Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Фінансовий тижневик (12 - 18 квітня 2021 року)


19.04.2021 17:59

Тижневий огляд ринків від компанії ICU станом на 19.04.2021

 

Фокус: Україна
Сегменти: внутрішня ліквідність, державні облігації, валютний ринок, макроекономіка
Аналітики: Сергій Ніколайчук, Олександр Мартиненко, Тарас Котович

 

 

 

НБУ підвищує ставку до 7.5%

Стислий виклад коментарів

 

Внутрішня ліквідність та ринок облігацій

Попит на ОВДП перемістився на вторинний ринок

Два тижні поспіль Мінфін залучає невеликі обсяги коштів на первинному ринку внаслідок виходу нерезидентів із гривневих активів на тлі зростання геоп олітичних ризиків. Ми очікуємо поступове відновлення попиту на первинних розміщеннях облігацій Мінфіном ближче до кінця квітня.

Ліквідність б'є рекорди

Загальний обсяг ліквідності в банківські й системі минулого тижня сягнув цьогорічного максимуму завдяки активним видаткам з бюджету. Але початок періоду податкових платежів може зупинити подальше збільшення ліквідності й навіть частково її скоротити.

Валютний ринок

Курс гривні коливається близько 28 грн/$

Знову курс майже не змінився і без втручання НБУ. І цього тижня навряд чи відбудуться значні зміни на валютному ринку, тож гривня продовжить коливатися близько рівня 28 грн/$.

Макроекономіка

НБУ підвищує ставку до 7.5%

Рішучий крок з боку НБУ пояснюється відчутним прискоренням інфляції та посиленням геополіти чних ризиків. Як і НБУ, ми очікуємо утримання ставки на новому рівні упродовж року з наступним зниженням до 7%. У результаті підвищення ставки монетарні умови змінилися з помірно м’яких на нейтральні та залишатимуться такими до кінця 2022 року.

 

                                    

 

                                    

 

Внутрішня ліквідність та ринок облігацій

 

Попит на ОВДП перемістився на вторинний ринок

Два тижні поспіль Мінфін залучає невеликі обсяги коштів на первинному ринку внаслідок виходу нерезидентів із гривневих активів на тлі зростання геополітичних ризиків. Ми очікуємо поступове відновлення попиту на первинних розміщеннях облігацій Мінфіном ближче до кінця квітня.

Портфель гривневих ОВДП нерезидентів зменшився на 2.8 млрд грн, частково внаслідок погашень, але більша частина (2.1 млрд грн) була продана на вторинному ринку. Ці облігації переважно купували банки та небанківські установи і відповідно зменшили свій інтерес до первинних аукціонів. Саме зміщення інтересу до ОВДП на вторинний ринок на тлі виходу нерезидентів із гривневих активів стало причиною того, що вдруге поспіль Мінфін залучає невеликі обсяги коштів, особливо в гривні (див. огляд аукціону). Такі дії інвесторів – це переважно реакція на негативні новини щодо можливої ескалації на сході та очікування на підвищення облікової ставки НБУ, яке відбулося в четвер (див. коментар нижче), та може спричинити зростання ставок за короткими (менше двох років) термінами обігу облігацій.

Погляд ICU: Останні дні нерезиденти дещо сповільнили вихід із гривневих ОВДП, але очікуватимуть на реакцію банків на рішення НБУ щодо підвищення облікової ставки та утримуватимуться від нових придбань. Тому завтра первинний аукціон може пройти ще з невеликими обсягами попиту, а активізуватися він може вже ближче до кінця квітня, коли ймовірний розвиток ситуації на сході може стати більш прогнозованим.

Тарас Котович, м.Київ, (044) 377-7040 дод.724

 

 

 

Ліквідність б'є рекорди

Загальний обсяг ліквідності в банківській системі минулого тижня сягнув цьогорічного максимуму завдяки активним видаткам з бюджету. Але початок періоду податкових платежів може зупинити подальше збільшення ліквідності й навіть частково її скоротити.

Незначне залучення коштів на первинному аукціоні минулого вівторка, що фактично не дозволило рефінансувати гривневі погашення, сформувало ключову частину припливу коштів з бюджетних рахунків у банківську систему. Загалом приплив склав за тиждень 22.3 млрд грн, з яких 12.9 млрд грн – у середу, день, коли відбулися виплати за гривневими ОВДП.

Натомість банки продовжували конвертувати резерви в готівку, спричинивши відплив на суму 5.9 млрд грн. А от НБУ практично не впливав на ліквідність, не проводячи інтервенцій на валютному ринку і надавши банкам 0.4 млрд грн кредитів.

Погляд ICU: Цього тижня розпочинається період сплати щомісячних податків, тож ліквідність може поступово скорочуватися, хоча й залишатиметься на високому рівні. Бюджет має досить коштів для забезпечення видатків, але, імовірно, притримає кошти для відшкодування ПДВ наступного ти жня.

Тарас Котович, м.Київ, (044) 377-7040 дод.724

 

 

 

Валютний ринок

 

Курс гривні коливається близько 28 грн/$

Знову курс майже не змінився і без втручання НБУ. І цього тижня навряд чи відбудуться значні зміни на валютному ринку, тож гривня продовжить коливатися близько рівня 28 грн/$.

Вихід нерезидентів із гривневих активів та зростання імпорту спричинили додатковий попит на іноземну валюту, що наразі збалансувало валютний ринок і абсорбувало сезонне збільшення пропозиції іноземної валюти , підсилене високими цінами на традиційні товари вітчизняного експорту. НБУ не довелося вже другий тиждень поспіль проводити інтервенції, хоча він неодноразово демонстрував готовність до згладжування коливань. Унаслідок гривня ослабла лише на 0.2% до 27.99 грн/$.

Погляд ICU: Цього тижня ми не очікуємо особливих змін на валютному ринку, оскільки нерезиденти не збільшуватимуть інвестиції в ОВДП, а швидше продовжать їх скорочувати, хоча й у менших обсягах ніж раніше. Тому пропозиція валюти навряд чи збільшиться, і гривня продовжить коливатися поблизу 28 грн/$ і переважно знаходитиметься нижче цієї позначки.

Тарас Котович, м.Київ, (044) 377-7040 дод.724

 

 

Макроекономіка

 

НБУ підвищує ставку до 7.5%

Рішучий крок з боку НБУ пояснюється відчутним прискоренням інфляції та посиленням геополітичних ризиків. Як і НБУ, ми очікуємо утримання ставки на новому рівні упродовж року з наступним зниженням до 7%. У результаті підвищення ставки монетарні умови змінилися з помірно м’яких на нейтральні та залишатимуться такими до кінця 2022 року.

НБУ переглянув прогноз інфляції цього року до 8% (порівняно з 7% у січневому прогнозі) на тлі стрімкого відновлення світової економіки та посилення інфляційного тиску. Водночас, як і раніше, очікує повернення інфляції до цілі в 5% у 1п22.

При цьому НБУ погіршив прогноз зростання реального ВВП у 2021 р. з 4.2% до 3.8% через посилення карантинних обмежень. У 2022‒2023 рр. темпи зростання економіки прогнозує близькими до 4%.

Уже цього року НБУ очікує повернення поточного рахунку до дефіциту (0.8% ВВП), який суттєво розшириться в наступні роки через погіршення умов торгівлі, зниження доходів від транзиту газу та відновлення внутрішнього попиту. Унаслідок закладених траншів від МВФ та припливу капіталу за фінансовим рахунком резерви залишатимуться на рівні $29-30 млрд.

Комунікація щодо майбутніх рішень залишилася яструбиною. НБУ наголосив на можливості ще більше підвищити ставку за умови відчутнішого зростання фундаментального інфляційного тиску та погіршення інфляційних очікувань.

Погляд ICU: Хоча більшість експертів очікувала підвищення ставки на 50 б.п., особливим сюрпризом дії НБУ не стали внаслідок очевидного посилення інфляційного тиску. Зі свого боку ми очікували підвищення ставки на 50 б.п. під час цього засідання і до 7.5% на наступному засіданні внаслідок переважання немонетарних факторів підвищення інфляції, гальмування відновлення економіки через посилення карантинних обмежень і важливості завдань з відновлення кредитування у риториці влади.

Однак рішення НБУ в черговий раз підтвердило, що основний фокус монетарної політики на приведенні інфляції до цілі 5% залишився незмінним навіть після зміни керівництва. Ми писали раніше, що реакція НБУ на посилення інфляційного тиску може стати "лакмусовим папірцем" щодо збереження незалежності монетарної політики НБУ. Схоже, що цей екзамен поки що НБУ здає на відмінно.

Наші оцінки щодо динаміки інфляції та процентної ставки майже повністю збігаються з оновленими прогнозами НБУ. Це забезпечить нейтральні монетарні умови – реальну процентну ставку в діапазоні 1-2% після періоду помірно м’яких монетарних умов із середини минулого року, коли реальна процентна ставка коливалася переважно в діапазоні 0-1%.

Водночас, на нашу думку, негативні ефекти від карантинних обмежень на економічну активність будуть не такими суттєвими і при цьому частково компенсуватимуться більш сприятливими зовнішніми факторами. Тому оцінка НБУ зростання ВВП цього року видається нам занадто песимістичною. Ґрунтовний аналіз факторів такої оцінки можна буде зробити після публікації повного опису прогнозу в "Інфляційному звіті" наступного четверга.

Сергій Ніколайчук, м.Київ, (044) 377-7040 дод.721

 

 

 

------------------------------------------------------------------

АНАЛІТИЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ
Сергій Ніколайчук - керівник підрозділу макроекономічних досліджень -  sergiy.nikolaychuk@icu.ua
Тарас Котович - старший фінансовий аналітик (державний борг)  -  taras.kotovych@icu.ua
Дмитро Дяченко - молодший аналітик  -  dmitriy.dyachenko@icu.ua
Олександр Мартиненко - керівник підрозділу аналізу корпорацій (небанківський сектор)  -  alexander.martynenko@icu.ua
Михайло Демків - фінансовий аналітик (банківський сектор)  -  mykhaylo.demkiv@icu.ua

-----------------------------------------------------------------------

бізнес центр "Леонардо", 11-й пов., 
вул. Богдана Хмельницького, 19-21, Київ, 01030 Україна,
тел: +38 044 3777040
       WEB   www.icu.ua


 
ТОВ «ІНВЕСТИЦІЙНИЙ КАПІТАЛ УКРАЇНА» Ліцензії НКЦПФР на здійснення професійної діяльності на фондовому ринку: дилерська діяльність – AE 263019, брокерська діяльність – AE 263018, депозитарна діяльність депозитарної установи – АЕ 286555, діяльність андерайтера – АЕ 263020.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ЗАСТЕРЕЖЕННЯ / РОЗКРИТТЯ ДОДАТКОВОЇ ІНФОРМАЦІЇ
Цю аналітичну публікацію підготовлено в ТОВ «Інвестиційний капітал Україна» суто для інформаційних цілей для своїх клієнтів. Вона не є інвестиційною порадою або пропозицією продати чи купити будь-який фінансовий інструмент. Тоді як було вжито відповідних заходів, щоб опублікована інформація не була неправдивою чи вводила в оману, ТОВ «Інвестиційний капітал Україна» не робить заяв, що вона є повною і точною. Інформація, що міститься в цій публікації, може бути змінена без жодних попереджень. Захист авторських прав та права на базу даних присутні в цій публікації, і її не може відтворити, поширити або опублікувати будь-яка особа для будь-яких цілей без попередньої згоди ТОВ «Інвестиційний капітал Україна». Усі права захищено.
Будь-які інвестиції, згадані тут, можуть включати значний ризик, не обов’язково у всіх юрисдикціях, можуть бути неліквідними й не можуть бути прийнятними для всіх інвесторів. Вартість або дохід згаданих тут інвестицій можуть змінюватися або залежати від обмінного курсу. Історичні дані не можуть бути підставою для майбутніх результатів. Інвестори мають робити власні дослідження та приймати рішення, не покладаючися на цю публікацію. Лише інвестори зі значними знаннями й досвідом у фінансових питаннях, які спроможні оцінити переваги та ризики, мають розглядати інвестиції в будь-якого емітента або ринок, а інші особи не повинні робити жодних дій на підставі цієї публікації.
Будь ласка, надсилайте запит про додаткову інформацію із цього звіту на
 research@icu.ua.       
--------
УВАГА!
  АРІФРУ може не розділяти оціночних суджень авторів оглядів і прогнозів, не надає жодних гарантій реалізації прогнозів та рекомендацій, викладених у цьому документі, і не бере на себе відповідальності за будь-які можливі наслідки використання цієї інформації, включаючи фінансові втрати, але не обмежуючись ними. Наведену інформацію в жодному разі не можна розглядати як рекомендацію на купівлю чи продаж цінних паперів.


Теги: | Галузеві огляди |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.