Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

"Focus Ukraine" (квітень 2021)


15.05.2021 16:52

Аналітичний огляд "Focus Ukraine" від Райффайзен Банку Аваль за квітень 2021 року

 

Аналітики:

Сергій Колодій, д.е.н., serhii.kolodii@aval.ua

Олег Клімов, oleh.klimov@aval.ua

 

ОСНОВНІ ПОДІЇ

 

У квітні епідеміологічна обстановка покращилася, що відповідає загальній тенденції поширення пандемії в Центральній і Східній Європі. При цьому показник смертності залишається на відносно високому рівні. Адаптивний карантин очікувано подовжено до 30 червня; до середини травня всі регіони вийшли з «червоної зони». Рівень вакцинації населення залишається на вкрай низькому рівні, що генерує ризики уповільнення темпів відновлення економіки в другому півріччі на тлі оптимізму в прогнозах розвитку глобальної економіки.

За оперативними даними ДССУ, в першому кварталі 2021р. зафіксовано скорочення ВВП на 2,0% р/р, основними причинами якого стали додаткові карантинні обмеження в січні і несприятливі погодні умови, що призвели до незначного скорочення в промисловості (-2,0% р/р), зниження вантажоперевезень (-5,9%), серйозного падіння в будівництві (-12,3%).

Інфляція в квітні склала 8,4% р/р, незначно сповільнившись у порівнянні з березнем (8,5%), проте продовжуючи залишатися вищою за цільовий коридор НБУ: 5% +- 1пп.

30 квітня Україна успішно розмістила 8-річні євробонди на суму USD 1,25 млрд з доволі прийнятною, з урахуванням суверенного рейтингу, дохідністю в 6,875%. Це дозволило поліпшити ситуацію з виконанням плану зовнішніх запозичень і створити незначний буфер для вирішення проблеми погашення зовнішніх зобов'язань у вересні.

Конфлікт в сфері корпоративного управління НАК «Нафтогаз України» значно погіршує перспективи зняття з паузи програми SBA з МВФ. Однак уже в червні МВФ може ухвалити рішення про додаткове розміщення SDR 650 млрд з метою подолання наслідків глобальної пандемії, в результаті чого Україна може отримати доступ до фінансування в обсязі SDR 1,9 млрд (USD 2,8 млрд)/

За підсумками січня-квітня доходи держбюджету продовжують перевищувати планові показники (+3,2%), НБУ перерахував до бюджету 24,4 млрд грн. Однак невиконання плану запозичень призвело до фінансування дефіциту бюджету в березні за рахунок пожежних джерел: 1) скорочення до мінімуму залишків коштів на рахунку загального фонду держбюджету (0,4 млрд грн.) і 2) короткострокової позики за рахунок коштів ЄКР, залишок яких на початок травня знизився на 7,1 млрд грн. до 23,1 млрд грн..

У третій декаді березня геополітичні ризики знизилися, що дозволило гривні зміцнитися на 30 коп. І ця тенденція продовжилася після травневих свят, підтримана настанням періоду сплати квартальних податків. Валові міжнародні резерви НБУ збільшилися до USD 28,0 млрд, в результаті розміщення євробондів.

 

   

 

                  

 

 

ЕКОНОМІЧНИЙ РОЗВИТОК

 

«Третя хвиля» Covid-19 поступово згасає, темпи вакцинації залишаються вкрай низькими, обмежуючи потенціал відновлення ділової активності

Ключові показники, що характеризують епідеміологічну обстановку, продовжують незначно поліпшуватися, що в цілому відповідає динаміці поширення Covid-19 в Центральній і Східній Європі. Однак смертність залишається на досить високому рівні, перевищуючи 2,2%. Низький рівень вакцинації населення і завдання різкого прискорення її темпів стають головними викликами для виконавчої влади, що вже проявилося в переформатування складу Уряду.

Існують три групи факторів, що ставлять під сумнів досягнення 60% вакцинації населення до кінця року: 1) наявність вакцин; 2) ефективна організація процесу вакцинації, що мінімізує терміни її проведення та втрати ліків; 3) готовність населення вакцинуватися.

Разом з тим, експеримент, що проводиться в Моршині, показує, що забезпеченість вакциною і ефективна організація процесу дозволяють в порівняно короткі терміни досягти рівня вище 60%.

Залежність відновлення економічної активності і споживчого попиту від карантинних обмежень та очікування нової осінньої хвилі захворювання критично посилюють потребу в прискоренні темпів вакцинації.

Секторальні індекси відобразили поліпшення ділової активності, незважаючи на посилення карантинних обмежень

Динаміка основних секторальних індексів в березні відбила різнопланові тенденції, в результаті чого індекс виробництва базових галузей залишився практично незмінним (-0,1% р/р). Роздрібна торгівля показала вражаючий ріст (+13,1% р/р), а будівництво значне скорочення (-11,5%). Промисловість незначно зросла, а сільськогосподарське виробництво (тваринництво) скоротилося.

У березні промисловість показала слабке зростання

Незначне зростання спостерігалося в промисловості (2,1% р/р) в результаті збільшення випуску в переробній промисловості (2,5%) і виробництва електроенергії (7,3%). Однак в цілому в першому кварталі промисловість скоротилася на 2%

Будівництво зафіксувало двозначне падіння під впливом несприятливих погодних умов

Будівництво в березні продовжив тенденцію до двозначного спаду (- 10.5% р/р). У першому кварталі будівництво скоротилося на 12,3%, в основному за рахунок істотного падіння в будівництві інженерних споруд (-19,1% р/р). Разом з тим, поліпшення погодних умов та відновлення дії програми «Велике будівництво» сприятимуть подальшому поліпшенню динаміки в будівництві.

Бізнес пристосувався до адаптивного карантину, незважаючи на погіршення ділових очікувань

Карантинні обмеження, введені в квітні, носили не суцільний характер і були не такими суворими як в 2020. Крім цього, бізнес і населення вже давно адаптувалися до нових умов. Ділові очікування в квітні погіршилися, і розраховується НБУ індекс очікувань ділової активності погіршився з 51,4 до 46,9 пунктів, що стало реакцією на посилення карантиннихобмежень в Києві і в багатьох регіонах.

Темпи зростання роздрібних продажів в березні значно прискорилися, а середня заробітна плата знову зафіксувала двозначне зростання

Істотне зростання було зафіксовано в роздрібній торгівлі, який прискорився до 13,1% р/р. В результаті цього за підсумками першого кварталу роздрібна торгівля зросла на 7,5% р/р. Низька база порівняння в квітні-травні дає підстави очікувати сильне зростання в промисловості і роздрібної торгівлі.

Середня зарплата в березні склала 12549 грн., збільшившись в річному вимірі на 15,7%;

реальна заробітна плата зросла на 7,6% Відновлення ділової активності і подовження впливу ефекту підвищення мінімальної зарплати сприятимуть подальшій позитивній динаміці статистики заробітних плат, попутно виступаючи проінфляційна фактором, як з боку попиту, так і витрат.

У наступні місяці багато секторальних індексів покажуть сильне зростання

Подібна динаміка, насамперед, буде забезпечена ефектом низької бази порівняння і прискоренням відновлення ділової активності після локдаунів в березні і квітні. Незважаючи на явне поліпшення епідеміологічної ситуації дуже повільне проведення вакцинації населення не сприяє швидкому відновленню ділової активності.

Скорочення ВВП в першому кварталі 2021р. викликане посиленням карантинних обмежень в січні і березні, а також несприятливими погодними умовами

Реальний ВВП в Україні скоротився в Q1'2021 на 2,0% р/р, що виявилося трохи гірше за наші очікування (-1,5%) і консенсус-прогноз (-1,4%). Також зафіксовано падіння ВВП в порівнянні з попереднім кварталом на 1,1% к/к с.с.

Динаміка ВВП в першому кварталі, з одного боку, була очікуваною з урахуванням наявної статистики за секторами економіки, а з іншого боку, виявилася дещо гірше очікувань більшості аналітиків. Основними причинами цього стали: 1) карантинні обмеження, введені по всій території України в кінці січня, і в більшості регіонів з кінця березня, що істотно позначилося на сфері послуг; 2) несприятливі погодні умови, призвівши до погіршення результатів у видобувній і переробній промисловостях, сильного падіння в будівництві.

Разом з тим, у другому кварталі очікується істотне зростання, який може скласти близько 10% р/р

Основними факторами чого виступають ефект низької статистичної бази і перенесення частини доданої вартості в промисловості і будівництві з першого в другий квартал. Зовнішні умови залишаються досить сприятливими для українського експорту, двозначне зростання зарплат продовжить генерувати зростання внутрішнього попиту.

В цілому динаміка ВВП знаходиться в руслі нашого прогнозу, згідно з яким ми очікуємо зростання в 3,8% р/р у 2021 році і 3,5% у 2022 р.

 

                        

 

                   

 

 

ФІСКАЛЬНА ПОЛІТИКА

 

У квітні, вперше з початку року, державний бюджет за доходами не був виконаний, однак за підсумками чотирьох місяців вони виявилися на 3,2% вищими за планові

Виконання держбюджету за доходами в квітні склало 98,7%, проте основною причиною цього є дещо завищений плановий показники надходжень від НБУ, що ставилося під сумнів ще минулорічної осені.

Після проведення міжнародного аудиту і подальшого розподілу перевищення доходів над витратами НБУ перерахував до держбюджету 24,4 млрд грн. Разом з тим надходження, що адмініструються податковими і митними органами, за підсумками квітня виявилися на 8,6% вищими за планові. В цілому за січень-квітень перевищення плану за доходи держбюджету склало 11,2 млрд грн.

Позитивна динаміка доходів держбюджету супроводжується вже знайомої проблемою несвоєчасного освоєння бюджетних коштів, що в цілому сприяло формуванню дефіциту бюджету в першому кварталі в обсязі (25,4 млрд грн.) набагато нижчому за плановий показник

За результатами першого кварталу дефіцит загального фонду держбюджету (34,1 млрд грн.) виявився значно нижчим за план1ове значення (66,8 млрд грн.), що забезпечувалося одночасно і перевиконанням плану за доходах, і невиконанням плану за видатками. Також було зафіксовано профіцит держбюджету за спеціальним фондом (8,6 млрд грн.).

У першому кварталі план запозичень за загальним фондом держбюджету виконано на 73,8%, і проблеми фінансування дефіциту загального фонду актуалізувалися вже в березні

Невиконання плану за запозиченнями до загального фонду держбюджету призвело до виникнення касового розриву, який було профінансовано за рахунок коштів ЄКР (10,3 млрд грн.). Дана операція не застосовувалася раніше і пов'язана з законодавчими змінами до Бюджетного кодексу, що розширили напрямки використання коштів, акумульованих на ЄКР. Також продовжили знижуватися залишки коштів на рахунку загального фонду (12,6 млрд грн. на початок року), які в березні скоротилися на 6,0 млрд грн. і досягли практично мінімуму (0,4 млрд грн.).

Залишок коштів на ЄКР у квітні скоротився на 7,1 млрд грн. і на початок травня становив 23,1 млрд грн.

З березня кошти ЄКР стали використовуватися для покриття тимчасових касових розривів за загальним фондом держбюджету, що було пов'язано з невиконанням плану залучення коштів для фінансування дефіциту бюджету. Також кошти ЄКР були вже традиційно використані для фінансування касового розриву ПФУ, потреба якого зросла після підвищення пенсій в березні і надання пільг зі сплати ЄСВ на період посилення карантинних обмежень.

Доходи місцевих бюджетів та надходження ЄСВ в квітні зафіксували сильне двозначне зростання на тлі низької торішньої бази в квітні

Незважаючи на карантинні обмеження в січні-квітні показники динаміки доходів місцевих бюджетів (без трансфертів) (+18,4% р/р) та надходжень ЄСВ (+15,7%) були доволі позитивною та перевищували річні темпи зростання доходів держбюджету (+13.5%), а до цього мало місце відставання. Причиною цього була сильна динаміка заробітних плат та значний ефект низької бази порівняння в квітні. Динаміка за квітень взагалі є приголомшливою: доходи місцевих бюджетів зросли на 42,6% р/р, а ЄСВ на 32,0%.

Незважаючи на очікування щодо отримання додаткового фінансування від МВФ в результаті нового розподілу SDR зняття з паузи діючої програми SBA є критично важливим для забезпечення макроекономічної стабільності

Озвучені перспективи додаткового розподілу МВФ квот в обсязі SDR 650 млрд, з одного боку, значно спрощують вирішення проблеми фінансування дефіциту бюджету і погашення зовнішніх боргів, але з іншого боку, послаблюють стимули для якнайшвидшого перегляду чинної програми SDR. Перспективи зняття її з паузи найближчим часом, отримання другого траншу і розблокування фінансування від ЄС та СБ стають все більш туманними в результаті звільнення А. Коболєва та дострокової відставки членів наглядової ради «Нафтогазу».

 

                          

 

                                    

 

ІНФЛЯЦІЯ

 

Інфляція в Україні продовжує залишатися на високому рівні, кидаючи новий виклик грошово-кредитній політиці Нацбанку України

Динаміка інфляції в Україні в квітні показала трохи менше зростання в порівнянні з березнем, збільшившись на 0,7% м/м або 8,4% р/р. Базова інфляція в квітні 2021 року порівняно з березнем також ще прискорилась на 0,7%. У річному порівнянні базовий ІСЦ незначно виріс з 5,9% в попередньому місяці до 6,3% р/р. Таким чином, розрив між інфляцією і базової інфляцієюскоротився до 2,1 пп.

Ціни на продукти харчування залишаються ключовим фактором зростання індексу споживчих цін у квітні

Ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,2%. Соняшникова олія продовжує зростати з початку року, збільшившись на 10% м/м; цукор додав 5% м/м. Це не повинно викликати подиву, оскільки ціни на сільськогосподарську продукцію у всьому світі досягають нових максимумів. Решта продуктів харчування змінилися в ціні незначно. Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби зросли на 0,9% у зв'язку з підвищенням акцизу на тютюн на 1,5%. Ціни на житло, воду, електрику, газ зросли на 0,4% м/м.

Ще однією суттєвою причиною зростання індексу споживчих цін в квітні на 0,7% м/м стало збільшення цін на природний газ на 2,3% м/м

Загалом в річному вимірі зміна цін на газ була набагато вищою та склала 26,5% р/р. Проте в 2021 році динаміка цін на газ, як і раніше, строго контролювалася державою, що може призвести до ще більш значного відкладеного підвищення цін на газ в цьому році. Незважаючи на важку третю хвилю COVID-19 в Україні, ціни на медичні послуги незначно виросли на 0,9% м/м або 6,2% р/р. Ціни на транспорт зросли на 0,6% м/м. Таке зростання було зумовлено підвищенням тарифів на пасажирські перевезення залізничним транспортом на 2,6% і автомобільним транспортом на 1,4%.

Загалом поточний розвиток інфляційних процесів відповідає нашому прогнозу, що передбачає перебування інфляції в найближчі місяці в діапазоні 8,7% +- 0,5пп.

Уповільнення інфляції в квітні було частково обумовлено дією карантинних обмежень. Таким чином дані за травень покажуть, чи припинилося стрімке зростання цін, або квітень був лише короткочасним перепочинком. Однак малоймовірно, що дані інфляції за травень стануть негативним сюрпризом, змусивши НБУ знову підняти ключову ставку в червні, відхилившись від базової траєкторії прогнозу.

 

                    

 

 

МОНЕТАРНИЙ СЕКТОР

 

Національний банк України підвищив ключову ставку на 100 бп. до 7,5%, продемонструвавши свою рішучість стримувати подальше зростання інфляційних очікувань, в той час як березнева інфляція досягла 8,5%

Всупереч очікуванням багатьох аналітиків Національний банк України підвищив ключову ставку з 6,5% до 7,5% (ми прогнозували 7%), досить жорстко і однозначно відреагувавши на прискорення інфляції, яка в березні склала 8,5% р/р, перевищивши таким чином верхню межу цільового коридору (5%+/-1пп.) вже на 2,5пп. НБУ також очікує, що ключова ставка буде знаходитися вище за майбутній довгостроковий тренд тільки протягом деякого часу з метою попередження подальшого погіршення інфляційних очікувань. На наш погляд, саме прагнення «заякорити» інфляційні очікування є основним спонукальним мотивом рішення НБУ. Попередніми заявами й нинішнім рішенням НБУ демонструє свою рішучість докласти всіх зусиль для стримування проінфляційна процесів, оскільки в учасників ринку і жителів України ще свіжі в пам'яті болючі епізоди високої інфляції.

Проте, на ринку міжбанківських відсоткових ставок в даний момент відбувається розворот в бік збільшення вартості гривневих активів , що потенційно буде штовхати ставки за кредитами вище рівнів першого кварталу 2021 року .

Динаміка ставок за депозитами також відповідала вищевказаної тенденції . Для компаній вартість нових депозитів не змінилася і в середньому склала 3 , 6 % . Для домогосподарств вартість депозитів знизилася до 5 , 1 % з 5 , 4 % в четвертому кварталі 2020 року . Незважаючи на невелике зниження ставок, спостерігався приріст депозитів з боку, як компаній , так і приватних осіб , на суму 41 млрд грн . до 1352 млрд грн . При цьому рівень доларизації і кредитів , і депозитів був найменшим з 2014 року .

На даний момент банківський сектор готовий безболісно відреагуватина короткостроковепідвищення інфляції в 2021 році

Загалом , незважаючи на складну економічну ситуацію на початку 2021 року, банківський сектор продовжує демонструвати позитивну динаміку . Зниження обсягів кредитування відбувалося на тлі найсильнішого локдауна в країні з весни 2020 року, що дійсно знизило апетит компаній до інвестиційних витрат . Стабільний курс національної валюти сприяє припливу коштів в гривневі активи .

На нашу думку, поточна зміну паритету процентних ставок допоможе валютному курсу гривні залишатися менш волатильним протягом 2021 року, що сприятиме зростанню депозитів у національній валюті за рахунок подальшого збільшення доходів населення . З іншого боку, поточне погіршення інфляційних очікувань негативно позначається на процентних ставках для грошових ресурсів , номінованих у гривні , що , в свою чергу , також впливає на ринок ОВДП . Більш висока прибутковість ОВДП буде мотивувати комерційні банки підвищувати процентні ставки, особливо за довгостроковими інструментами грошового ринку .

Ліквідність банківської системи в квітні значно збільшилась і досягла максимальних значень у поточному році

Сумарний показник коррахунків в НБУ та вкладень в депозитні сертифікати зріс на 9 ,25 млрд грн . та на початок травня знаходився на позначці 207 , 4 млрд грн . Залишки на кореспондентських рахунках знизились на 7 , 7 млрд грн . та на початок травня складали 47 , 1 млрд грн . , в той же час портфель депозитних сертифікатів НБУ, що знаходяться у власності банків , зріс майже на 17 млрд грн . та досяг відмітки 160 , 3 млрд грн .

Основними каналами поповнення ліквідності стали перерахування коштів з Державного бюджету

Поряд з активізацією видаткових платежів також значний вплив спричинили погашення ОВДП, що були лише частково рефінансовані Міністерством фінансів . Зниження попиту на первинних аукціонах було викликано бажанням нерезидентів частково скоротити свої вкладення в ОВДП на фоні політичної нестабільності , проте , перерахування 20 квітня НБУ частини прибутку за 2020 рік в розмірі 24 , 4 млрд грн . допомогло виконати бюджетні розрахунки . Сумарний позитивний вплив на операцій Державної казначейської служби на банківську ліквідність в квітні становив 27 , 2 млрд грн . В той же час залишки на ЄКР знизились на 7 , 1 млрд і склали на початок травня 23 , 1 млрд грн . Операції з рефінансування також призвели до поповнення ліквідності системи : за квітень притік коштів з урахуванням поточних погашень склав 3 , 4 млрд грн . В минулому місяці НБУ видав кредитів рефінансування строком на 5 років на суму 2 ,39 млрд грн .

Головним джерелом відтоку коштів з системи стали операції банків з НБУ щодо зміни обсягу готівки

За квітень банки конвертували в готівку майже 21 млрд грн . , що може бути пояснено невизначеністю , викликаною останнім локдауном . Незначний відтік ліквідності також був викликаний інтервенцією НБУ на валютному ринку, в квітні регулятор продав 50 млн дол . США, що абсорбувало 1 , 4 млрд грн . з коррахунків банків .

Підняття НБУ облікової ставки на 1пп до 7 , 5 % призвело до симетричного подорожчання короткострокових ресурсів на міжбанківському ринку.

Індекс UONIA піднявся до позначки 6 , 6 % та звично знаходиться близько до ставки на депозитні сертифікати овернайт . В квітні НБУ проводив два аукціони за операціями свопу процентної ставки . Аукціон на 2 рокі не відбувся , тому що регулятора не влаштували запропоновані ставки від учасників . На аукціоні на 3 роки було задоволено заявок на 500 млн грн . , фіксовану ставку було встановлено на рівні 8 % , що відображає тенденцію подорожчання ресурсів.

oleh.klimov@aval.ua & oleksandr.varenytsia @aval.ua

 

           

 

            

 

ВАЛЮТНИЙ РИНОК

 

Напруженість на кордоні Росії й України чинила тиск на гривню і в другій половині квітня

Так, 21 квітня курс долара США досяг максимуму в 28,1450. Однак вже 23 квітня, після заяви Міністра оборони Росії про початок відводу військ Південного і Західного військових округів від кордонів України, гривня зміцнилася до рівня 27,92 з 28,11, а до початку травневих свят курс дол. США знизився до позначки 27,71.

У першій половині травня гривня зміцнилася, НБУ не проводив інтервенції з початку квітня

У перші торгові дні травня гривня відчувала певний тиск на міжбанку: позначався спад ділової активності в зв'язку зі святами, і в той же час серед покупців був помічений один з держбанків, що активно скуповував валюту, - в результаті курс підріс до 27,80. Але відразу після закінчення свят міжбанк відкрився зниженням на 10 копійок, а до середини місяця гривня зміцнилася до значення 27,5255, що відповідає мінімальній вартості долара США з початку року. Варто зауважити, що весь цей час регулятор не втручався в торги, дозволяючи ринку самостійно визначати курс.

Ревальвація гривні відповідає нашим очікуванням і продовжиться в наступні місяці

З урахуванням наявного на сьогодні балансу ризиків період ревальвації гривні може продовжитися до вересня, починаючи з якого, швидше за все, будуть переважати девальваційні ризики внаслідок поступового відновлення імпорту послуг, підвищення попиту на енергоносії й додаткового попиту на валюту з боку аграрного сектора. Зміцнення гривні нижче рівня є 27,0 можливим, однак буде носити, скоріше за все, тимчасовий характер.

serhii.zarytskiy@aval.ua & serhii.kolodii@aval.ua

 

 

РИНОК ЦІННИХ ПАПЕРІВ

 

Відсутність попиту на первинних аукціонах стало причиною підвищеннядохідностей Міністерством Фінансів України

Незважаючи на деескалацію ситуації на кордоні України і Росії, попит на первинних аукціонах Міністерства Фінансів України продовжує залишатися на низькому рівні. Урядове адміністрування і регулювання цін на енергоринку України продовжує зберігати невизначеність щодо майбутнього виконання поточної програми МВФ. Ще одним додатковим фактором, який негативно впливає на інвестиційну привабливість українського державного боргу, є ситуація з НАК Нафтогаз і пов'язані з цим ризики в імплементації реформи корпоративного управління загалом. Частково слабкий попит на початку травня був обумовлений тривалими травневими вихідними, під час яких ділова активність традиційно знижується по всій країні. Для підвищення привабливості Мінфін був змушений піти на підвищення дохідностей за всіма строками пропонованих ОВДП у гривні.

На аукціонах 20 квітня Мінфіном було залучено 4,59 млрд грн., З яких 4,41 млрд грн. було залучено за рахунок розміщення річних ОВДП. Прибутковість відсікання цих паперів була підвищена з 10,75% до 11,15%. Прибутковість відсікання облігацій з терміном погашення через 1.5 року була підвищена з 11,10% до 11,30%, 6-ти літніх з 12,50% до 12,75%. 27 квітня Мінфін запропонував до розміщення гривневі облігації з погашенням через 0,5, 1, 1,5, 2 і 3 роки і валютні облігації в доларах США і Євро з погашенням через 9,5 місяців. Завдяки такій широкій лінійці запропонованих ОВДП Мінфіну вдалося залучити 10,36 млрд грн., з яких 2 млрд грн. прийшлося саме на два аукціони в доларі і євро. Основний попит на рівні 5,73 млрд грн. було зафіксовано на паперах з терміном погашення за рік. Прибутковість відсікання ОВДП з погашенням за 0,5 року було підвищено з 8,50% до 9,00%, дворічних з 11.80% до 12.00%, трирічних з 12.05% до 12.30%. Прибутковості розміщення валютних облігацій не змінилися.

Не виключено, що підвищений попит у порівнянні з іншими розміщеннями було обумовлено ефектом «вихідного дня». Так як розміщення 4-го травня не проводилися, більшість інвесторів могла вирішити закрити питання покупки паперів перед тривалими травневими святами. Найнижчий результат за минулий місяць було зафіксовано на первинних розміщеннях 11 травня. Тоді обсяг задоволених заявок склав 1,43 млрд грн., прибутковості відсікання залишилися на колишніх рівнях, а валютні ОВДП не пропонувалися.

30 квітня Міністерство Фінансів України змогло залучити в бюджет 1,25 млрд дол. США завдяки успішному розміщенню восьмирічних єврооблігацій з прибутковістю 6,875%.

Прибутковості на вторинному ринку знизилися і на даний момент є менш привабливими, ніж прибутковості за первинними розміщеннями

Зниження напруги на українських кордонах призвело до зупинки розпродажі українського держборгу з боку нерезидентів. Деякий час після цього все ще «розігрітий» внутрішній вторинний ринок продовжував фіксувати угоди з прибутковістю вищою за первинний ринок. Багато локальних інвесторів продовжувало сподіватися на подальші розпродажі з боку своїх іноземних колег. Однак через деякий час, через відсутність цих розпродажів, багато хто з них були змушені стримати свої апетити, знизити котирування і повернутися до звичної ситуації, коли найвищу прибутковість можна отримати, беручи участь в первинних розміщеннях. Котирування на покупку піврічних облігацій були знижені на 50 б.п., на продаж - на 25 б.п. За річними паперами «біди» просіли на 100 б.п., «офера» - на 50 б.п. Дворічні ОВДП втратили 35 б.п. на стороні покупки і 45 б.п. на стороні продажу. Прибутковість покупки трирічних облігацій знизилася на 50 б.п. при незмінному рівні продажу. Рівень покупки 4-х літніх паперів опустився на 25 б.п., рівень продажу - на 10 б.п.

У поточному місяці також спостерігався посилений попит з боку корпоративного сектора на короткі ОВДП у валюті, що призвело до зниження дохідностей продажу валютних облігацій з терміном погашення за 6 місяців на 65 б.п. Котирування валютних паперів з термінами погашення від 6-ти місяців і вище змінилися не суттєво. Курс USD/UAH весь місяць знижувався услід за зміцненнямгривні на МВРУ.

aleksey.evdokimov@aval.ua & oleh.klimov@aval.ua

 

         

 

 

 

-----------------

КОНТАКТНА ІНФОРМАЦІЯ

Райффайзен Банк Аваль

Україна, Київ 01011, вул. Лєскова, 9

Тел. +380 44 490 8888

Аналіз та дослідження:

Сергій Колодій (+380 50 397 2707),

Олег Клімов (+380 44 590 5621)

Управління продажів фінансових інструментів:

Марчин Напьюрковські (+380 50 388 7780),

Емал Бахтарі (+380 95 276 6197),

Людмила Гамалій (+380 44 299 1020),

Юлія Ширназарова (+380 44 299 1021),

Костянтин Мирний (+380 44 495 4202),

Тимофій Попов (+380 44 495 4201)

Казначейство:

Мірослав Юзеф Мірявчек

Управління інвестиційного банкінгу:

Вікторія Масна (+380 44 230 2344)

Департамент корпоративних продуктів та розвитку бізнесу:

Наталія Пащенко (+380 44 007 539)

Департамент управління мережею та клієнтів середнього бізнесу:

Руслан Співак (+380 44 495 9001)

Департамент міжнародних корпоративних клієнтів:

Юрій Довгей (+380 44 299 1019)

Департамент великих корпоративних клієнтів:

Юрій Козак (+380 44 490 8702)

Управління торгового фінансування та факторингу:

Сергій Костогриз (+380 44 495 4100)

---------

Повідомлення про ризики і пояснення

Цей документ не є пропозицією або запрошенням до підписки або придбання будь-яких цінних паперів, і ні цей документ, ні будь-яка інформація, що в ньому викладена, не є підставою для укладення будь-якого договору або прийняття будь-якого зобов'язання. Цей документ надається виключно в інформаційних цілях. Якщо не зазначено інше, всі точки зору і думки (включаючи твердження та прогнози) належать лише Райффайзен Банку Аваль і можуть бути змінені без попередження або повідомлення. Будь-яка інвестиція або інші рішення не повинні прийматися на підставі цього документа. Райффайзен Банк Аваль також не гарантує надійності, точності або повноти інформації, представленої в цьому документі, і не несе будь-якої відповідальності або зобов'язань щодо збитків або шкоди, отриманих в результаті використання цієї інформації.

--------

УВАГА!  АРІФРУ може не розділяти оціночних суджень авторів оглядів і прогнозів, не надає жодних гарантій реалізації прогнозів та рекомендацій, викладених у цьому документі, і не бере на себе відповідальності за будь-які можливі наслідки використання цієї інформації, включаючи фінансові втрати, але не обмежуючись ними. Наведену інформацію в жодному разі не можна розглядати як рекомендацію на купівлю чи продаж цінних паперів.


Теги: | Макроекономіка |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.