Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

НБУ у квітні збільшив обсяги викупу військових ОВДП


28.04.2022 14:47

Національний банк України з початку квітня викупив військових облігацій на 50 млрд грн. Отже, станом на 28 квітня портфель військових облігацій у власності Національного банку становитиме 70 млрд грн.

Про це повідомляється на вебсайті НБУ.

Зростання обсягів викупу військових облігацій Національним банком у квітні насамперед пояснюється збільшенням потреб бюджету на тлі запроваджених податкових змін та нижчими обсягами міжнародного фінансування. На відміну від березня доходи бюджету не підтримували дострокова сплата податків бізнесом і перерахування дивідендів державними компаніями. Як і в березні, падіння економічної активності внаслідок воєнних дій суттєво обмежувало бюджетні надходження.

Загалом, за оцінками Міністерства фінансів, потреби бюджету становлять близько 5 млрд дол. США на місяць. Національний банк і надалі фінансуватиме лише критичні видатки уряду за залишковим принципом. Українські підприємства та громадяни продовжують сплачувати податки та перераховувати значні суми на підтримку армії та гуманітарну допомогу. Крім того, громадяни та бізнес поступово збільшують свої портфелі військових ОВДП. Триває також міжнародна підтримка України, проте організаційні процедури для виділення нового фінансування потребують часу.

Сьогодні підтримка бюджету Національним банком лишається необхідною мірою, ураховуючи значні оборонні, гуманітарні та соціальні потреби. Водночас позиція центробанку щодо фінансування незмінна – підтримка з боку НБУ не може бути основним джерелом фінансування видатків уряду.

З огляду на це необхідно активізувати ринкові залучення через розміщення Міністерством фінансів ОВДП, зокрема за рахунок коштів банківської системи. За належної роботи з активізації розміщень ОВДП банківська система має потенціал до суттєвого збільшення їх портфеля. Обсяг коштів на коррахунках банків станом на 27 квітня становить 46 млрд грн, а вкладень у депозитні сертифікати НБУ – 188 млрд грн. Отже, ліквідність банківської системи (залишок коштів на коррахунках банків та вкладення в депозитні сертифікати НБУ) з початку війни зросла на 72 млрд грн – до понад 230 млрд грн.

Активізація ринкових залучень мінімізує необхідність емісійного фінансування з боку НБУ, що знизить ризики для макрофінансової стабільності та дасть змогу уникнути втрати довіри до центробанку.

Як і було задекларовано, Національний банк прагнутиме до якнайшвидшої повної відмови від фінансування дефіциту державного бюджету та за умови мінімізації ризиків розбалансування ситуації у фіскальному секторі реалізує це прагнення. Водночас центробанк і надалі підтримуватиме тісну взаємодію з урядом для сприяння залученню фінансування від міжнародних організацій та країн-партнерів.

Доцільність подальших операцій із фінансування критичних видатків уряду через купівлю ОВДП і надалі визначатиметься окремими рішеннями Національного банку України.

Довідково

8 березня 2022 року Правління Національного банку України визначило, що центробанк за необхідності викуповуватиме військові облігації уряду. Крім того, були задекларовані основні принципи проведення відповідних операцій: прозорість операцій, обмежені обсяги та фінансування лише критичних видатків.

Для надання можливості проведення таких операцій між урядом та Національним банком Верховна Рада України внесла відповідні зміни до законодавства. Так, тимчасово (на період дії воєнного стану) зупинено дію статті 54 Закону України “Про Національний банк України", яка забороняє надання НБУ кредитів державі.

Крім того, відповідні зміни затверджені постановою Правління Національного банку України від 8 березня 2022 року № 43 “Про здійснення купівлі облігацій внутрішньої державної позики “Військові облігації” у період дії воєнного стануˮ, що набрала чинності 8 березня 2022 року.

Купівля Національним банком військових ОВДП здійснюється через укладання договору між НБУ та Міністерством фінансів і не включається до результатів аукціонів з продажу цих цінних паперів, які проводяться щотижнево.

Джерело: вебсайт НБУ


Теги: | ОВДП | борг | військові облігації | бюджет | війна | НБУ |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.