Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Попри війну 47% бізнесів в Україні очікують зростання в 2023 році


21.09.2022 14:34

Майже половина – 47% – керівників компаній із Європейської Бізнес Асоціації прогнозують позитивну динаміку розвитку свого бізнесу у 2023 році.

Про це свідчать результати опитування, проведеного ЄБА.

Зазначається, що цьогорічні результати очікувано демонструють погіршення настроїв та прогнозів топменеджерів. Аджеминулоріч позитивні прогнози робили 83% керівників. Водночас 28% директорів розраховують у 2023 році втримати бізнес-показники на нинішньому рівні, ще 25% очікують на погіршення стану справ у їхнього бізнесу (минулого року таких було лише 2%).

Більшість компаній розраховують наступного року на позитивний фінансовий результат. Так, 58% респондентів очікують зростання доходів у гривні, і 43% – у натуральному виразі. Падіння доходів у гривні прогнозують 31% директорів, у натуральному виразі – 36%.

Під час планування бюджетів на 2023 рік керівники компаній закладають вартість валюти в середньому на рівні 43 грн/$. Останні два роки прогнози щодо курсу гривні залишались сталими на рівні 29 грн/$.

Тільки 1 з 5 керівників планує наймати нових людей у наступному році. Тоді як більшість директорів, а саме 53% стверджують про плани втримати команду без змін, інші 28% будуть вимушені вдаватися до скорочення штату.

Лише 1% компаній планують скорочення заробітних плат у 2023 році, ще 26% залишать їх на поточному рівні. Водночас 73% запланували підвищення заробітних плат для співробітників, з них 40% підвищуватимуть платню на рівні від 10% до 20%.

У порівнянні з минулим роком на третину зменшилась кількість підприємців, що планують впровадження нових інвестиційних проєктів – наразі таких 19% компаній. Середня вартість запланованих проєктів складає близько $3 млн.

Натомість кількість компаній, що планують інвестиції в соціальні ініціативи, зросла – таких наразі 60%. В середньому бізнес готовий спрямовувати на соціальні проєкти близько 8% від доходів, що значно перевищує минулий показник до 3% від доходу компанії.

В опитуванні взяли участь 104 топменеджери компаній членів ЄБА.

 

Джерело: eba.com.ua


Теги: | бізнес | війна | економіка | ЄБА |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.