Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Належному регулюванню ринку віртуальних активів – бути: депутати проголосували за змінений законопроєкт №3637


17.02.2022 15:55

Верховна Рада підтримала Закон України «Про віртуальні активи» з пропозиціями Президента України. Згідно з документом, всі повноваження з регулювання ринку віртуальних активів покладаються на НКЦПФР (Національну комісію з цінних паперів та фондового ринку), за винятком віртуальних активів, які забезпечені валютними цінностями (повноваження Національного банку України).

Про це йдеться на вебсайті НКЦПФР.

«Ми раді, що ринок віртуальних активів нарешті отримав профільний закон як дороговказ для легального функціонування і розвитку. Втішно, що Україна стала одним із світових лідерів не тільки в частині росту сегменту, а й його прогресивного врегулювання, - ділиться враженнями Руслан Магомедов, голова НКЦПФР. - Запевняю, що регулятор має необхідну фахову експертизу для роботи і сконцентрує зусилля на створенні стимулюючих інструментів для галузі, а також захисті прав та інтересів інвесторів». 

НКЦПФР визначатиме порядок обігу віртуальних активів, ліцензуватиме учасників ринку, забезпечуватиме захист прав та інтересів інвесторів, а також здійснюватиме фінансовий моніторинг у цій сфері тощо.

«Закон встановлює тільки найголовніші правила на цьому ринку. Тепер наше завдання, виходячи з потреб ринку, - підготувати належну нормативну базу, внести зміни до Податкового та Цивільного кодексів. Без цього врегульована і злагоджена робота ринку віртуальних активів неможливі. І ми запрошуємо до цієї роботи і діалогу учасників ринку. Адже наша спільна першопочаткова мета — допомогти індустрії запуститись в правовому полі», - додає очільник Комісії.

За словами комісіонера, регулятор тісно співпрацюватиме в цій частині з Міністерством цифрової трансформації, у якого також є певні досвід та напрацювання щодо ринку віртуальних активів: «Переконаний, наша колаборація стане запорукою розвитку цього інноваційного сектору економіки з темпами, що перевищують зростання ринків віртуальних активів в інших країнах світу. Ми сформуємо таку модель регулювання, яка була б простою, прогресивною і головне – ефективною».

Нагадаємо, 5 жовтня Президент України повернув до парламенту Закон «Про віртуальні активи» на доопрацювання. Глава держави запропонував доручити регулювання ринку віртуальних активів Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку.

 

Джерело: вебсайт НКЦПФР


Теги: | віртуальні активи | НКЦПФР | фінмоніторинг | інвестиції | ліцензія |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.