Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

МВФ погодив відкриття спецрахунку для спрямування грошей країн-донорів Україні


11.04.2022 14:09

Рада директорів Міжнародного валютного фонду у п'ятницю, 8 квітня, погодила відкриття спеціального адміністративного рахунку для направлення грошей країн-донорів на допомогу Україні.

Про це повідомив заступник виконавчого директора від України в МВФ Владислав Рашкован, передає «Інтерфакс-Україна».

"Ми з Мінфіном лобіювали це рішення разом із урядом Канади, але від самого початку отримали підтримку ще й Нідерландів, Польщі та країн Скандинавії й Балтії", - написав Рашкован у Facebook.

МВФ у ніч на суботу також поширив пресреліз щодо рішення ради директорів на прохання кількох країн-членів затвердити відкриття керованого рахунку для України, надаючи донорам надійний інструмент для спрямування фінансової допомоги.

За словами Рашкована, віцепрем'єр - міністр фінансів Канади Христя Фріланд (Chrystia Freeland) у парламенті Канади, представляючи проект федерального бюджету на 2022 рік (з 1 липня), заявила, що уряд направить до 1 млрд канадських доларів (близько $800 млн) на підтримку уряду України з цього приводу.

"Цей рахунок доступний для використання будь-якими іншими членами, а також міжурядовими агентствами та організаціями, які бажають використати його як засіб для надання фінансової допомоги Україні", – зазначив Фонд.

Він зазначив, що цей рахунок призначений для спрямування донорських ресурсів у вигляді грантів та позик, спрямованих на допомогу Україні для підтримки її платіжного балансу та бюджетних потреб, а також на допомогу у стабілізації її економіки.

"Донори зможуть скористатися перевіреною інфраструктурою МВФ для швидкої доставки автентифікованих платежів. Рахунок отримуватиме позички або грантові ресурси від донорів або в резервних валютах, або в СПЗ, і перераховувати ці ресурси на рахунок СПЗ України до МВФ", - уточнюється в повідомленні.

Фонд також зазначив, що його представники продовжують тісно співпрацювати з владою України в їхньому екстреному реагуванні на економічні потрясіння, викликані війною.

Міністр фінансів Сергій Марченко наприкінці березня повідомив, що Україна обговорює із міжнародними партнерами механізм розподілу невикористаних іншими країнами Спеціальних прав запозичення (SDR) від МВФ.

Як повідомлялося, МВФ у серпні минулого року провів розподіл між країнами-членами SDR додатково на $650 млрд, у рамках якого Україна пропорційно своїй квоті у Фонді отримала понад $2,7 млрд (SDR1,9 млрд). До початку війни всі ці кошти Україною вже було витрачено.

Джерело: «Інтерфакс-Україна»


Теги: | МВФ | війна | Росія |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.