Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Інфляція в Україні за підсумками 2022 року може перевищити 20%, але буде контрольованою


14.04.2022 15:15

Інфляція в Україні за підсумками 2022 року може перевищити 20% через наслідки повномасштабної війни, але буде контрольованою.

Про це йдеться у повідомленні Національного банку України, передає «Інтерфакс-Україна».

Згідно з повідомленням, подорожчання товарів та послуг буде зумовлене, зокрема, порушенням виробничих процесів, логістичними проблемами через тимчасову окупацію частини територій, руйнуванням транспортної інфраструктури та, як наслідок, нерівномірно розподіленою пропозицією в окремих регіонах.

Окрім того, на зростання інфляції вплинуть ефекти перенесення девальвації обмінного курсу гривні, що відбулася напередодні війни, та висока вартість енергоносіїв у світі, що чинитиме тиск на вартість пального, товарів та послуг зі значною часткою енергоносіїв у собівартості.

Водночас зростання цін стримуватиметься заходами Нацбанку та уряду України, зокрема тимчасовою фіксацією обмінного курсу гривні, що стримує ймовірне погіршення очікувань та подорожчання імпортних товарів, зниженням податків, зокрема непрямого оподаткування імпорту, фіксацією цін на житлово-комунальні сервіси та адміністративним регулюванням цін на низку продуктів харчування і пального.

Додатковий стримувальний вплив матиме надлишок пропозиції окремих сільськогосподарських культур через обмежені можливості їх експорту.

Зазначається, що після відновлення функціонування каналів монетарної трансмісії Національний банк знову застосовуватиме облікову ставку та інші монетарні інструменти для утримання під контролем інфляційних очікувань та поступового зниження інфляції.

 

Джерело:  «Інтерфакс-Україна»


Теги: | інфляція | економіка | війна | ціни | НБУ |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.