partner and denounced any and all aggressive acts by Russia.

Russia says military deployments on its territory are an internal matter and it denies any aggressive intentions, while accusing the U.S. of provocation by sailing warships in the Black Sea close to its territory this week.

The ruble weakened on the news, falling 0.5% against the dollar to a six-day low.

Similar tensions erupted in the spring when the U.S. and the North Atlantic Treaty Organization accused Russia of massing as many as 100,000 troops, tanks and warplanes near the border with Ukraine. The crisis eased after U.S. President Joe Biden called Russian President Vladimir Putin and offered a summit that took place in June.

Russia’s latest movement of troops and tanks toward Ukraine spurred CIA Director Bill Burns to visit Moscow this month, where he spoke by phone with Putin. German Chancellor Angela Merkel also asked Putin in a call Wednesday to use his influence with Russia’s ally Belarus to defuse a crisis over thousands of Middle East migrants seeking to cross the border with Poland into the EU. Putin declined.

Why Turmoil in Belarus Is Spilling Over Its Borders: QuickTake

Merkel and Putin spoke again on Thursday about Ukraine and Belarus, the Kremlin said in a statement. The Russian leader criticized Ukraine’s alleged use of combat drones in violation of a previous agreement and American military activity in the Black Sea, according to the statement.

The U.S. warning over Ukraine comes on top of the more recent standoff between Poland and Belarus, a close Russian ally. And it is playing out amid uncertainty over increased Russian gas supplies to Europe despite Putin’s pledge to ramp up deliveries from this week to ease an energy crunch. He’s pushing for European regulators to give swift approval to operate the Nord Stream 2 gas pipeline from Russia to Germany, a project the U.S. and Ukraine opposed as a security risk.

Russia doesn’t intend to start a war with Ukraine now, though Moscow should show it’s ready to use force if necessary, one person close to the Kremlin said. An offensive is unlikely as Russian troops would face public resistance in Kyiv and other cities, but there is a plan to respond to provocations from Ukraine, another official said.

With the West preparing fresh sanctions against Belarus over what it sees as a manufactured migration crisis, President Alexander Lukashenko threatened Thursday to shut down a key pipeline carrying Russian gas to the EU if Poland closes their border. “I would recommend the leadership of Poland, Lithuanians and other empty-headed people to think before speaking,” he said.

How Europe Has Become So Dependent on Putin for Gas: QuickTake

The United Nations Security Council discussed the crisis on the Belarus-Polish border on Thursday evening following a request by Estonia, France and Ireland. Following the meeting, the three European members criticized Belarusian authorities in a joint statement with Security Council members Norway, U.K., U.S. and incoming member Albania.

Meanwhile, U.S. Vice President Kamala Harris and French President Emmanuel Macron discussed Ukraine extensively during talks in Paris Wednesday, a U.S. official said. Belarus is part of the same security context, the official said.

Russia has orchestrated the migrant crisis between Belarus and Poland and the Baltic states -- Lithuania and Latvia share a border with Belarus -- to try to destabilize the region, two U.S. administration officials said.

U.S. concerns about Russian intentions are based on accumulated evidence and trends that carry echoes of the run-up to Putin’s 2014 annexation of Crimea from Ukraine, another administration official said.

Russian officials rejected the accusations.

“Russia has nothing to do with what is happening at the border of Belarus and Poland,” Kremlin spokesman Dmitry Peskov told reporters on a conference call Thursday.

Moscow’s Intentions

While U.S. and Russian general staffs are in constant contact, the presence of American navy vessels in the Black Sea close to Russia is “absolutely” a matter of concern for Putin, Peskov added.

The information U.S. officials shared on Russia at the recent meetings in Brussels was unsettling, said one of the people familiar. Another person emphasized that there’s no way of knowing Moscow’s true intentions, and what its next move might be or when.

Ukrainian Foreign Minister Dmytro Kuleba, meeting with Secretary of State Antony Blinken on Wednesday in Washington, appeared to suggest the U.S. had shared at least some new information with him.

“What we heard and saw today in Washington, D.C. corresponds to our own findings and analysis, adds some new elements which allows us to get a better, more comprehensive picture,” Kuleba said at a joint news conference with Blinken. The situation in Belarus is a “potential frontline” and shouldn’t be underestimated, he said.

Why Russia-Ukraine Tensions Are So Hard to Defuse: QuickTake

The U.S. doesn’t “have clarity over Moscow’s intentions” toward Ukraine, Blinken told reporters. “Our concern is that Russia may make the serious mistake of attempting to rehash what it undertook in 2014.”

Ukraine and Russia have been in conflict since Putin responded to the 2014 Ukrainian revolution that ousted the pro-Moscow president by seizing Crimea. Russia also backed separatists in eastern Ukraine in a war that has killed more than 13,000 people.

The Organization for Security and Cooperation in Europe, which monitors the situation under a 2015 agreement, said Wednesday that its mission witnessed the most cease-fire violations since July 2020 during the last week of October.

Some analysts argue that Putin may believe now is the time to halt Ukraine’s closer embrace with the West before it progresses any further.

“What seems to have changed is Russia’s assessment of where things are going,” said Samuel Charap, a senior political scientist at the RAND Corporation. “They seem to have concluded that unless they do something, the trend lines are heading to Russia losing Ukraine.”

According to defense-intelligence firm Janes, the recent Russian deployment has been covert, often taking place at night and carried out by elite ground units, in contrast to the fairly open buildup in the spring.

European Commission President Ursula von der Leyen, who was also in Washington on Wednesday, said that she and Biden discussed Ukraine and their full support for its territorial integrity.

Ukraine has declared its ambition to join the EU and NATO, to Moscow’s fury. While Kremlin officials often boast privately that Russian forces could quickly reach Kyiv, it would be much more difficult to maintain control of a country of 44 million people amid international condemnation.

Putin warned rival nations in April that “they will regret it more than they’ve regretted anything in a long time” if they cross Russia’s “red line” on security. The deputy speaker of Russia’s lower house of parliament, Pyotr Tolstoy, declared that “all of Ukraine will be part of Russia and there won’t be any Ukraine” in a debate broadcast on Russia’s NTV last month.

“I hope now the whole world clearly sees who really wants peace and who is concentrating almost 100,000 troops on our border,” Ukrainian President Volodymyr Zelenskiy said in an address to the nation late Wednesday. “Psychological pressure from Russia doesn’t have an impact on us, our intelligence has all the information, our army is ready to repel anytime and anywhere.”

— With assistance by Daryna Krasnolutska, Ilya Arkhipov, Henry Meyer, Kitty Donaldson, and David Wainer (Updates with White House official, in fourth paragraph.)

 

Фінансова стабільність в Україні.

Міжнародні резерви України в жовтні зросли на 3,3% до 29,7 млрд доларів насамперед через валютні надходження на користь уряду та купівлю валюти Національним банком на міжбанківському валютному ринку.

Про це йдеться в повідомленні НБУ.

Валютні надходження на користь уряду становили 1,144 млрд, у тому числі 588,7 млн євро – транш від Європейської комісії, а 431,9 млн доларів – від розміщення внутрішніх держоблігацій (ОВДП).

На обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті було спрямовано 911,7 млн доларів, з яких 685,0 млн доларів – на обслуговування та погашення ОВДП.

Крім того, в жовтні Національний банк сплатив 86,5 млн доларів на користь Міжнародного валютного фонду.

За підсумками жовтня 2021 року обсяги чистої купівлі валюти Національним банком на міжбанківському валютному ринку становили 702,6 млн доларів.

Більшу частину жовтня пропозиція на міжбанківському валютному ринку переважала попит, що дозволило Національному банкові викупити до резервів 752,2 млн доларів.

для згладжування надмірних девальваційних коливань за місяць регулятор продав 49,6 млн доларів.

***

Міністерство фінансів України підвищило прогноз виплат за державним боргом у 2022 році порівняно з жовтневим прогнозом на 17,9 млрд грн – до 456,4 млрд грн, свідчить листопадовий прогноз на сайті Міністерства.

Згідно з ним, прогноз виплат за підсумками 2021 року знизився на 2,1 млрд грн, до 593,89 млрд грн, зокрема за внутрішнім боргом – на 1,05 млрд грн, до 445 млрд грн.

Зокрема, в листопаді Мінфін прогнозує виплати в розмірі 48,41 млрд грн, в грудні – 37,06 млрд грн.

***

Дефіцит державного бюджету України у 2021 році може становити 170 млрд грн за річного плану 220 млрд грн, повідомила керівник Центру аналізу публічних фінансів та публічного управління Київської школи економіки (КШЕ) Дарина Марчак.

"За нашими оцінками, на кінець 2021 року дефіцит загального фонду держбюджету буде дещо нижчим, ніж передбачено законом про держбюджет, у результаті економії за видатками (яку ми очікуємо на рівні 3% видаткової частини бюджету за загальним фондом) та боргових виплат", - наводить слова Марчак прес-служба КШЕ у релізі у вівторок.

Водночас навіть за таких обставин фінансування дефіциту держбюджету потребує активізації боргових запозичень з боку Мінфіну, що складно реалізувати без активної співпраці з Міжнародним валютним фондом та виходу на зовнішні ринки, додала вона.

За оцінками Центру аналізу публічних фінансів та публічного управління, за підсумками січня-листопада 2021 року дефіцит держбюджету України становитиме приблизно 115 млрд грн. Для фінансування такого обсягу дефіциту та запланованих погашень держборгу (64,4 млрд грн) Міністерству фінансів за два останні місяці року потрібно запозичити 180 млрд грн, або в середньому по 90 млрд грн на місяць. При цьому у січні-жовтні середньомісячний розмір запозичень становить приблизно 40 млрд грн, зазначає Марчак.

Коментар. Таким чином, інвестори можуть розраховувати на подальше зростання дохідності ОВДП на первинних аукціонах Мінфіну. І одночасно лише можливо незначного укріплення гривні. Адже укріплення гривні лише шкодить розміщенням.

З цих позицій, не дивно, що Мінфін передбачив попереднім графіком, оприлюдненим тижнем раніше до кінця року розміщення дуже широкого спектру паперів на аукціонах на наступних тижнях широкої лінійки паперів, включаючи і довгі, останні приваблюють іноземних інвесторів. Див графік розміщень нижче.

***

До цього ж. З інформації наведеної в огляді на попередньому тижні.

Міністерство фінансів оприлюднило наступний попередній графік розміщення ОВДП на четвертий квартал 2021.

 

 

***

До того ж самого.

Кабінет Міністрів вирішив залучити кредити у Cargill Financial Services International до 250 млн євро.

Про це йдеться в постанові уряду №1159 від 8 листопада 2021.

На суму кредитів нараховується:

  • відсотковий дохід за ставкою 5,15% річних за кредитними договорами з терміном погашення три роки з дати отримання кредитних коштів;
  • відсотковий дохід за ставкою 5,85% річних за кредитними договорами з терміном погашення п'ять років з дати отримання кредитних коштів.

 

До курсу гривні

Національний банк у період з 1 по 5 листопада купив на міжбанківському валютному ринку 314,5 млн доларів.

Про це йдеться у повідомленні НБУ.

Всього з початку року Національний банк за єдиним курсом купив 2 312,6 млн доларів і продав 246,6 млн доларів.

***

Продовжується розпродаж валюти Укренерго і цей надлишок пропозиції, щоб не обвалити курс, — викуповує НБУ, який утримує курс гривні від укріплення. Без таких дій регулятора долар опустився б нижче позначки 26 гривень.

***

Нагадаємо новину тижневої давнини.

"Укренерго" розмістило 5-річні "зелені" єврооблігації на $825 млн під 6,875% для розрахунків з виробниками електроенергії з відновлювальних джерел, яким дуже сильно заборгувало у попередні роки.

В жовтні 2021 Кабінет міністрів України надав "Укренерго" держгарантії обсягом до 22,8

млрд гривень ($865 млн за курсом на момент виходу постанови) для випуску єврооблігацій з метою погашення боргів за електроенергію, вироблену з відновлюваних енергоджерел (ВДЕ).

***

Населення 3-й місяць поспіль скуповує валюту і в жовтні купило валюти на 66,5 млн доларів більше, ніж продало.

Про це йдеться у звітних даних НБУ.

В жовтні українці продали валюти на 1 810 млн доларів в еквіваленті, а купили 1 876,5 млн доларів в еквіваленті.

***

Нагадаємо також з огляду на попередньому тижні цитати з НОВОГО ІНФЛЯЦІЙНОГО ЗВІТУ НБУ

Сторінка 37.

«За підсумками ІІІ кварталу 2021 року офіційний обмінний курс гривні до долара зміцнився на 2.5% у середньому за квартал та на 6% – з початку року. У результаті зміцнився і НЕОК гривні. А враховуючи вищу ніж у країн-партнерів інфляцію, укріплення РЕОК гривні було ще сильнішім.

Зміцнення РЕОК гривні триватиме й надалі через сприятливі умови торгівлі, зростання продуктивності в сільському господарстві та ІТ, а також конвергенцію зарплат до рівня країн-сусідів на тлі трудової міграції. Однак послаблення ефекту сприятливих умов торгівлі в 2022 році уповільнюватиме подальше його зміцнення. На прогнозному горизонті РЕОК буде дещо міцнішим за свій рівноважний рівень, що узгоджується з помірним розширенням дефіциту поточного рахунку».

 

 

Сторінка 34

«Перевищення пропозиції іноземної валюти над попитом сприяло зміцненню обмінного курсу гривні та формуванню додатного сальдо інтервенцій НБУ. РЕОК гривні продовжуватиме посилюватися на прогнозному горизонті завдяки зростанню продуктивності праці та відносно сприятливим умовам торгівлі на тлі активізації припливу капіталу».

***

Аналітики Райффайзен Банку в останньому прогнозі переглянули курс гривні в 2022 році в сторону укріплення з 28,0 гривні за долар в середньому в наступному році до 27,5 гривні за долар.

 

 

 

***

Дещо інша точка зору, з новин на попередньому тижні.

Середньорічний курс гривні Oxford Economics у 2021 році очікується на рівні 27,3 грн/$, 2022 — 28,7 грн/$, 2023 — 29,4 грн/$.

Вугілля, електроенергія і природний газ в контексті курсу гривні

"Укренерго" заявляє, що з 1 по 8 листопада запаси вугілля на складах теплових електростанцій (ТЕС) знизилися на 8,7% - до 479,4 тис. тонн.

Про це йдеться у повідомленні "Укренерго".

"Виробництво (електронергії) на ТЕС порівняно з попереднім тижнем збільшилося на 3,7% до 897 млн кВт-год. Зростання припало на будні порівняно з робочими днями минулого тижня через зменшення виробництва в ці дні СЕС і ВЕС на 28,7%, ГЕС на 14,6% та ТЕЦ на 12,6% за практично однакового споживання - у середньому 432,8 млн кВт-год цього тижня проти 432,3 млн кВт-год попереднього", - йдеться в повідомленні.

При цьому частка ТЕС у покритті навантаження, порівняно з попереднім тижнем, збільшилася з 28% до 30%.

***

ДТЕК готовий купувати вугілля у державних шахт за ціною 3500 грн/тонна замість 2150 грн/тонна, за якою це вугілля продається зараз, повідомив генеральний директор компанії Максим Тімченко.

Тімченко назвав ціну продажу вугілля в 2150 грн/тонна штучною і такою, що сприяє зростанню дефіциту коштів на видобуток ресурсу в держсекторі.

Глава ДТЕК також зазначив, що держшахти знизили видобуток вугілля з 0,58 млн тонн у квітні цього року до 0,35 млн тонн у вересні, зокрема, повернуто ДТЕК з оренди компанію "Добропіллявугілля" – з 0,3 млн тонн до 0,15 млн тонн, тоді як у ДТЕК усі ці місяці видобуток був досить стабільним і коливався в межах 1,2-1,4 млн тонн.

В інтерв'ю "Енергореформі" голова наглядової ради "Центренерго" Денис Кудін основною причиною дефіциту вугілля на ТЕС генкомпанії назвав невиконання планів із видобутку держшахтами вугілля обсягом близько 1 млн тонн.

***

ДТЕК законтрактував 600 тис. тонн вугілля на перший квартал 2022 року, але має дефіцит антрациту для Луганської ТЕС, повідомив генеральний директор компанії Максим Тімченко на прес-конференції в Києві у вівторок.

"Загалом у 2021 році ми імпортували 2,5 млн тонн вугілля. У першому кварталі наступного року 600 тис. тонн вугілля у нас уже законтрактовано: постачання з Польщі та постачання морем. У нас проблема з постачанням антрациту", - сказав він.

Поставки з Польщі в рамках контракту до кінця першого кварталу 2022 року очікуються по 80 тис. тонн на місяць.

Крім того, із США та Колумбії планується постачання 400 тис. тонн у четвертому кварталі цього року та 380-400 тис. тонн – у першому кварталі-2022. Ціни за "морськими" контрактами прив'язані до АРІ2 плюс доставка та коливаються від $160 до $250 за тонну.

***

З новин на попередньому тижні.

Україна у листопаді планує імпортувати 562 тис. тонн вугілля, із яких майже 200 тис. тонн буде поставлено на адресу ПАТ "Центренерго", повідомило Міністерство енергетики.

***

Нацкомісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), на засіданні в понеділок погодила затвердженням відповідної постанови документ, який дасть змогу залучати до виробництва електроенергії в період її гострого дефіциту через брак вугілля і до балансування енергосистеми ТЕС і ТЕЦ, енергоблоки яких працюють на газі.

Тимчасовий порядок, зокрема, передбачає закупівлю е/е у виробників на газі на аукціонах із верхнім price cap 2500 грн/МВт-год, а також підписання генкомпаніями довгострокових контрактів на постачання газу з НАК "Нафтогаз України".

Очікувана потреба в природному газі у виробників е/е може становити 200 млн куб.м на місяць за очікуваного дефіциту генеруючої потужності в листопаді-грудні від 400 до 1500 МВт залежно від температури повітря і режиму роботи атомних енергоблоків.

НЕК "Укренерго" оплачуватиме допоміжну послугу виробників е/е на газі з коштів, передбачених у тарифі компанії на оперативно-диспетчерське управління.

***

Також по темі. З новин на попередньому тижні.

НАК "Нафтогаз" отриману компенсацію від Оператора газотранспортної системи в 27 млрд грн (це частина виплати за втрату контролю газотранспортної системи у 2019 році внаслідок анбандлінгу) направить через ланцюжок транзакцій на закупівлю газу "на зиму". Про це повідомило джерело в уряді.

***

Міністерство економіки констатує, що середня митна вартість природного газу, імпортованого Україною, що склалася в процесі його митного оформлення при ввезенні на територію України, у жовтні збільшилася на 26,3%, або на 142,6 долара/тис. куб. м, до 685,67 долара/тис. куб. м порівняно з вереснем (543,1 долара/тис. куб. м).

Про це свідчать дані Мінекономіки.

В гривневому еквіваленті середня митна вартість газу, що імпортується Україною, у жовтні збільшилася на 24,7%, або на 3 582,5 гривні/тис. куб. м, до 18 063,0 гривні/тис. куб. м порівняно із вереснем (14 480,5 гривень/тис. куб. м).

В січні 2021 середня митна вартість газу становила 250,1 долара/тис. куб. м.

***

З 30 жовтня до 6 листопада запаси природного газу в підземних сховищах (ПСГ) знизилися на 1,7%, або на 312 млн куб. м до 17,9 млрд куб. м.

Про це свідчать оперативні дані державної компанії "Оператор газотранспортної системи (ГТС) України".

Зазначених запасів газу на 36,3%, або на 10195 млн куб. м менше порівняно із запасами на аналогічну дату 2020 року (28,095 млрд куб. м).

З початку сезону відбору газу, що стартував 5 жовтня, запаси газу в ПСГ скоротилися на 5,1%, або на 964 млн куб. м.

***

"Газпром" підвищив заявку на транзит через Україну на середу до стелі довгострокового бронювання - 109,3 млн куб. м, випливає із даних "Оператора газотранспортної системи України". На вівторок бронювання було 100,2 млн куб. м, у понеділок було фактично прокачано 88,6 млн куб. м.

***

Державне підприємство "Оператор газотранспортної системи (ГТС) України" заявляє, що у січні-жовтні 2021 року Україна скоротила імпорт газу у 6 разів до 2,535 млрд куб. м, порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Про це йдеться у повідомленні "Оператора ГТС України".

"За 10 місяців 2021 року Україна імпортувала 2,535 млрд куб. м газу, експорт та реекспорт становив 1,629 млрд куб. м", - йдеться у ньому.

***

Державне виробниче об'єднання електроенергетики "Біленерго" (ДПО "Біленерго", Білорусь) заявляє, що Білорусь продовжить постачання електроенергії в Україну в рамках підписаного на листопад контракту.

Про це компанія написала у своєму Telegram-каналі, повідомили Українські Новини.

Згідно з повідомленням, експорт здійснюється відповідно до зазначених у контракті зобов'язань.

Наголошується, що лист "Біленерго" про зміну умов співпраці було направлено на адресу конкретних компаній, яким постачання електроенергії у листопаді 2021 року не заплановано.

 

Інші фінансові новини

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку України (НКЦПФР) докладає зусиль для першої первинної публічної пропозиції (IPO) акцій великої української компанії на вітчизняному фінансовому ринку. Про це повідомив член комісії Ярослав Шляхов на нещодавньому X Українському банківському форумі у Києві, повідомив Інтерфакс-Україна.

«Проводимо переговори про публічний випуск із емітентом із загальнодержавним рівнем інтересу. Це емітент, якого знає вся країна і про бізнес якого окремо говорити не треба», – повідомив Шляхов.

За його словами, це буде держкомпанія.

Шляхов нагадав, що цього року на ринку вже було одне IPO - футбольного клубу "Верес" (Рівне), що вийшов у вищу лігу, проте він був невеликим - 50 млн грн - і "нішевим".

Член НКЦПФР також повідомив про розпочатий діалог з Нацбанком для розширення можливості для банків вкладати кошти у недержавні облігації.

 

Економіка України

У жовтні 2021 року споживчі ціни зросли на 0,9%, повідомила Державна служба статистики.

Порівняно з жовтнем 2020 року, в жовтні 2021 року споживчі ціни підвищилися на 10,9%.

У вересні 2021 року споживча інфляція в річному вимірі склала 11,0% (10,2% у серпні). У місячному вимірі ціни у вересні споживчі ціни в Україні зросли на 1,2%.

Таким чином темпи (основної) інфляції в жовтні 2021 року в Україні дещо сповільнились.

***

Однак базова інфляція прискорилася в жовтні 2021 в річному вимірі до 7,6% (із 7,4% у вересні та 7,2% у серпні 2021).

В жовтні 2021 року базовий індекс споживчих цін збільшився на 1,0%, порівняно з 1,3% у вересні поточного року та 0% в серпні.

***

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявляє, що у січні-вересні прямі іноземні інвестиції в Україну становили 4,8 млрд доларів.

Про це він написав на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook.

"За 3 квартали 2021 року маємо рекордний рівень прямих іноземних інвестицій за останні роки - сальдо ПІІ становило 4,8 млрд доларів. Для порівняння, за весь 2017 рік було 3,7 млрд доларів, а за весь 2018 - 4,5 млрд доларів", - написав він.

Шмигаль зазначив, що значна частина інвестицій, що надходять, — це реінвестиції.

Коментар. Також важливий чинник укріплення гривні.

 

Боротьба з коронавірусною інфекцією. Її вплив на економіку країни.

Ситуація з захворюваністю на коронавірус в Україні стабілізується, хоча пік смертності ще не пройдений.

"Ми бачимо другий тиждень поспіль, вперше за останні 10 тижнів, що у нас не зросла кількість госпіталізацій, тиждень до тижня. Тобто за минулий тиждень кількість госпіталізованих на кілька сотень випадків менша, ніж за попередній. Це свідчить про те, що снігова лавина зростання кількості випадків, що було останні 10 тижнів, призупинилося, це дає позитивний сигнал про те, що ми можемо вийти на стабілізацію", - сказав міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко сказав в ефірі телеканалу ICTV.

Ляшко зазначив, що лише 4% хворих на коронавірус останнім часом - це люди, які були вакциновані хоча б однією дозою вакцини, при цьому 95-97% госпіталізованих не були вакциновані.

В Україну надійшло майже 31 млн доз вакцин від коронавірусу, цього тижня очікується постачання 2,5 млн доз вакцини Pfizer-BioNTech, повідомив міністр.

***

Ситуація з коронавірусом у Києві погіршується, система охорони здоров'я столиці працює на межі можливостей, заявив мер Віталій Кличко.

***

Дитячий фонд Організації Об'єднаних Націй (ЮНІСЕФ) передав Україні 2,9 млн доз вакцини від коронавірусу Moderna, повідомлення МОЗ.

***

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль прогнозує вакцинацію 40% дорослого населення до 15 листопада.

Про це він повідомив на засіданні уряду у середу.

"Загалом, до кінця тижня ми очікуємо, що хоча б однією дозою буде вакциновано майже 40% дорослого населення України", - сказав він.

З його слів, щотижня проводиться понад 1,5 млн щеплень.

Прем'єр також зазначив, що серед тих, хто потрапляє до лікарень, 9 із 10 не вакциновані.

Наприкінці жовтня Кабмін підтвердив намір вакцинувати 70% дорослого населення до 2022 року.

***

93% працівників шкіл вакциновано від коронавірусу однією дозою вакцини, 76,2% - повністю вакциновано (двома дозами).

Про це міністр освіти та науки Сергій Шкарлет написав у своєму Telegram-каналі.

***

З понеділка, 8 листопада, невакциновані працівники навчальних закладів та органів виконавчої влади усуваються від роботи.

Про це йдеться в ухвалі Кабміну № 1096 від 20 жовтня.

***

Міністерство охорони здоров'я поширило вимогу обов'язкової вакцинації на співробітників державних підприємств і соціальних працівників із 9 грудня.

Про це йдеться у повідомленні міністерства.

***

Державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій віднесла Волинську область до "червоної" зони епідемічної небезпеки з 8 листопада.

 

 

 

 

Фінансовий сектор. Банки України

 

Чистий прибуток державного Укрексімбанку за підсумками січня-жовтня 2021 року перевищив 2 мільярди гривень і склав 2,052 млрд грн, зокрема чистий прибуток банку за жовтень склав 302 млн грн, повідомила прес-служба банку у середу.

"У структурі чистого операційного доходу за жовтень найбільшу частину становлять відсоткові доходи, які генерує кредитно-інвестиційний портфель банку. При цьому в умовах пандемії COVID-19 банк дотримується збалансованої кредитної політики та приділяє значну увагу якості портфеля", - процитувала прес-служба в. о. голови правління банку Сергія Єрмакова.

Він додав, що фінансовий стан банку більш ніж стабільний, а всі нормативи НБУ виконуються із значним запасом.

***

Польський Getin Holding S.A. 10 листопада уклав угоду (conditional agreement) про умови продажу Ідея Банку Першому українському міжнародному банку (ПУМБ, Київ) Ріната Ахметова, йдеться в повідомленні Getin у ніч на четвер.

"Передача акцій Ідея Банк відбудеться при виконанні умов, викладених в угоді. Очікується, що передача акцій банку відбудеться не пізніше 25 лютого 2022 або іншого пізнішого терміну, який може бути узгоджений сторонами", - сказано в релізі.

 

Емітенти, акції яких обертаються на місцевих біржах

Укрнафта

Розширена позиція НАК «Нафтогаз України» щодо судового позову ПАТ «Укрнафта» 09.11.2021, 10:45:23 (скорочено)

1.

Протягом останніх днів активно поширюється дезінформація навколо судової справи «Укрнафта проти Нафтогазу».

Інформація про те, що Нафтогаз домовився із бізнесменом Ігорем Коломойським, або підписав з Укрнафтою відповідну мирову угоду, або погодився віддати 3,5 млрд кубометрів газу або інший обсяг газу, грошові кошти тощо, не відповідає дійсності.

Акцентуємо, що наразі триває судовий процес між Національною акціонерною компанією «Нафтогаз України» та ПАТ «Укрнафта» про стягнення 9,067 млрд. куб. м природного газу та усіх доходів, які НАК «Нафтогаз України» отримала або могла отримати від цього продажу обсягу природного газу.

Нафтогаз не погоджується з позовними вимогами Укрнафти.

Нафтогаз заявив у цьому судовому процесі про необхідність застосування судом позовної давності до вимог Укрнафти, оскільки обставини, на які посилається Укрнафта в позові, були їй відомі більше ніж за три роки до подання позову. Зауважимо, що Укрнафта заперечує проти застосування судом позовної давності і надає своє обґрунтування.

Позиція НАК «Нафтогаз України»:

  • Нафтогаз не погоджується з вимогами Укрнафти про передачу їй спірних обсягів газу
  • Нафтогаз не погоджується з вимогами Укрнафти про компенсацію вартості спірних обсягів газу за поточною ринковою ціною

2.

Щодо розділення активів ПАТ «Укрнафта»

Розділення активів ПАТ «Укрнафта» наразі опрацьовується як рішення самої компанії Укрнафта. Процедура підготовки до розділення відповідає міжнародним стандартам та українському законодавству. Укрнафта залучила незалежних міжнародних оцінювачів для оцінки активів, які можуть бути предметом розділення. Рішення має бути погоджене наглядовою радою Укрнафти, де більшість складають незалежні члени, і яка відповідає міжнародним стандартам корпоративного врядування.

Аргументація необхідності розділення Укрнафти включає підготовку Нафтогазу до публічного розміщення акцій, залучення міжнародних партнерів, реалізація ресурсного потенціалу Укрнафти. Нафтогаз вважає, що це буде легше робити, якщо Укрнафта не буде пов’язана з І. Коломойським.

Посилання:

https://www.naftogaz.com/www/3/nakweb.nsf/0/060A53B6C6713A43C2258788001DA950?O

penDocument&year=2021&month=11&nt=%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%

B8&

***

Позиція ПАТ "Укрнафта" щодо врегулювання спору з НАК "Нафтогаз України" (скорочено)

Інформаційний простір останніх днів збурюється новинами про те, що «Нафтогаз» нібито віддав «Укрнафті» 3,5 млрд куб. газу, який би мав у цьому році піти на потреби населення.

На спростування цієї недостовірної інформації, «Укрнафта» повідомляє, що не укладало із «Нафтогазом» мирових угод.

Наразі спір між «Укрнафтою» та «Нафтогазом» щодо повернення 9,067 млрд м. куб. газу та доходів від цього майна, залишається не вирішеним, судовий процес триває.

Посилання: https://www.ukrnafta.com/pozycziya-pat-ukrnafta-shhodo-vregulyuvannya-spory-z-nak-naftogaz-ukrainy

***

«Укрнафта» отримала понад 347 млн. грн у рахунок погашення дебіторської заборгованості за поставлену в 2015 році нафту. Починаючи з грудня 2019 року, загальна сума погашеної заборгованості із відсотками склала 2,66 млрд грн.

Нагадаємо, що повернення коштів відбувається у межах плану реструктуризації дебіторської заборгованості за мировими угодами «Укрнафти» з ТОВ «Техтрейд Груп», ТОВ «Гарант-УТН», ТОВ «Галнафта», ТОВ «Торговий дім Прикарпаттянафтотрейд» і ТОВ «Котлас».

Мирові угоди затверджені судами, що підтверджує їх відповідність чинному законодавству.

Реструктуризація передбачає погашення боргу частинами протягом 3-6 років. До суми виплати також входитимуть відсотки, нараховані на залишок заборгованості після січня 2020 року. Станом на початок грудня 2019 року сума заборгованості становила 7,47 млрд грн.

Довідка: Дебіторська заборгованість за поставлену нафту утворилася в 2015 році. З метою повернення простроченої дебіторської заборгованості в липні 2016 «Укрнафта» подала 6 судових позовів на загальну суму 7,6 млрд грн. За 5 позовами суди прийняли рішення на користь компанії.

Крюківський вагонобудівний завод

У найближчі два роки "Укрзалізниця" (УЗ) збільшить парк пасажирських вагонів, закупивши ще 500 одиниць, повідомив президент Володимир Зеленський під час форуму "Велике будівництво: нова залізниця" 9 листопада 2021.

"Цьогоріч УЗ отримає 20 нових спальних вагонів - перші з анонсованої сотні (нових пасажирських вагонів - ІФ). У планах - за два наступні роки побудувати ще 500 таких вагонів. Це сучасні 500 наших українських купейних вагонів, за які не соромно", - сказав він.

Крім цього, президент анонсував "наймасштабніше за роки незалежності" будівництво і модернізацію рухомого складу і залізничних шляхів.

"Це програма з оновлення вантажних вагонів до 2028 року. Десятки тисяч нових вагонів, тисячі нових робочих місць, формування абсолютно нового ринку загальним обсягом 100 млрд грн", - резюмував він.

У свою чергу міністр інфраструктури Олександр Кубраков під час виступу на форумі зазначив, що цей план закупівлі пасажирських вагонів може бути збільшено до 600 вагонів.

"Ми планували 500 пасажирських вагонів, але поговорили сьогодні із заводом про те, що можна збільшити обсяги виробництва – сподіваюся, це буде 300 вагонів за рік", - сказав він.

Як повідомлялося, 1 жовтня 2021 року УЗ отримала перші п'ять купейних вагонів із партії замовлених у Крюківського вагонобудівного заводу (КВБЗ) коштом держбюджету.

За умовами контракту, 20 зі 100 замовлених вагонів мають бути поставлені УЗ до кінця 2021 року.

***

Президент Володимир Зеленський здійснив тестову поїздку на регіональному дизель-поїзді ДПКр-3, побудованому цього року на Крюківському вагонобудівному заводі від технічної станції “Дарниця” до вокзалу Київ-Пасажирський, повідомив Укрінформ з посиланням на прес-службу Офісу Президента.

Міністр інфраструктури Олександр Кубраков зазначив, що всього для АТ «Укрзалізниця» заплановано замовити 20 дизель-поїздів ДПКр-3.

Президент поставив завдання представнику Крюківського заводу запропонувати такий формат роботи, за якого дані 20 поїздів можна буде виготовити протягом наступних двох років.

В Офісі Президента нагадали, що Укрзалізниця вже отримала перші два такі поїзди, третій поїзд згідно з планом надійде наприкінці листопада цього року, а ще два — у першому кварталі наступного, їх планують використати на маршруті Київ — аеропорт Бориспіль.

***

Контракт із французьким концерном Alstom на постачання АТ «Укрзалізниця» 130 електролокомотивів буде підписано до кінця поточного року. Впевненість у цьому висловив Міністр інфраструктури України Олександр Кубраков під час форуму «Велике будівництво».

Як зазначив Кубраков, французька сторона йде назустріч і "рухається у бік локалізації".

Україна та Франція у травні підписали рамкову міжурядову угоду про фінансування постачання концерном Alstom 130 великовантажних електровозів для "Укрзалізниці" на суму до 900 млн. євро. Документ ратифіковано Верховною Радою 1 липня 2021 року.

"Центренерго"

Кабінет Міністрів на засіданні в середу схвалив постанову про передання держпакету акцій ПАТ "Центренерго" та державних вугільних шахт до складу відновленої НАК "Енергетична компанія України".

"Від планів приватизації "Центренерго" ми не відмовляємось і вважаємо, що створення компанії, де є і видобуток вугілля, і генерація, лише підвищить інтерес до неї під час проведення відкритого аукціону", – пояснив ситуацію прем'єр Денис Шмигаль.

Як зазначено в пояснювальній записці до документа, "надалі компанії передбачається передати пакет акцій ПАТ "Центренерго", що належить державі, після чого статутний капітал компанії підлягає збільшенню, а акції додаткової емісії підлягають оплаті майном (єдиний майновий комплекс дочірніх підприємств та акціями "Центренерго") 100% акцій компанії стануть об'єктом великої приватизації.

В Міненерго зазначили, що рішення відновити НАК "ЕКУ" та передати їй у власність та управління "Центренерго" і держшахти дасть змогу реалізувати передбачений розпорядженням Кабміну №1215 від 5 жовтня 2020 року план створення АТ, яке об'єднає державну вугільну генерацію з перспективними шахтами.

НАК "ЕКУ", створена у 2004 році, керувала корпоративними правами держави в електроенергетиці. З ходом приватизації в управлінні НАК залишалося дедалі менше енергоактивів, й ухвалою Кабміну від 3 вересня 2014 року прийнято рішення про її ліквідацію. Уряду належить 100% акцій НАК "ЕКУ".

МХП.

 

Рис. 30

 

Мотор Січ

Держпідприємство "Запорізьке машинобудівне конструкторське бюро "Прогрес" імені Академіка О. Г. Івченка" з держконцерну "Укроборонпром" 28 жовтня замовило АТ "Мотор Січ" авіаційних двигунів на 193,54 млн грн. Про це пишуть "Наші гроші" з посиланням на дані у системі "Прозоро".

За договором до кінця 2022 року "Мотор Січ" поставить "Івченку-Прогресу" 30 комплектів деталей та складальних одиниць двигуна АІ-450С для комплектування двигуна АІ-450Т по $236 тис. або 6,45 млн грн за комплект.

Аванс у розмірі 40% виплатять до 12 листопада 2021 року.

За даними спеціалізованого видання "Крила", такі двигуни використовуються на ударних безпілотниках Bayraktar Akinci турецького виробництва.

 

Емітенти з основним бізнесом в Україні, акції яких обертаються лише на іноземних біржах

У січні-вересні 2021 року один із найбільших виробників цукру в Україні агропромисловий холдинг "Астарта" (Київ) збільшив показник консолідованої EBITDA (прибуток до вирахування витрат із виплати відсотків, податків та нарахованої амортизації) на 93,7%, або на 76,68 млн євро до 158,5 млн євро порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Про це йдеться у фінансовому звіті компанії, повідомляють Українські Новини.

При цьому 9 місяців 2021 року компанія закінчила з чистим прибутком 102,19 млн євро проти збитку 4,72 млн євро за 9 місяців 2020 року.

За вказаний період консолідований виторг збільшився на 3,6%, або на 10,39 млн євро до 300,94 млн євро.

Виторг сегмента агровиробництва скоротився на 22% до 94,61 млн євро на тлі зниження продажів зернових культур урожаю минулого року.

Виторг цукрового сегменту зріс на 29,7% до 112,99 млн євро.

"На початку вересня "Астарта" завершила переробку імпортного тростинного цукру-сирцю, виробивши 73 тонни білого цукру. Сезон переробки цукрового буряку 2021 року в компанії стартував 15 вересня. На сьогодні цукрові заводи холдингу вже виробили 152 тис. тонн білого цукру", - сказано в повідомленні.

Сегмент переробки сої за 9 місяців 2021 року згенерував виторг 63,04 млн євро, що на 17,7% більше порівняно з аналогічним періодом минулого року через зростання цін на соєвий шрот та олію.

Виторг сегмента тваринництва зріс на 9,4% до 27,4 млн євро.

Виробництво молока зросло на 3% до 72 тис. тонн завдяки збільшенню надою на 5% до 22,5 кг/день на корову.

В січні-червні 2021 року "Астарта" збільшила показник EBITDA на 87,4%, або на 58,2 млн євро до 124,81 млн євро порівняно з 1-м півріччям 2020 року.

У 2020 році "Астарта" збільшила показник EBITDA на 46%, або на 35,5 млн євро до 113,42 млн євро порівняно з 2019 роком.

 

 

Емітенти єврооблігацій з основним бізнесом в Україні

"Укрзалізниця"

АТ "Укрзалізниця" у 2022 році передасть в управління Deutsche Bahn Engineering & Consulting пасажирські перевезення.

"За планом ми передаємо пасажирські перевезення в управління Deutsche Bahn Consulting з наступного року... нагадаю, що Deutsche Bahn має такий досвід у Казахстані і він досить успішний", - повідомив міністр інфраструктури України Олександр Кубраков під час форуму "Велике будівництво: нова залізниця" у Києві у вівторок.

На сьогодні компанія Deutsche Bahn Engineering & Consulting реалізує першу фазу спільної співпраці з АТ "Укрзалізниця" - надання консультаційних послуг.

"Метінвест"

"Метінвест" отримає від трьох своїх ГЗК, ПрАТ "Північний гірничо-збагачувальний комбінат" (ПівнГЗК), ПрАТ "Центральний гірничо-збагачувальний комбінат" (ЦГЗК) та ПрАТ "Інгулецький гірничо-збагачувальний комбінат" (ІнГЗК), єдиним акціонером яких є Metinvest - материнська компанія української групи "Метінвест", понад 55 млрд грн дивідендів.

"ДТЕК Енерго"

В січні-жовтні 2021 року теплоелектростанції компанії "ДТЕК Енерго" збільшили відпуск електроенергії до 20,2 млрд кВт-год, що на 12,8% або на 2,3 млрд кВт-год більше, ніж за аналогічний період 2020 року.

Про це йдеться у повідомленні компанії.

Інші новини "ДТЕК Енерго" в блоці новин вище по фінансам до курсу гривні.

 

Галузеві новини

Нафта і газ

В січні-жовтні 2021 року державна газовидобувна компанія "Укргазвидобування" скоротила видобуток природного газу на 4,5%, або на 541 млн куб. м, до 11,366 млрд куб. м, порівняно з аналогічним періодом 2020 року.

***

Міністерство економічного розвитку та торгівлі констатує, що фактична вартість реалізації нафти та газового конденсату у жовтні становила 15 546,2 гривні/тонна, що на 10,8%, або на 1 511,25 гривні/тонна більше, ніж у вересні.

Інші галузеві новини сектору Нафта і газ в блоці новин вище по фінансам до курсу гривні.

Електроенергетика

***

Національна комісія держрегулювання енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) має намір підвищити тариф на передачу електроенергії національній енергетичній компанії "Укренерго" на 19,9% до 352,38 гривні/мВт-год у 2022 році.

Це рішення було ухвалене на засіданні НКРЕКП у середу.

Раніше НКРЕКП планувала підвищити тариф на передачу електрики "Укренерго" на 11,4% до 327,49 гривні/мВт-год у 2022 році.

Зазначається, що НКРЕКП відкоригувала розмір видатків "Укренерго" та внесла правки до постанови.

Інші і численні галузеві новини сектору Електроенергетика в блоці новин вище по фінансам до курсу гривні.

Чорна металургія

В січні-жовтні 2021 року підприємства, що входять до об'єднання "Укртрубопром", збільшили виробництво труб порівняно з аналогічним періодом минулого року на 30% - до 581,8 тис. тонн.

***

Євразійська економічна комісія (ЄЕК) має намір продовжити дію мита у розмірі 18,9-37,8% на імпорт українських нафтогазопровідних, насосно-компресорних та обсадних труб на 5 років.

Про це йдеться у доповіді комісії.

Повторне антидемпінгове розслідування розпочато 28 січня 2021 року у зв'язку із закінченням терміну дії антидемпінгового заходу.

Машинобудування

Виробництво автотранспортних засобів в Україні в жовтні поточного року скоротилося на 58%, тобто майже у 2,4 рази порівняно з тим самим місяцем 2020 року та на 68%, або в 4,5 рази до вересня-2021 – до 292 од., повідомляє "Укравтопром".

Згідно з повідомленням на сайті асоціації в понеділок, таке падіння автовиробництва передусім спричинене різким скороченням випуску легкових автомобілів – їх вироблено лише 202 од., що втричі менше, ніж роком раніше, і вчетверо менше за показник вересня-2020.

Комерційних автомобілів (без урахування машин АвтоКрАЗу) у жовтні випущено три одиниці проти чотирьох у минулорічному жовтні (всі на "Черкаському автобусі").

Позитивну динаміку зберегло тільки виробництво автобусів - воно зросло на 13% до жовтня-2020, до 87 од., зокрема, "Черкаський автобус" випустив 31 машину (на 2 більше), Чернігівський автозавод (ЧАЗ) – 34 од. (на 12 од. більше), ЗАЗ – 17 од. (на 7 більше). Два автобуси випустив Часовоярський автобусний завод і три - корпорація "Богдан".

За даними "Укравтопрому", загалом у січні-жовтні в Україні було вироблено 7002 од. автотранспортних засобів, що на 85% більше, ніж за той самий період минулого року, проте приріст зберігається за рахунок низької порівняльної бази минулого року, коли ЗАЗ до вересня не випускав легкових автомобілів.

Лідером із випуску автобусів залишається "Черкаський автобус" – 250 од. проти 241 за 10 місяців 2020 року, друге місце – у ЧАЗ із випуском 229 автобусів (на 48% більше).

Сільське господарство

Фактичні обсяги експорту Україною зерна з початку 2021/2022 маркетингового року (липень 2021 – червень 2022) станом на 8 листопада становили 20 605 тис. тонн, що на 18,8%, або на 3 254 тис. тонн, більше ніж за аналогічний період минулого маркетингового року.

Про це йдеться у повідомленні Міністерства аграрної політики та продовольства.

Україна скоротила експорт зернових та олійних культур на 21,3%, або на 13,2 млн тонн, до 48,8 млн тонн за підсумками 2020/2021 м.р. порівняно з 2019/2020 м.р.

 

Світові фінансові та економічні новини

Дані по інфляції в США

В жовтні споживчі ціни в США підскочили на 6,2% рік до року, що стало найбільшим зростанням за понад 30 років з грудня 1990 року, повідомило в цю середу Міністерство праці країни.

Очікування економістів та фінансових аналітиків були згідно з Dow Jones в середньому нижчими - 5,9%.

Базова інфляція, без урахування продуктів харчування та цін енергії і енергоносіїв, склала в жовтні 2021 в річному вимірі 4,6%, що є найбільшим річним зростанням з листопада того ж року.

Місяць до місяця ІСЦ зріс в жовтні поточного року на 0,9% проти очікувань 0,6%.

Якщо виключити волатильні ціни на продукти харчування та енергоносії, базовий основний ІСЦ виріс порівняно з вереснем на 0,6% проти оцінки (очікувань) в 0,4%. Річна базова інфляція склала 4,6% у порівнянні з очікуванням 4%.

Ціни на паливо за місяць зросли на 12,3% і на 59,1% за рік. Ціни на енергоносії в цілому зросли на 4,8% у жовтні і зросли на 30% за 12-місячний період.

Ціни на вживані транспортні засоби знову зробили великий внесок в інляцію, піднявшись на 2,5% за місяць і на 26,4% за рік. Ціни на нові автомобілі зросли на 1,4% та 9,8% відповідно.

Ціни на продукти харчування в США також продемонстрували значне зростання – на 0,9% та 5,3% відповідно.

В категорії продуктів харчування м’ясо, птиця, риба та яйця разом зросли на 1,7% за місяць і на 11,9% у річному обчисленні.

Зростання цін перевищило зростання заробітних плат.

В окремому звіті Міністерство праці США повідомило, що реальна заробітна плата в США з урахуванням інфляції знизилась на 0,5% за місяць, з вересня по жовтень, незважаючи на збільшення номінальної середньої погодинної оплати в країні на 0,4%, яке було більш ніж компенсовано зростанням ІСЦ.

Витрати на житло, які становлять одну третину кошику ІСЦ, зросли на 0,5% за місяць і на 3,5% у річному обчисленні, що вказує на ще більше причин для занепокоєння, оскільки це є свідоцтвом того, що інфляція може бути більш стійкою, ніж очікують політики. Річний темп росту цін в цьому сегменті є найвищим з вересня 2019 року.

 

 

 

Інфляція в Німеччині


Повідомлення Федерального статистичного управління Німеччини (Destatis):

«Рівень інфляції в Німеччині, виміряний як річна зміна індексу споживчих цін (ІСЦ), у жовтні 2021 року становив +4,5%. У вересні 2021 року він становив +4,1%. Вищий рівень інфляції востаннє спостерігався у серпні 1993 року (+4,6%). Федеральне статистичне управління (Destatis) також повідомляє, що споживчі ціни зросли на 0,5% у вересні 2021 року».

Посилання: https://www.destatis.de/EN/Themes/Economy/Prices/Consumer-Price-Index/_node.html

Коментарі по інфляції в США учасників фінансового ринку

«Інфляція залишається вперто високою, на подив багатьох, які очікували, що ціни повернуться до землі швидше», – сказав Райан Детрік, головний ринковий стратег компанії LPL Financial (LPL Financial Holdings, Inc. була заснована в 1989 році і вважається найбільшим незалежним брокером-дилером у США). «Правда полягає в тому, що ви не можете закрити економіку на суму 20 трильйонів доларів і не відчути деяких ударів, коли вона перезапуститься, але ми сподіваємося, що проблеми ланцюга поставок будуть вирішені протягом найближчих кварталів, інфляція також має заспокоїтися».

«Загалом, для базового припущення ФРС, що споживчі ціни знизяться у 2022 році, цей звіт про інфляцію був тривожним сигналом», — повідомив у записці Ян Лінген, керівник відділу ставок BMO в США (BMO, Bank of Montreal, «Банк Монреаля» — четвертий із найбільших банків Канади за розміром ринкової капіталізації і один з 10-ти найбільших банків Північної Америки.). «З моменту релізу ми побачили, що 3-річний сектор лідирує в низхідній торгівлі, оскільки інвестори висувають очікування щодо підвищення ставок, припускаючи, що ФРС потрібно буде нормалізувати ставки скоріше раніше, ніж пізніше».

«Ви все ще маєте ринок, який намагається зрозуміти, що буде відбуватися, якщо ми отримаємо більше звітів про інфляцію, які показують, що вона зберігається», – сказав старший аналітик ринку OANDA Ед Мойя. «У вас багато людей, які думають, що ми можемо побачити помилку з боку ФРС в грошово-кредитній політиці, і це змушує багатьох інвесторів нервувати».

Реакція ринку

  1. Ставки по фондам ФРС

Після виходу даних по індексу споживчих цін в США трейдери підвищили свої очікування щодо того, коли відбудеться перше підвищення ставки ФРС. Ринок ф’ючерсних контрактів ФРС тепер бачить більші шанси на перше повне підвищення ставки центрального банку в липні 2022 року.

Після дуже «гарячого» жовтневого звіту про споживчу інфляцію та до того ж «більш гарячого», ніж очікувалося, трейдери на ринку ф’ючерсних контрактів на процентну ставку ФРС тепер вважають, що перше підвищення процентної ставки Федеральної резервної системи буде набагато більш вірогідним у липні 2020 року.

«Це дуже різкий крок, який ми бачимо наприкінці 2022 року», – висловився по темі Пітер Буквар, головний інвестиційний директор Bleakley Advisory Group.

«Ефективна ставка Федеральних фондів наразі становить 8 базисних пунктів, а липневий контракт з Федеральними фондами оцінюється на рівні 27 базисних пунктів», – сказав Буквар. Прийнято, що кожне підвищення ставки становить чверть відсоткового пункту.

«Це означає, що шанси на підвищення ставок до липня становлять близько 80%, — сказав він. Наразі ФРС націлює свою ставку по фондах у діапазоні від нуля до 0,25%.

«Ціни на ф’ючерси по Федеральним фондам зараз враховують значно більше підвищень і значно швидше. Я думаю, що це перебільшення», – зазначив з цього приводу Міхаель Шумахер, директор по процентним ставкам Wells Fargo, одного з провідних банків США. Шумахер додав, що на 2023 рік на ринку зараз очікується більш агресивне підвищення процентних ставок центробанку США, наразі очікується вже більше трьох підвищень у 2023 році.

  1. Дохідності облігацій США

Стратеги по ринкам спостерігають за зміною кривої дохідності державних облігацій казначейства США, яка показала звуження між прибутковістю довгострокових і коротших паперів, як наприклад дохідність 30-річних боргових паперів в порівнянні дохідністю 5-річних.

«Зменшення нахилу кривої дохідності (від терміну обігу) відображає припущення (ринку) стосовно більш жорсткої політики ФРС, і це так само відображають і зміни на ринку ф'ючерсів на процентні ставки ФРС», - сказав один з учасників ринку.

Розрив між дохідністю 5-річних і 30-річних паперів зараз є вужчим і становить 68 базисних пунктів, або 0,68 процентного пункту. Це найменший показник з перших тижнів пандемії в березні 2020 року.

Крива прибутковості з малим нахилом також може свідчити про те, що інвестори стурбовані майбутнім можливим ослабленням економіки США.

  1. Ціни золота, срібла, біткоїна та інших криптовалют

Високі показники інфляції можуть спонукати інвесторів шукати альтернативні інвестиції, які можуть в ціновому відношенні триматися краще, ніж грошові кошти (точніше короткострокові інвестиції) або облігації з фіксованою дохідністю.

Відразу після виходу інфляційного звіту в США ціна золота спот зросла, піднявшись на 0,8%, тоді як ціна срібла підскочила більш ніж на 1%. Також зросли ціни захищених від інфляції казначейських облігацій.

Ціна біткойна зросла в середу вранці на 1% і досягла рекордного максимуму, торгуючись близько 68 тисяч доларів за одиницю криптовалюти. Ціна Ефіру додала трохи менше 1%.

 

 

Очікування по курсам валют

Незабаром після опублікування інфляційного звіту ряд банків надіслали швидко зроблені коментарі з очікуваннями по курсам валют.

«Нові мінімуми за рік, можливості для занурення до рівня 1.10» – так звучав заголовок короткої записки німецького Commerzbank.

EUR/USD перебуває на нових мінімумах за рік після того, як опустився до найнижчого рівня з липня 2020 року на рівні 1,1465. Керен Джонс, керівник групи досліджень технічного аналізу FICC в Commerzbank, зазначає, що пара може впасти аж до 1,10.

Перед засіданням Європейського центрального банку у четвер, 16 грудня, ключові посадові особи ЄЦБ, ймовірно, підкреслять своє терпіння стосовно нормалізації грошово-кредитної політики ЄЦБ, враховуючи низку даних про економічну активність в Єврозоні. Це залишає євро під загрозою подальшого зниження до рівня 1,1300/1,1275, вважають економісти австралійського банку Westpac

 

-----------

вул. Сагайдачного, 25-Б, 3 поверх, тел.: 044 390 57 60

Звертаємо Вашу увагу на те, що ця інформація є власністю ТОВ «КІНТО, Лтд» та відображає бачення ситуації на фондових ринках фахівцями компанії. ТОВ «КІНТО, Лтд» не надає жодних гарантій стосовно реалізації прогнозів та рекомендацій, викладених у цьому документі, та не бере на себе відповідальності за будь-які можливі наслідки використання цієї інформації, включаючи фінансові втрати, але не обмежуючись ними. Наведену інформацію в жодному разі не можна розглядати як рекомендацію на купівлю чи продаж цінних паперів, вона призначена лише для Вашого використання. Цю інформацію ТОВ «КІНТО, Лтд» надає за власний кошт, тому ця інформація в повному обсязі та в усіх частинах є об’єктом власності, володіння, користування та розпорядження ТОВ «КІНТО, Лтд».
----------
УВАГА!
  АРІФРУ може не розділяти оціночних суджень авторів оглядів і прогнозів, не надає жодних гарантій реалізації прогнозів та рекомендацій, викладених у цьому документі, і не бере на себе відповідальності за будь-які можливі наслідки використання цієї інформації, включаючи фінансові втрати, але не обмежуючись ними. Наведену інформацію в жодному разі не можна розглядати як рекомендацію на купівлю чи продаж цінних паперів.


Теги: | Акції |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.