Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

НБУ поки що збереже поточний фіксований курс гривні


26.05.2022 13:04

Національний банк України поки що збереже поточний фіксований курс гривні, повідомив заступник голови регулятора Юрій Гелетій.

"Поки що тримаємо все так, як є. Фіксований курс допомагає стримувати темпи зростання цін і задовольняти потреби економіки, яка повільно приходить до тями. Далі стежитимемо за ситуацією на ринку", – зазначив він в інтерв'ю виданню Forbes.ua, передає «Інтерфакс-Україна».

Він додав, що НБУ готовий розглянути відмову від фіксування курсу у разі зменшення невизначеності, пов'язаної з воєнними діями, зокрема завершення гарячої фази війни, а також стабілізації валютних надходжень та покращення ситуації на фінансовому ринку.

Крім того, хоч у довгостроковій перспективі фіксований обмінний курс має більше недоліків, зокрема створює економічні дисбаланси, знижує конкурентоспроможність українських виробників, але необхідний нині, оскільки запобігає паніці, захищає заощадження від девальвації гривні та знижує вартість критичного імпорту, пояснив Гелетій.

"Водночас плаваючий обмінний курс не є самоціллю, це засіб досягнення макрофінансової стабільності", - уточнив заступник голови НБУ.

Як повідомлялося, Національний банк 24 лютого призупинив роботу валютного ринку України, крім продажу валюти, та зафіксував курс на рівні офіційного на той день – 29,2549 грн/$1, що призвело до появи чорного ринку, на якому в перші дні курс сягав 39-40 грн/$1.

Пізніше регулятор дозволив продаж валюти у відділеннях, які перебувають під загрозою захоплення окупантами, за рішенням їх керівництва, а з 21 травня скасував верхній ліміт і курсу продажу готівкової валюти банками в Україні, і курсу конвертації гривні в іноземну валюту за їх картками за межами країни. Раніше стеля такого курсу становила зафіксований у перший день війни офіційний курс гривні плюс 10%, або 32,18 грн/$1. Стелю для інших валют розраховували за крос-курсом до долара.

Джерело: «Інтерфакс-Україна


Теги: | НБУ | гривня | долар | курс валют | війна |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.