Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

У НКЦПФР розповіли, як регулюватимуть ринок віртуальних активів в Україні


18.02.2022 13:42

У прийнятому Верховною Радою України оновленому законопроекті «Про віртуальні активи» (ВА) часткове регулювання ринку та ліцензування криптовалютних компаній доручено Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР).

Видання ForkLog  дізналось у відомства, як воно регулюватиме ринок.

Згідно з документом, контроль за роботою індустрії розподілили між Нацкомісією та Нацбанком України. НБУ відповідає за ВА, забезпечені валютними цінностями, а НКЦПФР — за решту видів віртуальних активів.

Дисклеймер

Закон поділяє ВА на незабезпечені (до таких відносяться криптовалюти) та забезпечені. До другої групи відносять у тому числі емітовані резидентами України фінансові ВА, забезпечені валютними цінностями, та фінансові ВА, забезпечені цінним папером або деривативним фінансовим інструментом.

Представники НКЦПФР у розмові з ForkLog заявили, що «Комісія та Нацбанк регулюватиме лише забезпечені ВА. НБУ регулюватиме інструменти грошового ринку, а НКЦПФР — інструменти фінансового ринку та інші, забезпечені матеріальними цінностями».

«Прийнятий закон не регулює криптовалюти, але закріплює регулювання постачальників послуг, пов'язаних з ними, — цим також займатиметься Нацкомісія», — сказали в НКЦПФР.

ForkLog звернувся за уточненням до авторів закону і ті підтвердили, що віднесли криптовалюти до Нацкомісії.

Для контролю операцій із ВА Нацкомісія планує використовувати інструменти аналогічні тим, що застосовуються під час відстеження на ринках капіталу.

«Насамперед йдеться про отримання відповідних звітів від ліцензіатів та їх подальший аналіз», — заявив член НКЦПФР Юрій Бойко.

Згідно з ухваленим законом, постачальники послуг на ринку ВА можуть зберігати/керувати, обмінювати, здійснювати переклад ВА та надавати посередницькі послуги, пов'язані з такими активами.

Для легалізації на ринку постачальників зобов'язали отримувати дозволи НКЦПФР — вони повинні сформувати статутний капітал, запровадити KYC/AML-політики та виконати інші вимоги регулятора. Строк дії таких дозволів становить рік.

Усі схвалені Нацкомісією платформи вносять у спеціальний реєстр. Його створять на основі Комплексної інформаційної системи.

Регулятор має право призупинити дію дозволу біржі або обмінника у разі порушення ними законодавства України.

Закон «Про віртуальні активи» набуде чинності лише після ухвалення змін до Податкового кодексу. У ньому окремо пропишуть особливості оподаткування криптовалют.

«Якийсь час Нацкомісія буде у процесі підготовки нормативних документів. Без них і змін до Податкового та Цивільного кодексів робота ринку ВА неможлива», — сказав Юрій Бойко.

У Нацкомісії сказали ForkLog, що сконцентрують зусилля на створенні стимулюючих інструментів для галузі, захисту прав та інтересів інвесторів.

У НКЦПФР наголосили, що відкриті до діалогу з учасниками індустрії для обговорення та вироблення нормативної бази.

Нагадаємо, у вересні 2021 року Верховна Рада ухвалила закон про ВА, проте президент України Володимир Зеленський повернув його на повторний розгляд зі своїми пропозиціями.

Згідно з пропозиціями президента, із закону прибрали необхідність створення спеціального органу для регулювання індустрії, а також виключили Мінцифру, яка мала тимчасово виконувати його функції. 

Інші положення прийнятого документа не відрізняються від законопроекту, затвердженого раніше. 

У Мінцифрі повідомили ForkLog, що відмова від створення нового органу може прискорити запуск ринку. У міністерстві також наголосили, що зацікавлені у створенні ефективної та розвиненої цифрової економіки України, частиною якої стане індустрія ВА.

 

Джерело: ForkLog


Теги: | НКЦПФР | ліцензія | віртуальні активи | криптовалюта | |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.