Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

"Focus Ukraine" (грудень 2020)


28.01.2021 17:43

Аналітичний огляд "Focus Ukraine" від Райффайзен Банку Аваль за грудень 2020 року

 

Аналітики:

Сергій Колодій, д.е.н., serhii.kolodii@aval.ua

Олег Клімов, oleh.klimov@aval.ua

 

ОСНОВНІ ПОДІЇ

 

З 8 по 24 січня в Україні посилено умови карантину, що передбачає додаткові обмеження в роздрібній торгівлі та наданні послуг, а сам карантин продовжений ще на два місяці до кінця зими. Це відбувається на тлі зниження кількості нових заражень в Україні та початку масової вакцинації населення в більшості європейських держав.

Основною проблемою грудня була недостатність, на початок місяця, коштів, необхідних для касового фінансування запланованих видатків держбюджету, що могло актуалізувати бюджетну кризу, потенційне настання якої дискутувалося ще з початку осені. На тлі тривалої паузи у взаєминах з МВФ на 5 аукціонах грудня Мінфін вдалося залучити близько 116 млрд грн., що поряд із надходженням коштів від ЄС в рамках MFA і додаткового розміщення єврооблігацій дозволило збільшити рівень фінансування витрат і сформувати на валютних рахунках МФУ на початок 2021р. близько 59 млрд грн.

У 2020р. інфляція (ІСЦ грудень до грудня) склала 5,0%, а середньорічна інфляція 2,7%, що практично збігається з нашим серпневим прогнозом (2,6%). Другий рік поспіль річна інфляція входить до встановленого НБУ цільового коридору 5%+-1пп. Разом з цим, у наступні місяці очікується прискорення інфляції внаслідок низької бази порівняння, зростання цін на природний газ і комунальні послуги, зростання мінімальної зарплати на 20% з 1 січня 2021р.

За оперативними даними Держказначейства доходи загального фонду держбюджету за 2020р. було виконано на 102,2%, і вони склали 877,6 млрд грн., в той час як мало місце невиконання загального фонду за видатками, які склали 1098,3 млрд грн., або 96,7%. Внаслідок цього дефіцит бюджету за загальнимфондом становив 215,5 млрд грн., або 78,5% від плану.

У листопаді секторальні індекси показували, в основному, позитивну динаміку, в результаті чого Індекс виробництва базових галузей відбив зростання на 3,3%р/р, вперше з жовтня 2019р. Це пов'язано зі зростанням у добувній промисловості на 1,8%р/р внаслідок формування сприятливих умов на глобальних ринках і доволі сильного зростання в сільському господарстві (+11,3%р/р) після серйозного спаду в вересні-жовтні.

У листопаді мало місце незначне збільшення офіційно зареєстрованих безробітних на 2,3%м/м, проте дане сезонне зростання було нижчим, ніж у 2018-2019рр. Рівень безробіття в третьому кварталі збільшився на 0,1пп і склав 9,3%. Номінальна зарплата в листопаді продовжила збільшуватися двозначними темпами (12,2%р/р), а реальна заробітна плата збільшилася на 8,1%р/р.

Валові міжнародні резерви НБУ за результатами грудня досить різко збільшилися на 3,0 млрд дол. США і склали 29,1 млрд на 1 січня 2021р. Це сталося в результаті реалізації міністерством фінансів активної політики по залученню внутрішніх і зовнішніх коштів, необхідних для фінансування дефіциту бюджету 2020 року і обслуговування держборгу в 2021 році, а також викупу валюти з боку НБУ.

 

      

 

          

 

ЕКОНОМІЧНИЙ РОЗВИТОК

 

Додаткові обмежувальні заходи на тлі зниження з початку грудня кількості виявлених заражень і відсутності ефективної комунікації з суспільством збільшують ймовірність підвищення протестних настроїв.

КМУ ввів анонсовані раніше додаткові карантинні обмеження на період з 8 по 24 січня, які однак не є такими жорсткими, як введені в березні-квітні, і подібні режиму «карантину вихідного дня». Дані обмеження охоплюють сфери освіти, торгівельного та побутового обслуговування населення. Разом з цим, обмеження в сфері транспорту не змінилися, і фактично стимулюється розвиток торгівлі онлайн. Відсутність ефективної попередньої комунікації з суспільством і слабка аргументація окремих введених обмежень, як-то: заборона продавати в продовольчих супермаркетах деякі групи товарів, - підсилюють невдоволення в суспільстві і можуть сприяти деякому зниженню рейтингу влади, яка формує парламентську більшість. Не зовсім зрозумілими залишаються наявність різких сплесків виявлених заражень по середах і четвергах та амплітуда коливань, що збільшилася, на тлі деякого скорочення загальної кількості проведених тестів.

У кінці грудня оперативний штаб МОЗ України з вакцинокерованих інфекцій затвердив план імунізації населення від COVID-19, визначивши найбільш нужденні в цьому групи населення і професії. Але ще не затверджено точну дату початку імунізації, і ведуться дискусії щодо вакцини, яка буде застосовуватися. Все це в комплексі збільшує ризики скорочення ділової активності в результаті подальшого продовження карантинних обмежень, навіть у пом'якшенійформі.

Додаткове напруження в суспільстві в останні тижні викликано поступовим подорожчанням природного газу з початку опалювального сезону.

Запуск ринку природного газу для населення в умовах сезонного зростання цін, посиленого глобальною тенденцією на ресурсних ринках, привів до відмови від регулювання цін, граничної прибутковості і постійного збільшення роздрібних цін для населення, навіть при наявності формально високого рівня конкуренції і доволі вільного вибору постачальника. Разом з цим, недостатній рівень інформування населення створює проблеми в сприйнятті реформ і може сприяти суттєвому викривлення інформації, а також прийняття популістських рішень, які, в тому числі, можуть ускладнити і так непростий діалог з МВФ. Паралельне підвищення цін на електроенергію та опалення викликало соціальний протест, що потенційно також може призвести до деякого зниження рейтингів Президента і партії «Слуга народу». Разом з цим, перед представниками влади в найближчі два-три роки відкриваються хороші перспективи для проведення важливих структурних реформ, результати яких будуть залежати від готовності приймати складні довгострокові рішення і проводити структурні реформи.

Секторальні індекси в листопаді показали позитивну динаміку, а індекс виробництва базових галузей перейшов до позитивної зони вперше з жовтня 2019.

Секторальні індекси в листопаді показали доволі позитивну динаміку, зафіксувавши досить сильний приріст сільськогосподарського виробництва і відносно хороший результат у промисловості. Сільськогосподарське виробництво збільшилося на 11,3%р/р, роздрібна торгівля на 12,1%, будівництво на 9,4%, що з урахуванням незначного падіння в промисловості (-0,3%) дозволяє зробити висновок про доволі непогану динаміку в листопаді , незважаючи на застосування режиму «карантину вихідного дня». Досить сприятлива кон'юнктура на світових ресурсних ринках сприяло зростанню добувної промисловості на 1,8%р/р на відміну від сильного падіння в листопаді 2019р., і з великою ймовірністю подібна динаміка буде зафіксована і в грудні.

Також за підсумками листопада зафіксовано дещо кращий результат у вантажоперевезеннях, які знизилися не так сильно, як в попередні два місяці, відбивши 7,9%-е падіння в порівнянні з 2019р. Все це в комплексі призвело до того, що індекс виробництва базових галузей, який щомісяця визначається НБУ, зафіксував зростання 3,3%р/р, вперше з жовтня 2019р., після доволі низьких значень в вересні (-6,8%) і жовтні (-7,9%).

Чисельність безробітних, зареєстрованих в центрах зайнятості, в листопаді дещо збільшилася, рівень безробіття в третьому кварталі склав 9,3% а середня зарплата продовжує зростати.

За результатами третього кварталу 2020р. чисельність безробітних дещо збільшилася до 1643 тис. ос., а рівень безробіття незначно зріс до 9,3%. У листопаді чисельність безробітних, зареєстрованих в центрах зайнятості, після чотиримісячного зниження збільшилася на 9,3 тис. ос. до 408,8 тис. ос. Однак темпи її зростання в листопаді (2,3%м/м) були нижчими ніж в 2018р. (4,8%) і 2019р. (7,7%). З урахуванням сезонності показник збільшуватиметься і в зимові місяці. Середня зарплата в листопаді сезонно скоротилася на 1,5%м/м, а в порівнянні з минулим роком збільшилася на 12,2%р/р. Реальна заробітна плата зросла на 8,1%р/р, зафіксувавши деяке зниження темпів зростання. Підвищення мінімальної заробітної плати з 1 січня 2021р. і зростання посадових окладів у сфері державної служби наддадуть додатковий імпульс для зростання середньої заробітної плати з січня 2021р.

Перспективи економічного розвитку і прогноз РБА

У листопаді 2020р. економічна активність виявилася дещо вищою за наші очікування, а «карантин вихідного дня» не чинив значного негативного впливу на роздрібну торгівлю і транспорт. Динаміка цін на глобальних ресурсних ринках і зниження кількості нових заражень в Україні на тлі початку масової вакцинації в багатьох державах сприяли формуванню досить позитивних тенденцій для економічних результатів в промисловості і сільському господарстві, товарного експорту. Одночасно нами були переглянуті в бік збільшення показники дефляторів ВВП у 2020-2021рр., у результаті чого було покращено оцінку номінального ВВП до 4038 млрд грн., а економічного зростання до 4,7% у 2020р. Коригування показника номінального ВВП за 2020 р. і незначний перегляд у бік збільшення дефлятора ВВП в 2021р. привели до підвищення прогнозного значення ВВП за 2021р. до 4480 млрд грн.

 

            

 

                             

 

 

ФІСКАЛЬНА ПОЛІТИКА

 

Для фінансування дефіциту державного бюджету в грудні було залучено рекордний обсяг коштів за рахунок випуску ОВДП.

Тривала пауза в співпраці з МВФ поставила під сумнів отримання хоча б одного траншу до кінця 2020р., проте, в умовах переважання позитивних настроїв на ринках, Міністерству фінансів вдалося залучити кошти за рахунок додаткового розміщення єврооблігацій і отримання короткострокового кредиту. Для забезпечення фінансування дефіциту бюджету і формування валютних ресурсів, необхідних для виплат в першому кварталі 2021р., на п'яти аукціонах в грудні міністерству фінансів вдалося залучити в бюджет 87,8 млрд грн., що є абсолютним історичним рекордом і значно перевищує попереднє рекордне залучення, яке мало місце в липні 2019 р. і склало 45,6 млрд грн. Також було залучено 931 млн дол. США та 57 млн євро.

Подібні операції вплинули на багато макроекономічних показників, в тому числі й на золотовалютні резерви і держборг. Золотовалютні резерви збільшилися до 29,1 млрд дол. США, що відповідає максимуму з жовтня 2012р. Державний прямий і гарантований борг станом на кінець листопада збільшився на 30 млрд грн. до 2398 млрд грн, а за підсумками року його величина по відношенню до ВВП може збільшитися до 62%.

Залишки коштів на ЄКР на початок 2021р. скоротилися до 12,0 млрд грн. Держбюджет за доходами загального фонду в 2020 р. виконаний на 102,2%.

Залишки коштів на ЄКР на кінець 2020р. склали 12,0 млрд грн., проте, за даними міністерства фінансів, залишки на валютних рахунках склали 58,7 млрд грн., що дозволяє забезпечити безперебійне фінансування бюджету і погашення та обслуговування зовнішнього держборгу в першому кварталі на суму близько 33 млрд грн. За попередньою інформацією Міністерства фінансів, план надходження доходів загального бюджету виконано на 102,2%, а в цілому до нього надійшло 877,6 млрд грн. Основне перевиконання було забезпечено за рахунок надходжень від ПДВ, які перевищили план на 40,2 млрд грн. Видатки загального фонду держбюджету при цьому склали 1098,3 млрд грн., а дефіцит бюджету 215,5 млрд грн. Як ми і прогнозували раніше, дефіцит бюджету в 2020 р виявився дещо нижчим за плановий показник і з урахуванням спеціального фонду він складе близько 5,8% ВВП.

Місія МВФ відновила свою роботу в онлайн форматі з 11 січня.

Після новорічної та різдвяної паузи 11 січня місія МВФ продовжила свою роботу в онлайн форматі. Разом з цим, до традиційних проблемних питань, пов'язаних з діяльністю антикорупційних органів та інституційної стійкістю органів влади, додалося регулювання ціни на газовому ринку. Швидше за все, з урахуванням наслідків пандемії і соціальної вразливості даного питання, МВФ піде на тимчасовий компроміс і погодиться на короткострокове встановлення фіксованої ціни на газ. Як і раніше, ми очікуємо на отримання другого траншу в рамках чинної програми SBA в першому кварталі 2021р.

 

                         

 

                    

 

ІНФЛЯЦІЯ

У грудні зросли ціни на більшість споживчих товарів

ІСЦ в грудні виріс на 0,9%м/м у порівнянні з листопадом, а в цілому за 2020 рік на 5,0%р/р. При цьому базова інфляція в грудні 2020 року збільшилася на 0,3%м/м, що склало 4,5% у річному вимірі.

У грудні ціни на продукти харчування зросли на 1,8%м/м, при цьому найбільше зростання припало на сирі продукти, такі як овочі. Також подорожчала продукція експортної групи, ціни на яку на товарних ринках зростали. Ціни на безалкогольні товари не змінилися.

Одяг та взуття продовжили тенденцію до зниження на 4,6%м/м або на 7,3%р/р, в т.ч. одяг подешевшав на 5,0%м/м, а взуття - на 4,2%м/м, що пов'язано з несприятливим фоном сукупного попиту.

Підвищення тарифів на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива, в основному, пов'язано зі збільшенням тарифів на гарячу воду й опалення на 1,4%м/м. При цьому ціни на природний газ знизилися на 0,4%м/м, але все ж склали +56,3% у річному численні.

Ціни на транспорт зросли на 0,7% в основному через зростання цін на паливо і нафту на 2,5%, що, в свою чергу, є результатом невисокого збільшення цін на нафту.

Існує висока ймовірність, що в найближчі місяці інфляція перевищить цільовий ціновий діапазон НБУ, який становить 5%+/-1пп. По-перше, імпульс для інфляції додасть податково-бюджетна політика внаслідок підвищення мінімальної заробітної плати з 5000 до 6000 гривень і підвищення окладів у сфері державної служби з 1 січня 2021 року. По-друге, збільшення сукупного попиту, як у світі, так і в Україні, може й надалі призводити до зростання цін на товарних ринках, що істотно позначиться на споживчих цінах в Україні. Також погіршилися інфляційні очікування на кінець 2021, які склали 7,9%.

Монетарна політика

Згідно з нашим прогнозом, на найближчому засіданні НБУ залишить ключову ставку незмінною на рівні 6%, що продовжить свідчити про проведення м'якої монетарної політики, в умовах введення додаткових обмежень в листопаді 2020р. й січні 2021р. і погіршення інфляційних очікувань. Додатковим фактором, що стримує підвищення облікової ставки, залишається подорожчання енергоносіїв з 2021 року, що призведе до більш високих витрат домогосподарств і знизить купівельну спроможність в країні.

При цьому НБУ постійно вказує, що стабільна інфляція є пріоритетом монетарної політики, і дії регулятора в цьому напрямку мають превентивний, а не реактивний характер. Фіскальні імпульси у вигляді підвищення мінімальної зарплати, а також високі ціни на товари експортної групи створюють ризики в короткостроковій і середньостроковій перспективі, що, в свою чергу, може змусити Правління НБУ наперед підвищити ключову ставку в січні або на початку березня на 0,5-1% для приборкання інфляційних процесів.

 

         

 

 

ГРОШОВИЙ РИНОК

 

Ліквідність банківської системи в грудні істотно збільшилася за рахунок різкого зростання вкладень в депозитні сертифікати, виплат з держбюджету та надання довгострокових кредитів

Ліквідність банківської системи в грудні збільшилась на 31,5 млрд грн. та станом на початок січня складала 201 млрд грн. В місячному порівнянні залишки на кореспондентських рахунках знизились на 14 млрд грн. та на початок року складали 37,5 млрд. грн. Проте, таке зменшення відбулося лише в останній день грудня та пов’язано з перенаправленням вільної ліквідності в депозитні сертифікати. За грудень банки збільшили вкладення в депозитні сертифікати на 45,5 млрд грн., і на початок року портфель депозитних сертифікатів складав 163,6 млрд грн.

Основними каналами поповнення ліквідності були виплати з Державного бюджету, що стали можливі завдяки рекордному залученню коштів міністерством фінансів на аукціонах з продажу ОВДП. Позитивне нетто таких операцій за грудень склало 29,2 млрд грн. Збільшення бюджетних видатків призвело до зменшення залишків на ЄКР Державного казначейства на 7,7 млрд. грн., станом на початок січня показник склав 12 млрд. грн. Також позитивно впливали на гривневу ліквідність інтервенції НБУ на валютному ринку, за грудень регулятор викупив 289 млн. доларів, що додало 8 млрд грн. на коррахунки банків. Позитивний вплив також чинили операції з рефінансування НБУ. На початку грудня було проведено черговий довгостроковий тендер, на якому 5-ти річні кредити змогли отримати 19 банків на загальну суму 11 млрд грн. В цілому за грудень банки отримали рефінансування від НБУ на суму 16,4 млрд грн. з урахуванням поточних погашень.

Значний негативний вплив на ліквідність банківської системи продовжують чинити операції банків з НБУ щодо поповнення готівкою кас, що в грудні продовжувались на високих темпах. Залишки безготівкової ліквідності за останній місяць року за рахунок вказаних операцій знизились на 23,7 млрд грн.

Ставки на міжбанківському ринку залишалися стабільними

Ставки на міжбанківські ресурси протягом грудня знаходились у вузькому діапазоні в нижній частині коридору процентних ставок НБУ. Лише на початку періоду формування обов’язкових резервів індекс UONIA підіймався до рівня 6%, але ситуація швидко нормалізувалась, і в подальшому ставки знаходились в районі 5%. Рішення Правління НБУ залишити облікову ставку без змін на рівні 6% підтримало стабільність ставок на міжбанківському ринку.

oleksandr.varenytsia@aval.ua

 

                  

 

ЗОВНІШНІЙ СЕКТОР

 

На тлі економічного відновлення в Україні та світі можна простежити певне збільшення обсягів експорту і імпорту до докризових позначок після весняного локдауна.

У листопаді експорт товарів зріс на 2,5% у порівнянні з жовтнем і склав 4,4 млрд дол. США, що є кращим результатом у 2020 році. В цілому, за підсумками 11 місяців 2020 року, обсяг експорту склав 44 млрд дол. США, що на 3,5% менше, ніж за аналогічний період 2019 року, в той час як динаміка попиту на основні позиції експорту залишалася стабільною під час кризи. Продукти рослинного походження склали 10,7 млрд дол. США (-7,9%р/р), жири та олії 5,2 млрд дол. США (+20,8%р/р), мінеральні продукти 4,7 млрд дол. США (+3,7%р/р).

Експорт недорогоцінних металів впав на 14,8%р/р до 8,2 млрд дол. США, навіть незважаючи на наявність значного попиту на ці продукти в країнах Азії, так як кризові тенденції у важкій промисловості і, відповідно, низький попит на базові метали в розвинених країнах Європи розпочалися ще в 2019 році.

Імпорт, в свою чергу, зріс на 4,3% у порівнянні з жовтнем до 4,8 млрд дол. США, що приблизно відповідає рівням імпорту в 2019 році. Проте, за 11 місяців 2020 року імпорт знизився на 12,9%р/р до 48,2 млрд дол. США, і при цьому спостерігалося значне зниження обсягів основних товарів, що імпортуються, які в основному складають товари інвестиційного призначення, так як компанії в Україні майже відмовилися від капітальних інвестицій внаслідок кризи. Також зниження споживання газу та нафти в Європі і в Україні відбилося відповідним падінням імпорту мінеральних продуктів на 36,9%р/р, до 7,6 млрд дол. США.

Динаміка гривні в грудні визначалася невизначеністю з карантином і аукціонами ОВДП

На початку грудня відсутність активності з боку експортерів і попит на валюту для репатріацію дивідендів підштовхнули долар США вище 28,60 грн. Максимум місяця був зафіксований на рівні 28,62 грн., а НБУ довелося вийти з продажем.

Новини про введення жорсткого локдауна в січні сприяли формуванню певної невизначеності на ринку. Учасники ринку розуміли, що введення жорсткого карантину призведе до зниження попиту на валюту від імпортерів, що в цілому і зіграло на руку гривні, а подальше зміцнення національної валюти підтримувалося спочатку продажами з боку експортерів, і посилилося на очікуваннях інтересу нерезидентів до підготовлюваний аукціону ОВДП на 15 грудня. Регулятору доводилося реагувати на зниження курсу долара США, що опустився нижче 28,00 грн., періодично викуповуючи надлишок валюти.

На тлі аукціону 15 грудня курс долара США знизився до 27,75. НБУ виходив з інтервенціями двічі, купивши 20 млн дол. США за курсом 27,82 грн. та близько 100 млн. дол. США за 27,75, і вже наступного дня долар США показав мінімум місяця на 27,65 грн.

Друга половина місяця ознаменувався зміцненням долара США, так як інтересу на ОВДП від нерезидентів не спостерігалося. Також розпочалися виплати відшкодування ПДВ, а активність експортерів знизилася. Курс виріс до 28,45 грн., а НБУ довелося виходити з продажем по 28,45 і 28,49, що дозволило гривні зміцнитися в останні дні року до 28,30 грн.

zarytskyi@aval.ua & oleh.klimov@aval.ua

 

               

 

 

РИНОК ЦІННИХ ПАПЕРІВ

 

Всього за 2020 рік Мінфін залучив 389 млрд грн. за допомогою випуску ОВДП при планованих 411 млрд грн.

На останніх аукціонах 2020 року, що відбулися 22-го і 29-го грудня, для Мінфіну було важливо залучити великі суми, так як відставання від плану фінансування дефіциту бюджету становило близько 68 млрд грн. Незважаючи на залучення досить значних сум на цих аукціонах (22,21 і 23,64 млрд грн., відповідно), Міністерству Фінансів України не вдалося повністю виконати річний план по залученню коштів на внутрішньому ринку. У підсумку, до бюджету було залучено всього 45,85 млрд грн., з яких близько 32,81 млрд було отримано за рахунок розміщення ОВДП у гривні. Велика частина попиту йшла з боку локальних інвесторів. Попит з боку нерезидентів був незначним, так як більшість з них були на різдвяних канікулах. Основний попит був зосереджений на короткострокових облігаціях з терміном погашення до 1 року включно.

Так, прибутковості відсікання за цей період за гривневими ОВДП з терміном погашення трохи більше 2-х місяців залишилися на рівні 10,00%, за 3-х місячними досягли позначки 10,25%, за 6-ти місячними відбулося підвищення на 25 б. п. до 10,75%, за річними зафіксовано зростання на 10 б.п. до 11,70%, півторарічні папери залишилися на колишньому рівні 11,75%, за дворічними облігаціями був встановлений рівень доходності в 11,85%, а трирічні, чотирирічні і п'ятирічні папери залишилися на колишніх рівнях: 12,00%, 12,15% і 12,25%, відповідно. Прибутковості відсікання за річними облігаціями, номінованими в доларах США, залишилися на рівні 3,80%, а за тримісячними був встановлений рівень 2,90%. На аукціонах 5-го і 12- го січня 2021 року попит був значно нижчим за попередні аукціони, при цьому прибутковості майже не змінилися, і попит інвесторів формувався навколо короткострокових облігацій. За підсумками двох аукціонів було залучено 17,6 млрд грн. при наявному слабкому попиті з боку інвесторів-нерезидентів. Основний попит було знову зосереджено на короткострокових паперах.

Вторинний ринок облігацій внутрішньої державної позики і надалі перебуває в малоактивним стані

За звітній період високої активності на вторинному ринку не спостерігалося. Вторинний ринок продовжує перебувати в стані, коли основна маса угод - це продаж ОВДП, куплених на первинному ринку первинними дилерами своїм клієнтам. Звичайно, ринкові угоди все одно присутні, але їх обсяги незначні в порівнянні з обсягами продажів на первинному ринку. Прибутковості продажу ОВДП на вторинному ринку, як правило, не перевищують дохідностей продажу облігацій з аналогічними термінами на первинному ринку. Як наслідок даної ситуації можемо констатувати, що за минулий місяць котирування учасників ринку залишилися практично без змін. 6-ти місячні папери пропонують за 10,20%, річні - за 11,55%, дворічні - за 11,65%, трирічні за 11,85%, а облігації з погашенням в 2025 році - за 12,10%. Як бачимо, пропозиції первинного ринку на поточний момент залишаються більш цікавими.

aleksey.evdokimov@aval.ua & oleh.klimov@aval.ua

 

                          

---------------

 

-----------------

КОНТАКТНА ІНФОРМАЦІЯ

Райффайзен Банк Аваль

Україна, Київ 01011, вул. Лєскова, 9

Тел. +380 44 490 8888

Казначейство:

Форекс, грошовий ринок:

Олег Клімас (+380 44 495 4208),

Олександр Варениця (+380 44 495 4227),

Микола Висоцький (+380 44 495 4023),

Сергій Зарицький (+380 44 354 3000)

Операції с банкнотами та золотом:

Сергій Бігун (+380 44 490 8783),

Микола Бєлановський (+380 44 495 4020)

Цінні папери:

Олексій Євдокімов (+380 44 495 4206),

Дар’я Шацьких (+380 44 495 4204),

Антон Зінченко (+380 44 490 8809)

Аналіз та дослідження:

Сергій Колодій (+380 50 397 2707),

Олег Клімов (+380 44 590 5621)

Управління інвестиційного банкінгу:

Вікторія Масна (+380 44 230 2344)

Управління продажів фінансових інструментів:

Марчин Напьюрковські (+380 50 388 7780)

Департамент корпоративних продуктів та розвитку бізнесу:

Наталія Пащенко (+380 44 007 539)

Департамент управління мережею та клієнтів середнього бізнесу:

Руслан Співак (+380 44 495 9001)

Департамент міжнародних корпоративних клієнтів:

Юрій Довгей (+380 44 299 1019)

Департамент великих корпоративних клієнтів:

Юрій Козак (+380 44 490 8702)

Управління торгового фінансування та факторингу:

Сергій Костогриз (+380 44 495 4100)

---------

Повідомлення про ризики і пояснення

Цей документ не є пропозицією або запрошенням до підписки або придбання будь-яких цінних паперів, і ні цей документ, ні будь-яка інформація, що в ньому викладена, не є підставою для укладення будь-якого договору або прийняття будь-якого зобов'язання. Цей документ надається виключно в інформаційних цілях. Якщо не зазначено інше, всі точки зору і думки (включаючи твердження та прогнози) належать лише Райффайзен Банку Аваль і можуть бути змінені без попередження або повідомлення. Будь-яка інвестиція або інші рішення не повинні прийматися на підставі цього документа. Райффайзен Банк Аваль також не гарантує надійності, точності або повноти інформації, представленої в цьому документі, і не несе будь-якої відповідальності або зобов'язань щодо збитків або шкоди, отриманих в результаті використання цієї інформації.

--------

УВАГА!  АРІФРУ може не розділяти оціночних суджень авторів оглядів і прогнозів, не надає жодних гарантій реалізації прогнозів та рекомендацій, викладених у цьому документі, і не бере на себе відповідальності за будь-які можливі наслідки використання цієї інформації, включаючи фінансові втрати, але не обмежуючись ними. Наведену інформацію в жодному разі не можна розглядати як рекомендацію на купівлю чи продаж цінних паперів.


Теги: | Макроекономіка |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.