Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Фінансовий тижневик (станом на 10 серпня 2021 року)


10.08.2021 17:25

Тижневий огляд ринків від компанії ICU станом на 10.08.2021

 

Фокус: Україна
Сегменти: внутрішня ліквідність, державні облігації, валютний ринок, макроекономіка
Аналітики: Олександр Мартиненко, Тарас Котович

 

 

Гривня стабільна, але тяжіє до укріплення

Стислий виклад коментарів

 

Огляд міжнародних ринків

Невпевнене зростання на тлі збільшення загрози від COVID-19

Минулого тижня фондові ринки відновили зростання завдяки обнадійливим цифрам з зайнятості в США і позитивній корпоративній звітності. Однак зростанняце було невпевненим черезстрах щодо нових спалахів COVID-19 та передчасно жорсткішої політики ФРС.

Внутрішня ліквідність та ринок облігацій

Нерезиденти продають ОВДП

Хоч Україна й отримає близько $2.7 млрд СПЗ від МВФ напередодні виплат за ОЗДП у вересні, інтерес нерезидентів до гривневих ОВДП слабшає через поступове укріплення гривні та відносно низькі відсоткові ставки за гривневим боргом.

Валютний ринок

Гривня стабільна, але тяжіє до укріплення

Курс гривні продовжив коливатися на рівні менш ніж 27 грн/$ і цього тижня має всі шанси укріпитися ще більше через сплату квартальних податків у бюджет.

 

                                   

 

                                  

 

Огляд міжнародних ринків

Невпевнене зростання на тлі збільшення загрози від COVID-19

Минулого тижня фондові ринки відновили зростання завдяки обнадійливим цифрам з зайнятості в США і позитивній корпоративній звітності. Однакзростанняце було невпевненим через страх щодо нових спалахівCOVID-19 та передчасно жорсткішоїполітики ФРС.

Зниження заявок на допомогу з безробіття і покращення зайнятості в сільськогосподарському секторі понад очікування засвідчили, що триває доволі швидке відновлення економіки та ринку праці США. Утім саме це дещо пригнітило оптимізм ринків, адже означає, що ФРС може почати згортання стимулів раніше, ніж очікується. До того ж все більшу стурбованість інвесторів викликав потік негативних новин про розповсюдження Дельта-штаму й посилення карантинних обмежень.

Отже, за підсумками тижня S&P 500 піднявся на 0.9%, Nasdaq Composite 1.1%, європейський Euro Stoxx 600 на 1.8%, а глобальний FTSE All -World на 1%. Водночас перспективи швидшого згортання стимулюючої політики допомогли укріпитися індексу долара США DXY на 0.7% до 92.8, а дохідностям десятирічних казначейських облігацій США зрости на 7 б.п. до 1.30%. Це негативно вплинуло на індекс облігацій країн, що розвиваються, EMBIV, який втратив 0.2% за тиждень.

Ціни на сировинних ринках змінювалися минулого тижня неоднорідно. Страхи спалаху COVID-19 зробили нафту Brent лідером падіння (-7%). Знижувалися ціни на залізну руду (-5%) і на всі промислові метали - значною мірою через укріплення долара США, загальний ринковий песимізм і несприятливі тенденції в головного світового споживача металів, Китаю. Індикатори економічної активності й зовнішньоторгова статистика за липень показали подальше сповільнення китайського попиту, а досі висока промислова інфляція не дозволяє китайському центробанку повернутися до активного стимулювання. Сильніший долар і вищі дохідності держпаперів США також призвели до падіння цін на золото (-3%), срібло (-5%) та платину (-6%).

Погляд ICU: Ринки вже здебільшого врахували у вартості активів відмінні результати корпоративної звітності за 2кв2021. Водночас зростає кількість спостерігачів, що очікують незабаром корекцію фондових ринків униз. Отже, попереду інвесторів може чекати підвищена волатильність. Одним з головних дестабілізуючих факторів залишається ситуація навколо COVID-19. Ключовими подіями цього тижня стануть публікація даних з інфляції в США і звіт ОПЕК, який імовірно оцінить ризики для попиту на нафту на тлі розповсюдження Дельта-штаму COVID-19.

Олександр Мартиненко, м.Київ, (044) 377-7040 дод.726

 

 

Внутрішня ліквідність та ринок облігацій

Нерезиденти продають ОВДП

Хоч Україна й отримає близько $2.7 млрд СПЗ від МВФ напередодні виплат за ОЗДП у вересні, інтерес нерезидентів до гривневих ОВДП слабшає через пос тупове укріплення гривні та відносно низькі відсоткові ставки за гривневим боргом.

За минулий тиждень випуском ОВДП з найбільшими об’ємами торгівлі були облігації з погашенням у 2025 році, де нерезиденти є найбільшими інвесторами. Оборот на вторинному ринку за цими облігаціями склав понад 5 млрд грн, але портфель іноземців скоротився за минулий тиждень всього на 1.8 млрд грн. Це означає, що нерезиденти продають облігації резидентам, але ще більше торгують між собою.

Але навіть такий вихід зменшує інтерес вітчизняних інвесторів до первинних аукціонів, де Мінфін продовжує наполягати на незмінності відсоткових ставок попри високу інфляцію та підвищення облікової ставки НБУ.

Погляд ICU: Цього тижня ми не очікуємо ажіотажу на первинному аукціоні, тоді як нерезиденти, найімовірніше, будуть поступово скорочувати свою присутність на ринку.

Тарас Котович, м.Київ, (044) 377-7040 дод.724

 

 

 

Валютний ринок

Гривня стабільна, але тяжіє до укріплення

Курс гривні продовжив коливатися на рівні менш ніж 27 грн/$ і цього тижня має всі шанси укріпитися ще більше через сплату квартальних податків у бюджет.

Минулого тижня торги на валютному ринку між клієнтами банків були переважно збалансованими, хоча більше переважав попит, і в окремі дні гривня навіть трохи слабшала. Але згодом пропозиція валюти знову переважила, і НБУ був змушений виходити з чималими інтервенціями в п'ятницю та викупити більше $70 млн цього дня і $76 млн за тиждень.

Навіть з такими інтервенціями НБУ курс гривні повернувся практично на той же рівень, на якому був і тижнем раніше, втративши менше копійки й завершуючи тиждень на рівні 26.79 грн/$.

Погляд ICU: Аграрії та експортери могли почати продаж валюти заздалегідь, готуючи запас гривневої ліквідності для сплати квартальних податків вже цього тижня. Така пропозиція валюти очікувана й може тривати цього тижня, підтримуючи курс та змушуючи НБУ знову виходити на ринок з інтервенціями. Тому ми очікуємо, що курс залишиться в тому ж діапазоні 26.5-27 грн/$, але з поступовим рухом у бік укріплення.

Тарас Котович, м.Київ, (044) 377-7040 дод.724

 

 

 

------------------------------------------------------------------

АНАЛІТИЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ

Тарас Котович - старший фінансовий аналітик (державний борг)  -  taras.kotovych@icu.ua
Олександр Мартиненко - керівник підрозділу аналізу корпорацій (небанківський сектор)  -  alexander.martynenko@icu.ua
Михайло Демків - фінансовий аналітик (банківський сектор)  -  mykhaylo.demkiv@icu.ua
Дмитро Дяченко - молодший аналітик  -  dmitriy.dyachenko@icu.ua

-----------------------------------------------------------------------

бізнес центр "Леонардо", 11-й пов., 
вул. Богдана Хмельницького, 19-21, Київ, 01030 Україна,
тел: +38 044 3777040
       WEB   www.icu.ua


 
ТОВ «ІНВЕСТИЦІЙНИЙ КАПІТАЛ УКРАЇНА» Ліцензії НКЦПФР на здійснення професійної діяльності на фондовому ринку: дилерська діяльність – AE 263019, брокерська діяльність – AE 263018, депозитарна діяльність депозитарної установи – АЕ 286555, діяльність андерайтера – АЕ 263020.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ЗАСТЕРЕЖЕННЯ / РОЗКРИТТЯ ДОДАТКОВОЇ ІНФОРМАЦІЇ
Цю аналітичну публікацію підготовлено в ТОВ «Інвестиційний капітал Україна» суто для інформаційних цілей для своїх клієнтів. Вона не є інвестиційною порадою або пропозицією продати чи купити будь-який фінансовий інструмент. Тоді як було вжито відповідних заходів, щоб опублікована інформація не була неправдивою чи вводила в оману, ТОВ «Інвестиційний капітал Україна» не робить заяв, що вона є повною і точною. Інформація, що міститься в цій публікації, може бути змінена без жодних попереджень. Захист авторських прав та права на базу даних присутні в цій публікації, і її не може відтворити, поширити або опублікувати будь-яка особа для будь-яких цілей без попередньої згоди ТОВ «Інвестиційний капітал Україна». Усі права захищено.
Будь-які інвестиції, згадані тут, можуть включати значний ризик, не обов’язково у всіх юрисдикціях, можуть бути неліквідними й не можуть бути прийнятними для всіх інвесторів. Вартість або дохід згаданих тут інвестицій можуть змінюватися або залежати від обмінного курсу. Історичні дані не можуть бути підставою для майбутніх результатів. Інвестори мають робити власні дослідження та приймати рішення, не покладаючися на цю публікацію. Лише інвестори зі значними знаннями й досвідом у фінансових питаннях, які спроможні оцінити переваги та ризики, мають розглядати інвестиції в будь-якого емітента або ринок, а інші особи не повинні робити жодних дій на підставі цієї публікації.
Будь ласка, надсилайте запит про додаткову інформацію із цього звіту на
 research@icu.ua.       
--------
УВАГА!
  АРІФРУ може не розділяти оціночних суджень авторів оглядів і прогнозів, не надає жодних гарантій реалізації прогнозів та рекомендацій, викладених у цьому документі, і не бере на себе відповідальності за будь-які можливі наслідки використання цієї інформації, включаючи фінансові втрати, але не обмежуючись ними. Наведену інформацію в жодному разі не можна розглядати як рекомендацію на купівлю чи продаж цінних паперів.


Теги: | Галузеві огляди |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.